Рішення
від 06.11.2020 по справі 428/8698/20
СЄВЄРОДОНЕЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 428/8698/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 листопада 2020 року м. Сєвєродонецьк

Сєвєродонецький міський суд Луганської області у складі:

головуючого судді Посохова І.С.,

присяжних Будяк І.В., Браславської Ю.В.,

за участю секретаря судового засідання Гуртової К.О.,

заявників ОСОБА_1 , ОСОБА_2 ,

представників заінтересованих осіб ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду м. Сєвєродонецька Луганської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про усиновлення малолітньої дитини, заінтересовані особи - Орган опіки та піклування Військово-цивільної адміністрації міста Сєвєродонецьк Луганської області, Новопсковський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків), Луганський обласний будинок дитини № 2,

ВСТАНОВИВ:

Заявники ОСОБА_1 , ОСОБА_2 звернулися до Сєвєродонецького міського суду з заявою про усиновлення малолітньої дитини, заінтересовані особи - Орган опіки та піклування Військово-цивільної адміністрації міста Сєвєродонецьк Луганської області, Новопсковський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків), Луганський обласний будинок дитини № 2.

В обґрунтування своїх вимог заявники посилаються на те, що вони перебувають у шлюбі з 21 жовтня 2006 року. У шлюбі дітей не мають. Заявники бажають усиновити ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку смт. Новопсков Новопсковського району Луганської області, яка на теперішній час виховується в Луганському обласному будинку дитини № 2 м. Сєвєродонецька. Мати дитини - ОСОБА_6 покинула малолітню дівчинку - ОСОБА_5 у Новопсковському районному територіальному медичному об`єднанні Луганської області, про що було складено Акт закладу охорони здоров`я та органу внутрішніх справ України про дитину, покинуту в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров`я від 03.04.2019 року. Рішенням Новопсковського районного суду Луганської області від 27.02.2020 року ОСОБА_6 позбавлено батьківських прав відносно її малолітньої доньки ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заявники до кримінальної відповідальності не притягувались, в розшуку не перебувають, засудженими не значаться, мають постійний дохід. ОСОБА_1 є фізичною особою-підприємцем та згідно з поданою податковою декларацією платника єдиного податку за період з 01.01.2019 по 31.12.2019 отримав дохід 168 487, 00 грн. ОСОБА_2 офіційно не працює, однак має відповідний дохід. Заявники мають присадибну земельну ділянку площею 0,0649 га, де вирощують сільськогосподарські культури, займаються веденням підсобного господарства. Сім`я проживає у 4-х кімнатному приватному житловому будинку, належному ОСОБА_1 , де є необхідна побутова техніка та меблі, створені всі умови для виховання дитини. Матеріально-побутові та санітарно-гігієнічні умови відповідають нормам. Заявники вважають, що зможуть забезпечити дитині виховання у любові та сімейному затишку, бажають надати їй батьківську любов та родинне тепло.

У зв`язку з цим заявники просять суд оголосити їх усиновлювачами малолітньої ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

У зв`язку з тим, що заявники бажають створити родину, в якій буде дитина, а не просто усиновити дитину, вони бажають бути записаними у Книзі реєстрації народжень батьком та матір`ю дитини, змінити її прізвище на ІНФОРМАЦІЯ_11 , ім`я на ІНФОРМАЦІЯ_12 , по батькові на ІНФОРМАЦІЯ_13 , дату народження на ІНФОРМАЦІЯ_3 , місце народження на м. Старобільськ Луганської області, Україна , а тому просять зобов`язати відповідний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції внести відповідні зміни до актового запису про народження дитини.

У судовому засіданні заявники ОСОБА_1 , ОСОБА_2 підтримали доводи, викладені в заяві, суду пояснили, що вони вирішили усиновити дівчинку і мають бажання виховати з неї гарну людину і достойного громадянина. Вважають, що вони зможуть забезпечити дитині гарні умови життя.

У судовому засіданні представник Органу опіки та піклування Військово-цивільної адміністрації міста Сєвєродонецьк Луганської області Воротинцева М.Д. проти задоволення заяви не заперечувала.

У судовому засіданні представник Луганського обласного будинку дитини № 2 Ємець Н.Г. проти задоволення заяви не заперечувала.

У судове засідання представник Новопсковського районного відділу ДРАЦС Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) не з`явився, до суду подав заяву про розгляд справи без його участі, заперечень одо заяви не має.

Вислухавши пояснення заявників, представників заінтересованих осіб, дослідивши письмові матеріали справи, суд вважає, що заява підлягає задоволенню з таких підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 6 СК України правовий статус дитини має особа до досягнення нею повноліття.

Відповідно до ст. 207 СК України усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах доньки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду. Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Відповідно до ч. 1 ст. 208 СК України усиновленою може бути дитина.

Відповідно до ч. 2 ст. 209 СК України дитина, яку було підкинуто чи знайдено, може бути усиновлена після спливу двох місяців з часу її знайдення.

Відповідно до ч. 1 ст. 210 СК України, якщо на обліку для можливого усиновлення перебувають рідні брати та сестри, вони не можуть бути роз`єднані при їх усиновленні. За наявності обставин, що мають істотне значення, суд за згодою органу опіки та піклування може постановити рішення про усиновлення когось із них або усиновлення їх різними особами.

Відповідно до ч. 1 ст. 211 СК України усиновлювачем дитини може бути дієздатна особа віком не молодше двадцяти одного року.

Відповідно до ст. 219 СК України усиновлення дитини провадиться без згоди батьків, якщо вони позбавленні батьківських прав щодо дитини, яка усиновлюється.

Відповідно до ст. 222 СК України на усиновлення дитини, яка не має батьків і перебуває у закладі охорони здоров`я або навчальному закладі, потрібна письмова згода цього закладу.

Відповідно до ч. 1, 3 ст. 229 СК України особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір`ю, батьком дитини. Суд задовольняє таку заяву усиновлювача в рішенні про усиновлення, якщо це відповідає інтересам дитини.

Відповідно до ст. 230 СК України особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання змінити відомості про місце народження та дату народження дитини. Дата народження дитини може бути змінена не більш як на шість місяців. У рішенні про усиновлення суд змінює відомості про місце народження та дату народження дитини, якщо це відповідає її інтересам.

З матеріалів справи вбачається, що згідно зі свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 , виданим 05.04.2019 Новопсковським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Луганській області, ОСОБА_5 народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 у смт. Новопсков Новопсковського району Луганської області, актовий запис № 67, батьком якої записаний ОСОБА_10 , матір`ю - ОСОБА_6 .

Згідно з копією Витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження із зазначенням відомостей про батька № 00022546707 від 05.04.2019, відомості про батька ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 записані відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу.

Згідно з актом закладу охорони здоров`я та органу внутрішніх справ України про дитину, покинуту в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров`я від 03.04.2019, 29.03.2019 о 13-30 год. в акушерсько-гінекологічному відділенні Новопсковського районного територіального медичного об`єднання виявлена покинута дитина жіночої статі, прізвище, ім`я по батькові дитини не визначено. Мати дитини - ОСОБА_6 , 1985 року народження.

Згідно з Розпорядженням голови Новопсковської районної державної адміністрації Луганської області № 133 від 08.04.2019 вирішено влаштувати ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , до Луганського обласного будинку дитини № 2 на повне державне забезпечення.

Згідно з Розпорядження голови Новопсковської районної державної адміністрації Луганської області № 132 від 08.04.2019, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , надано статус дитини, позбавленої батьківського піклування.

Згідно з рішенням Новопсковського районного суду Луганської області від 27.02.2020 ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , позбавлено батьківських прав відносно доньки ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Згідно з інформацією наданою службою у справах дітей Новопсковської районної державної адміністрації Луганської області № 339 від 12.10.2020, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , має сестру ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , яка проживає з матір`ю ОСОБА_6 за адресою: АДРЕСА_1 . Зв`язок між сестрами не підтримується.

Згідно з висновком про стан здоров`я, фізичний та розумовий розвиток дитини б/н від 26.08.2020, виданим Луганським обласним будинком дитини № 2, з яким ознайомлені заявники, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , має мінімальну мозкову дисфункцію, інвалідність відсутня, щеплення за віком всі є.

Згідно із згодою дитячого закладу на усиновлення № 576 від 30.09.2020, адміністрація Луганського обласного будинку № 2 надала згоду на усиновлення вихованки будинку ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , кандидатами в усиновлювачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 .

Згідно з висновком Військово-цивільної адміністрації міста Сєвєродонецьк Луганської області про доцільність усиновлення малолітньої ОСОБА_5 , 2019 р.н., і відповідність його інтересам дитини № 876 від 08.10.2020 року, орган опіки та піклування ВЦА м. Сєвєродонецьк Луганської області вважає доцільним усиновлення малолітньої ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянами ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_9 . Усиновлення повністю відповідає інтересам дитини.

Згідно з копією свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_2 від 21.10.2006, виданого Відділом РАЦС Старобільського районного управління юстиції Луганської області, 21 жовтня 2006 року ОСОБА_1 та ОСОБА_2 зареєстрували шлюб, актовий запис № 243. Прізвища після державної реєстрації шлюбу чоловіка - ОСОБА_1 , дружини - ОСОБА_2 .

Згідно з актом обстеження житлово-побутових умов від 21.01.2020 року, проведеного за адресою: АДРЕСА_2 , за результатами обстеження житлово-побутових умов проживання ОСОБА_1 та ОСОБА_2 встановлено, що загальна площа будинку 90 м.кв., житло складається з 4 кімнат, є присадибна земельна ділянка, яка обробляється. В будинку зроблений косметичний ремонт, будинок газифікований, водопостачання - власна свердловина. Можна зробити висновок про те, що вказані громадяни мають необхідні умови для проживання та розвитку дитини.

Згідно з договором дарування житлового будинку від 03.07.2008, посвідченим приватним нотаріусом Старобільського районного нотаріального округу Луганської області Пульним С.М., власником вказаного вище будинку є ОСОБА_1 .

Задовільний матеріальний стан ОСОБА_1 підтверджується довідкою Головного управління ДПС у Луганській області від 20.01.2020 року, згідно з якою ОСОБА_1 зареєстрований як ФОП, та сума отриманого ним доходу за період з 01.01.2019 по 31.12.2019 складає 168 487, 00 грн.

Стан здоров`я ОСОБА_1 та ОСОБА_2 підтверджується висновками про стан здоров`я заявників від 16.01.2020 року, виданими Старобільською центральною районною поліклінікою КНП Старобільське районне територіальне медичне об`єднання Старобільської районної ради, згідно з якими заявники можуть бути усиновлювачами.

Відсутність відомостей про наявність судимостей у ОСОБА_1 та ОСОБА_2 підтверджується довідками департаменту інформаційних технологій МВС України серії ІІА № 1986410 та серії ІІА № 1986412.

Підстави, передбачені ст. 212 СК України, відповідно до яких заявники не можуть бути усиновлювачами, в судовому засіданні не встановлені.

Отже, враховуючи, що матеріальний і побутовий стан заявників ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , їх стан здоров`я, відсутність відомостей про наявність судимостей, їх ставлення до дитини і почуття відповідальності за неї відповідають інтересам дитини, яку вони бажають усиновити, суд вважає, що вони здатні забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини, її належне матеріальне забезпечення та повноцінний розвиток.

Крім того, суд також вважає за необхідне, відповідно до ст. 230, ч. 1 ст. 231 СК України, у рішенні про усиновлення змінити прізвище, ім`я, по батькові дитини, дату народження та місце народження дитини, що, на думку суду, в повній мірі відповідає її інтересам.

За таких обставин суд вважає, що заява ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про усиновлення малолітньої дитини підлягає задоволенню.

Керуючись ст. 12, 13, 81, 258, 259, 263-265, 293, 294, 310-314 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про усиновлення малолітньої дитини, заінтересовані особи - Орган опіки та піклування Військово-цивільної адміністрації міста Сєвєродонецьк Луганської області, Новопсковський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків), Луганський обласний будинок дитини № 2, задовольнити.

Оголосити громадян України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , усиновлювачами малолітньої ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки смт. Новопсков Новопсковського району Луганської області.

У зв`язку з усиновленням в актовому записі про народження ОСОБА_5 , вчиненому Новопсковським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Луганській області 05.04.2019 року № 67, змінити прізвище усиновленої дитини з ОСОБА_5 на ІНФОРМАЦІЯ_11 , ім`я ОСОБА_5 на ІНФОРМАЦІЯ_12 , по батькові з ОСОБА_5 на ІНФОРМАЦІЯ_13 , дату народження з ІНФОРМАЦІЯ_1 на ІНФОРМАЦІЯ_3 , місце народження дитини з смт. Новопсков Новопсковського району Луганської області на м. Старобільськ Луганської області .

Записати у Книзі реєстрації народжень батьками дитини: громадянина України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_2 - батьком дитини, громадянку України ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , зареєстровану за адресою: АДРЕСА_2 - матір`ю дитини.

Зобов`язати Новопсковський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) внести відповідні зміни до актового запису про народження ОСОБА_5 .

Копію рішення після набрання законної сили надіслати Новопсковському районному відділу державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків).

Рішення може бути оскаржено до Луганського апеляційного суду через Сєвєродонецький міський суд шляхом подання апеляційної скарги на рішення суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відомості про учасників справи:

- заявник: ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 ;

- заявник: ОСОБА_2 , місце проживання: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 ;

- заінтересована особа: Орган опіки та піклування Військово-цивільної адміністрації міста Сєвєродонецьк Луганської області, місцезнаходження: 93404, Луганська область, місто Сєвєродонецьк, бул. Дружби Народів, буд. 32, код ЄДРПОУ 43748368;

- заінтересована особа: Луганський обласний будинок дитини № 2, місцезнаходження: Луганська область, м. Сєвєродонецьк, вул. Лисичанська, буд. 1-б, код ЄДРПОУ 25991799;

- заінтересована особа: Новопсковський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків), місцезнаходження: 92300, Луганська область, смт. Новопсков, вул. Українська, буд. 51, код ЄДРПОУ 21758103.

Суддя І. С. Посохов

Присяжні: І. В. Будяк

Ю. В. Браславська

Дата ухвалення рішення06.11.2020
Оприлюднено03.12.2020
Номер документу93249282
СудочинствоЦивільне
Сутьусиновлення малолітньої дитини, заінтересовані особи - Орган опіки та піклування Військово-цивільної адміністрації міста Сєвєродонецьк Луганської області, Новопсковський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків), Луганський обласний будинок дитини № 2

Судовий реєстр по справі —428/8698/20

Рішення від 06.11.2020

Цивільне

Сєвєродонецький міський суд Луганської області

Посохов І. С.

Ухвала від 20.10.2020

Цивільне

Сєвєродонецький міський суд Луганської області

Посохов І. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні