Рішення
від 24.11.2020 по справі 496/4487/19
БІЛЯЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 496/4487/19

Провадження № 2/496/735/20

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 листопада 2020 року м. Біляївка

Біляївський районний суд Одеської області в складі:

головуючого судді - Пендюри Л.О.

за участю секретаря - Богдан Ю.В.,

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження з повідомлення (викликом) сторін в залі суду м. Біляївка цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю Агрофірма Чорноморська про розірвання договору оренди землі,

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернувся до суду з позовом, уточнивши який, просить розірвати договір оренди землі № 34-17 від 01 березня 2017 року, укладений між ним та Сільськогосподарським ТОВ Агрофірма Чорноморська земельної ділянки площею 5,9435 га, цільове призначення якої - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої на території Дачненської сільської ради Біляївського району Одеської області, кадастровий номер: 5121082400:01:003:0363.

Свої вимоги мотивує тим, що 01 березня 2017 року між ним та відповідачем був укладений договір оренди земельної ділянки, яка належить йому на праві приватної власності , згідно умов якого Сільськогосподарське ТОВ Агрофірма Чорноморська прийняло в строкове платне користування земельну ділянку площею 5,9435 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовану на території Дачненської сільської ради Біляївського району Одеської області , строком на 7 років з орендною платою у розмірі - не менше 3 % від нормативної грошової оцінки земельної ділянки. З 2018 року і по теперішній час Сільськогосподарське ТОВ Агрофірма Чорноморська не здійснює орендну плату за вказаним Договором, а отже неналежно виконує взяті на себе зобов`язання передбачені Договором, а тому він просить розірвати вказаний договір.

Позивач в судове засідання не з`явився, але від його представника надійшла до суду заява, в якій він вказав, що на позовних вимогах наполягає та просить розгляд справи проводити у його відсутність та відсутність позивача.

Представник відповідача Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю Агрофірма Чорноморська в судове засідання неодноразово не з`явився, хоча про дату, час та місце слухання справи повідомлявся належним чином, про причини неявки суд не повідомив, відзив на позов не подав, а тому суд, приймаючи до уваги заяву представника позивача, вважає можливим ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, відповідно до ст. 280 ЦПК.

Приймаючи до уваги заяву представника позивача, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позовна заява підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

В судовому засіданні встановлено, що позивачу на підставі державного акту на право приватної власності на землю, серія та номер: Р1 №495789, виданого 24 жовтня 2002 року Біляївською районною державною адміністрацією Одеської області, належить земельна ділянка, площею 5,9435 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташована на території Дачненської сільської ради Біляївського району Одеської області, кадастровий номер: 5121082400:01:003:0363, про що свідчить витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності №14773845 від 17 грудня 2013 року (а.с.9).

01 березня 2017 між позивачем і Сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю Агрофірма Чорноморська в особі директора Цандур Миколи Миколайовича був укладений договір № 34-17 оренди земельної ділянки, згідно якого орендодавець (позивач) передає орендарю (відповідачу) в строкове платне користування земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовану на території Дачненської сільської ради Біляївського району Одеської області, кадастровий номер якої: 5121082400:01:003:0363, площею 5,9435 га (а.с.10-11).

Згідно п. 2.4. зазначеного Договору, нормативна грошова оцінка земельної ділянки станом на дату укладення Договору становить 179227,25 гривень.

Пунктом 3.1. Договору визначено, що цей договір укладено на 7 (сім) років. За домовленістю сторін, перебіг строку оренди розпочинається з дати державної реєстрації права оренди.

Відповідно до п. 4.1. Договору, орендна плата вноситься Орендарем у грошовій формі та розмірі, що складає не менше ніж 3 % від нормативної грошової оцінки земельної ділянки, яка вказано у п. 2.4. цього Договору.

Згідно п. 4.2. Договору, за письмовою заявою Орендодавця та за наявності згоди Орендаря, розрахунки щодо орендної плати можуть здійснюватися у натуральній формі в межах розміру орендної плати вказаної у пункті 4.1 цього Договору та згідно наявного у Орендаря асортименту сільськогосподарської продукції. Передача сільськогосподарської продукції в рахунок Орендної плати оформляється відповідним актом приймання-передачі, який підписується сторонами.

15 березня 2017 року державним реєстратором: Дигуляр С.О., Управління містобудування, землевпорядкування та комунального майна Біляївської міської ради Одеської області було проведено державну реєстрацію вказаного договору, номер запису про інше речове право: 19488076 (а.с.23-зворот).

Відповідно ч. 4 ст. 373 ЦК України власник земельної ділянки має право використовувати її на свій розсуд відповідно до її цільового призначення.

За змістом ч. 1 ч. 2 ст. 651 ЦК України зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

Статтею 629 ЦК України встановлено, що договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ч. 2 ст. 792 ЦК України відносини щодо найму (оренди) земельної ділянки регулюються законом.

Спеціальним нормативно-правовим актом, що регулює правовідносини з оренди земельних ділянок, є Закон України Про оренду землі від 06.10.1998 № 161-XIV (далі - ЗУ Про оренду землі ).

Відповідно до ст. 1 ЗУ Про оренду землі оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Відносини, пов`язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, цим Законом, законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі (ч. 1 ст. 2 ЗУ Про оренду землі ).

Частинами 3, 4 ст. 31 Закону України Про оренду землі передбачено, що договір оренди землі може бути розірваний за згодою сторін. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду в порядку, встановленому законом. Розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається, якщо інше не передбачено законом або цим договором.

Згідно з ч. 1 ст. 627 ЦК України сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Відповідно до ч. 1 ст. 32 ЗУ Про оренду землі на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов`язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об`єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

Згідно п. 12.4 Договору встановлено, що дія договору припиняється шляхом його розірвання за рішенням суду на вимогу однієї із сторін унаслідок невиконання другою стороною обов`язків, передбачених Договором, та внаслідок випадкового зниження, пошкодження орендованої Земельної ділянки, яке істотно перешкоджає її використанню, а також з інших підстав, визначених законом.

Так, статтею 24 ЗУ Про оренду землі встановлено, що орендодавець має право вимагати від орендаря, зокрема своєчасного внесення орендної плати.

Відповідно до п. в ч. 1 ст. 96 ЗК України землекористувачі зобов`язані: своєчасно сплачувати земельний податок або орендну плату.

Пунктом д ч. 1 ст. 141 ЗК України передбачено, що підставою припинення права користування земельною ділянкою є систематична несплата земельного податку або орендної плати.

Відповідач неналежним чином виконує умови договору оренди землі, а саме - не здійснює орендну плату, через що позивачем на його адресу була надіслана заява, в якій він вказав, що у зв`язку із несплатою відповідачем орендної плати він бажає розірвати з товариством договір оренди землі (а.с.12).

Суд вважає, що факт несплати орендної плати в період 2017-2019 роки, згідно умов договору, є систематичним, та є підставою для розірвання договору оренди земельної ділянки.

Враховуючи систематичну несплату орендної плати, що порушує умови договору оренди землі № 34-17 від 01 березня 2017 року, а тому суд вважає за необхідне розірвати вказаний договір.

Позивач у позовній заяві просив стягнути з відповідача на свою користь судові витрати, остаточний розрахунок яких буде поданий до закінчення судових дебатів у справі.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 141 ЦПК України судовий збір у разі задоволення позову покладається на відповідача.

З матеріалів справи, вбачається, що позивачем було сплачено судовий збір за подачу позовної заяви до суду у розмірі 768,40 грн., а тому з відповідача на користь позивача підлягає стягненню судовий збір у вказаному розмірі.

Керуючись ст. ст. 203, 526, 629, 651, 792 ЦК України, ст. ст. 96, 141 ЗК України, ЗУ Про оренду землі , ст. ст. 12, 13, 81, 141, 259, 263-265, 280-282 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю Агрофірма Чорноморська про розірвання договору оренди землі - задовольнити.

Розірвати договір № 34-17 оренди земельної ділянки, укладений 01 березня 2017 року між ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , паспорт серії НОМЕР_1 , виданий 18 лютого 2002 року Біляївським РВ УМВС України в Одеській області, ідентифікаційний номер: НОМЕР_2 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 ) та Сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю Агрофірма Чорноморська в особі директора Цандур Миколи Миколайовича (код ЄДРПОУ 05528898, юридична адреса: вул. Колхозна, 1 А , с. Дачне Біляївського району Одеської області), зареєстрований у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права 15.03.2017 року, запис № 19488076.

Стягнути з Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю Агрофірма Чорноморська (код ЄДРПОУ 05528898, юридична адреса: вул. Колхозна, 1 А , с. Дачне Біляївського району Одеської області) на користь ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , паспорт серії НОМЕР_1 , виданий 18 лютого 2002 року Біляївським РВ УМВС України в Одеській області, ідентифікаційний номер: НОМЕР_2 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 ) судовий збір у розмірі 768 грн. 40 коп.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його отримання.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Одеського апеляційного суду через Біляївський районний суд Одеської області протягом тридцяти днів з дня його отримання.

Суддя Л.О. Пендюра

СудБіляївський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення24.11.2020
Оприлюднено03.12.2020
Номер документу93231568
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —496/4487/19

Рішення від 24.11.2020

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Пендюра Л. О.

Ухвала від 18.03.2020

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Пендюра Л. О.

Ухвала від 28.11.2019

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Пендюра Л. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні