Рішення
від 04.12.2020 по справі 601/2170/20
КРЕМЕНЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №601/2170/20

Провадження № 2/601/731/2020

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 грудня 2020 року Кременецький районний суд Тернопільської області

в складі: головуючого судді Коротича І.А.,

за участю секретаря судового засідання: Тимощук О.М.

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в місті Кременці справу за позовом ОСОБА_1 до Старопочаївської сільської ради про визнання права власності на спадкове майно,-

В С Т А Н О В И В :

Позивачка ОСОБА_1 звернулася з позовом в суд про визнання права власності на спадкове майно. В судове засідання позивачка не з`явилася, надіславши на адресу суду заяву про розгляд справи у її відсутності, позовні вимоги просить задоволити.

З позовної заяви вбачається, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати позивачки - ОСОБА_2 . Після її смерті відкрилася спадщина на спадкове майно, а саме - житловий будинок з господарсько-побутовими будівлями, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

При зверненні позивачки до приватного нотаріуса Кременецького районного нотаріального округу Осієвської О.М. з проханням видати свідоцтво про право на спадщину за законом, їй було відмовлено, оскільки відсутній належно оформлений правовстановлюючий документ на спадкове майно.

Позивачка просить визнати за нею право власності на житловий будинок з господарсько-побутовими будівлями, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , що належить ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Представник відповідача Старопочаївської сільської ради в судове засідання не з`явився, надіславши суду заяву, в якій просить справу слухати у його відсутності, позовні вимоги визнає повністю.

Суд, дослідивши матеріали справи, всебічно та повно з`ясувавши обставини справи, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, прийшов до висновку, що позов підлягає до задоволення зі слідуючих міркувань.

З свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 вбачається, що ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 (актовий запис про смерть № 3).

З довідки № 867 від 23 вересня 2020 року, виданої Кременецьким районним комунальним бюро технічної інвентаризації слідує, що станом на 18 вересня 2020 року інвентаризаційна вартість житлового будинку з господарсько-побутовими будівлями, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , становить - 240 777,00 гривень. Станом на 31 грудня 2012 року право власності на нерухоме майно було зареєстровано в КРКБТІ за реєстровим № 102, книга № 2 за колгоспним двором, головою якого є ОСОБА_3 , на підставі свідоцтва про право власності виданого виконкомом Кременецької районної ради 17 червня 1987 року.

З довідки № 603 від 06 червня 2017 року, виданої виконавчим комітетом Старопочаївської сільської ради Кременецького району Тернопільської області слідує, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживала та була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 . Разом з нею в житловому будинку були зареєстровані та проживали наступні особи: дочка - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка зареєстрована та проживає з 16 серпня 1996 року по даний час; онук - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрований та проживає з 10 жовтня 2007 року по даний час; онук - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстрований та проживає з 01 серпня 1996 року по даний час; онук - ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , зареєстрований та проживає з 01 серпня 1996 року по даний час.

З свідоцтва про народження Серії НОМЕР_2 слідує, що ОСОБА_7 народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 . Її батьками є ОСОБА_8 та ОСОБА_2 .

З свідоцтва про одруження Серії НОМЕР_3 слідує, що 26 червня 1990 року був укладений шлюб між ОСОБА_9 та ОСОБА_7 , актовий запис про шлюб № 21. Після реєстрації шлюбу дружині присвоєно прізвище ОСОБА_10 .

З листа приватного нотаріуса Кременецького районного нотаріального округу Осієвської О.М. № 312/01-16 від 01 вересня 2020 року слідує, що ОСОБА_1 було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , оскільки відсутній належно оформлений правовстановлюючий документ на спадкове майно.

Згідно статті 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Відповідно до статті 1222 ЦК України, спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

В судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_1 прийняла спадщину після смерті своєї матері ОСОБА_2 , оскільки постійно проживала разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, та не заявила про відмову від неї. Позивачка є спадкоємицею за законом після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . Представник відповідача Старопочаївської сільської ради позовні вимоги визнає повністю.

На підставі вищенаведеного, суд прийшов до висновку, що позовні вимоги ОСОБА_1 підлягають до задоволення.

На підставі вищенаведеного та керуючись статтями 1222, 1261, 1268 ЦК України, статтями 12, 76-80, 141, 265, 268, 274, 352 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В :

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , в порядку спадкування за законом, право власності на житловий будинок з господарсько-побутовими будівлями, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , що належить ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Тернопільського апеляційного суду протягом тридцяти днів, з дня його проголошення. Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Учасники справи:

Позивачка: ОСОБА_1 , жителька АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 .

Відповідач: Старопочаївська сільська рада, юридична адреса: село Старий Почаїв, вулиця Шевченка, 65, Кременецького району, Тернопільської області, код ЄДРПОУ 14052791.

Головуючий:

Дата ухвалення рішення04.12.2020
Оприлюднено07.12.2020
Номер документу93323026
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —601/2170/20

Рішення від 04.12.2020

Цивільне

Кременецький районний суд Тернопільської області

Коротич І. А.

Ухвала від 13.11.2020

Цивільне

Кременецький районний суд Тернопільської області

Коротич І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні