Рішення
від 25.11.2020 по справі 911/1091/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"25" листопада 2020 р. м. Київ Справа № 911/1091/20

Господарський суд Київської області у складі судді Колесника Р.М., за участю секретаря судового засідання Ступаченко С.О., розглянувши в порядку загального позовного провадження справу за позовом

товариства з обмеженою відповідальністю Київська обласна енергопостачальна компанія (08132, Київська область, Києво-Святошинський р-н., м. Вишневе, вул. Київська 8-В, код 42094646)

до

товариства з обмеженою відповідальністю Сітістейтсервіс (08325, Київська область, Бориспільський район, с. Щасливе, вул. Лесі Українки, буд. 14-Б, код 34514979)

за участю третіх осіб:

приватного акціонерного товариства Київобленерго (08132, Київська обл., Києво-Святошинський район, м. Вишневе, вул. Київська, буд. 2-б, код 23243188)

публічного акціонерного товариства Сбербанк (01034, м. Київ, вул. Володимирська 46, код 25959784)

товариства з обмеженою відповідальністю Футбольний клуб Арсенал (Київ) ( 08325, Київська обл., Бориспільський район, с. Щасливе, вул. Лесі Українки, буд. 14)

про стягнення 1103205,77 гривень

за участю представників учасників справи:

від позивача: Гончар М.С.;

від відповідача: Шульга О.В.;

від ПрАТ Київобленерго : Гайдаманчук О.В.;

від третіх осіб: не з`явилися;

До Господарського суду Київської області надійшла позовна заява товариства з обмеженою відповідальністю Київська обласна Енергопостачальна компанія про стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю Сітістейтсервіс заборгованості в розмірі 1103205,77 гривень, з яких: 977910,93 гривень заборгованість за спожиту електричну енергію за період 01.01.2019 по 31.01.2020, 105711,85 гривень пені, 8418,62 гривень інфляційних втрат, 11164,37 гривень 3% річних.

Позовні вимоги позивач обґрунтовує тим, що відповідач не виконує свої зобов`язання за договором про постачання електричної енергії споживачу від 01.01.2019 № 420010142 щодо оплати за спожиту електричну енергію в розмірі 977910,93 гривень, що стало підставою для додаткового нарахування та вимог про стягнення 105711,85 гривень пені, 11164,37 гривень 3% річних, 8418,62 гривень інфляційних втрат.

Ухвалою Господарського суду Київської області від 07.05.2020 позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі № 911/1091/20; ухвалено розгляд справи здійснювати за правилами загального позовного провадження; підготовче засідання у справі призначено на 10.06.2020.

09.06.2020 на адресу суду від відповідача надійшов відзив на позов, за змістом якого відповідач заперечує пред`явлені позовні вимоги та просить суд відмовити у задоволені позовних вимог.

Ухвалою суду від 10.06.2020 залучено до участі у справі в якості третьої особи залучено публічне акціонерне товариство Київобленерго , а ухвалою від 01.07.2020 публічне акціонерне товариство Сбербанк та товариство з обмеженою відповідальністю Футбольний клуб Арсенал (Київ) . Також в судовому засіданні 29.07.2020, суд ухвалою, із занесенням до протоколу судового засідання, відмовив у задоволенні клопотання ПАТ Сбербанк про залучення до участі у справі в якості третьої особи - ТОВ Стар Реалті .

24.06.2020 на адресу суду від позивача надійшла відповідь на відзив, в якій позивач заперечує проти доводів відповідача викладених у відзиві.

23.09.2020 на адресу суду від відповідача надійшло клопотання про призначення у справі судової експертизи, мотивоване тим, що мало місце нетипове споживання електроенергії ліфтами у об`єктах, власником яких є відповідач, що свідчить про несанкціонований відбір електричної енергії третіми особами, а тому для встановлення фактичного обсягу спожитої електричної енергії відповідачем необхідні спеціальні знання у сфері іншій ніж право.

23.06.2020 від ПрАТ Київоленерго надійшли письмові пояснення по суті справи.

Підготовче засідання у справі судом неодноразово відкладалося та ухвалою суду від 11.11.2020 підготовче провадження закрито та призначено розгляд справи по суті на 25.11.2020.

В судове засідання 25.11.2020 з`явились представники позивача, відповідача та третьої особи Представник позивача заявлені позовні вимоги підтримав в повному обсязі та просив суд їх задовольнити, представник відповідача проти позовних вимог заперечив та просив суд відмовити в задоволені позову в повному обсязі.

Суд, розглянувши клопотання відповідача про призначення у справі судової експертизи, відмовив в його задоволенні з огляду на те, що судова експертиза у справі призначається для з`ясування обставин, що мають значення для справи, якщо для з`ясування таких обставин необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо. Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що у матеріалах справи наявні докази, які є достатніми для з`ясування всіх обставин, що мають значення для справи, дійсної потреби у призначенні судової експертизи немає. Тож встановлення фактичних даних у справі не потребує спеціальних знань. При цьому, предметом розгляду у справі є встановлення наявності факту заборгованості перед позивачем, а не факту встановлення порядку обліку електричної енергії, правильності зняття показників або обсягу спожитої електричної енергії.

Дослідивши наявні в матеріалах справи докази, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні дані, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд

ВСТАНОВИВ:

Взаємовідносини, які виникають під час купівлі-продажу електричної енергії між електропостачальником та споживачем, а також їх взаємовідносини з іншими учасниками роздрібного ринку електричної енергії, регулюються Законом України Про ринок електричної енергії та Правилами роздрібного ринку електричної енергії, затвердженими Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14.03.2018 № 312 (далі - Правила).

Відповідно до пункту 8 постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг № 312 від 14.03.2018 (в редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин) договір про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг укладається шляхом приєднання до умов договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг, опублікованого в засобах масової інформації та на веб-сайті постачальника, шляхом оплати рахунка, отриманого від постачальника універсальної послуги, або фактичного споживання будь-яких обсягів електричної енергії, або підписання заяви-приєднання до умов договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг.

Постачальник універсальної послуги - визначений відповідно до цього Закону електропостачальник, який виконує зобов`язання щодо надання універсальної послуги (п. 67 ч. 1 ст. 1 Закону України Про ринок електричної енергії ).

У відповідності до п.п. 1.2.8., 1.2.15. Правил постачальник універсальних послуг здійснює постачання електричної енергії на підставі договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг, який розробляється постачальником універсальних послуг на основі Типового договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг (додаток 6 до цих Правил) та укладається в установленому цими Правилами порядку. Постачальник універсальної послуги не може відмовити побутовому та малому непобутовому споживачу, електроустановки якого розташовані на території діяльності постачальника універсальної послуги, в укладенні такого договору. Для договорів, які укладаються шляхом приєднання до умов договору, укладення договору можливе шляхом підписання заяв-приєднань, оплати виставленого рахунку, споживання будь-якого обсягу електричної енергії (за умови відсутності направлених заперечень щодо договірних умов в цілому чи частково) через особистий кабінет в електронній формі (в установленому законодавством порядку).

Згідно з пп. 3.1.1., 3.1.5., 3.1.7., 3.1.8, 3.2.5. Правил постачання (продаж) електричної енергії споживачу здійснюється за договором про постачання електричної енергії споживачу обраним споживачем електропостачальником, який отримав відповідну ліцензію, за вільними цінами, крім постачання електричної енергії постачальником універсальної послуги або постачальником останньої надії . Ціни (тарифи) на послуги постачальника універсальних послуг, постачальника останньої надії визначаються у встановленому законодавством порядку. Електропостачальник розміщує у відкритому доступі форму відповідного договору, який пропонується споживачам до укладення. До договору про постачання електричної енергії споживачу або договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг відповідний електропостачальник має розробити з урахуванням вимог законодавства публічні комерційні пропозиції та розмістити їх на своїх офіційних веб-сайтах та на сайті Регулятора. Договір між електропостачальником та споживачем укладається, як правило, шляхом приєднання споживача до розробленого електропостачальником договору на умовах комерційної пропозиції, опублікованої електропостачальником. Договір постачання електричної енергії споживачу укладається між електропостачальником та споживачем та передбачає постачання споживачу всього обсягу фактичного споживання електричної енергії за певним об`єктом у певний період часу одним електропостачальником відповідно до обраної споживачем комерційної пропозиції. Укладення споживачем договору про постачання електричної енергії споживачу або договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг відбувається шляхом приєднання споживача до договору на умовах обраної споживачем комерційної пропозиції, для чого споживач подає такому електропостачальнику заяву-приєднання.

Відповідно до ст. 4 Закону України Про ринок електричної енергії учасники ринку електричної енергії провадять свою діяльність на ринку електричної енергії на договірних засадах.

Постачальник універсальних послуг здійснює постачання електричної енергії у порядку, визначеному правилами роздрібного ринку, та на умовах договору постачання універсальних послуг. Договір про постачання універсальних послуг є публічним договором приєднання та розробляється постачальником універсальної послуги на підставі типового договору, форма якого затверджується Регулятором. Постачальник універсальних послуг розміщує договір постачання універсальних послуг на своєму офіційному веб-сайті (ч. 4 ст. 63 Закону України Про ринок електричної енергії ).

ТОВ Київська обласна енергопостачальна компанія є постачальником універсальної послуги, який отримав ліцензію на право провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії споживачу, що підтверджується постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14.06.2018 № 429.

Договір про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг розміщено на офіційному веб-сайті ТОВ Київська обласна ЕК за посиланням: https://koec.com.ua/page?root=18&id=19, текст якого долучено до матеріалів справи.

Договором приєднання є договір, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах або інших стандартних формах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому. Друга сторона не може запропонувати свої умови договору (ч. 1 ст. 634 Цивільного кодексу України).

Відповідно до ч.ч. 1, 2, 3, 5 ст. 633 Цивільного кодексу України публічним є договір, в якому одна сторона - підприємець взяла на себе обов`язок здійснювати продаж товарів, виконання робіт або надання послуг кожному, хто до неї звернеться (роздрібна торгівля, перевезення транспортом загального користування, послуги зв`язку, медичне, готельне, банківське обслуговування тощо). Умови публічного договору встановлюються однаковими для всіх споживачів, крім тих, кому за законом надані відповідні пільги. Підприємець не має права надавати переваги одному споживачеві перед іншим щодо укладення публічного договору, якщо інше не встановлено законом. Актами цивільного законодавства можуть бути встановлені правила, обов`язкові для сторін при укладенні і виконанні публічного договору.

Таким чином, враховуючи зазначені вимоги, договір укладено на умовах, які розроблені електропостачальником та опубліковано на офіційному веб-сайті ТОВ Київська обласна енергопостачальна компанія , без викладення його в паперовій формі, а факт його укладення підтверджується діями відповідача, які спрямовані на укладення договору та виконання його умов, зокрема, фактичне споживання електричної енергії та здійснення часткової оплати.

Відповідно до умов укладеного між постачальником та споживачем договору:

- цей договір про постачання електричної енергії споживачу (далі - договір) є публічним договором приєднання, який встановлює порядок та умови постачання електричної енергії як товарної продукції споживачу (далі - Споживач) постачальником електричної енергії (далі - Постачальник) та укладається сторонами, з урахуванням статей 633, 634, 641, 642 Цивільного кодексу України, шляхом приєднання Споживача до умов цього договору (пункт 1.1.);

- за цим Договором Постачальник продає електричну енергію Споживачу для забезпечення потреб електроустановок Споживача, а Споживач оплачує Постачальнику вартість використаної (купованої) електричної енергії та здійснює інші платежі згідно з умовами цього Договору. Інформація про об`єкти Споживача, постачання електричної енергії на потреби яких здійснюється на умовах цього Договору, та точки комерційного обліку, в яких відбувається зміна власника електричної енергії, наведена в заяві-приєднання, яка є Додатком №1 до цього Договору (пункт 2.1);

- обов`язковою умовою для постачання електричної енергії Споживачу є наявність у нього укладеного в установленому порядку з оператором системи розподілу (далі - ОСР) договору споживача про надання послуг з розподілу, на підставі якого Споживач набуває право отримувати послугу з розподілу електричної енергії (пункт 2.2);

- споживач розраховується з Постачальником за електричну енергію за цінами, що визначаються відповідно до механізму визначення ціни електричної енергії, згідно з обраною Споживачем комерційною пропозицією, яка є Додатком № 2 до цього Договору. Спосіб визначення ціни (тарифу) електричної енергії зазначається в комерційній пропозиції Постачальника, яка є Додатком №2 до цього Договору. Для одного об`єкта споживання застосовується один спосіб визначення ціни електричної енергії (пункти 5.1., 5.2.);

- ціна електричної енергії має зазначатися постачальником у рахунках про оплату електричної енергії за цим Договором, у тому числі у разі її зміни. Розрахунковим періодом за цим Договором є календарний місяць (пункти 5.4., 5.5.);

- розрахунки Споживача за цим Договором здійснюються на розрахунковий рахунок Постачальника. При цьому, Споживач не обмежується у праві здійснювати оплату за цим Договором через банківську платіжну систему, он-лайн переказ, поштовий переказ та в інший не заборонений законодавством спосіб. Оплата вважається здійсненою після того, як на розрахунковий рахунок Постачальника надійшла вся сума коштів, що підлягає сплаті за куповану електричну енергію відповідно до умов цього Договору. Розрахунковий рахунок Постачальника вказується в даному Договору та зазначається у платіжних документах Постачальника, у тому числі у разі його зміни (пункт 5.6);

- порядок оплати за електричну енергію встановлюється згідно з обраною Споживачем комерційною пропозицією, яка є Додатком № 2 до цього Договору. Оплата рахунка Постачальника за цим Договором має бути здійснена Споживачем у строк, визначений у рахунку. При цьому, Споживач не обмежується у праві здійснювати попередню оплату, оплату авансових та/або планових платежів за цим Договором без отримання рахунку Постачальника. З даними щодо складових ціни на електричну енергію, необхідними для визначення величин авансових та/або планових платежів, Споживач може ознайомитися на веб-сайті Постачальника. Не отримання Споживачем рахунку Постачальника не звільняє Споживача від виконання зобов`язань з оплати електричної енергії згідно з обраною Споживачем комерційною пропозицією. Всі платіжні документи, що виставляються Постачальником Споживачу, мають містити чітку інформацію про суму платежу, порядок та строки оплати, що погоджені Сторонами цього Договору, а також інформацію щодо адреси, телефонів, офіційних веб-сайтів (пункт 5.7.);

- у разі порушення споживачем строків оплати за цим договором, постачальник має право вимагати сплати пені. Пеня нараховується за кожен день прострочення оплати. Споживач сплачує за вимогою Постачальника пеню у розмірі, що визначається цим договором та зазначається у комерційній пропозиції, яка є додатком № 2 до цього договору (пункт 5.8.);

- споживач зобов`язаний, зокрема, забезпечувати своєчасну та повну оплату спожитої електричної енергії відповідно згідно з умовами цього Договору

Комерційною пропозицією Стандарт-1 (додаток № 2 до договору) передбачено наступне.

Термін постачання визначено до 31.12.2020. Постачання вважається продовженим на кожний наступний календарний рік, якщо за 30 днів до закінчення вказаного терміну постачання жодною із сторін не буде письмово заявлено про припинення постачання, або про перегляд умов комерційної пропозиції.

Попередня оплата становить 100% вартості договірного обсягу споживання електричної енергії на розрахунковий період повинна бути оплачена до дати початку розрахункового періоду. Остаточний розрахунок проводиться за фактично відпущену електричну енергію. Обсяги попередньої оплати визначаються шляхом множення відповідного договірного обсягу споживання електричної енергії на ціну, зазначену згідно умов даної комерційної пропозиції та підлягають оплаті незалежно від отримання рахунку постачальника.

Рахунок на попередню оплату надається постачальником споживачу до дати початку відповідного розрахункового періоду. Рахунок за фактично спожиту електричну енергію (остаточний розрахунок) надається постачальником споживачу не пізніше п`ятого робочого дня з дати завершення розрахункового періоду. Надані постачальником рахунки підлягають оплаті споживачем протягом п`яти робочих днів з дати отримання.

Позивач зазначає, що на виконання умов договору ним протягом січня 2019 року-січня 2020 року було надано на об`єкти відповідача послуги з постачання електричної енергії, що підтверджується рахунками-фактури, які підписано представниками обох сторін, від 30.01.2019 № 8548021578 на суму 71028,99 гривень, від 31.03.2019 № 8745425168 на суму 111605,84 гривень, від 30.04.2019 № 6159305728 на суму 107954,53 гривень, від 31.05.2019 № 8747958299 на суму 163468,60 гривень, від 30.06.2019 № 6111826209 на суму 186582,23 гривень, від 31.07.2019 № 8946214023 на суму 161372,69 гривень, від 31.08.2019 № 8996838887 на 147750,58 гривень, від 30.09.2019 № 8998120748 на суму 159262,25 гривень, від 31.10.2019 № 8999062949 на суму 172991,76 гривень, від 31.11.2019 № 6264306207 на суму 10303,68 гривень, від 30.12.2019 № 6018864899 на суму 150617,23 гривень, від 31.01.2020 № 6167274460 на суму 172219,36 гривень, та відповідними актами прийняття-передавання електричної енергії № А-8548021578 за січень від 31.01.2019 на суму 71028,99 гривень з ПДВ; № А-8891777925 за лютий 2019 року від 28.02.2019 на суму 80435,48 з ПДВ; № А-6159305728 за квітень 2019 року від 30.04.2019 на суму 107954,53 гривень з ПДВ.

Проте, як вказує позивач, відповідач, всупереч п. 1 ч. 3 ст. 58 Закону України Про ринок електричної енергії , п. 5.5.5 ПРРЕЕ, а також, умовам укладеного договору в повному обсязі не розрахувався за спожиту електричну енергію та станом на день звернення до суду із розглядуваним позовом за відповідачем обліковується заборгованість у розмірі 977910,93 гривень.

Надаючи правову кваліфікацію викладеним обставинам, з урахуванням фактичних та правових підстав позовних вимог, суд дійшов наступних висновків.

За змістом ст.ст. 11, 509, 627 Цивільного Кодексу України та ст. 179 Господарського кодексу України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, зокрема, з правочинів. Зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Майново-господарські зобов`язання між суб`єктами господарювання виникають на підставі договорів. Сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору.

Відповідно до ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Укладений договір за своїм змістом є договором поставки електричної енергії та є належною правовою підставою для виникнення у сторін взаємних прав та обов`язків, обумовлених цим договором.

Відповідно до ст. 714 Цивільного кодексу України за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання. До договору постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, положення про договір поставки, якщо інше не встановлено законом або не випливає із суті відносин сторін. Законом можуть бути передбачені особливості укладення та виконання договору постачання енергетичними та іншими ресурсами.

Статтею 275 Господарського кодексу України передбачено, що за договором енергопостачання енергопостачальне підприємство (енергопостачальник) відпускає електричну енергію, пару, гарячу і перегріту воду (далі - енергію) споживачеві (абоненту), який зобов`язаний оплатити прийняту енергію та дотримуватися передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного обладнання, що ним використовується. Окремим видом договору енергопостачання є договір постачання електричної енергії споживачу. Особливості постачання електричної енергії споживачам та вимоги до договору постачання електричної енергії споживачу встановлюються Законом України Про ринок електричної енергії .

Згідно із ч.ч. 6, 7 ст. 276 Господарського кодексу України розрахунки за договорами енергопостачання здійснюються на підставі цін (тарифів), встановлених/визначених відповідно до вимог закону. Оплата енергії, що відпускається, здійснюється відповідно до умов договору. Договір може передбачати попередню оплату, планові платежі з наступним перерахунком або оплату, що проводиться за вартість прийнятих ресурсів.

Відповідно до пункту 13 Розділу XVII Прикінцеві та перехідні положення Закону України Про ринок електричної енергії фактом приєднання споживача до умов договору постачання універсальних послуг (акцептування договору) є вчинення споживачем будь-яких дій, що засвідчують його бажання укласти договір, зокрема надання підписаної заяви про приєднання, оплата рахунка постачальника універсальної послуги та/або факт споживання електричної енергії.

Статтею 57 Закону України Про ринок електричної енергії передбачено, що електропостачальники мають право на своєчасне та в повному обсязі отримання коштів за продану електричну енергію та послуги з постачання електричної енергії відповідно до укладених договорів. При цьому ст. 58 цього закону передбачено, що споживач зобов`язаний сплачувати за електричну енергію та надані йому послуги відповідно до укладених договорів.

Статтею 46 Закону України Про ринок електричної енергії встановлено, що оператор системи розподілу, зокрема, забезпечує комерційний облік відповідно до цього Закону, правил ринку та кодексу комерційного обліку, інших нормативно-правових актів та нормативних документів, що регулюють функціонування ринку електричної енергії.

Пунктами 2.3.11., 2.3.14. визначено, що комерційний облік на роздрібному ринку електричної енергії організовується адміністратором комерційного обліку та здійснюється постачальниками послуг комерційного обліку відповідно до вимог Закону України Про ринок електричної енергії , Кодексу комерційного обліку та цих Правил. Постачальник послуг комерційного обліку забезпечує зняття показів засобів вимірювальної техніки відповідно до Кодексу комерційного обліку.

Принципи організації комерційного обліку електричної енергії на ринку електричної енергії України, права та обов`язки сторін стосовно організації комерційного обліку електричної енергії та отримання точних і достовірних даних комерційного обліку для здійснення комерційних розрахунків визначаються Кодексом комерційного обліку електричної енергії, затвердженим постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 311 (далі - Кодекс).

Відповідно до пп. 6.1. п. 6. Розділу XIII Перехідні положення Кодексу, обсяги спожитої електричної енергії визначаються за розрахунковий період, який становить один місяць. Зчитування показів лічильника провадиться постачальником послуг комерційного обліку та/або оператором мережі, та/або споживачем щомісяця відповідно до умов договору.

Згідно пп. 7.1 п. 7 Розділу XIII Перехідні положення Кодексу, до моменту запуску інформаційного обміну між учасниками ринку через Датахаб функції АКО по веденню реєстрів ТКО, обробці даних комерційного обліку, адміністрування процесів зміни електропостачальника, припинення електропостачання та визначення обсягів електричної енергії для поточних розрахунків на ринку виконують ОМ у межах своєї відповідальності.

З огляду на викладені вище положення чинного законодавства України, ТОВ Київська обласна ЕК не здійснює функції з обліку електричної енергії та не визначає обсяги спожитої електричної енергії споживачами. В силу покладених на електропостачальника функцій та обов`язків, позивач не здійснює фіксацію (зняття) показників електролічильників, не визначає обсяг проданої електричної енергії.

Пунктом 4.3 Правил встановлено, що дані, необхідні для формування платіжних документів, у тому числі щодо обсягів електричної енергії, надаються учасникам роздрібного ринку адміністратором комерційного обліку в порядку, встановленому Кодексом комерційного обліку.

Листом від 16.03.2020 №761 позивач звернувся до ПрАТ Київобленерго з проханням надати інформацію про фактичний обсяг розподіленої електричної енергії, починаючи з 01.01.2019 по теперішній час, зокрема, споживачу ТОВ Сітістейтсервіс по наступних ЕІС-кодах точок комерційного обліку: 62Z2139730435952, 62Z0250657008414, 62Z9387743369270 та 62Z6273101166363.

У відповідь на вказаний лист ПрАТ Київобленерго (оператор системи розподілу та адміністратор комерційного обліку) надано позивачу довідку від 15.04.2020 № 03/100/250/3083, в якій вказано про те, що обсяг розподіленої електричної енергії за період січень 2019-березень 2020 років для потреб споживача ТОВ Сітістейтсервіс по точці обліку 62Z824300265559G (прилади обліку 62Z0250657008414 та 62Z2139730435952) загалом складає 656415 кВт*год., а саме: у січні 2019 року - 25481 кВт*год.; в лютому 2019 року - 29311 кВт*год.; в березні 2019 року - 40317 кВт*год.; в квітні 2019 року - 39232 кВт*год.; в травні 2019 року - 59639 кВт*год.; в червні 2019 року - 66253 кВт*год.; в липні 2019 року - 48825 кВт*год.; в серпні 2019 року - 47692 кВт*год.; у вересні 2019 року - 55622 кВт*год.; у жовтні 2019 року - 63051 кВт*год.; у листопаді 2019 року - 4038 кВт*год.; у грудні 2019 року - 62557 кВт*год.; у січні 2020 року - 59425 кВт*год.; у лютому 2020 року - 54972 кВт*год.

На підставі наданих ПрАТ Київобленерго обсягів розподіленої електричної енергії позивач формував та оформлював рахунки за фактично спожиту електричну енергію, які були отримані представником споживача, про що вказано у самих рахунках.

Відповідно до ст. 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Згідно ч. 1 ст. 612 Цивільного кодексу України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Згідно ч.ч. 3, 4 ст. 13 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи не вчиненням нею процесуальних дій.

Відтак, наявними у матеріалах справи доказами підтверджується, що позивач свої зобов`язання виконав належним чином та у відповідності до умов договору та з 01.01.2019 по 31.01.2020 поставив відповідачу електричну енергію на загальну суму 1615157,74 гривень, що підтверджується рахунками-фактури за спожиту електричну енергію та актами прийняття-передавання електричної енергії. Водночас, підставою для формування рахунків була отримана від ПрАТ Київобленерго , який є оператором системи розподілу, інформація про обсяг спожитої (розподіленої) електричної енергії споживачем за спірний період.

Отже, судом встановлено факт споживання відповідачем активної енергії за період з 01.01.2019 по 31.01.2020 на суму 1615157,74 гривень. Однак, відповідач в порушення умов договору та вимог законодавства в повному обсязі не розрахувався за споживання електроенергії.

З огляду на викладене вище, враховуючи що в матеріалах справи відсутні докази оплати відповідачем боргу за спожиту електричну енергію за спірний період, що відповідачем в перебігу розгляду справи не спростовано, доказів належного виконання своїх зобов`язань відповідачем не подано, суд дійшов висновку, що вимога позивача про стягнення з відповідача існуючої заборгованості в розмірі 977910,93 гривень є обґрунтованою, матеріалами справи підтверджена та належить до задоволення.

Відповідач аргументуючи безпідставність позовних вимог посилається на те, що:

- позивачем не подано до суду доказів фактичного приєднання відповідачем до публічного договору, а саме підписаної відповідачем заяви-приєднання до договору або рахунку, який був сплачений відповідачем, а тому відсутній факт приєднання до умов договору;

- не всі об`єкти нерухомості, за якими здійснювалось електропостачання належать відповідачу на праві власності. Крім того, відповідач вказує, що з 08.01.2019 приміщення ТОВ Сітістейтсервіс , в яких знаходяться електрощитові, були захоплені невідомими особами, які незаконно використовують електричну енергію, вартість якої не оплачують;

- довідка ПрАТ Київобленерго № 03/100/250/3083 від 15.04.2020 не є доказом спожитої відповідачем електричної енергії, оскільки, в ній не вказано адреси, за якою здійснюється зняття показань лічильників ТОВ Сітістейстсервіс .

Доводи відповідача щодо того, що позивачем не надано доказів фактичного приєднання відповідачем до публічного договору, а саме підписаної відповідачем заяви-приєднання до договору або рахунку, який був сплачений відповідачем, а тому відсутній факт приєднання до умов договору спростовуються тим, що відповідач з урахуванням фактичного споживання електричної енергії та часткової оплати рахунків, в силу приписів п. 13 розділу XVII Прикінцеві та перехідні положення Закону України Про ринок електричної енергії та п.п. 1.2.8, 1.2.15 Правил, уклав з позивачем договір про постачання електричної енергії від 01.01.2019 № 420010142. Крім того, в матеріалах справи наявний лист відповідача адресований позивачу від 10.12.2019 № 10/12, за змістом якого відповідач вказував на те, що за ним обліковується заборгованість, зокрема за договором від 01.01.2019 № 420010142, що додатково свідчить про те, що відповідач визнав наявність договірних відносин. Також сам факт споживання електричної енергії відповідач не заперечував.

Щодо того, що не всі об`єкти нерухомості, за якими здійснювалось електропостачання належать відповідачу на праві власності, суд зазначає наступне.

Зі змісту п. 3.3.5. Правил вбачається, що для укладення договору про постачання електричної енергії не визначено обов`язкової умови, що саме з власником нерухомого майна має бути укладений договір, такий договір може бути укладений зі споживачем, у якого нерухоме майно перебуває, зокрема, на праві оренди тощо.

А незаконне, на переконання відповідача, споживання електричної енергії третіми особами, вартість якої не оплачена, не є обставиною, яка унеможливлює виконання покладеного на відповідача обов`язку за договором від 01.01.2019 № 420010142 в частині здійснення своєчасної оплати за спожиту електричну енергію.

Стосовно того, що довідка ПрАТ Київобленерго № 03/100/250/3083 від 15.04.2020 не є доказом спожитої відповідачем електричної енергії, оскільки, в ній не вказано адреси, за якою здійснюється зняття показань лічильників ТОВ Сітістейстсервіс , суд виходить з наступного.

Пунктом 9 Постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг № 312 від 14.03.2018 Про затвердження Правил роздрібного ринку електричної енергії передбачено, що Оператор системи розподілу під час укладення із споживачами договорів про надання послуг з розподілу електричної енергії (оформлення заяв-приєднання та паспортів точок розподілу) присвоює всім точкам розподілу електричної енергії за об`єктами існуючих споживачів ЕІС-коди за точками комерційного обліку відповідно до порядку, передбаченого Кодексом комерційного обліку, затвердженим постановою НКРЕКП від 14 березня 2018 року № 311, та інших нормативно-правових актів НКРЕКП, а також актів адміністратора комерційного обліку.

Відповідно до п. 1.1.2 Правил роздрібного ринку електричної енергії, паспорт точки розподілу (передачі) - акт (документ), складений оператором системи, у якому зазначаються технічні параметри точки підключення споживача - потужність, дозволена до використання, приєднана потужність, межі балансової належності, однолінійна схема, формула донарахування втрат електричної енергії відповідно до Кодексу комерційного обліку, тип засобу/системи комерційного обліку, ЕІС-коди та інша технічна інформація, необхідна для електрозабезпечення об`єкта споживача за точками розподілу (передачі) електричної енергії.

Абзацом 73 п. 1.4 Розділу І Кодексу комерційного обліку електричної енергії визначено, що точка комерційного обліку (точка обліку, ТКО) - точка на комерційній межі розподілу електричної мережі або умовна точка, в якій відбувається зміна власника електричної енергії і до якої відносяться дані комерційного обліку електричної енергії, що використовуються для розрахунків на ринку електричної енергії.

Отже, визначальним при визначені обсягу спожитої електричної енергії є саме ЕІС-код точки комерційного обліку, а не адреса.

Щодо вимог про стягнення пені, 3% річних та інфляційних втрат.

Позивачем заявлено вимогу про стягнення з відповідача 105711,85 гривень пені, 11164,37 гривень 3% річних та 8418,62 гривень інфляційних втрат розрахованих за загальний період з 07.12.2020 по 29.02.2020, з урахуванням часткових оплат.

У разі порушення споживачем строків оплати за цим договором, постачальник має право вимагати сплату пені. Пеня нараховується за кожен день прострочення оплати. Споживач сплачує за вимогою Постачальника пеню у розмірі, що визначається цим договором та зазначається у комерційній пропозиції, яка є додатком № 2 до цього договору (пункт 5.8. договору).

Відповідно до положень комерційної пропозиції Стандарт-1 розмір пені та/або штрафу: подвійна облікова ставка Національного банку України (НБУ). Споживач зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції та трьох процентів річних за весь час прострочення.

Вказані положення узгоджуються з приписами ст.ст. 1, 3 Закону України Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов`язань , за змістом яких платники грошових коштів сплачують на користь одержувачів цих коштів за прострочку платежу пеню в розмірі, що встановлюється за згодою сторін. Розмір пені, передбачений ст. 1 цього Закону, обчислюється від суми простроченого платежу та не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

Відповідно до вимог ст. 549 Цивільного кодексу України, неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання.

Згідно з приписами ст. 611 Цивільного кодексу України у разі порушення зобов`язання настають наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, сплата неустойки.

Частиною 1 ст. 230 Господарського кодексу України визначено, що штрафними санкціями в цьому Кодексі визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання зобов`язання.

Відповідно до ст. 253 Цивільного кодексу України перебіг строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов`язано його початок. Тому період обчислення пені починається з наступного дня після дати, в якій зобов`язання з оплати мало бути виконано. Відповідно до ч. 6 ст. 232 Господарського кодексу України, нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов`язань припиняється через шість місяців від дня, коли зобов`язання мало бути виконано, якщо інше не встановлено законом або договором.

Відповідно до ч. 2 ст. 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлено договором або законом.

Перевіривши надані позивачем розрахунки пені, 3% річних та інфляційних втрат на предмет правильності та обґрунтованості, судом встановлено, що останні здійснено арифметично вірно, та у відповідності до умов договору, обставин справи та вимог законодавства, тож вимоги позивача про стягнення з відповідача 105711,85 гривень пені, 11164,37 гривень 3% річних та 8418,62 гривень інфляційних втрат є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

За приписами ч. 1 ст. 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування (ст.ст. 73, 77 Господарського процесуального кодексу України).

З урахуванням встановлених судом обставин, та оцінюючи подані сторонами докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному розгляді у судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, та враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, суд дійшов висновку про обґрунтованість позовних вимог та доведення матеріалами справи наявності у ТОВ Сітістейтсервіс заборгованості перед ТОВ Київська обласна енергопостачальна компанія за спожиту електричну енергію у розмірі 977910,93 гривень та вимог про стягнення 105711,85 гривень пені, 11164,37 гривень 3% річних та 8418,62 гривень інфляційних втрат, відтак позовні вимоги підлягають задоволенню.

А саме суд приймає рішення про стягнення з ТОВ Сітістейтсервіс на користь ТОВ Київська обласна енергопостачальна компанія 977910,93 гривень основного боргу, 105711,85 гривень пені, 11164,37 гривень 3% річних та 8418,62 гривень інфляційних втрат.

Витрати позивача по сплаті судового збору в розмірі 18739,90 гривень, суд у відповідності до ст. 129 Господарського процесуального кодексу України відносить на відповідача.

Керуючись ст.ст. 4, 12, 13, 73-80, 86, 129, 232, 233, 236-238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов товариства з обмеженою відповідальністю Київська обласна енергопостачальна компанія задовольнити.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю Сітістейтсервіс (08325, Київська область, Бориспільський район, с. Щасливе, вул. Лесі Українки, буд. 14-Б, код 34514979) на користь товариства з обмеженою відповідальністю Київська обласна енергопостачальна компанія (08132, Київська область, Києво-Святошинський р-н., м. Вишневе, вул. Київська 8-В, код 42094646) 977910,93 гривень основного боргу, 105711,85 гривень пені, 11164,37 гривень 3% річних та 8418,62 гривень інфляційних втрат та 18739,90 гривень судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. Апеляційна скарга може бути подана до Північного апеляційного господарського суду протягом двадцяти днів з дня складення повного тексту рішення у відповідності до ст.ст. 256, 257 Господарського процесуального кодексу України та з урахуванням підпункту 17.5 пункту 17 частини 1 Розділу XI Перехідні положення цього Кодексу.

Повний текст рішення складено та підписано 07.12.2020.

Суддя Р.М. Колесник

Дата ухвалення рішення25.11.2020
Оприлюднено08.12.2020
Номер документу93329058
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 1103205,77 гривень

Судовий реєстр по справі —911/1091/20

Рішення від 25.11.2020

Господарське

Господарський суд Київської області

Колесник Р.М.

Ухвала від 11.11.2020

Господарське

Господарський суд Київської області

Колесник Р.М.

Ухвала від 15.10.2020

Господарське

Господарський суд Київської області

Колесник Р.М.

Ухвала від 07.10.2020

Господарське

Господарський суд Київської області

Колесник Р.М.

Ухвала від 23.09.2020

Господарське

Господарський суд Київської області

Колесник Р.М.

Ухвала від 02.09.2020

Господарське

Господарський суд Київської області

Колесник Р.М.

Ухвала від 29.07.2020

Господарське

Господарський суд Київської області

Колесник Р.М.

Ухвала від 01.07.2020

Господарське

Господарський суд Київської області

Колесник Р.М.

Ухвала від 10.06.2020

Господарське

Господарський суд Київської області

Колесник Р.М.

Ухвала від 07.05.2020

Господарське

Господарський суд Київської області

Колесник Р.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні