Ухвала
від 02.12.2020 по справі 540/3434/20
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


УХВАЛА

02 грудня 2020 р. м. ХерсонСправа № 540/3434/20

Херсонський окружний адміністративний суд у складі: головуючого судді Бездрабка О.І., розглянувши в порядку письмового провадження клопотання відповідача в адміністративній справі за позовом Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м.Севастополі до Комунального підприємства "МАКС-ІНВЕСТ" Щасливцевської сільської ради про стягнення коштів з рахунків платника податків у банках та стягнення коштів за рахунок готівки в рахунок погашення податкового боргу,

встановив :

Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м.Севастополі звернулося з позовною заявою до Комунального підприємства "МАКС-ІНВЕСТ" Щасливцевської сільської ради, в якій просить стягнути кошти з рахунків відповідача у банках, що його обслуговують, та кошти за рахунок готівки в рахунок погашення податкового боргу по: орендній платі з юридичних осіб у сумі 940534,46 грн.; земельному податку з юридичних осіб у сумі 6363,72 грн., податку на прибуток підприємств та фінансових установ комунальної власності (об`єднаної територіальної громади, району у місті, міста районного значення, села, селища чи їх об`єднання) у сумі 22188 грн.

Ухвалою від 05.11.2020 р. відкрито спрощене провадження в адміністративній справі, відповідачу надано п`ятнадцятиденний строк для подання до суду відзиву на позовну заяву.

30.11.2020 р. від відповідача надійшли клопотання про залучення до участі у справі в якості третьої особи Щасливцевську сільську раду, про залучення в якості співвідповідача ТОВ "Оскар Генічеськ" та про розгляд справи в порядку загального позовного провадження.

Клопотання про залучення третьої особи мотивовано тим, що Щасливцевська сільська рада є засновником та бенефіціаром КП "МАКС-ІНВЕСТ", є отримувачем орендної плати за земельну ділянку, а відтак рішення у даній справі вплине на права і обов`язки органу місцевого самоврядування.

В обґрунтування клопотання про залучення співвідповідача відповідач вказує, що земельна ділянка площею 0,7428 га з кадастровим номером 6522186500:02:001:0171 одразу після укладення відповідачем договору оренди землі від 03.10.2013 р. з Щасливцевською сільською радою була передана за договором суборенди від 09.10.2013 р. ТОВ "ОСКАР ГЕНІЧЕСЬК" на той самий строк та на тих самих умовах оплати. ТОВ "ОСКАР ГЕНІЧЕСЬК" побудувало на вказаній земельній ділянці дельфінарій та експлуатує його, але від сплати орендної плати ухиляється.

Клопотання про заперечення щодо розгляду справи в порядку спрощеного провадження мотивоване тим, що дана справа не відноситься до справ, перелічених у ч.6 ст.12 КАС України, ціна позову є значною, а справа складною.

Щодо клопотання відповідача про залучення до участі у розгляді справи в якості третьої особи Щасливцевської сільської ради суд зазначає наступне.

Відповідно до ч.2 ст.49 КАС України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи.

Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

Так, відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань засновником КП "МАКС-ІНВЕСТ" є Щасливцевська сільська рада Генічеського району Херсонської області.

За змістом ч.ч.1-3 ст.78 Господарського кодексу України комунальне унітарне підприємство утворюється компетентним органом місцевого самоврядування в розпорядчому порядку на базі відокремленої частини комунальної власності і входить до сфери його управління.

Орган, до сфери управління якого входить комунальне унітарне підприємство, є представником власника - відповідної територіальної громади і виконує його функції у межах, визначених цим Кодексом та іншими законодавчими актами.

Майно комунального унітарного підприємства перебуває у комунальній власності і закріплюється за таким підприємством на праві господарського відання (комунальне комерційне підприємство) або на праві оперативного управління (комунальне некомерційне підприємство).

Таким чином, суд приходить до висновку, що рішення у даній справі може вплинути на права та обов`язки Щасливцевської сільської ради Генічеського району Херсонської області.

З огляду на викладені обставини та з метою всебічного, повного та об`єктивного вирішення справи суд приходить до висновку про залучення в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача Щасливцевську сільську раду Генічеського району Херсонської області (75580, Херсонська область, Генічеський район, с.Щасливцеве, вул.Миру, буд.26, код ЄДРПОУ 26186462).

Щодо клопотання відповідача про залучення до участі у розгляді справи в якості співвідповідача ТОВ "ОСКАР ГЕНІЧЕСЬК" суд зазначає наступне.

Згідно п.9 ч.1 ст.4 КАС України відповідач - суб`єкт владних повноважень, а у випадках, визначених законом, й інша особа, до яких звернена вимога позивача.

Частинами 3-7 статті 48 КАС України передбачено, що якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до ухвалення рішення у справі за згодою позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі, якщо це не потягне за собою зміни підсудності адміністративної справи. Суд має право за клопотанням позивача до ухвалення рішення у справі залучити до участі у ній співвідповідача.

Якщо позивач не згоден на заміну відповідача іншою особою, суд може залучити цю особу як другого відповідача. У разі відмови у задоволенні позову до такого відповідача понесені позивачем витрати відносяться на рахунок держави.

Під час вирішення питання про залучення співвідповідача чи заміну належного відповідача суд враховує, зокрема, чи знав або чи міг знати позивач до подання позову у справі про підставу для залучення такого співвідповідача чи заміну неналежного відповідача.

Після заміни сторони, залучення другого відповідача розгляд адміністративної справи починається спочатку.

Буквальне тлумачення даних правових норм свідчить про те, що підставами для залучення співвідповідача фактично є неправильне визначення позивачем осіб, які мають відповідати за позовом.

Предметом позовних вимог Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м.Севастополі є стягнення податкового боргу, в тому числі і по орендній платі з юридичних осіб у сумі 940534,46 грн., який виник на підставі:

1) податкового повідомлення-рішення від 09.12.2019 р. № 0093065204 на загальну суму 661672,76 грн., яке прийнято на підставі акту від 11.11.2019 р. № 5087/21-22-52-04/37289355 "Про результати документальної позапланової невиїзної перевірки Комунального підприємства "МАКС-ІНВЕСТ" Щасливцевської сільської ради (код ЄДРПОУ 37289355) з питання повноти обчислення податкових зобов`язань з орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності за земельну ділянку площею 0,7428 га на території Щасливцевської сільської ради, надану в оренду згідно з договором оренди від 04.10.2013 р. № 2727848, за період з 01.01.2016 р. по 30.09.2019 р."

2) податкової декларації з плати за землю на 2020 рік від 19.02.2020 р. № 9029079108.

Тобто, заявлені до стягнення позивачем суми податкового боргу з орендної плати стосується безпосередньо КП "МАКС-ІНВЕСТ".

При цьому якщо самостійно визначені платником податку грошові зобов`язання не підлягають оскарженню (п.56.11 ст.56 ПК України), то визначені контролюючим органом на підставі податкового повідомлення-рішення грошові зобов`язання можуть бути оскаржені платником податків як в адміністративному, так і в судовому порядку (ст.56 ПК України).

За таких обставин, в разі незгоди з прийнятим контролюючим органом податковим повідомленням-рішенням від 09.12.2019 р. № 0093065204, КП "МАКС-ІНВЕСТ" має право оскаржити його в судовому порядку.

У заявленому клопотанні відповідач вказує на невиконання ТОВ "ОСКАР ГЕНІЧЕСЬК" умов договору суборенди від 09.10.2013 р., укладеного між КП "МАКС-ІНВЕСТ" та ТОВ "ГЕНІЧЕСЬК ОСКАР", у зв`язку з чим вважає, що суму боргу з орендної плати необхідно стягнути з ТОВ "ОСКАР ГЕНІЧЕСЬК".

Однак Податковим кодексом України прямо заборонено перекладання податкового обов`язку зі сплати грошових зобов`язань на іншу особу. Так, відповідно до п.36.4 ст.36 ПК України виконання податкового обов`язку може здійснюватися платником податків самостійно або за допомогою свого представника чи податкового агента, а згідно п.38.2 ст.38 ПК України сплата податку та збору здійснюється платником податку безпосередньо, а у випадках, передбачених податковим законодавством, - податковим агентом, або представником платника податку.

В той же час суд зазначає, що невиконання умов договору суборенди в частині несплати орендної плати, укладеного між юридичними особами, має розглядатися в порядку господарського судочинства.

Зважаючи на викладені обставини, клопотання відповідача про залучення до участі в якості співвідповідача ТОВ "ОСКАР ГЕНІЧЕСЬК" задоволенню не підлягає.

Що стосується клопотання відповідача про розгляд справи в порядку загального позовного провадження, суд зазначає наступне.

Відповідно до положень ст.12 КАС України адміністративне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного). Спрощене позовне провадження призначене для розгляду справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Умови, за яких суд має право розглядати справи у загальному або спрощеному позовному провадженні, визначаються цим Кодексом.

При цьому, п.7 ч.6 ст.12 КАС України визначено, що для цілей цього Кодексу справами незначної складності є справи щодо стягнення грошових сум, що ґрунтуються на рішеннях суб`єкта владних повноважень, щодо яких завершився встановлений цим Кодексом строк оскарження.

Статтею 257 КАС України встановлено, що за правилами спрощеного позовного провадження розглядаються справи незначної складності. При вирішенні питання про розгляд справи за правилами спрощеного або загального позовного провадження суд враховує, у тому числі значення справи для сторін, категорію та складність справи, кількість сторін та інших учасників справи та чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес.

Відповідно до ч.1 ст.260 КАС України питання про розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Положеннями ч.4 ст.260 КАС України передбачене право відповідача на звернення до суду із запереченнями проти розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження. При цьому за наслідками розгляду відповідного заперечення суд, з урахуванням конкретних обставин справи, наділений дискреційними повноваженнями з огляду на принцип диспозитивності на підставі рішень Європейського суду з прав людини у справах "Engel and Others v. the Netherlands", "Lawless v. Ireland", "Michael Kuhnen v. Germany", "Preda and Dardari v. Italy", "Refah Partisi and Others v. Turkey", "Witzsch v. Germany", "Z'danoka v Latvia".

Частина 4 статті 260 КАС України закріплює спеціальне правило про процесуальні повноваження адміністративного суду залежно від обґрунтованості заперечень відповідача проти розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження: залишити заяву відповідача без задоволення; розглянути справу за правилами загального позовного провадження та зробити заміну засідання для розгляду справи по суті підготовчим засіданням.

Разом з тим, ч.7 ст.260 КАС України встановлює, що частини друга - шоста цієї статті не застосовуються до справ, визначених пунктами 1-9 частини шостої статті 12 цього Кодексу, тобто до справ, у тому числі, щодо стягнення грошових сум, що ґрунтуються на рішеннях суб`єкта владних повноважень, щодо яких завершився встановлений цим Кодексом строк оскарження.

Відповідно до ч.5 ст.262 КАС України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Призначаючи дану справу до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження, суд виходив з того, що в даному випадку є пріоритетним швидке вирішення справи, оскільки предметом спору є стягнення узгоджених грошових зобов`язань. Отже, суд не вбачає необхідності у призначенні підготовчого засідання для з`ясування всіх обставин справи, оскільки справа не відноситься до категорії складної з огляду на обсяг і характер доказів.

Зі змісту позовної заяви та доданих до неї документів не вбачаються підстави для розгляду даної справи за правилами загального позовного провадження. Крім того, ч.6 ст.12 КАС України дана категорія справ віднесена до справ незначної складності.

З огляду на викладене суд не вбачає підстав для задоволення клопотання відповідача про розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

Керуючись ст.ст.12, 48, 49, 243, 248 КАС України, суд -

ухвалив :

Задовольнити клопотання відповідача про залучення третьої особи.

Залучити до розгляду справи в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача Щасливцевську сільську раду Генічеського району Херсонської області (75580, Херсонська область, Генічеський район, с.Щасливцеве, вул.Миру, буд.26, код ЄДРПОУ 26186462).

Відмовити в задоволенні клопотань відповідача про залучення в якості співвідповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "ОСКАР ГЕНІЧЕСЬК" та про розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

Копію ухвали направити учасникам справи (їх представникам).

Третій особі, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, (Щасливцівська сільська рада Генічеського району Херсонської області) запропонувати надати пояснення щодо позову або відзивів у дводенний строк з дня їх отримання.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя О.І. Бездрабко

Дата ухвалення рішення02.12.2020
Оприлюднено04.12.2020
Номер документу93265730
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —540/3434/20

Рішення від 04.01.2021

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Бездрабко О.І.

Ухвала від 02.12.2020

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Бездрабко О.І.

Ухвала від 05.11.2020

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Бездрабко О.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні