Рішення
від 07.12.2020 по справі 640/22427/20
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01051, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1 Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 грудня 2020 року м. Київ № 640/22427/20

Суддя Окружного адміністративного суду міста Києва Огурцов О.П. , розглянувши у порядку спрощеного провадження без повідомлення (виклику) сторін адміністративну справу

за позовом Головного управління Держпраці у Київській області

до Приватного акціонерного товариства "Український генеральний інститут по

проектуванню підприємства штучного волокна"

про зобов`язання зупинити роботи,

В С Т А Н О В И В:

Головне управління Держпраці у Київській області (04060, м. Київ, вул. Вавілових, 10, код ЄДРПОУ 39794214) звернулось до Окружного адміністративного суду міста Києва з адміністративним позовом до Приватного акціонерного товариства "Український генеральний інститут по проектуванню підприємства штучного волокна" (01033, м. Київ, вул. Панківська, 11, код ЄДРПОУ 04691254), в якому просить застосувати до відповідача заходи реагування у вигляді зупинення експлуатації ліфтів облік. № 36178, 36179 за адресою: м. Київ, вул. вул. Панківська, 11.

Позовні вимоги обґрунтовано тим, що за результатами проведеної перевірки на предмет дотримання вимог законодавства з охорони праці та промислової безпеки виявлено порушення, що створюють загрозу життю та здоров`ю людей.

Відповідачем подано відзив на позовну заяву, в якому заперечує проти позовних вимог та просить відмовити у їх задоволенні, оскільки ним повністю усунуто виявлені порушення, а отже відсутні загрози життю та здоров`ю людей.

У подальшому, позивачем подано клопотання про закриття провадження у справі, яке обґрунтовано тим, що під час проведення позапланової перевірки встановлено, що відсутні порушення, які стали підставою для звернення з адміністративним позовом.

Позивач у поданій заяві про закриття провадження у справі. При цьому у статті 238 Кодексу адміністративного судочинства України відсутні такі підстави для закриття провадження у справі як усунення порушень, що стали підставою для звернення до суду, у зв`язку з чим суд відмовляє у задоволенні клопотання про закриття провадження у справі.

Під час судового розгляду справи судом встановлено наступне.

Відповідно до наказу від 04.06.2020 № 1472, на підставі направлення на проведення перевірки від 04.06.2020 № 5.2/221 Головним управління Держпраці у Київській області у період з 15.06.2020 по 26.06.2020 проведено перевірку на предмет дотримання вимог законодавства з охорони праці та промислової безпеки Приватного акціонерного товариства "Український генеральний інститут по проектуванню підприємства штучного волокна" за адресою: м. Київ, вул. вул. Панківська, 11.

За результатами проведеної перевірки складено акт від 26.06.2020 № 5.2/2387/214А, відповідно до якого встановлено наступні порушення нормативно-правових актів з охорони праці.

Позивач, вважаючи, що виявлені порушення створюють загрозу життю та здоров`ю людей, звернувся до суду з відповідним позовом про зобов`язання відповідача зупинити робіт з експлуатації ліфтів.

Оцінивши докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об`єктивному дослідженні, суд вважає позов таким, що не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до пункту 1 Положення про Державну службу України з питань праці, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11.02.2015 № 96, Держпраці є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра соціальної політики, і який реалізує державну політику у сферах промислової безпеки, охорони праці, гігієни праці, здійснення державного гірничого нагляду, а також з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, зайнятість населення, загальнообов`язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності, на випадок безробіття (далі - загальнообов`язкове державне соціальне страхування) в частині призначення, нарахування та виплати допомоги, компенсацій, надання соціальних послуг та інших видів матеріального забезпечення з метою дотримання прав і гарантій застрахованих осіб.

Відповідно до пункту 7 вказаного Положення Держпраці здійснює свої повноваження безпосередньо та через утворені в установленому порядку територіальні органи. На утворені територіальні органи Держпраці може покладати виконання завдань за міжрегіональним принципом.

Відповідно до частини другої статті 4 Закону України Про охорону праці від 14.10.1992 № 2694-XII державна політика в галузі охорони праці базується, зокрема, на принципі пріоритету життя і здоров`я працівників, повної відповідальності роботодавця за створення належних, безпечних і здорових умов праці.

Згідно зі статтею 38 Закону України Про охорону праці державний нагляд за додержанням законів та інших нормативно-правових актів про охорону праці здійснює, зокрема, центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони праці.

Відповідно до статті 1 Закону України Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності від 05.04.2007 № 877-V державний нагляд (контроль) - діяльність уповноважених законом центральних органів виконавчої влади, їх територіальних органів, державних колегіальних органів, органів виконавчої влади Автономної Республіки Крим, місцевих державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування (далі - органи державного нагляду (контролю)) в межах повноважень, передбачених законом, щодо виявлення та запобігання порушенням вимог законодавства суб`єктами господарювання та забезпечення інтересів суспільства, зокрема належної якості продукції, робіт та послуг, допустимого рівня небезпеки для населення, навколишнього природного середовища.

Згідно з частиною сьомою статті 7 Закону України Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності на підставі акта, складеного за результатами здійснення заходу, в ході якого виявлено порушення вимог законодавства, орган державного нагляду (контролю) за наявності підстав для повного або часткового зупинення виробництва (виготовлення), реалізації продукції, виконання робіт, надання послуг звертається у порядку та строки, встановлені законом, з відповідним позовом до адміністративного суду. У разі необхідності вжиття інших заходів реагування орган державного нагляду (контролю) протягом п`яти робочих днів з дня завершення здійснення заходу державного нагляду (контролю) складає припис, розпорядження, інший розпорядчий документ щодо усунення порушень, виявлених під час здійснення заходу.

Судом встановлено, що посадовими особами Головного управління Держпраці у Київській області з 08.10.2020 по 09.10.2020 проведено позапланову перевірку Приватного акціонерного товариства "Український генеральний інститут по проектуванню підприємства штучного волокна", за результатами якої складено акт перевірки суб`єкта господарювання від 09.10.2020 № 5.2/2387/373А.

Вказаний акт від 09.10.2020 № 5.2/2387/373А не містить жодних відомостей щодо наявності будь-яких порушень Приватного акціонерного товариства "Український генеральний інститут по проектуванню підприємства штучного волокна" вимог чинного законодавства України з охорони праці та промислової безпеки.

Отже, всі порушення, визначені Головним управлінням Держпраці у Київській області в акті перевірки Приватного акціонерного товариства "Український генеральний інститут по проектуванню підприємства штучного волокна" від 26.06.2020 № 5.2/2387/214А, що став підставою для звернення позивача до суду з даним позовом, були усунуті.

З огляду на зазначене, суд дійшов висновку, що порушення, зазначені в позовній заяві, не можуть бути підставою для застосування заходів реагування, оскільки відповідно до частини одинадцятої статті 7 Закону України Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності у разі виконання в повному обсязі та у встановлений строк припису про усунення порушень, виявлених під час здійснення заходу нагляду (контролю), заходи реагування до суб`єкта господарювання не застосовуються.

Керуючись статтями 241, 243, 244, 245, 246 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

В И Р І Ш И В:

У задоволенні адміністративного позову Головного управління Держпраці у Київській області (04060, м. Київ, вул. Вавілових, 10, код ЄДРПОУ 39794214) до Приватного акціонерного товариства "Український генеральний інститут по проектуванню підприємства штучного волокна" (01033, м. Київ, вул. Панківська, 11, код ЄДРПОУ 04691254) про застосування заходів реагування - відмовити повністю.

Відповідно до статті 255 Кодексу адміністративного судочинства України рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено до суду апеляційної інстанції за правилами, встановленими статтями 295-297 Кодексу адміністративного судочинства України. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення (ухвали) суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя О.П. Огурцов

Дата ухвалення рішення07.12.2020
Оприлюднено08.12.2020

Судовий реєстр по справі —640/22427/20

Рішення від 07.12.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Огурцов О.П.

Ухвала від 08.10.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Огурцов О.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні