Ухвала
від 16.04.2010 по справі 2а-20112/09
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2а-20112/09/1270 Суддя у 1-ій інст: Солоніченко О.В.

Суддя-доповідач: Шаптала Н.К.

донецький апеляційний адміністративний суд

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 квітня 2010 року місто Донець к

Донецький апеляційний адм іністративний суд у складі к олегії суддів:

головуючого судді: Шаптала Н.К.

суддів апеляційного суду : Міронової Г.М ., Нікуліна О.А.

при секретарі судового зас ідання: Асєєвій

З участю сторін: сто рони або їх представники до с уду не з' явились, про дату, ча с та місце розгляду справи ст орони були належно повідомле ні;

розглянувши апеляційну скаргу Державної податкової інс пекції в Жовтневому районі м . Луганська на постанову Луганського окружного а дміністративного суду від 27 жовтня 2009 року за позовом Державної податкової інс пекції в Жовтневому районі м . Луганська до Приватного підприємства «Фірма «Кассерн-2008» про визнання недійсним запис у про державну реєстрацію та припинення юридичної особи;

ВСТАНОВИВ:

Постановою Луганського окружного адміністративног о суду від 27 жовтня 2009 року в звд оволенні позову Державної по даткової інспекції в Жовтнев ому районі м. Луганська до При ватного підприємства «Фірма «Кассерн-2008» про визнання нед ійсним запису про державну р еєстрацію та припинення юрид ичної особи відмовлено в пов ному обсязі.

Позивач з даною постановою суду не погодився та подав ап еляційну скаргу, в якій проси в постанову суду першої інст анції скасувати, та прийняти нове рішення, яким задовольн ити позовні вимоги в повному обсязі.

Колегія суддів, заслухавши доповідача, перевіривши мат еріали справи в межах апеляц ійної скарги, вважає, що апеля ційна скарга позивача не під лягає задоволенню, а постано ва суду першої інстанції має бути залишена без змін.

До такого висновку колегія прийшла з огляду на наступне :

Як було встановлено судом п ершої інстанції та як вбачає ться з матеріалів справи, від повідач - Приватне підприємс тво «Фірма «Кассерн-2008» зареє стровано виконкомом Лугансь кої міської ради 27.02.2008 року, іде нтифікаційний код 35773562 за № 138210200 00014634.

Згідно протоколу допиту ОСОБА_3, вбачається, що ост ання на прохання знайомої О СОБА_4 зареєструвала приват не підприємство на своє ім'я з а грошову винагороду. Фінанс ово-господарською діяльніст ю ніколи не займалася, податк ову звітність до інспекції н е надавала.

Державна податкова інспе кція у Жовтневому районі м. Лу ганська ставить питання про визнання недійсним запису п ро державну реєстрацію за № 138 21020000014634 та припинення юридичної особи, обґрунтовуючи повнов аження щодо заявлення зазнач еного позову реалізацією вла дних управлінських функцій, спрямованих на забезпечення захисту інтересів держави в сфері контролю за правомірн істю здійснення господарськ ої діяльності, в тому числі що до сплати належних сум подат ків.

Ст. 2-3 ЗУ «Про державну реєстр ацію юридичних та фізичних о сіб-підприємців», встановлен о, що відносини, які виникають у сфері державної реєстраці ї юридичних та фізичних осіб -підприємців, регулюються Ко нституцією України, цим Зако ном та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідн о до цього Закону. Дія цього За кону поширюється на державну реєстрацію усіх юридичних о сіб незалежно від організаці йно-правової форми, форми вла сності та підпорядкування, а також фізичних осіб-підприє мців.

За змістом п.17 ст11 ЗУ «Про дер жавну податкову службу» пере дбачено право органів держав ної податкової служби зверта тися, у передбачених законом випадках, до судових органів із заявою про скасування дер жавної реєстрації суб'єкта п ідприємницької діяльності т а відповідно до ст. 58, 59, 247 Господ арського Кодексу України - су б'єкта господарювання.

Нормами ч.2 ст. 38 ЗУ «Про держа вну реєстрацію юридичних та фізичних осіб-підприємців» п ередбачено, що підставою для постановлення судового ріше ння щодо припинення юридично ї особи, зокрема, є визнання не дійсним запису про проведенн я державної реєстрації через порушення закону, допущені п ри створенні юридичної особи , які не можна усунути; не пода ння протягом року органам де ржавної податкової служби по даткових декларацій, докумен тів фінансової звітності від повідно до Закону; наявність в єдиному державному реєстр і запису про відсутність юри дичної адреси за вказаним Мі сцезнаходженням.

Абз.1 п.8.ст.19 Закону України «Про державну реєстрацію юри дичних осіб та фізичних осіб - підприємців» від 15.05.2003 року, вс тановлено, що у разі одержанн я державним реєстратором від органу державної податкової служби повідомлення встанов леного зразка про відсутніст ь юридичної особи за її місце знаходженням державний реєс тратор зобов'язаний у строк, щ о не перевищує десяти робочи х днів з дати, яка встановлена для подання реєстраційної к артки про підтвердження відо мостей про юридичну особу, аб о з дати одержання повідомле ння від органу державної под аткової служби, направити ре комендованим листом юридичн ій особі повідомлення про не обхідність подання державно му реєстратору реєстраційно ї картки про підтвердження в ідомостей про юридичну особу .

Абз. 4 п.8 ст. 19 вказаного Зако ну передбачено, що у разі пове рнення до державного реєстра тора рекомендованого листа з відміткою відділення зв'язк у про відсутність юридичної особи за вказаною адресою аб о неподання юридичною особою протягом місяця з дати напра влення їй відповідного повід омлення реєстраційної картк и про підтвердження відомост ей про юридичну особу держав ний реєстратор повинен внест и до Єдиного державного реєс тру запис про відсутність юр идичної особи за її місцезна ходженням або запис про відс утність підтвердження відом остей про юридичну особу.

Як вбачається з матеріалів справи, а саме довідки Головн ого управління статистики у Луганській області від 03.03.2009 ро ку до ЄДРПОУ занесен суб*єкт господарської діяльності Пр иватне підприємство «Кассер н-2008», ідентифікаційний номер 35773562, за юридичною адресою: м. Лу ганськ, Жовтневий район, кв. Ле вченка, 19/23. Запису про відсутні сть юридичної особи за вказа ною адресою внесено не було.

Відповідно до п. 2 ст. 38 Закон у України від 15.05.2003р. № 755 - IV «Про де ржавну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підпри ємців» однією з підстав для п остановлення судового рішен ня щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкр утством юридичної особи, зок рема, є наявність в Єдиному де ржавному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходж енням.

З огляду на наведене, судова колегія погоджується з ріше нням суду першої інстанції, щ о вимоги позивача щодо припи нення юридичної особи є не об ґрунтованими та не підлягают ь задоволенню.

Колегія суддів, також пог оджується з рішенням суду пе ршої інстанції, щодо відсутн ості підстав для задоволення вимог позивача щодо визнанн я недійсним, запису про держа вну реєстрацію Приватного пі дприємства «Кассерн-2008», врах овуючи наступне:

Згідно ч. 7 ст.59 Господарськ ого кодексу України - суб'єкт г осподарювання вважається лі квідованим з для внесення до державного реєстру запису п ро припинення його діяльност і.

Відповідно до ч. 2 ст.104 Цивіль ного Кодексу України встанов лено, що юридична особа є тако ю, що припинилася, з дня внесен ня до єдиного державного реє стру запису про її припиненн я. Відповідно до ч.2 ст.33 Закону України «Про державну реєстр ацію юридичних осіб та фізич них осіб підприємців» - юриди чна особа є такою, що припинил ася, з дати внесення до Єдиног о державного реєстру запису про державну реєстрацію прип инення юридичної особи.

Таким чином, як Господарськ ий кодекс України, так і Цивіл ьний кодекс України та Закон України «Про державну реєст рацію юридичних осіб та фізи чних осіб підприємців» пов'я зують момент ліквідації юрид ичної особи (суб'єкта господа рювання), а так само момент її припинення з однією і тією са мою подією, а саме - внесення д о державного реєстру запису про припинення такої особи (с уб'єкта господарювання).

При цьому, як випливає з час тини 4 ст.91 Цивільного кодексу України - цивільна правоздат ність юридичної особи припин яється з дня внесення до єдин ого державного реєстру запис у про її припинення.

Таким чином, з моменту втрат и юридичною особою цивільної правоздатності ця юридична особа є такою, що припинилася . Тобто, поняття «припинення ю ридичної особи» означає прав овий наслідок втрати такою о собою цивільної правоздатно сті. Отже будь - які вимоги, спр ямовані на втрату юридичною особою цивільної правоздатн ості, слід визнати різновида ми вимог про припинення тако ї юридичної особи.

Визнання недійсним запис у про державну реєстрацію че рез порушення закону, допуще ні при створені юридичної ос оби, які не можна усунути, є ли ше однією з підстав для поста новлення судового рішення що до припинення юридичної особ и, що не пов'язано з банкрутств ом юридичної особи, визначен их частиною другою ст.38 ЗУ «Пр о державну реєстрацію юридич них осіб та фізичних осіб-під приємців» .

За таких обставин, врахов уючи наведені норми чинного законодавства та обставини с прави, колегія суддів приход ить до висновку, що визнання н едійсним запису про державну реєстрацію через порушення закону, допущені при створен ні юридичної особи, які не мож на усунути, не може бути самос тійним предметом позову, а ли ше підставою для постановлен ня судового рішення про прип инення юридичної особи.

Органи державної податко вої служби вправі звертатися з вимогою про припинення суб 'єктів господарювання лише в разі, якщо підставою позову є неподання таким суб'єктом пр отягом року до органів держа вної податкової служби подат кових декларацій, документів фінансової звітності згідно із законодавством, тобто, кол и податкові органи діють на р еалізацію своєї владної комп етенції, встановленої Законо м.

Позивачем ані в суді перш ої інстанції, ані суду апеляц ійної інстанції не було нада но доказів, що відповідачем с творене фіктивне підприємст во для здійснення діяльності , безпосередньо спрямованої на ухилення від оподаткуванн я.

Враховуючи наведене, коле гія суддів приходить до висн овку, що апеляційна скарга по зивача задоволенню не підляг ає, а постанова суду першої ін станції винесена з додержанн ям норм матеріального та про цесуального права та має бут и залишена без змін.

Керуючись ст. 195, ст. 196, с т. 199, ст. 200, ст. 205, ст. 206 Кодексу адмі ністративного судочинства У країни, колегія суддів, -

УХВАЛИЛА:

Апеляційну скаргу Державної податкової інсп екції в Жовтневому районі м. Л уганська - залишити бе з задоволення.

Постанову Луганськ ого окружного адміністратив ного суду від 27 жовтня 2009 року щ одо припинення юридичної осо би - Приватного підприємств а «Кассерн-2008» - залишит и без змін.

Ухвала набирає зако нної сили з моменту проголош ення і може бути оскаржена до Вищого адміністративного су ду України протягом одного м ісяця з дня набрання ухвалою законної сили.

Колегія суддів:

Дата ухвалення рішення16.04.2010
Оприлюднено15.09.2010
Номер документу9328847
СудочинствоАдміністративне
Сутьдержавну реєстрацію та припинення юридичної особи

Судовий реєстр по справі —2а-20112/09

Ухвала від 16.04.2010

Адміністративне

Донецький апеляційний адміністративний суд

Шаптала Н.К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні