Ухвала
від 30.11.2020 по справі 619/4966/20
ДЕРГАЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа №619/4966/20

провадження №2/619/1537/20

УХВАЛА

30 листопада 2020 року м. Дергачі

Суддя Дергачівського районного суду Харківської області Кононихіна Н.Ю.,

розглянув матеріали позовної заяви про визнання права на земельну частку (пай), в порядку спадкування за заповітом по Ѕ кожен;

найменування (ім`я) сторін, їх місцезнаходження:

позивач: ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 ;

позивач: ОСОБА_2 , місце проживання: АДРЕСА_2 ;

відповідач: Слатинська селищна рада Дергачівського району Харківської області, місцезнаходження: 62321, Харківська область, Дергачівський район, смт Слатине, вул. Центральна, буд. 10;

питання, що вирішуються ухвалою:

До Дергачівського районного суду Харківської області надійшла позовна заява ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Слатинської селищної ради Дергачівського району Харківської області про визнання права на земельну частку (пай), в порядку спадкування за заповітом по Ѕ кожен.

Справа підлягає розгляду за правилами загального позовного провадження.

Позовна заява подана з додержанням вимог статей 175,177 ЦПК України. Відсутні підстави, визначені статтями 185-186 України для повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження у справі. Тому позовну заяву слід прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі.

Разом із позовною заявою позивачі подали заяву про витребування доказів, а саме:

витребувати з Дергачівської державної нотаріальної контори Харківської області інформаційну довідку щодо подачі заяви про прийняття спадщини, або заяв про відмову від спадщини, поданих до державного нотаріуса Дергачівської державної нотаріальної контори Харківської області, після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 ? Чи було спадкодавцями складено на чиє б то не було ім`я заповіт? Чи видавалось свідоцтво про право на спадщину, після її смерті?

Як встановлено п. 7 ч. 2 ст. 187 ЦПК України, про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначається результат вирішення заяв і клопотань позивача, що надійшли разом із позовною заявою, якщо їх вирішення не потребує виклику сторін.

Враховуючи, що для вирішення справи по суті, суду необхідно дослідити письмові докази, що мають значення для справи та враховуючи, що для отримання зазначених письмових доказів, у сторони є складнощі, так як указані відомості становлять нотаріальну таємницю, у суду маються підстави для витребування вищевказаних доказів, так як вирішення даного клопотання не потребує виклику сторін.

Керуючись статтями 19, 83, ч.5 128, 178-181, 187, 258-261, 274, 354, пунктами 8, 9, 15.5 ч. 1 Перехідних положень Розділу ХІІІ ЦПК України, суд,

постановив:

Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Слатинської селищної ради Дергачівського району Харківської області про визнання права на земельну частку (пай), в порядку спадкування за заповітом по Ѕ кожен.

Розгляд справи здійснити за правилами загального позовного провадження.

Призначити підготовче судове засідання на 11 годин 00 хвилин 11 грудня 2020 року в приміщенні Дергачівського районного суду Харківської області за адресою: Харківська область м. Дергачі вул. 1 Травня, 63 каб. № 2, про що повідомити учасників справи.

Ухвалу про відкриття провадження у справі надіслати учасникам провадження в тому числі відповідачу разом із копією позовної заяви та копіями доданих до неї документів.

Встановити строк для подання відповідачем відзиву на позов - 15 днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі.

Треті особи мають право в п`ятнадцятиденний строк подати пояснення щодо позову, а щодо відзиву протягом десяти днів із дня його отримання.

Роз`яснити відповідачу, що у випадку ненадання відзиву у встановлений строк без поважних причин, суд згідно вимог ч. 8 ст. 178 та ч. 2 ст. 191ЦПК України розгляне справу за наявними матеріалами.

Відповідач має право пред`явити зустрічний позов у строк для подання відзиву.

До відзиву додати: 1) докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем; 2) документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

Копія відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду.

До відзиву, підписаного представником відповідача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника відповідача.

Позивач має право подати до суду відповідь на відзив, а відповідач заперечення протягом 10 днів з дня їх отримання.

Запропонувати відповідачеві подати до суду заперечення на відзив, в яких викласти свої пояснення, міркування і аргументи щодо наведених позивачем у відповіді на відзив пояснень, міркувань і аргументів і мотиви їх визнання або відхилення.

Учасники судового процесу та їхні представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами; зловживання процесуальними правами не допускається.

Роз`яснити учасникам судового процесу, що згідно ч. 3 ст. 211 ЦПК України, учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення Дергачівського районного суду Харківської області (в суді наявна технічна можливість).

Витребувати з Дергачівської державної нотаріальної контори Харківської області інформаційну довідку щодо подачі заяви про прийняття спадщини, або заяв про відмову від спадщини, поданих до державного нотаріуса Дергачівської державної нотаріальної контори Харківської області, після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 ? Чи було спадкодавцями складено на чиє б то не було ім`я заповіт? Чи видавалось свідоцтво про право на спадщину, після її смерті?

Докази, які вимагає суд, направляються до суду безпосередньо. Суд може також уповноважити заінтересовану особу, яка бере участь у справі, одержати доказ для представлення його суду.

Відповідно до умов ст. 83 ЦПК України сторони та інші учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду. Позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви. Відповідач, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, повинні подати суду докази разом з поданням відзиву або письмових пояснень третьої особи. Якщо доказ не може бути поданий у встановлений законом строк з об`єктивних причин, учасник справи повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують, що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу. Докази, не подані у встановлений законом або судом строк, до розгляду судом не приймаються, крім випадку, коли особа, яка їх подає, обґрунтувала неможливість їх подання у вказаний строк з причин, що не залежали від неї. Копії доказів (крім речових доказів), що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи. Суд не бере до уваги відповідні докази у разі відсутності підтвердження надсилання (надання) їх копій іншим учасникам справи, крім випадку, якщо такі докази є у відповідного учасника справи або обсяг доказів є надмірним, або вони подані до суду в електронній формі, або є публічно доступними. Докази, які не додані до позовної заяви чи до відзиву на неї, якщо інше не передбачено цим Кодексом, подаються через канцелярію суду, з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або в судовому засіданні з клопотанням про їх приєднання до матеріалів справи.

Роз`яснити, що:

- згідно ч.7 ст. 84 ЦПК України особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали;

- згідно ч.8 ст. 84 ЦПК України у разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом;

- згідно ч.9 ст. 84 ЦПК України притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя Н. Ю. Кононихіна

СудДергачівський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення30.11.2020
Оприлюднено02.12.2020
Номер документу93221675
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —619/4966/20

Рішення від 11.12.2020

Цивільне

Дергачівський районний суд Харківської області

Кононихіна Н. Ю.

Ухвала від 30.11.2020

Цивільне

Дергачівський районний суд Харківської області

Кононихіна Н. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні