Вирок
від 08.10.2020 по справі 643/5145/20
МОСКОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Провадження № 1-кп/643/991/20

Справа № 643/5145/20

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08.10.2020 року Московськийрайонний судм.Харковау складі:головуючого -судді ОСОБА_1 , заучастю секретарясудового засідання ОСОБА_2 ,захисникаадвоката ОСОБА_3 ,прокурора ОСОБА_4 , обвинуваченої ОСОБА_5 розглянувшиу відкритомупідготовчому судовомузасіданні взалі судув містіХаркові угодупро визнаннявинуватості укримінальному провадженні,зареєстрованому вЄРДР за№ 42019221040000120від 10.10.2019 року за обвинуваченням:

ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Харків, вірменки за національністю, громадянки України, з повною середньою освітою, не заміжньої, не працюючої, пенсіонерки, раніше не судимої, зареєстрованої та фактично проживаючої за адресою: АДРЕСА_1

-у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 197-1 КК України,

ВСТАНОВИВ:

До Московського районного суду м. Харкова надійшла угода про визнання винуватості з обвинувальним актом за обвинуваченням ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 197-1 КК України,укримінальному провадженнівнесеним доЄдиного реєструдосудових розслідуваньза №42019221040000120від 10.10.2019 року,яка булаукладена 26.03.2020року міжпрокурором Харківськоїмісцевої прокуратури№4 ОСОБА_6 таобвинуваченою ОСОБА_5 , за участю захисника адвоката ОСОБА_3 .

Судом встановлено, що на території Московського району м. Харкова у Парку культури та відпочинку «Перемога» серед іншого, розташована земельна ділянка за адресою: АДРЕСА_2 , яка перебуває у комунальній власності та належать територіальній громаді м. Харкова, а саме: земельна загальною площею 4582 м.кв., відомості про яку не внесені до Публічної кадастрової карти України (далі по тексту - Ділянка). Зі сходу вказана Ділянка межує з земельною ділянкою з кадастровим номером 6310137500:05:031:0021, загальною площею 4200 м.кв., що відноситься до земель громадської забудови з кодом цільового використання 1.13.3 відповідно до Українського класифікатора цільового використання землі та на підставі договору оренди земельної ділянки від 28.10.2009 надана в оренду суб`єкту підприємницької діяльності фізичній особі ОСОБА_7 строком до 31.12.2028 року. З півночі вказана Ділянка межує з земельною ділянкою загальною площею 3200 кв.м., відомості про яку не внесені до Публічної кадастрової карти України, яка перебуває у комунальній власності та належать територіальній громаді м. Харкова, на якій розташовані будівлі з літерами «Д-2», «Е-1» та «Г-1» за адресою: м. Харків, просп. Ювілейний, 54-Г, які на теперішній час на праві приватної власності належать Громадській організації «АКС спорт» код ЄДРПОУ:39296484, засновниками якої є громадяни України ОСОБА_5 та ОСОБА_8 .

Подальшим досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_5 , всупереч встановленому законом порядку, а саме, в порушення вимог ст. 14 Конституції України, згідно з якою земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави, право власності на яку гарантується та набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до закону, за відсутності будь яких підстав набуття права на землю, передбачених ст. 116 Земельного кодексу України, відповідно до якої громадяни та юридичні особи набувають право власності та право користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом, або за результатами аукціону, нехтуючи вимогами ч.1 ст. 81 Земельного кодексу України, згідно з якими громадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі: придбання за договором купівлі-продажу, ренти, дарування, міни, іншими цивільно-правовими угодами; безоплатної передачі із земель державної і комунальної власності; приватизації земельних ділянок, що були раніше надані їм у користування; прийняття спадщини; виділення в натурі (на місцевості) належної їм земельної частки (паю), ст. 125 Земельного кодексу, згідно з якою право власності на земельну ділянку, або її оренди, право державної реєстрації цих прав виникає після одержання її власником або користувачем документа, що посвідчує право власності, право постійного користування, або оренди земельною ділянкою, та його державної реєстрації вчинила злочин у сфері земельних відносин за наступних обставин.

Так, у 2014 році, більш точної дати під час досудового розслідування не встановлено, ОСОБА_5 , усвідомлюючи відсутність будь-яких законних підстав для зайняття вказаної Ділянки та здійснення на ній будівництва будівель і споруд, достовірно знаючи, що вона не має права на зайняття та використання зазначеної Ділянки, яка розташована за адресою: АДРЕСА_2 та відноситься до земель житлової та громадської забудови, з корисливих мотивів, у комерційних цілях (надання в оренду), з метою подальшого використання у діяльності Громадської організації «АКС спорт», здійснила самовільне будівництво будівель та споруд тенісних кортів з відповідною інфраструктурою (трибуною, навісом, огорожею, місцями для сидіння, тощо) на самовільно зайнятій частини вказаної Ділянки площею 2656 м.кв., встановленою відповідно до геодезичної зйомки, проведеної 26.12.2019 за вказаною адресою під час проведення огляду земельних ділянок.

Продовжуючи свій злочинний умисел, направлений на самовільне будівництво будівель і споруд на самовільно зайнятій земельній ділянці, період часу з весни 2019 року по 26.12.2019, більш точної дати під час досудового розслідування не встановлено, ОСОБА_5 , усвідомлюючи відсутність будь-яких законних підстав для зайняття вказаної Ділянки та здійснення на ній будівництва будівель і споруд, достовірно знаючи, що вона не має права на зайняття та використання зазначеної Ділянки, яка розташована за адресою: м. Харків, просп. Ювілейний, 54-Г та відноситься до земель житлової та громадської забудови, з корисливих мотивів, у комерційних цілях (надання в оренду), з метою подальшого використання у діяльності Громадської організації «АКС спорт», здійснила самовільне будівництво будівель та споруд критих тенісних кортів на самовільно зайнятій іншій частини вказаної Ділянки площею 1926 м.кв., встановленою відповідно до геодезичної зйомки, проведеної 26.12.2019 за вказаною адресою під час проведення огляду земельних ділянок.

Своїми умисними протиправними діями ОСОБА_5 спричинила значну шкоду територіальній громаді м. Харкова, на загальну суму 460800,13 гривень, яка була розрахована Управлінням з контролю за використанням та охороною земель Головного управлінням Держгеокадастру в Харківській області відповідно до «Методики визначення розміру шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу» затвердженої Постановою Кабінету Міністрів України від 25 липня 2007 р. №963.

Таким чином, ОСОБА_5 , з корисливих мотивів, у комерційних цілях (надання в оренду), з метою подальшого використання у діяльності Громадської організації «АКС спорт», здійснила самовільне будівництво будівель і споруд на самовільно зайнятій земельній ділянці, що виявилось у самовільному, тобто всупереч встановленому законом порядку, спорудженні тенісних кортів та критих тенісних кортів з відповідною інфраструктурою на самовільно зайнятій земельній ділянці загальною площею 4582 м.кв. за адресою: м. Харків, пр. Ювілейний, 54-Г, яка перебуває у комунальній власності та належать територіальній громаді м. Харкова і розташована на території Московського району м. Харкова у Парку культури та відпочинку «Перемога», чим спричинила територіальній громаді міста Харкова значної матеріальної шкоди на загальну суму 460800,13 гривень.

Своїми умисними діями ОСОБА_5 вчинила кримінальне правопорушення, передбачене ч. 3 ст. 197-1 КК України самовільне будівництво будівель та споруд на самовільно зайнятій земельній ділянці, яким завдано значної шкоди її законному власнику.

Під часдосудового розслідуванняміж прокуроромХарківської місцевоїпрокуратури №4 ОСОБА_6 таобвинуваченою ОСОБА_5 , за участю захисника адвоката ОСОБА_3 26.03.2020 року укладена угода про визнання винуватості .

Згідно з угодою ОСОБА_5 під час досудового слідства повністю та беззастережно визнала свою вину у вчиненні вказаного злочину та заподіяну нею шкоду за обставин, викладених у повідомленні про підозру та обвинувальному акті.

ОСОБА_5 щиро розкаялася у вчиненому, сприяла проведенню досудового розслідування.

ОСОБА_5 повністю визнала свою провину та заподіяну нею шкоду, сприяла найшвидшому розкриттю вчиненого нею злочину, даючи правдиві та повні покази, що відповідає суспільним інтересам у найшвидшому до судовому розслідуванні і судовому провадженні;

Відповідно до ст. 12 КК України ОСОБА_5 обвинувачується у вчиненні злочину невеликої тяжкості;

ОСОБА_5 зобов`язується повністю та беззастережно визнати свою вину та заподіяну шкоду в обсязі, викладеному у повідомленні про підозру та обвинувальному акті, в ході судового провадження на підставі зазначеної угоди.

Сторони погоджуються на призначення покарання ОСОБА_5 за ч. З ст. 197-1 КК України у вигляді штрафу у розмірі трьохсот неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що на момент укладення цієї угоди становить 5100 (п`ять тисяч сто) гривень.

В судовому засіданні прокурор, обвинувачена ОСОБА_5 , та її захисник-адвокат ОСОБА_3 , підтвердили факт укладення вищевказаної угоди про визнання винуватості 26.03.2020 року , та прохали її затвердити.

Розглядаючи питання про затвердження угоди суд виходить з наступного.

Відповідно до ст.468КПК України у кримінальному провадженні може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.

Згідно з ч. 4 ст.469КПК України угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам.

Злочин, у вчиненні якого обвинувачена ОСОБА_5 визнала себе винуватою , віднесений до злочину невеликої тяжкості, а отже угода відповідає вимогам закону.

Судом вивчалась особа обвинуваченої , яка раніше не судима, має реєстрацію та постійне місце мешкання, на обліках у лікарів нарколога та психіатра не перебуває.

Судом встановлено, що обвинувачена цілком розуміє положення ч.ч.4,5 ст.474 КПК України, укладання угоди сторонами є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дії будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді, умови угоди не суперечать вимогам КПК та КК України, інтересам суспільства, а кримінальне провадження свідчить про наявність фактичних підстав для визнання винуватості, обвинувачена погоджується на призначення узгодженого покарання.

Виходячиз викладеногосуд дійшоввисновку пронаявність підставдля затвердженняугоди провизнання винуватостіміж прокуроромХарківської місцевоїпрокуратури №4 ОСОБА_6 таобвинуваченою ОСОБА_5 за участю захисника адвоката ОСОБА_3 .

Стосовно ОСОБА_5 запобіжний захід не обирався, клопотань про його обрання до суду не надходило.

В рамках кримінального провадження цивільний позов не заявлявся.

Питання щодо речових доказів суд вирішує відповідно до вимог ст. 100 КПК України

Процесуальні витрати відсутні .

Керуючись ст.ст. 373, 374, 474, 475КПК України суд, -

У Х В А Л И В:

Затвердитиугоду від26.03.2020по кримінальномупровадженню №42019221040000120від 10.10.2019 року про визнання винуватості укладену між прокурором Харківської місцевою прокуратури № 4 ОСОБА_6 та обвинуваченою ОСОБА_5 , за участю захисника адвоката ОСОБА_3 .

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 визнати винною у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.197-1 КК України та призначити покарання у вигляді штрафу в розмірі трьохсот неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 5100 (п`ять тисяч сто) гривен.

Роз`яснити ОСОБА_5 , що умисне невиконання угоди є підставою для притягнення до відповідальності, встановленої законом.

Вирок може бути оскаржений до апеляційного суду Харківської області протягом 30 днів з дня його проголошення через Московський районний суд м. Харкова з підстав, передбачених ч.4 ст.394 КПК України.

Копія вироку негайно після його проголошення вручається обвинуваченому, захиснику та прокурору.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення08.10.2020
Оприлюднено13.02.2023
Номер документу93260633
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво

Судовий реєстр по справі —643/5145/20

Вирок від 08.10.2020

Кримінальне

Московський районний суд м.Харкова

Майстренко О. М.

Ухвала від 01.04.2020

Кримінальне

Московський районний суд м.Харкова

Майстренко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні