Ухвала
від 03.12.2020 по справі 380/8195/20
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа №380/8195/20

У Х В А Л А

про залишення позову без розгляду

03 грудня 2020 року

Львівський окружний адміністративний суд у складі:

Головуючого-судді Сасевича О.М.,

за участю секретаря судового засідання Шиц А.А.,

розглянувши у підготовчому засіданні за правилами загального позовного провадження заяву представника позивачів про залишення позову без розгляду в адміністративній справі за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Тростянецької сільської ради Тростянецької об`єднаної територіальної громади Миколаївського району Львівської області про визнання протиправним та скасування рішення,-

В С Т А Н О В И В :

На розгляд до Львівського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Тростянецької сільської ради Тростянецької об`єднаної територіальної громади Миколаївського району Львівської області, із вимогою - визнати протиправним та скасувати рішення Тростянецької сільської ради Тростянецької об`єднаної територіальної громади Миколаївського району Львівської області від 10.09.2020 року №4402 Про затвердження технічної документації із землеустрою щодо поділу земельної ділянки за межами населеного пункту с.Луб`яна .

Ухвалою судді від 05.10.2020 року відкрито загальне позовне провадження та призначено підготовче засідання.

Ухвалою суду від 05.10.2020 року відмовлено у задоволенні заяви ОСОБА_2 про забезпечення позову.

02.12.2020 року представник позивачів подала до суду заяву про залишення позову без розгляду на підставі п.5 ч.1 ст.240 Кодексу адміністративного судочинства України.

У підготовчому засіданні судом поставлено на вирішення заяву представника позивачів про залишення позову без розгляду.

Позивачі у підготовче засідання не прибули та не забезпечили явку уповноваженого представника.

Відповідач також не забезпечив належного представництва у розгляді справи, хоча своєчасно та належним чином був повідомлений про дату, час та місце розгляду справи.

Дослідивши матеріали справи, розглянувши подану заяву, суд прийшов до переконання, що заява представника позивачів про залишення позову без розгляду підлягає до задоволення, мотивуючи це наступним.

Положеннями п.3 ч.3 ст.44 КАС України визначено, що учасники справи мають право подавати заяви та клопотання.

Підстави залишення позову без розгляду визначені ч.1 ст.240 Кодексу адміністративного судочинства України.

Відповідно до вимог п.5 ч.1 ст.240 КАС України, суд своєю ухвалою залишає позов без розгляду, якщо надійшла заява позивача про залишення позову без розгляду.

Положення вказаної норми, відповідно до принципу диспозитивності, передбачає право позивача на порушення (відкриття) провадження в суді та право розпоряджатися позовними вимогами на свій розсуд.

Дана заява представника позивачів, яка діє від імені позивачів не суперечить закону і не порушує чиї-небудь права, свободи або інтереси й тому приймається судом.

При цьому, не вбачається підстав для відмови у задоволенні такої заяви.

Таким чином, враховуючи вищевказане, а також зважаючи на те, що подання позовної заяви є безумовним правом позивачів, наданим їм КАС України й така заява не потребує додаткових обґрунтувань, суд прийшов до висновку щодо наявності підстав для її задоволення, наслідком чого є залишення позову - без розгляду.

Щодо вирішення питання про повернення позивачам сплаченого судового збору, суд зазначає наступне.

У відповідності до ч.5 ст.240 КАС України, в ухвалі про залишення позову без розгляду можуть бути вирішені питання про розподіл між сторонами судових витрат, про повернення судового збору з бюджету.

Згідно положень ч.2 ст.132 КАС України, розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Правові засади справляння судового збору, платники, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначено Законом України Про судовий збір .

Відповідно до п.4 ч.1 ст.7 Закону України Про судовий збір , сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду, зокрема, залишення заяви або скарги без розгляду (крім випадків, якщо такі заяви або скарги залишені без розгляду у зв`язку з повторним неприбуттям або залишенням позивачем судового засідання без поважних причин та неподання заяви про розгляд справи за його відсутності, або неподання позивачем витребуваних судом матеріалів, або за його заявою (клопотанням).

Таким чином, наведеною нормою передбачено можливість повернення позивачеві сплаченого судового збору у разі залишення позову без розгляду, однак, не у випадку, коли позовна заява залишена без розгляду за клопотанням/заявою позивача/представника позивача.

Враховуючи те, що позов залишений без розгляду за заявою представника позивачів, тому підстави для повернення судового збору відсутні.

Керуючись ст.ст.240, 256, 295 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

У Х В А Л И В :

Заяву представника позивачів про залишення позову без розгляду задоволити.

Залишити без розгляду позов ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Тростянецької сільської ради Тростянецької об`єднаної територіальної громади Миколаївського району Львівської області про визнання протиправним та скасування рішення.

Роз`яснити позивачам, що після усунення підстав, з яких позов було залишено без розгляду, вони мають право на повторне звернення до адміністративного суду, у загальному порядку.

Ухвала набирає законної сили в порядку та строки визначені ст.256 Кодексу адміністративного судочинства України.

Ухвала може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції в порядку передбаченому ст.297 Кодексу адміністративного судочинства України та у строки, визначені ст.295 Кодексу адміністративного судочинства України, з врахуванням гарантій, встановлених пунктом 3 Розділу VI Прикінцевих положень Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя Сасевич О.М.

Повний текст ухвали складено та підписано 04.12.2020 року.

СудЛьвівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення03.12.2020
Оприлюднено07.12.2020
Номер документу93297625
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —380/8195/20

Ухвала від 03.12.2020

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Сасевич Олександр Михайлович

Ухвала від 05.10.2020

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Сасевич Олександр Михайлович

Ухвала від 05.10.2020

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Сасевич Олександр Михайлович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні