Рішення
від 21.10.2020 по справі 295/10901/20
БОГУНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа №295/10901/20

Категорія 10

2-о/295/175/20

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21.10.2020 року м. Житомир

Богунський районний суд міста Житомира в складі:

головуючої - судді Семенцової Л.М.,

присяжних - Бурківського Ю.Т., Іванчук Н.В.,

за участі секретаря - Ковальчук М.М.,

розглянувши у закритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , заінтересовані особи - Виконавчий комітет Житомирської міської ради, комунальне некомерційне підприємство Житомирський обласний спеціалізований будинок дитини для дітей-сиріт та дітей, які залишились без піклування батьків Житомирської обласної ради, про усиновлення малолітніх дітей, -

ВСТАНОВИВ:

У вересні 2020 року заявники звернулися до суду із заявою про усиновлення малолітніх ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . У заяві зазначили, що з 15.03.2005 року вони перебувають у шлюбі, власних дітей не мають. Матеріально забезпечені, перешкод, які б не дозволяли їм бути усиновлювачами малолітніх дітей, не мають. Батьки дітей ОСОБА_5 та ОСОБА_6 позбавлені батьківських прав рішенням Овруцького районного суду Житомирської області від 27.02.2020 року. З особовими справами дітей, станом їхнього здоров`я, фізичного та психічного розвитку ознайомлені.

У судовому засіданні заявники доводи заяви підтримали, обґрунтовуючи їх обставинами, викладеними в заяві, та пояснили, що за своїм матеріальним та фінансовим забезпеченням, станом здоров`я вони зможуть утримувати дітей, забезпечити їм нормальні умови для розвитку. Також заявники підтвердили, що вони ознайомлені із станом здоров`я дітей.

Представники заінтересованих осіб у судовому засіданні вказали про доцільність задоволення заяви з підстав, наведених у ній.

Суд, заслухавши заявників, представників заінтересованих осіб, дослідивши письмові матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, дійшов до висновку, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно ст. 207 СК України усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду, крім випадку, передбаченого статтею 282 цього Кодексу. Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Статтею 224 СК України визначено обставини, що мають істотне значення, які враховує суд, постановляючи рішення про усиновлення дитини, зокрема: стан здоров`я та матеріальне становище особи, яка бажає усиновити дитину, її сімейний стан та умови проживання, ставлення до виховання дитини; мотиви, на підставі яких особа бажає усиновити дитину; мотиви того, чому другий із подружжя не бажає бути усиновлювачем, якщо лише один із подружжя подав заяву про усиновлення; взаємовідповідність особи, яка бажає усиновити дитину, та дитини, а також те, як довго ця особа опікується вже дитиною; особу дитини та стан її здоров`я; ставлення дитини до особи, яка бажає її усиновити.

Вказаною нормою також визначено, що при дотриманні всіх умов, встановлених цим Кодексом, здатності особи, яка бажає усиновити дитину, забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини суд постановляє рішення, яким оголошує цю особу усиновлювачем дитини.

Судом встановлено, що заявники перебувають в шлюбі, зареєстрованому 15.03.2005 року відділом реєстрації актів цивільного стану Вінницького міського управління юстиції Вінницької області. Обоє фізично та психічно здорові, в дієздатності не обмежені, матеріально забезпечені і мають всі необхідні умови для нормального виховання та утримання дітей. Заявники зареєстровані 07.07.2020 року в службі у справах дітей Вінницької районної державної адміністрації Вінницької області як кандидати в усиновлювачі та згідно висновку служби у справах дітей Вінницької районної державної адміністрації Вінницької області № 235 від 07.07.2020 року вони можуть бути усиновлювачами.

Батьками малолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Листвин Овруцького району Житомирської області (свідоцтво про народження серії НОМЕР_1 , видане 01.06.2016 року Виконавчим комітетом Листвинської сільської ради Овруцького району Житомирської області, актовий запис про народження за № 8) та малолітнього ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця с. Листвин Овруцького району Житомирської області (свідоцтво про народження серії НОМЕР_2 , видане 10.07.2017 року Виконавчим комітетом Листвинської сільської ради Овруцького району Житомирської області, актовий запис про народження за № 8) є ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , які рішенням Овруцького районного суду Житомирської області від 27.02.2020 року в справі № 286/1760/19 позбавлені батьківських прав щодо їх малолітніх дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Рішення суду набрало законної сили 09.06.2020 року. На час проведення усиновлення відомості про те, що батьки дітей поновлені в батьківських правах, відсутні.

Розпорядженням № 61 від 31.05.2019 року голови Овруцької районної державної адміністрації Житомирської області малолітнім дітям ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 надано статус дітей, позбавлених батьківського піклування, а розпорядженням № 63 від 03.06.2019 року голови Овруцької районної державної адміністрації Житомирської області вони направлені до державного дитячого закладу - Житомирського спеціалізованого будинку дитини для дітей-сиріт та дітей, які залишились без батьківського піклування.

Між заявниками та дітьми ОСОБА_3 та ОСОБА_4 було встановлено контакт, про що складено відповідний акт про знайомство кандидатів в усиновлювачі з дитиною, в якому зазначено дату знайомства - 12.08.2020 року, місце знайомства - КНП Житомирський обласний спеціалізований будинок дитини для дітей - сиріт та дітей, які залишились без піклування батьків Житомирської обласної ради.

Відповідно до висновку органу опіки та піклування Виконавчого комітету Житомирської міської ради від 09.09.2020 року № 18/4249 усиновлення подружжям ОСОБА_1 та ОСОБА_2 вихованців комунального некомерційного підприємства Житомирський обласний спеціалізований будинок дитини для дітей - сиріт та дітей, які залишились без піклування батьків Житомирської обласної ради малолітніх ОСОБА_3 та ОСОБА_4 є доцільним та таким, що відповідає інтересам дітей.

Із змісту повідомлення служби у справах дітей Овруцької районної державної адміністрації Житомирської області від 07.09.2020 року № 402/1 слідує, що у малолітніх ОСОБА_3 та ОСОБА_4 є двоє братів - ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_5 та ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , які на обліку з усиновлення не перебувають та не перебували, були влаштовані під опіку.

Різниця у віці заявників та дітей, яких вони бажають усиновити, складає більше п`ятнадцяти років. Матеріальний та житлово-побутовий стан заявників, а також стан їхнього здоров`я дозволяє їм бути усиновлювачами дітей. Вони засудженими не значаться, а також інформація кримінального характеру відносно них відсутня, вони мають всі необхідні умови для нормального виховання та утримання дітей.

Оскільки усиновлення надає малолітнім дітям, позбавленим батьківського піклування, сприятливих умов для виховання в сім`ї та відповідає їхнім найвищим інтересам для забезпечення стабільних та гармонійних умов життя, а також враховуючи, що водночас усиновлення відповідає й інтересам усиновлювачів, даючи можливість людям, які не мають власних дітей, задовольнити природне почуття батьківської любові і створити повноцінну сім`ю, заявники можуть бути усиновлювачами і тому їхня заява підлягає задоволенню.

Враховуючи вимоги заявників, в актовий запис про народження дітей необхідно внести зміни в графах прізвище , по-батькові , батьки , з видачею нового свідоцтва про народження.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 207, 208, 211, 212, 219, 224, 225, 229, 230, 231, 233 СК України, ст. ст. 6, 7, 10, 11, 13, 18, 76-81, 89, 258, 259, 263-265, 268, 273, 352-353, 293-294, 310-314 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Заяву задовольнити.

Оголосити громадянина України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , уродженця с. Сприсівка Дунаєвецького району Хмельницької області, та громадянку України ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , уродженку м. Вінниця, усиновлювачами ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Листвин Овруцького району Житомирської області, та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця с. Листвин Овруцького району Житомирської області.

Внести зміни до актового запису про народження ОСОБА_3 (№ 8 від 01.06.2016 року, складеного Виконавчим комітетом Листвинської сільської ради Овруцького району Житомирської області), вказавши:

-прізвище дитини - ОСОБА_4 ,

-

- по-батькові - ОСОБА_3 ,

батьки:

-батько - ОСОБА_1 ,

-мати - ОСОБА_2 ,

Ім`я, дату та місце народження дитини залишити без змін.

Внести зміни до актового запису про народження ОСОБА_4 (№ 8 від 10.07.2017 року, складеного Виконавчим комітетом Листвинської сільської ради Овруцького району Житомирської області), вказавши:

-прізвище дитини - ОСОБА_4 ,

-

- по-батькові - ОСОБА_3 ,

батьки:

-батько - ОСОБА_1 ,

-мати - ОСОБА_2 .

Ім`я, дату та місце народження дітей залишити без змін.

Рішення може бути оскаржене до Житомирського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги через Богунський районний суд міста Житомира протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відомості про учасників справи:

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 (адреса: АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_3 )

Заявник: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_8 (адреса: АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_4 )

Заінтересована особа: Виконавчий комітет Житомирської міської ради (адреса: м. Житомир, майдан С.П. Корольова, 4/2, код ЄДРПОУ 04053625)

Заінтересована особа: комунальне некомерційне підприємство Житомирський обласний спеціалізований будинок дитини для дітей-сиріт та дітей, які залишились без піклування батьків Житомирської обласної ради (адреса: м. Житомир, вул. Корабельна, 8, код ЄДРПОУ 05503562).

Повне судове рішення складено 21.10.2020 року.

Головуючий суддя Л.М. Семенцова

Присяжні Ю.Т. Бурківський

Н.В. Іванчук

Дата ухвалення рішення21.10.2020
Оприлюднено04.12.2020
Номер документу93271258
СудочинствоЦивільне
Сутьусиновлення малолітніх дітей

Судовий реєстр по справі —295/10901/20

Рішення від 21.10.2020

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Семенцова Л. М.

Рішення від 21.10.2020

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Семенцова Л. М.

Ухвала від 11.09.2020

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Семенцова Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні