Рішення
від 02.12.2020 по справі 171/730/20
АПОСТОЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 171/730/20

2/171/630/20

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"02" грудня 2020 р. м. Апостолове

Апостолівський районний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді Семенової Н.М.,

за участі секретаря Ровної Н.А.,

без участі сторін,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Апостолівське "Зернопродукт" в особі вищого органу управління Загальних зборів учасників ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , третя особа - Сектор з питань державної реєстрації Апостолівської районної державної адміністрації про припинення трудових відносин та зобовязання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ:

28.04.2020 року ОСОБА_1 звернувся до Апостолівського районного суду Дніпропетровської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю Апостолівське "Зернопродукт" в особі вищого органу управління Загальних зборів учасників ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , третя особа Сектор з питань державної реєстрації Апостолівської районної державної адміністрації про припинення трудових відносин та зобовязання вчинити певні дії, в якому просив визнати припиненими його повноваження директора ТОВ Апостолівське "Зернопродукт" та звільнити його з займаної посади за власним бажанням з 26.02.2020 року, зобов`язати Сектор з питань державної реєстрації Апостолівської районної державної адміністрації внести зміни до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб- підприємців та громадських формувань, шляхом виключення відомостей як керівника та підписанта товариста з обмеженою відповідальність Апостолівське "Зернопродукт", код ЄДРПОУ 24243434.

В обгрунтування позову посилається на те, що 25.03.2004 року його було призначено директором ТОВ Зернопродукт згідно протоколу загальних зборів учасників ТОВ Зернопродукт . Засновниками і єдиними учасниками ТОВ Альттраст є ОСОБА_2 та ОСОБА_3 10.02.2020 р. він особисто звернувся до засновників товариства заявою про припинення трудових відносин та звільнення його з посади директора ТОВ Апостолівське "Зернопродукт". Його заява була надіслана на адресу проживання засновників та отримана останніми 11.02.2020 р. У зв`язку з відсутність інформації щодо проведення загальних зборів учасників товариства та щодо прийняття рішення відносно його звільнення з посади директора , він повторно, 19.03.2020 р. надіслав ОСОБА_2 та ОСОБА_3 листа з проханням повідомити його щодо прийнятого ними рішення відносно його звільнення. Однак до цього часу засновниками товариства не прийнято рішення стосовно його звільнення за власним бажанням. У зв`язку з тим, що загальні збори учасників товариства, як вищий орган управління, не виконуючи своїх повноважень, ігнорують його законні вимоги щодо звільнення з займаної посади. чим порушують його законні права та інтереси, він вимушений звернутися до суду з позовом.

19.08.2020 року представником відповідача надано заяву в якій він просить припинити провадження у справі п. 2 ч.1 ст. 255 ЦПК України у зв`язку з відсутністю предмету спору. У зв`язку з тим, що ще 05.06.2020 р. відповідно до рішення учасників Товариства ОСОБА_1 не є керівником Товариства, будь-які трудові відносини відсутні. Про що до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань внесений відповідний запис. Запис підписант не створює самостійних прав та обовязків без укладання додаткових цивільних договорів дорученням між сторонами. Просить справу розглядати без їх участі.

20.08.2020 р. позивачем на адресу суду надано заяву в якій зазначає, що 19.08.2020 року на його адресу від ТОВ Апостолівське "Зернопродукт" надійшла завірена копія протоколу Загальних зборів від 05.06.2020 р. згідно якого його звільнено з займаної посади керівника товариства та завірена копія виписки з єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, згідно якої керівником товариства є ОСОБА_4 , а він зазначений як особа, яка має право без обмежень вчиняти будь-які юридичні дії від імені товариства без довіреності. Посилання відповідача на те, що запис Підписант біля його прізвища в Реєстрі не створює самостійних прав та обов`язків є абсурдним, оскільки саме поняття підписант означає, що це посадова особа, яка обирається (призначаеться) до органу управління юридичної особи, уповноважена представляти юридичну особу у правовідносинах з третіми особами, має право вчиняти юридичні дії від імені юридичної особи без довіреності та маж повноваження на підписання певних документів. На підставі зазначеного, просить задовольнити його позов в частині зобовязання внести зміни до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань шляхом виключення відомостей про нього як підписанта, а саме з розділу Прізвище, ім`я та по батькові осіб, які мають право вчиняти юридичні дії від імені товариства без довіреності, у тому числі підписувати договори, та наявність обмежень щодо представництва від імені юридичної особи або фізичної особи-підприємця . В частині позовних вимог, щодо звільнення його з посади керівника товариства та зобовязання внести зміни до Реєстру шляхом виключення запису про нього як керівника товариства відмовляється.

Вивчивши матеріали справи, дослідивши надані сторонами докази, суд приходить до наступного.

Відповідно до п.п. 6 п. 12.3.1 Статуту ТОВ Апостолівське "Зернопродукт" До компетенції Загальних зборів Учасників належить: обрання виконавчого органу Товариства, встановлення розміру винагороди виконавчого органу Товариства (а.с. 15)

Відповідно до п. 12.11 Статуту ТОВ Апостолівське "Зернопродукт" Виколнавчим органом, що здійснює управління його поточної діяльності , є Директор. Директор одноособово приймає рішення з усіх питань віднесених до його компетенції (а.с. 16, на зворотній стороні).

Відповідно до Виписки з протоколу № 1 зборів засновників Зернопродукт від 25.03.2004 р. ОСОБА_1 призначений на посаду директора ТОВ Зернопродукт (а.с. 24)

Відповідно до Безкоштовного запиту з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 21.02.2020 р. в Графі Прізвище, ім`я та по батькові, дата обрання (призначення) осіб, які обираються (призначаються) до органу управління юридичної особи, уповноважених представляти юридичну особу у правовідносинах з третіми особами, або осіб, які мають право вчиняти дії від імені юридичної особи без довіреності, у тому числі підписувати договори та дані про наявність обмежень щодо представництва від імені юридичної особи зазначений ОСОБА_1 - підписант (без обмежень), керівник (а.с. 21, на звороті)

Відповідно до Виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців ТОВ Апостолівське "Зернопродукт" Прізвище, ім`я та по батькові осіб, які мають право вчиняти дії від імені юридичної особи без довіреності, у тому числі підписувати договори та наявність обмежень щодо представництва від імені юридичної особи або фізичної особи-підприємця зазначений ОСОБА_1 - керівник. Прізвище, ім`я та по батькові осіб, які мають право вчиняти дії від імені юридичної особи без довіреності, у тому числі підписувати договори та наявність обмежень щодо представництва від імені юридичної особи або фізичної особи-підприємця зазначений ОСОБА_1 - (без обмежень) (а.с. 23)

Відповідно до заяви від 10.02.2020 р. директор ОСОБА_1 звернувся до засновників ТОВ Апостолівське "Зернопродукт" з проханням про скликання зборів засновників ТОВ Апостолівське "Зернопродукт"з метою припинення його повноважень, як директора та звільнити з займаної посади (а.с. 26, 27)

Відповідно до Протоколу загальних зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю Апостолівське "Зернопродукт" від 05.06.2020 р. Збори учасників Товариства одностайно постановили звільнити з посади директора Товариства ОСОБА_1 з 04.06.2020 р. (а.с. 64)

Відповідно до Виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців ТОВ Апостолівське "Зернопродукт" виданої 09.06.2020 р. Прізвище, ім`я та по батькові осіб, які мають право вчиняти дії від імені юридичної особи без довіреності, у тому числі підписувати договори та наявність обмежень щодо представництва від імені юридичної особи або фізичної особи-підприємця зазначений ОСОБА_4 - керівник. Прізвище, ім`я та по батькові осіб, які мають право вчиняти дії від імені юридичної особи без довіреності, у тому числі підписувати договори та наявність обмежень щодо представництва від імені юридичної особи або фізичної особи-підприємця зазначений ОСОБА_1 - (без обмежень) (а.с. 65)

Відносини, що виникають у сфері державної реєстрації регулюються Конституцією України, ЗУ Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців, громадських формувань та нормативно- правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону.

Відповідно до ст. 10 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою. Якщо відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, є недостовірними і були внесені до нього, третя особа може посилатися на них у спорі як на достовірні. Третя особа не може посилатися на них у спорі у разі, якщо вона знала або могла знати про те, що такі відомості є недостовірними. Відомості, що містяться в Єдиному державному реєстрі, використовуються для ідентифікації юридичної особи або її відокремленого підрозділу, громадського формування, що не має статусу юридичної особи, фізичної особи - підприємця, у тому числі під час провадження ними господарської діяльності та відкриття рахунків у банках та інших фінансових установах.

Відповідно до ст. 29 ЗУ Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю загальні збори учасників є вищим органом товариства. Кожен учасник товариства має право бути присутнім на загальних зборах учасників, брати участь в обговоренні питань порядку денного і голосувати з питань порядку денного загальних зборів учасників. Кожен учасник товариства на загальних зборах учасників має кількість голосів, пропорційну до розміру його частки у статутному капіталі товариства, якщо інше не передбачено статутом.

Згідно ст.25 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань та Порядку державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, державна реєстрація та інші реєстраційні дії проводяться на підставі: документів, що подаються заявником для державної реєстрацій судових рішень. що набрали законної сили та тягнуть за собою зміну відомостей в Єдиному державному реєстрі, а також що надійшли в електронній формі від суду або державної виконавчої служби відповідно до Закону України "Про виконавче провадження".

Згідно ст. 4, ст.35 ЗУ Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців, громадських формувань державна реєстрація здійснюється за заявницьким принципом. Засновники (учасники) юридичної особи несуть відповідальність за відповідність установчих документів законодавству. Особи, винні у внесенні до установчих документів або інших документів, що подаються для державної реєстрації, завідомо неправдивих відомостей, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, несуть відповідальність, встановлену законом.

Згідно з приписами ч.ч. 1, 3 ст. 43 Конституції України кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Використання примусової праці забороняється.

Частиною 1 ст. 38 КЗпП України працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні. За наявності поважних причин власник або уповноважений ним орган повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник.

Згідно зі ст. 47 КЗпП України власник або уповноважений ним орган зобов`язаний в день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок у строки, зазначені в статті 116 цього Кодексу.

У разі звільнення працівника з ініціативи власника або уповноваженого ним органу він зобов`язаний також у день звільнення видати йому копію наказу про звільнення з роботи. В інших випадках звільнення копія наказу видається на вимогу працівника.

За частиною 2 ст. 22 КЗпП України відповідно до Конституції України будь-яке пряме або непряме обмеження прав чи встановлення прямих або непрямих переваг при укладенні, зміні та припиненні трудового договору залежно від походження, соціального і майнового стану расової та національної належності, статі, мови, політичних поглядів; релігійних переконань, членства у професійній спілці чи іншому об`єднанні громадян, роду і характеру занять. місця проживання не допускається.

Як вбачається з наведених вище норм, право особи, в тому числі і директора господарського товариства, на звільнення (розірвання/припинення трудового договору) нічим не обмежене і здійснюється лише на підставі письмової заяви з попередженням власника або уповноваженого ним органу за два тижні, звільнення працівника здійснюється виключно на підставі наказу про звільнення і не знаходиться в залежності від проведення загальних зборів учасників товариства і призначенням нового директора товариства.

Відповідно до ч. 4 ст. 17 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі, у тому числі змін до установчих документів юридичної особи, крім змін до відомостей, передбачених частиною п`ятою цієї статті, подаються такі документи: заява про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі; примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про зміни, що вносяться до Єдиного державного реєстру, крім внесення змін до інформації про кінцевих бенефіціарних власників (контролерів) юридичної особи, у тому числі кінцевих бенефіціарних власників (контролерів) її засновника, якщо засновник - юридична особа, про місцезнаходження та про здійснення зв`язку з юридичною особою; реєстр осіб (громадян), які брали участь в засіданні уповноваженого органу управління юридичної особи, - у разі внесення змін до відомостей про громадські об`єднання, політичні партії; відомості про керівні органи громадського формування (ім`я, дата народження керівника, членів інших керівних органів, реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності), посада, контактний номер телефону та інші засоби зв`язку) - у разі внесення змін до складу керівних органів; документ, що підтверджує реєстрацію іноземної особи в країні її місцезнаходження (витяг із торговельного, банківського, судового реєстру тощо), - у разі змін, пов`язаних із входженням до складу засновників юридичної особи іноземної юридичної особи; документ про сплату адміністративного збору -у випадках, передбачених статтею 36 цього Закону; установчий документ юридичної особи в новій редакції - у разі внесення змін, що містяться в установчому документі; примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) передавального акта або розподільчого балансу -у разі внесення змін, пов`язаних із внесенням даних про юридичну особу, правонаступником якої є зареєстрована юридична особа; примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про вихід із складу засновників (учасників) та/або заява фізичної особи про вихід із складу засновників (учасників), справжність підпису на якій нотаріально засвідчена, та/або договору, іншого документа про перехід чи передачу частки засновника (учасника) у статутному (складеному) капіталі (пайовому фонді) юридичної особи, та/або рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про примусове виключення із складу засновників (учасників) юридичної особи або ксерокопія свідоцтва про смерть фізичної особи, судове рішення про визнання фізичної особи безвісно відсутньою - у разі внесення змін, пов`язаних із зміною складу засновників (учасників) юридичної особи; заява про обрання юридичною особою спрощеної системи оподаткування та/або реєстраційна заява про добровільну реєстрацію як платника податку на додану вартість, та/або заява про включення до Реєстру неприбуткових установ та організацій за формами, затвердженими відповідно до законодавства, - за бажанням заявника у разі внесення до установчих документів змін, які впливають на систему його оподаткування; звіт про результати емісії акцій у випадку, передбаченому абзацами третім і четвертим пункту 48 частини другої статті 9 цього Закону; звіт про оцінку майна у випадку, передбаченому абзацом сьомим пункту 48 частини другої статті 9 цього Закону.

Відомості, що містяться в Єдиному державному реєстрі, використовуються для ідентифікації юридичної особи або її відокремленого підрозділу, громадського формування, що не має статусу юридичної особи. Фізичної особи - підприємця, у тому числі під час провадження ними господарської діяльності та відкриття рахунків у банках та інших Фінансових установах.

За такого, як слідує з аналізу вищенаведених норм права, при звільненні директора ТОВ і внесенні змін до відомостей про юридичну особу, не вимагається надання рішення уповноваженого органу управління юридичної особи (загальних зборів), що подається для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі. Таким рішенням у випадку звільнення, виходячи з вимог трудового законодавства, є тільки наказ про звільнення. Також не вирішення загальними зборами товариства питання про призначення нового керівника виконавчого органу не може бути підставою для відмови у звільненні попереднього керівника і внесенню відповідних відомостей до Єдиного державного реєстру.

На підставі вищенаведеного, суд приходить до висновку про обгрунтованість позовних вимог які підлягають задоволенню в повному обсязі.

Європейський суд з прав людини вказав, що пункт перший статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод зобов`язує суди давати обґрунтування своїх рішень, але це не може сприйматись як вимога надавати детальну відповідь на кожен аргумент. Межі цього обов`язку можуть бути різними залежно від характеру рішення. Крім того, необхідно брати до уваги, між іншим, різноманітність аргументів, які сторона може представити в суді, та відмінності, які існують у держава-учасницях, з огляду на положення законодавства, традиції, юридичні висновки, викладення та формулювання рішень. Таким чином, питання, чи виконав суд свій обов`язок щодо надання обґрунтування , що випливає зі статті 6 Конвенції, може бути визначено тільки з огляду на конкретні обставини справи (Проніна проти України, № 63566/00 § 23, ЄСПЛ від 18 липня 2006 року. Оскаржувані судові рішення відповідають критерію обґрунтованості судового рішення.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України, судовий збір у разі задоволення позову підлягає стягненню з відповідача на користь держави.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 12-13, 76-81, 141, 259-264, 274-278 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ :

Позов ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Апостолівське "Зернопродукт" в особі вищого органу управління Загальних зборів учасників ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , третя особа - Сектор з питань державної реєстрації Апостолівської районної державної адміністрації про зобовязання вчинити певні дії - задовольнити.

Зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю Апостолівське "Зернопродукт" подати державному реєстратору відповідні зміни до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, про звільнення ОСОБА_1 з посади директора Товариства з обмеженою відповідальністю Апостолівське "Зернопродукт", а державного реєстратора відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців управління державної реєстрації Департаменту з надання адміністративних послуг Апостолівської районної державної адміністрації зареєструвати такі зміни - у відповідності до вимог ЗУ Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань в частині виключення відомостей про ОСОБА_1 (Повноваження: Вчиняти дії від імені юридичної особи, у тому числі підписувати договори тощо (БЕЗ ОБМЕЖЕНЬ))- представник, а саме з розділу Відомості про керівника юридичної особи, які можуть вчиняти дії від імені юридичної особи, у тому числі підписувати договори, подавати документи для державної реєстрації тощо: прізвище, ім`я та по батькові (за наявності), дані про наявність обмежень щодо представництва юридичної особи.

Стягнути на користь ОСОБА_1 з Товариства з обмеженою відповідальністю Апостолівське "Зернопродукт" 840,00 грн судового збору.

На рішення може бути подана апеляція до Дніпровського апеляційного суду через Апостолівський районний суд Дніпропетровської області. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом 30 днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Суддя: Семенова Н. М.

СудАпостолівський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення02.12.2020
Оприлюднено04.12.2020
Номер документу93269283
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —171/730/20

Рішення від 02.12.2020

Цивільне

Апостолівський районний суд Дніпропетровської області

Семенова Н. М.

Ухвала від 04.05.2020

Цивільне

Апостолівський районний суд Дніпропетровської області

Семенова Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні