Ухвала
від 03.12.2020 по справі 155/1539/20
ГОРОХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №155/1539/20

Провадження №1-кп/155/244/20

ГОРОХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03.12.2020 м. Горохів

Горохівський районний суд Волинської області в складі:

головуючого - судді ОСОБА_1 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у приміщенні суду в підготовчому судовому засіданні на підставі обвинувального акту в кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №1202003007000146 від 14.04.2020 року про обвинувачення ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Колпитів Локачинського району Волинської області, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , з професійно-технічною освітою, студента 2 курсу заочного відділення Львівського політехнічного університету, неодруженого, раніше не судимого,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.286 КК України,

за участю прокурора ОСОБА_4 ,

обвинуваченого ОСОБА_3 ,

потерпілої ОСОБА_5 ,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_3 обвинувачується втому,що він 13.04.2020 року, приблизно 21 годині 30 хвилин, керуючи технічно справним автомобілем марки «Volkswagen», моделі «Sharan», синього кольору, реєстраційний номер НОМЕР_1 , номер шасі НОМЕР_2 , рухаючись на 88 кілометрі +934 метрів автодороги Н-17 сполученням м. Луцьк - м. Горохів в напрямку м. Горохів Волинської області, ігноруючи правила безпеки на транспорті, не вибравши безпечної швидкості руху, не дотримавшись безпечного інтервалу, належним чином не відреагував на зміну дорожньої обстановки і виявивши небезпеку для руху не вжив заходів для зменшення швидкості аж до зупинки транспортного засобу в результаті чого своїми необережними діями, які виразились в грубому порушенні вимог п.п.1.3, 2.3 б, д, 12.1, 12.2, 12.3 Правил дорожнього руху України через що допустив зіткнення з бортовим причепом марки ГБК, д.н.з. НОМЕР_3 у складі трактора марки МТЗ моделі 82.1, д.н.з. НОМЕР_4 , який рухався в попутному напрямку, внаслідок чого пасажир автомобіля марки «Volkswagen», моделі «Sharan» ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , жителька АДРЕСА_2 , отримала тілесне ушкодження у вигляді: перелому головки 5 п`ясної кістки правої китиці, які згідно висновку судово-медичної експертизи №338 від 05.06.2020 по ступеню тяжкості відносяться до категорії тілесних ушкоджень середнього ступеня тяжкості, як таких, що потягнули за собою тривалий розлад здоров`я, оскільки для їх загоєння необхідно термін більше 21 доби.

Причиною виникнення даної дорожньо-транспортної пригоди та наслідками, що настали у виді спричинення тілесних ушкоджень середнього ступеня тяжкості ОСОБА_5 стало грубе порушення водієм автомобіля марки «Volkswagen», моделі «Sharan», ОСОБА_3 вимог п.п.1.3, 2.3 б, д, 12.1, 12.2, 12.3 Правил дорожнього руху України (Постанова КМУ №1306 від 10.10.2001), які регламентують:

-учасники дорожнього руху зобов`язані знати й неухильно виконувати вимоги цих Правил, а також бути взаємно ввічливими;

-бути уважним, стежити за дорожньою обстановкою, відповідно реагувати на її зміну, стежити за правильністю розміщення та кріплення вантажу, технічним станом транспортного засобу і не відволікатись від керування цим засобом у дорозі;

-не створювати своїми діями загрози безпеці руху;

-під час вибору в установлених межах безпечної швидкості руху водій повинен ураховувати дорожню обстановку, а також особливості вантажу, що перевозиться і стан транспортного засобу, щоб мати змогу постійно контролювати його рух та безпечно керувати ним;

-у темну пору доби та в умовах недостатньої видимості швидкість руху повинна бути такою, щоб водій мав змогу зупинити транспортний засіб у межах видимості дороги;

-в разі виникнення небезпеки для руху або перешкоди, яку водій об`єктивно спроможний виявити, він повинен негайно вижити заходів для зменшення швидкості аж до зупинки транспортного засобу або безпечного для інших учасників руху об`їзду перешкоди.

Органом досудового розслідування вказані необережні дії ОСОБА_3 кваліфіковані, як вчинення злочину, передбаченого ч.1 ст.286 КК України, що виразилися у порушенні правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження.

В підготовчому судовому засіданні потерпіла ОСОБА_5 подала письмове клопотання про звільнення обвинуваченого ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності, у зв`язку з їх примиренням на підставі ст.46 КК України та закриття кримінального провадження щодо останнього, оскільки він вперше притягується до кримінальної відповідальності, вчинив нетяжкий необережний злочин, повністю примирився з нею, відшкодував усі збитки.

Заслухавши думку прокурора, яка не заперечувала щодо звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності, потерпілу, яка підтримала подану нею клопотання, обвинуваченого, який підтримав подане клопотання, суд приходить до висновку, що клопотання підставне та підлягає до задоволення з наступних підстав.

Відповідно до вимог ст.46 КК України особа, яка вперше вчинила кримінальний проступок або необережний нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона примирилася з потерпілим та відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.

З матеріалів кримінального провадження слідує, що ОСОБА_3 вперше обвинувачується у вчиненні злочину, який у відповідності до вимог ст.12 КК України, відноситься до категорії необережного нетяжкого, повністю відшкодував завдані збитки та усунув заподіяну його діями іншу шкоду.

За таких обставин, ОСОБА_3 слід звільнити від кримінальної відповідальності на підставі ст.46 КК України, у зв`язку з примиренням обвинуваченого із потерпілою, а кримінальне провадження відносно нього закрити.

У відповідності до вимог ст.100 КПК України суд вирішує долю речових доказів, які підлягають поверненню володільцю.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст.284, 372, 376 КПК України, на підставі ст.46 КК України, суд,

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання потерпілої ОСОБА_5 задовольнити, звільнити ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності за вчинення злочину, передбаченого ч.1 ст.286 КК України, на підставі ст.46 КК України, у зв`язку з примиренням із потерпілою.

Кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №1202003007000146 від 14.04.2020 року про обвинувачення ОСОБА_3 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.286 КК України закрити, у зв`язку із його звільненням від кримінальної відповідальності на підставі п.1 ч.2 ст.284 КПК України.

Речові докази:

-автомобіль марки «VOLKSVAGEN» моделі «SHARAN», свідоцтво про його реєстрацію серії НОМЕР_5 , реєстраційний номер НОМЕР_1 , номер шасі НОМЕР_6 , свідоцтво про реєстрацію автомобіль марки «VOLKSVAGEN» моделі «SHARAN» серії НОМЕР_5 - залишити за належністю ОСОБА_6 ;

-причіп бортовий марки «ГКБ» модель «8350» реєстраційний номер НОМЕР_7 , свідоцтво про реєстрацію причепу серії НОМЕР_8 повернути за належністю ТзОВ « АГРОПРОДУКТ-ГОРОХІ В»;

-трактор марки «МТЗ» моделі «82.1», державний реєстраційний номер НОМЕР_9 , ідентифікаційний номер № НОМЕР_10 , двигун № НОМЕР_11 (довідка рахунок ТО № 146774 від 14.09.2015) та свідоцтво про реєстрацію великотоннажного транспортного засобу або іншого технічного транспортного засобу серії НОМЕР_12 повернути за належністю ФГ «Підбереззя-Агро».

Арешт, накладений ухвалою слідчого судді Іваничівського районного суду Волинської області від 22 квітня 2020 року, а саме, на автомобіль марки «VOLKSVAGEN» моделі «SHARAN», свідоцтво про його реєстрацію серії НОМЕР_5 , реєстраційний номер НОМЕР_1 , номер шасі НОМЕР_6 , свідоцтво про реєстрацію автомобіль марки «VOLKSVAGEN» моделі «SHARAN» серії НОМЕР_5 , належного ОСОБА_6 , жителю АДРЕСА_3 ; причіп бортовий марки «ГКБ» модель «8350» реєстраційний номер НОМЕР_7 , належного ТзОВ « АГРОПРОДУКТ-ГОРОХІ В», код ЄДРПОУ 20149419, свідоцтво про реєстрацію причепу серії НОМЕР_8 ; трактор марки «МТЗ» моделі «82.1», державний реєстраційний номер НОМЕР_9 , ідентифікаційний номер № НОМЕР_10 , двигун № НОМЕР_11 , належний ФГ «Підбереззя-Агро» код ЄДРПОУ З8616259 (довідка рахунок ТО № 146774 від 14.09.2015) скасувати.

Копію ухвали вручити учасникам судового провадження.

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга до Волинського апеляційного суду протягом семи днів з дня її оголошення через Горохівський районний суд Волинської області.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Суддя Горохівського районного суду

Волинської області ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення03.12.2020
Оприлюднено13.02.2023
Номер документу93268732
СудочинствоКримінальне
Сутьобвинувачення ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Колпитів Локачинського району Волинської області, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , з професійно-технічною освітою, студента 2 курсу заочного відділення Львівського політехнічного університету, неодруженого, раніше не судимого, у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.286 КК України,

Судовий реєстр по справі —155/1539/20

Ухвала від 03.12.2020

Кримінальне

Горохівський районний суд Волинської області

Санакоєв Д. Т.

Ухвала від 21.10.2020

Кримінальне

Горохівський районний суд Волинської області

Санакоєв Д. Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні