Рішення
від 30.11.2020 по справі 635/6964/20
ХАРКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 635/6964/20

Провадження № 2-о/635/158/2020

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 листопада 2020 року селище Покотилівка

Харківський районний суд Харківської області у складі:

головуючий суддя О.М. Пілюгіна

присяжні: Байдін І.О.

Бондаренко Г.В.

секретар судового засідання Зуєнко В.В.

розглянувши у судовому засіданні в селищі Покотилівка в залі суду цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про усиновлення дитини, заінтересовані особи: Служба у справах дітей Харківської районної державної адміністрації, Комунальне некомерційне підприємство Харківської обласної ради Обласний спеціалізований будинок дитини Зелений Гай ,

представник Служби у справах дітей Харківської районної державної адміністрації Харківської області Чопорова В.В.,

представник Комунального некомерційного підприємства Харківської обласної ради Обласний спеціалізований будинок Зелений Гай Єнютіна В.Є.,

ВСТАНОВИВ:

заявники звернулися до суду з заявою, вимоги за якою в подальшому уточнили та остаточно просять про усиновлення малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; батьками дитини записати: батько ОСОБА_2 , громадянин України , мати ОСОБА_1 , громадянка України ; внести зміни до актового запису № 24 про народження дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , виконаний 10 лютого 2018 року відділом державної реєстрації актів цивільного стану по Дергачівському та Золочівському районах Головного територіального управління юстиції у Харківській області та змінити прізвище дитини ОСОБА_4 на ОСОБА_5 ; ім`я ОСОБА_6 на ОСОБА_7 ; по-батькові ОСОБА_8 на ОСОБА_9 ; дату народження дитини та місце народження дитини - залишити без змін.

В обґрунтування заявлених вимог заявники посилаються на те, що власних дітей не мають, але бажають створити повну сім`ю та виховувати дітей. З цією метою зібрали усі необхідні документи та стали на облік служби у справах дітей виконавчого комітету Люботинської міської ради Харківської області, як кандидати в усиновлювачі за № 1 від 03 лютого 2020 року. Заявники отримали направлення на знайомство з дитиною та познайомилися з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який перебуває на повному державному забезпеченні в КНП ХОР Обласний спеціалізований будинок Зелений Гай ; хлопчик їм дуже сподобався, вони ознайомилися зі станом здоров`я дитини, особливостями його розвитку та мають бажання його усиновити. Мати дитини ОСОБА_10 позбавлена батьківських прав щодо дитини на підставі рішення Дергачівського районного суду Харківської області; відомості про батька ОСОБА_3 внесені до свідоцтва про його народження на підставі ч. 1 ст. 135 СК України. Матеріальні та житлово-побутові умови заявників дозволяють їм виховувати дитину; протипоказань для усиновлення не мають, до кримінальної відповідальності не притягувалися, мають усі необхідні умови, щоб бути усиновителями малолітнього ОСОБА_3 , про що подали цю заяву.

Ухвалою Харківського районного суду Харківської області від 28 жовтня 2020 року відкрито провадження по справі.

Заявники в судовому засіданні підтримали заявлені вимоги, просили їх задовольнити з підстав викладених у заяві.

Представник Служби у справах дітей Харківської районної державної адміністрації Харківської області в судовому засіданні визнав заяву заявників про усиновлення малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , обґрунтованою і просив суд задовольнити її враховуючи інтереси дитини.

Представник Комунального некомерційного підприємства Харківської обласної ради Обласний спеціалізований будинок Зелений Гай , в судовому засіданні визнав заяву про усиновлення малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , обґрунтованою, вказав, що дитячим будинком надана згода на усиновлення їх вихованця і просив суд задовольнити вимоги заявників, враховуючи інтереси дитини.

Суд, заслухавши пояснення заявників, представників заінтересованих осіб, дослідивши докази по справі, вважає заявлені вимоги обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 207 Сімейного Кодексу України, усиновлення є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду.

Відповідно до ч. 2 ст. 207 Сімейного Кодексу України, усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах.

Відповідно до ст. 223 Сімейного Кодексу України, усиновлення дітей провадиться за заявою особи яка бажає усиновити дитину в судовому порядку. Особиста присутність заявника при прийнятті рішення є обов`язковою.

Судом встановлено, що заявники відповідно з вимогами ст. 211 Сімейного Кодексу України не мають перешкод щодо усиновлення малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується доказами наданими заявниками та заінтересованими особами.

Подружжя громадянин України ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , звернулись із заявою про усиновлення дитини та перебувають на обліку Служби у справах дітей виконавчого комітету Люботинської міської ради Харківської області, як кандидати в усиновлювачі за № 1 від 03 лютого 2020 року.

Заявники перебувають у шлюбі, який зареєстрований 04 серпня 2007 року відділом реєстрації актів цивільного стану по місту Харкову № 1 Харківського міського управління юстиції, актовий запис № 1419 від 04 серпня 2007 року, про що свідчить копія свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_1 , що видано 04 серпня 2007 року відділом реєстрації актів цивільного стану по місту Харкову № 1 Харківського міського управління юстиції.

Заявники проживають у будинку АДРЕСА_1 , який на праві приватної власності належить ОСОБА_2 , про що свідчать свідоцтво про право на спадщину за законом, посвідчене 26 червня 2018 року державним нотаріусом Другої державної нотаріальної контори Харківського району Харківської області Соловйовим Н.Є., реєстр № 2-291; Інформація з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна № 227033617, сформована 06 жовтня 2020 року.

Відповідно до акту обстеження житлово-побутових умов проживання подружжя ОСОБА_2 та ОСОБА_1 , складеним Службою у справах дітей виконавчого комітету Люботинської міської ради від 31 січня 2020 року, родина заявників проживає в одноповерховому житловому будинку АДРЕСА_1 за вищевказаною адресою, загальною площею 79,8 кв.м., житловою площею 56,6 кв.м., який складається з 4-х кімнат, кухні, вітальні, коридору, ванної кімнати та туалету. Будинок газифікований, є водопровід, телефон. Із надвірних будівель - літня кухня, погріб, літній душ, вбиральня, гараж. Будинок розташований на подвір`ї, площею приблизно 0,015 га; санітарно-гігієнічні умови задовільні, чисто, прибрано, є необхідні меблі; для виховання, розвитку та проживання дитини створені всі необхідні умови, а саме відведено окрему кімнату, яка обладнана необхідними меблями.

Заявники мають достатній рівень матеріальної забезпеченості:

ОСОБА_2 працює у Товаристві з обмеженою відповідальністю інноваційно-виробниче підприємство Юніпласт та займає посаду токаря; за період з 01 травня 2019 року по 30 жовтня 2019 року дохід останнього складає 26173,49 гривень, про що свідчить довідка про доходи № 57, надана 05 листопада 2019 року директором Товариства з обмеженою відповідальністю інноваційно-виробниче підприємство Юніпласт ;

ОСОБА_1 працює у ДПТНЗ Харківське вище професійне училище сфери послуг та займає посаду секретар-друкарка, за період з 01 травня 2019 року по 30 жовтня 2019 року дохід останньої складає 30217,12 гривень, що підтверджується довідкою про доходи № 780, наданою 06 листопада 2019 року Державним професійно-технічним навчальним закладом Харківське вище професійне училище сфери послуг .

За даними довідок Департаменту інформатизації МВС України серії ІІА №1247617 на ім`я ОСОБА_2 та серії ІІА № 1247539 на ім`я ОСОБА_1 , останні не притягувалися до кримінальної відповідальності, не перебувають у розшуку, не мають не знятої чи не погашеної судимості.

За станом здоров`я заявники не мають ніяких протипоказань до усиновлення, що підтверджується висновками про стан здоров`я ОСОБА_2 та ОСОБА_1 , наданими 07 листопада 2019 року КНП Люботинської міської ради Харківської області Люботинська міська лікарня , даними медичних довідок про проходження обов`язкових попереднього та періодичного психіатричних оглядів серії 10ААЄ № 711461 на ім`я ОСОБА_1 і серії 10ААЄ № 711460 на ім`я ОСОБА_2 , даними сертифікатів про проходження профілактичного наркологічного огляду серії 10ААЄ №493480 на ім`я ОСОБА_2 і серії 10ААЄ № 493481 на ім`я ОСОБА_1 .

Усиновлювачі ОСОБА_2 та ОСОБА_1 старші за усиновлювану дитину ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , більше ніж на тридцять років.

Про те, що заявники можуть бути усиновителями є висновок служби у справах дітей виконавчого комітету Люботинської міської ради Харківської області № 15-50/03 від 03 лютого 2020 року.

Таким чином, встановлено що заявники відповідно з вимогами ст. 211 Сімейного Кодексу України не мають перешкод бути усиновлювачами, оскільки мають постійне місце проживання та достатній матеріальний рівень забезпеченості для утримання усиновленої дитини, забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя, крім того здорові, позитивно характеризуються, не притягувалися до кримінальної відповідальності.

Заявники ознайомлені з висновком про стан здоров`я ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , згодні взяти на себе виконання батьківських обов`язків, що особисто підтвердили у судовому засіданні. Крім того, заявникам роз`яснені правові наслідки усиновлення.

Малолітній ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , має усі підстави для усиновлення.

Так, судом встановлено, що ОСОБА_3 , народився ІНФОРМАЦІЯ_4 у місті Харкові, Харківської області, Україна та його батьками записані мати: ОСОБА_10 , батько: ОСОБА_11 , відомості про батька записані на підставі ч. 1 т. 135 СК України, про що свідчать свідоцтво про народження серії НОМЕР_2 , видане 17 липня 2019 року відділом державної реєстрації актів цивільного стану по Дергачівському та Золочівському районах Головного територіального управління юстиції у Харківській області, актовий запис № 24 від 10 лютого 2018 року та витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до ч. 1 ст. 135 Сімейного Кодексу України № 00023428745, сформований 18 липня 2019 року відділом державної реєстрації актів цивільного стану по Дергачівському та Золочівському районах Головного територіального управління юстиції у Харківській області.

Заочним рішенням Дергачівського районного суду Харківської області від 24 червня 2020 року по цивільній справі № 619/664/20 за позовом Дергачівської районної державної адміністрації Харківської області до ОСОБА_10 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів, третя особа: Служба у справах дітей Дергачівської районної державної адміністрації Харківської області, задоволено вимоги позивача та позбавлено ОСОБА_10 батьківських прав у відношенні малолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

На підставі розпорядження Дергачівської районної державної адміністрації Харківської області № 352 від 24 липня 2019 року ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , влаштовано до дитячого закладу на повне державне утримання терміном на 6 місяців.

Згідно розпорядження Дергачівської районної державної адміністрації Харківської області № 278 від 14 серпня 2020 року малолітньому ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , надано статус дитини позбавленої батьківського піклування.

За даними повідомлення Служби у справах дітей Дергачівської районної державної адміністрації Харківської області № 01-28/2108 від 07 жовтня 2020 року, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , перебуває на обліку в усиновлення з 13 серпня 2020 року (анкета № 369).

За час перебування ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 у Комунальному некомерційному підприємстві Харківської обласної ради Обласний спеціалізований будинок Зелений Гай , з моменту його прибуття до закладу 27 липня 2019 року, хлопчика відвідувала матір, останній раз 14 грудня 2019 року, з того часу ОСОБА_3 ніхто не відвідував, станом його здоров`я не цікавився, про що свідчить акт про невідвідування від 09 жовтня 2020 року.

Відповідно до ст. 222 Сімейного Кодексу України, 09 жовтня 2020 року КНП ХОР Обласний спеціалізований будинок Зелений Гай надав згоду на усиновлення малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , подружжям ОСОБА_5 .

Відповідно до висновку про стан здоров`я, фізичний та розумовий розвиток дитини, що наданий 29 вересня 2020 року Комунальним некомерційним підприємством Харківської обласної ради Обласна клінічна лікарня № 1 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , має діагнози: інші ураження нервової системи, не класифіковані в інших рубриках центральної нервової системи (G 98), дефект міжпредсердної перетинки (Q21/1), контакт з хворим та можливість зараження імунодефіциту людини (Z20.6).

Усиновлення малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , відповідно до ч. 3 ст. 218 Сімейного Кодексу України, проводиться без згоди дитини, оскільки у зв`язку з віком вона не усвідомлює факт усиновлення.

Про те, що заявники ОСОБА_2 та ОСОБА_1 , можуть усиновити ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 і це відповідає інтересам дитини, є висновок Харківської районної державної адміністрації Харківської області № 01-22/1894 від 19 жовтня 2020 року.

Відповідно до статті 11 Закону України Про охорону дитинства сім`я є природним середовищем для фізичного, духовного, інтелектуального, культурного, соціального розвитку дитини, її матеріального забезпечення і несе відповідальність за створення належних умов для цього. Кожна дитина має право на проживання в сім`ї разом з батьками або в сім`ї одного з них та на піклування батьків.

Таким чином на підставі наданих та досліджених в судовому засіданні доказів, виходячи виключно з інтересів дитини, оскільки проживання дитини в сім`ї є природним, суд вважає за необхідне задовольнити заяву ОСОБА_2 та ОСОБА_1 і оголосити їх усиновителями ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , записати усиновителів батьками усиновленої дитини та на підставі положень статей 229, 231 Сімейного Кодексу України внести зміни в актовий запис про народження ОСОБА_3 , графи: прізвище, ім`я, по-батькові, мати, батько.

Керуючись ст.ст. 4, 81, 263-265, 293, 294, 310-314 ЦПК України, ст. ст. 207, 208, 211, 213, 224, 225, 229, 231, 232, 233 Сімейного Кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

заяву ОСОБА_2 та ОСОБА_1 про усиновлення - задовольнити повністю.

Оголосити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 - усиновителями малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця міста Харкова, Харківська область, Україна, який проживає та виховується в Комунальному некомерційному підприємстві Харківської обласної ради Обласний спеціалізований будинок Зелений Гай .

Записати усиновителів ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , батьками усиновленої дитини - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Внести зміни в актовий запис № 24 від 10 лютого 2018 року про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , виконаний відділом державної реєстрації актів цивільного стану по Дергачівському та Золочівському районах Головного територіального управління юстиції у Харківській області та в графі прізвище записати - ОСОБА_5 , в графі ім`я записати ОСОБА_7 , в графі по-батькові записати ОСОБА_9 . Дату народження та місце народження дитини - залишити без зміни.

В графі батько вказати - ОСОБА_2 , громадянин України , в графі мати - ОСОБА_1 , громадянка України .

Усиновлення вважається здійсненим з дня набрання законної сили рішенням суду.

Рішення може бути оскаржене протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через Харківський районний суд Харківської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП: НОМЕР_3 , паспорт громадянина України серії НОМЕР_4 , виданий 21 листопада 1996 року Люботинським МВ УМВС України в Харківській області, зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 .

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП: НОМЕР_5 , паспорт громадянина України серії НОМЕР_6 , виданий 17 грудня 2007 року Вовчанським РВ ГУМВС України в Харківській області, зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 .

Заінтересовані особи:

Служба у справах дітей Харківської районної державної адміністрації Харківської області, код ЄДРПОУ: 26487056, місцезнаходження: місто Харків, проспект Гагаріна, 157-а, каб. 25.

Комунальне некомерційне підприємство Харківської обласної ради Обласний спеціалізований будинок Зелений Гай , код ЄДРПОУ: 03293830, місцезнаходження: Харківська область, Харківський район, смт Високий, вулиця Поштова, 11.

Повне судове рішення складено 30 листопада 2020 року.

Склад суду:

Головуючий суддя О.М. Пілюгіна

присяжні: І.О. Байдін

Г.В. Бондаренко

Дата ухвалення рішення30.11.2020
Оприлюднено02.12.2020

Судовий реєстр по справі —635/6964/20

Рішення від 30.11.2020

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Пілюгіна О. М.

Ухвала від 28.10.2020

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Пілюгіна О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні