Рішення
від 02.12.2020 по справі 911/2812/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"02" грудня 2020 р. Справа № 911/2812/20

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Будсервіс", 07600, Київська область, Згурівський район, селище міського типу Згурівка, вулиця Залізнична, будинок 7

до Відділу освіти Згурівської районної державної адміністрації, 07600, Київська область, Згурівський район, селище міського типу Згурівка, вулиця Українська, будинок 51

про стягнення 40 237,04 грн заборгованості за договором на виконання робіт по поточному ремонту приміщень дитячого садочку "Веселка" в смт Згурівка Згурівського району Київської області № 3 від 03.02.2020

суддя Н.Г. Шевчук

без виклику сторін

суть спору:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Будсервіс" звернулось до господарського суду з позовом до Відділу освіти Згурівської районної державної адміністрації про стягнення заборгованості за договором на виконання робіт по поточному ремонту приміщень дитячого садочку "Веселка" в смтЗгурівка Згурівського району Київської області № 3 від 03.02.2020 в розмірі 40 237,04 грн, з яких 38 321,46 грн основна сума заборгованості, 617,12 грн пеня, 681,34 грн індекс інфляції та 617,12 грн 3% річних.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідачем не виконано взяті на себе зобов`язання за вищевказаним договором в частині повної та своєчасної оплати за виконані позивачем (підрядником) роботи (поточний ремонт).

Звертаючись із позовною заявою позивачем заявлено клопотання про розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін (з проведенням судового засідання).

Згідно з пунктом 1 частини п`ятої статті 12 Господарського процесуального кодексу України справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, є малозначними справами.

Частиною першою статті 247 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що малозначні справи розглядаються у порядку спрощеного позовного провадження.

Відповідно до частини першої статті 250 Господарського процесуального кодексу України питання про розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Враховуючи, що ціна даного позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, ухвалою Господарського суду Київської області від 29.09.2020 відмовлено позивачу у задоволенні клопотання про розгляд справи в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін; відкрито провадження у даній справі за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін та запропоновано відповідачу у встановлений ухвалою строк надати суду заяву з запереченням проти розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження, клопотання про розгляд справи у судовому засіданні та відзив на позовну заяву, а позивачу з дня отримання відзиву подати до суду відповідь на відзив.

Відповідач не скористався наданим йому процесуальним правом, передбаченим частиною першою статті 178 Господарського процесуального кодексу України, відзив на позовну заяву не подав.

Про розгляд даної справи в Господарському суді Київської області повідомлений належним чином, що підтверджується наявним у матеріалах справи рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення № 0103274000310.

Згідно із частиною дев`ятою статті 165 Господарського процесуального кодексу України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши наявні в ній докази, оцінивши їх в сукупності суд

встановив:

Між Відділом освіти Згурівської РДА (Замовник) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Будсервіс" (Підрядник) 03.02.2020 укладено договір № 3 на виконання робіт по поточному ремонту приміщень дитячого садочку "Веселка" в смт Згурівка Згурівського району Київської області (далі - Договір), відповідно до пункту 1.1 якого Замовник доручає, а Підрядник забезпечує відповідно дефектного акту та умов договору виконання поточного ремонту.

Об`єкт будівництва: поточний ремонт приміщень дитячого садочку "Веселка". Адреса розташування об`єкта: смт Згурівка, Згурівського району Київської області (пункт 1.2. Договору).

Пунктом 1.3 Договору обумовлено, що склад та обсяги робіт, що доручаються до виконання Підряднику за цим договором, визначені Дефектним актом та зведеним кошторисом, які є невід`ємною частиною договору.

Згідно з пунктом 2.1 Договору Підрядник розпочинає виконання робіт за цим Договором 03.02.2020 і завершує виконання робіт за цим договором 05.03.2020.

За умовами пункту 3.1 Договору ціна Договору складає 38 321,46 грн, в тому числі ПДВ в розмірі 6 386,91 грн.

Відповідно до пункту 6.1 Договору розрахунки за виконані роботи здійснюються з урахуванням положень Загальних умов проміжними платежами в міру виконання робіт на підставі актів приймання-передачі виконаних будівельних робіт (за формою КБ-2в) та на підставі довідки про вартість виконаних будівельних робіт (за формою КБ-3в).

Підрядник визначає обсяги та вартість виконаних робіт, що підлягають оплаті, та готує відповідні документи і подає їх для підписання Замовнику. Замовник зобов`язаний підписати подані Підрядником документи, що підтверджують виконання робіт, або письмово обґрунтувати причини відмови від їх підписання протягом 3 (трьох) днів з дня одержання. Оплата виконаних робіт здійснюється протягом 3 (трьох) днів з дня підписання документів Замовником (пункт 6.2 Договору).

Відповідно до пункту 7.1 Договору приймання-передача виконаних робіт оформлюється актом приймання-передачі (за формою КБ-2в) та довідкою про вартість виконаних будівельних робіт (за формою КБ-3).

Договір набуває чинності з моменту його укладення і діє до 31.12.2020. Закінчення строку договору не звільняє сторони від відповідальності за його порушення, яке мало місце під час дії договору, до 31.12.2020 (пункт 11.2 Договору).

До укладеного між Замовником та Підрядником Договору також було складено та погоджено:

- Дефектний акт на поточний ремонт групи "Сонечко" дитячого садочку "Веселка" відділу освіти в смт Згурівка Київської області;

- Дефектний акт на поточний ремонт коридору групи "Калинка" дитячого садочку "Веселка" відділу освіти в смт Згурівка Київської області;

- Дефектний акт на поточний ремонт кабінету завідуючої дитячого садочку "Веселка" відділу освіти в смт Згурівка Згурівського району Київської області;

- Договірну ціну на поточний ремонт приміщень дитячого садочку "Веселка" в смт Згурівка Згурівського району Київської області, що здійснюється в 2020 році;

- зведений кошторисний розрахунок вартості об`єкта будівництва № 3 щодо поточного ремонту приміщень дитячого садочку "Веселка" в смт Згурівка, Згурівського району Київської області.

На виконання умов договору Підрядником було виконано, а Замовником прийнято обумовлені договором роботи на загальну суму 38 321,46 грн, що підтверджується: актом № 1 приймання виконаних будівельних робіт та довідкою про вартість будівельних робіт та витрат за лютий 2020 року на суму 2 779,00 грн; актом № 2 приймання виконаних будівельних робіт та довідкою про вартість будівельних робіт та витрат за лютий 2020 року на суму 20 116,69 грн; актом № 3 приймання виконаних будівельних робіт та довідкою про вартість будівельних робіт та витрат за березень 2020 року на суму 15 425,77 грн. Вказані акти та довідки підписані представниками сторін та містяться в матеріалах справи.

Позивач зазначає, що ним, як Підрядником, виконані в повному обсязі взяті на себе договірні зобов`язання, при цьому жодних претензій щодо якості або строків виконаних робіт від відповідача, як Замовника, на адресу позивача не надходило, тоді як відповідачем своїх зобов`язань щодо оплати вартості виконаних позивачем робіт за договором у строк, передбачений цим договором не виконано.

Позивач з метою досудового врегулювання спору звертався до відповідача з претензією № 1-БС/3 від 09.09.2020 з вимогою щодо оплати виконаних будівельних робіт, однак відповідач заборгованість не сплатив, вмотивованої відповіді не надав.

Вказані обставини стали підставою для звернення позивача до суду з відповідним позовом.

За змістом статей 11, 509, 627 Цивільного кодексу України та статті 179 Господарського кодексу України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, зокрема, з договорів та правочинів. Зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Майново-господарські зобов`язання між суб`єктами господарювання виникають на підставі договорів. Сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору.

Статтею 526 Цивільного кодексу України визначено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до статті 629 Цивільного кодексу України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Проаналізувавши умови укладеного між сторонами договору на виконання робіт по поточному ремонту приміщень дитячого садочку "Веселка" в смт Згурівка Згурівського району Київської області № 3 від 03.02.2020 суд дійшов висновку, що останній за своєю правовою природою є договором підряду.

Відповідно до статті 837 Цивільного кодексу України за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов`язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов`язується прийняти та оплатити виконану роботу. Договір підряду може укладатися на виготовлення, обробку, переробку, ремонт речі або на виконання іншої роботи з переданням її результату замовникові.

Строки виконання роботи або її окремих етапів встановлюються у договорі підряду (частина перша статті 856 Цивільного кодексу України).

За приписами частини першої статті 843, частини першої статті 844 Цивільного кодексу України у договорі підряду визначається ціна роботи або способи її визначення. Ціна у договорі підряду може бути визначена у кошторисі.

Згідно з частиною першою статті 854 Цивільного кодексу України якщо договором підряду не передбачена попередня оплата виконаної роботи або окремих її етапів, замовник зобов`язаний сплатити підрядникові обумовлену ціну після остаточної здачі роботи за умови, що роботу виконано належним чином і в погоджений строк або, за згодою замовника, достроково.

Частинами першою та другою статті 193 Господарського кодексу України установлено, що суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов`язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до статті 525 Цивільного кодексу України, частини шостої статті 193 Господарського кодексу України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно з частиною першою статті 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Умовами укладеного між сторонами Договору передбачено, що оплата виконаних робіт здійснюється протягом 3 (трьох) днів з дня підписання документів замовником.

Як свідчать матеріали справи, акт № 1 приймання виконаних будівельних робіт і довідка про вартість будівельних робіт та витрати за лютий 2020 року сторонами підписано 10.02.2020, акт № 2 та довідка за лютий 2020 року підписано 25.02.2020; акт № 3 та довідка за березень 2020 року підписано 05.03.2020, отже строки виконання Замовником зобов`язання з оплати вартості виконаних Підрядником робіт, з урахуванням умов пункту 6.2. Договору, сплинули 13.02.2020, 28.02.2020 та 08.03.2020.

Строк оплати виконаних робіт по поточному ремонту приміщень дитячого садочку "Веселка" в смт Згурівка Згурівського району Київської області є таким, що настав.

Відповідач доказів належного виконання своїх зобов`язань за договором та повної сплати коштів за виконану позивачем роботу не надав, належними та допустимими доказами доводи позивача не спростував, у зв`язку з чим позовні вимоги про стягнення з відповідача заборгованості в сумі 38 321,46 грн є обґрунтованими, матеріалами справи підтвердженими та підлягють задоволенню.

У зв`язку із неналежним виконанням відповідачем грошового зобов`язання позивачем заявлено до стягнення з відповідача пеню у розмірі 617,12 грн, 3% річних у розмірі 617,12 грн та інфляційні втрати у розмірі 681,34 грн, нарахованих по кожному акту окремо.

Судом встановлено, що відповідач у встановлений договором строк свого обов`язку по перерахуванню коштів не виконав, допустивши прострочення виконання грошового зобов`язання, тому дії відповідача є порушенням договірних зобов`язань (стаття 610 Цивільного кодексу України), і він вважається таким, що прострочив (стаття 612 Цивільного кодексу України), відповідно є підстави для застосування встановленої законом відповідальності.

Пунктом 3 частини першої статті 611 Цивільного кодексу України встановлено, що у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, сплата неустойки.

Статтею 549 Цивільного кодексу України встановлено, що неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання.

Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання.

Пунктом 9.3 Договору, зокрема, обумовлено, що за порушення грошових зобов`язань (несвоєчасну оплату виконаних робіт) Замовник сплачує Підряднику неустойку в розмірі трьох відсотків річних від простроченої суми із урахуванням офіційного індексу інфляції за весь час прострочення.

Перевіривши здійснений позивачем розрахунок пені, судом встановлено, що між сторонами Договору врегульовано відносини щодо нарахування штрафних санкцій, період нарахування яких пов`язано з вказівкою на подію; а тому періоди нарахування пені визначено вірно, розрахунок здійснено арифметично правильно. Сума пені в розмірі 617,12 грн підлягає задоволенню.

Відповідно до частини другої статті 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений законом або договором.

Передбачене законом право кредитора вимагати сплати боргу з урахуванням індексу інфляції та процентів річних в порядку статтею 625 Цивільного кодексу України є способами захисту його майнового права та інтересу, суть яких полягає у відшкодуванні матеріальних втрат від знецінення грошових коштів внаслідок інфляційних процесів та отриманні компенсації (плати) від боржника за користування утримуваними ним грошовими коштами, належними до сплати кредиторові.

Перевіривши розрахунок заявлених до стягнення сум 3% річних та інфляційних втрат, суд встановив, що він є обґрунтованим, арифметично вірним та таким, що не суперечить нормам чинного законодавства, у зв`язку з чим вимоги в частині щодо стягнення 617,12 грн 3% річних та 681,34 грн інфляційних втрат підлягають задоволенню.

Згідно з частинами першої - третьої статті 13 Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Відповідно до статті 73 Господарського процесуального кодексу України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до частин першої та третьої статті 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Проаналізувавши вищезазначені норми чинного законодавства України, повно та всебічно розглянувши матеріали справи господарський суд дійшов висновку, що позовні вимоги доведені та обґрунтовані, відповідачем не заперечені та не спростовані, а тому підлягають задоволенню в повному обсязі.

Стосовно розподілу судових витрат, суд зазначає наступне.

Разом з першою заявою по суті спору кожна сторона подає до суду попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які вона понесла і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи (частина перша статті 124 Господарського процесуального кодексу України).

Товариством з обмеженою відповідальністю "Будсервіс" у позовній заяві, яка є першою заявою по суті спору, повідомлено суд, що ним понесені судові витрати, у тому числі на професійну правничу допомогу, в розмірі 4500,00 грн, які просив стягнути з відповідача на його користь.

У відповідності до положень статті 123 Господарського процесуального кодексу України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати: 1) на професійну правничу допомогу; 2) пов`язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів, експертів та проведенням експертизи; 3) пов`язані з витребуванням доказів, проведенням огляду доказів за їх місцезнаходженням, забезпеченням доказів; 4) пов`язані з вчиненням інших процесуальних дій, необхідних для розгляду справи або підготовки до її розгляду.

Статтею 126 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що за результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат:

1) розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою;

2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Відповідно до частини восьмої статті 129 Господарського процесуального кодексу України розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду, за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву.

На підтвердження понесених витрат на професійну правничу допомогу адвоката, позивачем до матеріалів позовної заяви надано договір про надання правової (правничої) допомоги № 82 від 09.07.2020, укладений між Адвокатським бюро "ВОЙНІКАНІС-МИРСЬКОГО" (Бюро) та ТОВ "Будсервіс" (Клієнт); ордер на надання правничої (правової) допомоги серїї КС № 546912 від 16.07.2020, виданий адвокату Войніканіс-Мирському Яну Сергійовичу, свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю № 4675/10 від 24.11.2011; доручення від 14.09.2020 до Договору про надання правової (правничої) допомоги № 82 від 09.07.2020; акт приймання-передачі від 15.09.2020 наданої правової допомоги відповідно до договору про надання правової (правничої) допомоги № 82 від 09.07.2020; рахунок на оплату № 113 від 15.09.2020 та платіжне доручення № 161 від 16.09.2020 на суму 4 500,00 грн (з відповідним призначенням платежу).

За умовами Договору про надання правової (правничої) допомоги № 82 від 09.07.2020 Бюро зобов`язалось надавати за завданням (запитом, дорученням) Клієнта правову допомогу на умовах, визначених у цьому договорі (пункт 3.1.1), а Клієнт зобов`язався виплатити бюро винагороду на умовах і в порядку, визначених цим договором (пункт 3.2.3).

Відповідно до пункту 4.1 Договору про надання правової (правничої) допомоги № 82 від 09.07.2020 надання Бюро правової допомоги в межах договору може здійснюватись, зокрема, за письмовим завданням (дорученням) Клієнта.

За умовами пункту 4.6 Договору про надання правової (правничої) допомоги № 82 від 09.07.2020 після отримання клієнтом результатів надання правової допомоги сторони складають двосторонній акт прийому-передачі в двох екземплярах, по одному для кожної сторони. При цьому сторони погодились, що акт прийому-передачі підписується Бюро і направляється Клієнту одночасно із рахунком за надану правову допомогу. Для цілей цього договору сторони погодились, що моментом оплати рахунку за надану правову допомогу вважається момент надходження грошових коштів на банківський рахунок Бюро, вказаний в договорі.

Пунктом 5.1 вказаного Договору визначено, що вартість надання правової допомоги Бюро за цим договором визначається на основі фактично витраченого часу Бюро на надання правової допомоги Клієнту, виходячи із погодинної тарифної ставки гонорару Бюро, наведеної в цьому договорі, якщо інше не буде прямо узгоджено сторонами.

Сторони встановлюють тарифну ставку гонорару за кожну годину, витрачену Бюро на надання правової допомоги Клієнту, у розмірі 3 000,00 грн (пункт 5.2 Договору про надання правової (правничої) допомоги № 82 від 09.07.2020).

За умовами пунктів 8.1, 8.8 Договору про надання правової (правничої) допомоги № 82 від 09.07.2020 цей договір набирає юридичної сили з моменту підписання його сторонами; сторони погодились, що цей договір діє до повного виконання сторонами своїх зобов`язань.

Керуючись пунктом 4.1 Договору про надання правової (правничої) допомоги № 82 від 09.07.2020 Товариство з обмеженою відповідальністю "Будсервіс" звернулось до Адвокатського бюро "ВОЙНІКАНІС-МИРСЬКОГО" з письмовим завданням (дорученням) від 14.09.2020 щодо підготовки позовної заяви до Господарського суду Київської області про стягнення з Відділу освіти Згурівської РДА (код ЄДРПОУ 20624518) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Будсервіс" заборгованості зі сплати коштів за виконані роботи за договором № 3 від 03.02.2020, пені, інфляції та 3-х відсотків річних.

Між Бюро та Клієнтом 15.09.2020 складено та підписано акт приймання-передачі наданої правової допомоги відповідно до договору про надання правової допомоги № 82 від 09.07.2020, відповідно до якого узгоджено перелік наданих послуг (виконаних робіт) та їх вартість, що загалом склала 4 500,00 грн.

Адвокатським бюро 15.09.2020 виставлено Клієнту рахунок на оплату № 113 на суму 4 500,00 грн, який оплачено ТОВ "Будсервіс" у повному обсязі платіжним дорученням № 161 від 15.09.2020.

Частиною четвертою статті 126 Господарського процесуального кодексу України визначено, що розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

Згідно з частиною п`ятою вказаної статті у разі недотримання вимог частини четвертої цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

Обов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами (частина шоста статті 126 Господарського процесуального кодексу України).

Враховуючи надані позивачем докази, ступінь складності справи, підтверджену документально вартість та детальний опис виконаних робіт, сплату позивачем такої суми витрат адвокатському бюро, господарський суд вважає, що заявлена сума витрат на професійну правничу допомогу у розмірі 4500,00 грн є такою, що підтверджена наданими доказами.

Враховуючи відсутність клопотання відповідача про зменшення витрат на оплату правничої допомоги, а також беручи до уваги задоволення позову в повному обсязі, витрати позивача на професійну правничу допомогу в розмірі 4 500,00 грн покладаються судом на відповідача повністю.

Судовий збір відповідно до статті 129 Господарського процесуального кодексу України покладається на відповідача.

Керуючись статтями 129, 232, 233, 238 Господарського процесуального кодексу України суд

вирішив:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Відділу освіти Згурівської районної державної адміністрації (07600, Київська область, Згурівський район, селище міського типу Згурівка, вулиця Українська, будинок 51, код ЄДРПОУ 20624518) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Будсервіс" (07600, Київська область, Згурівський район, селище міського типу Згурівка, вулиця Залізнична, будинок 7, код 30814902) 40 237 (сорок тисяч двісті тридцять сім) грн 04 коп. заборгованості (з яких 38 321,46 грн основна сума заборгованості, 617,12 грн пеня, 681,34 грн індекс інфляції та 617,12 грн 3% річних), а також 2 102 (дві тисячі сто дві) грн 00 коп. судового збору та 4 500 (чотири тисячі п`ятсот) грн 00 коп. витрат на професійну правничу допомогу адвоката.

3. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Дане рішення набирає законної сили відповідно до статті 241 Господарського процесуального кодексу України і може бути оскаржене в порядку та строки, передбачені статтями 256-257 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя Н.Г. Шевчук

Рішення складено та підписано: 02.12.2020

Дата ухвалення рішення02.12.2020
Оприлюднено03.12.2020
Номер документу93228565
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 40 237,04 грн заборгованості за договором на виконання робіт по поточному ремонту приміщень дитячого садочку "Веселка" в смт Згурівка Згурівського району Київської області № 3 від 03.02.2020

Судовий реєстр по справі —911/2812/20

Рішення від 02.12.2020

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

Ухвала від 29.09.2020

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні