Рішення
від 25.11.2020 по справі 644/7447/20
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Суддя Попова В. О.

Справа № 644/7447/20

Провадження № 2-о/644/174/20

25.11.2020

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25.11.2020 м.Харків

Орджонікідзевський районний суд м. Харкова у складі:

головуючий - суддя Попова В.О.,

при секретарі - Дашковій К.С.,

заявника - ОСОБА_1 ,

представника заявника - адвоката Фоменка П.Н.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Харкові цивільну справу за заявою ОСОБА_1 в особі представника заявника - адвоката Фоменка Павла Миколайовича,

про встановлення факту, що має юридичне значення, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 в особі представника заявника - адвоката Фоменка П.М. звернулася до суду з заявою про встановлення факту, що має юридичне значення, в якій просить встановити факт родинних відносин між нею та ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , на рівні двоюрідної тітки та племінника. В обґрунтування заяви зазначено, що метою встановлення вказаного факту є подальше звернення до нотаріальної контори для оформлення спадкових прав . Вимоги заяви вмотивовані тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер двоюрідний племінник заявниці ОСОБА_2 . Після смерті ОСОБА_2 заявниця ОСОБА_1 звернулася до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини, проте 03.02.2020 було винесено постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії у зв`язку з тим, що неможливо встановити факт родинних відносин спадкоємця ОСОБА_1 з її двоюрідним племінником - спадкодавцем ОСОБА_2 і як наслідок - видати на її ім`я свідоцтва про право на спадщину за законом.

В судовому засіданні заявник ОСОБА_1 вимоги за заявою про встановлення факту родинних відносин підтримала та просила встановити факт родинних відносин між нею та її двоюрідним племінником - спадкодавцем ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , зазначивши, що встановлення цього факту їй необхідно для оформлення спадщини.

Представник заявника просив задовольнити заяву , мотивував свої вимоги обставинами , викладеними в заяві.

Заінтересовані особи приватний нотаріус Нововодолазького районного нотаріального округу Харківської області Крючкова Л.А. та представник Охоченської сільської ради Нововодолазького району Харківської області до суду надали заяви щодо можливості розгляду справи за їх відсутності.

Вислухавши пояснення заявника та її представника, свідків, дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного.

Відповідно до п.1 ч.1ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Згідно з вимогами ст.76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами, висновками експертів, показаннями свідків.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 08.01.2020 року, (а.с.9).

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина у вигляді : - земельної ділянки площею 7,3807 га, кадастровий номер 6324283500:04:001:0001, цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, місце розташування: Харківська область, Нововодолазький район , Охоченська сільська рада; - земельної ділянки площею 7,3806 га, кадастровий номер 6324283500:04:001:0074, цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, місце розташування: Харківська область, Нововодолазький район , Охоченська сільська рада., (а.с. 11).

15 травня 2020 Приватним нотаріусом Нововодолазького районного нотаріального округу Харківської області Крючковою Л.А. відкрито спадкову справу №73/2020 та здійснено реєстрацію спадкової справи в Спадковому реєстрі за №65827855, що підтверджується Витягом про реєстрацію в Спадковому реєстрі від 15.05.2020 року, (а.с.10).

ОСОБА_1 , звернувшись до Приватного нотаріуса Нововодолазького районного нотаріального округу Харківської області Крючкової Л.А. з заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , отримала постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 03.09.2020 року,(а.с.11). Підставою для відмови у видачі свідоцтв про право на спадщину за законом на дві земельної ділянки нотаріус вказала неможливість встановити факт родинних відносин між ОСОБА_1 та її двоюрідним племінником - спадкодавцем ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

З копії свідоцтва про народження ОСОБА_3 серії НОМЕР_2 від 14.05.1955 року, вбачається, що в графі батько записаний ОСОБА_4 , (а.с.15).

З копії свідоцтва про смерть ОСОБА_4 серії НОМЕР_3 від 25.03.1975, вбачається, що він помер ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Згідно копії свідоцтва про народження ОСОБА_5 , серії НОМЕР_4 від 27.07.1979 року , матір`ю останньої записана ОСОБА_6 , (а.с.17).

В судовому засіданні було допитано в якості свідка ОСОБА_7 , яка підтверджувала, що заявниця ОСОБА_1 є двоюрідною тіткою ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Свідок ОСОБА_8 суду пояснив, що він підтверджує факт родинних відносин між ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , та ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , на рівні двоюрідної тітки та племінника.

Допитана в якості свідка ОСОБА_9 дала аналогічні пояснення.

Відповідно до статті 293 Цивільного процесуального кодексу України, окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами (п. 1 ч. 1 ст. 315 ЦПК України).

Пунктом 7 постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення від 31.03.1995 року № 5, передбачено, що суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію в зв`язку із втратою годувальника.

Частиною 1ст. 319 ЦПК України визначено, що у рішенні суду повинно бути зазначено відомості про факт, встановлений судом, мету його встановлення, а також докази, на підставі яких суд установив цей факт.

Встановлення факту родинних відносин між заявницею та спадкодавцем ОСОБА_2 померлим ІНФОРМАЦІЯ_2 , необхідне для отримання заявницею свідоцтва про право на спадщину за законом.

Про факт родинних стосунків свідчать й співпадіння дат народжень, прізвищ та по батькові, зазначені співпадіння також підтверджені поясненнями заявниці та представника заявниці, показами свідків, фотознімками. Враховуючи сукупність досліджених в ході розгляду справи доказів, як письмових документів, так і показів свідків, суд вважає, що факт родинних відносин між заявницею та померлим ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 встановлений.

З урахуванням вказаного суд приходить до висновку, що вимоги заявника про встановлення факту родинних відносин підлягають задоволенню.

Факт, що підлягає встановленню, має юридичне значення, тому як від встановлення цього факту залежить виникнення права у заявника на отримання свідоцтва про право на спадщину за законом.

Керуючись 4, 11, 12, 81, 89, 90, 264-268, 293, 315, 317 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 - задовольнити.

Встановити факт родинних відносин, а саме встановити, що ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , є двоюрідним племінником ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , РНОКПП НОМЕР_5 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до Харківського апеляційного суду або через Орджонікідзевський районний суд м. Харкова. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручене в день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Вступну та резолютивну частини рішення складено 25.11.2020. Повний текст рішення складено 30.11.2020.

Суддя Попова В.О.

СудОрджонікідзевський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення25.11.2020
Оприлюднено03.12.2020
Номер документу93260708
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —644/7447/20

Рішення від 25.11.2020

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Попова В. О.

Ухвала від 12.10.2020

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Попова В. О.

Ухвала від 01.10.2020

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Попова В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні