Ухвала
від 30.11.2020 по справі 616/80/20
ВЕЛИКА ПАЛАТА ВЕРХОВНОГО СУДУ

У Х В А Л А

30 листопада 2020 року

м. Київ

Справа № 616/80/20

Провадження № 11-360за20

Велика Палата Верховного Суду у складі:

судді-доповідача Прокопенка О. Б.,

суддів Антонюк Н. О., Анцупової Т. О., Бакуліної С. В., Британчука В. В., Власова Ю. Л., Гриціва М. І., Гудими Д. А., Данішевської В. І., Єленіної Ж. М., Золотнікова О. С., Кібенко О. Р., Князєва В. С., Лобойка Л. М., Ситнік О. М., Сімоненко В. М., Ткачука О. С., Уркевича В. Ю., Яновської О. Г.,

перевіривши матеріали заяви ОСОБА_1 про переглядухвали Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду від 15 жовтня 2020 року у справі за його позовом до Сектора державної реєстрації Близнюківської районної державної адміністрації Харківської області про визнання неправомірними дій та скасування рішення,

ВСТАНОВИЛА:

У лютому 2020 року ОСОБА_1 звернувся до суду з адміністративним позовом, в якому просив:

- визнати неправомірними дії Близнюківської районної державної адміністрації Харківської області при прийнятті рішення та внесенні запису в реєстр на право оренди земельної ділянки кадастровий номер 6320686300:02:001:0014, що розташована за адресою: Харківська область, Близнюківський район, с/рада Софіївська;

- скасувати рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень від 2 грудня 2015 року, індексний номер 26693390, на право оренди земельної ділянки, зареєстроване за фермерським господарством Віола-Агро .

Ухвалою Великобурлуцького районного суду Харківської області від 26 лютого 2020 року справу передано на розгляд до Харківського окружного адміністративного суду.

Ухвалою Харківського окружного адміністративного суду від 30 березня 2020 року, залишеною без змін постановою Другого апеляційного адміністративного суду від 8 вересня 2020 року відмовлено у відкритті провадження на підставі пункту 1 частини першої статті 170 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС).

Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду ухвалою від 15 жовтня 2020 року відмовив у відкритті касаційного провадження на підставі пункту 5 частини першої статті 333 КАС, оскільки суд дійшов висновку, що касаційна скарга є необґрунтованою.

Не погодившись із зазначеним судовим рішенням суду касаційної інстанції, ОСОБА_1 подав до Великої Палати Верховного Суду заяву, в якій посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права, просить його скасувати та направити справу до суду на новий касаційний розгляд.

Проте подана заява не може бути прийнята до розгляду Великою Палатою Верховного Суду з огляду на таке.

КАС чітко визначає випадки, в яких перегляд судових рішень (залежно від категорії справи) здійснює саме Велика Палата Верховного Суду, а також підстави такого перегляду в окремих випадках.

Так, відповідно до частини третьої статті 23 КАС у випадках, визначених цим Кодексом, Велика Палата Верховного Суду переглядає в апеляційному порядку як суд апеляційної інстанції судові рішення у справах, розглянутих Верховним Судом як судом першої інстанції.

Згідно із частиною четвертою статті 22 КАС Верховному Суду як суду першої інстанції підсудні справи щодо встановлення Центральною виборчою комісією результатів виборів або всеукраїнського референдуму, справи за позовом про дострокове припинення повноважень народного депутата України, а також справи щодо оскарження актів, дій чи бездіяльності Верховної Ради України, Президента України, Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Отже, Велика Палата Верховного Суду може переглядати в апеляційному порядку виключно судові рішення Верховного Суду, ухвалені ним лише як судом першої інстанції в зазначених вище справах.

Відповідно до частини першої статті 24 КАС Верховний Суд переглядає судові рішення місцевих та апеляційних адміністративних судів у касаційному порядку як суд касаційної інстанції.

Касаційний перегляд судових рішень Великою Палатою Верховного Суду може бути здійснено лише за визначених статтями 346 та 347 КАС передумов.

Зі змісту зазначених норм убачається, що саме суд, який розглядає справу в касаційному порядку у складі колегії або палати, має право передати справу на розгляд Великої Палати Верховного Суду, якщо дійде висновку, що справа містить виключну правову проблему і така передача необхідна для забезпечення розвитку права та формування єдиної правозастосовної практики.

Тобто питання про передачу адміністративної справи на розгляд Великої Палати Верховного Суду вирішує саме касаційний суд (у цьому випадку - Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду) після подання учасником справи касаційної скарги відповідно до статті 331 КАС.

Як убачається з матеріалів заяви, ОСОБА_1 оскаржує ухвалу Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду від 15 жовтня 2020 року, постановлену за наслідками розгляду його касаційної скарги на ухвалу Харківського окружного адміністративного суду від 30 березня 2020 року та постанову Другого апеляційного адміністративного суду від 8 вересня 2020 року .

За таких обставин ОСОБА_1 уже скористався своїм правом на касаційне оскарження судових рішень у справі № 616/80/20 і Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду ухвалою від 15 жовтня2020 року відмовив у відкритті касаційного провадження за його касаційною скаргою.

Положеннями чинного законодавства не передбачено підстав для звернення з такою заявою, тому у Великої Палати Верховного Суду немає повноважень щодо перегляду судового рішення, постановленого Касаційним адміністративним судом у складі Верховного Суду як судом касаційної інстанції.

За приписами частини п`ятої статті 355 КАС судові рішення суду касаційної інстанції є остаточними й оскарженню не підлягають.

До повноважень Великої Палати Верховного Суду не відноситься касаційний перегляд судових рішень, які є остаточними.

Також КАС не передбачена можливість повторного оскарження у касаційному порядку рішень судів першої та апеляційної інстанцій до Великої Палати Верховного Суду.

Отже, у відкритті касаційного провадження Великою Палатою Верховного Суду за касаційною скаргою ОСОБА_1 на ухвалу Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду від 15 жовтня 2020 року слід відмовити.

З огляду на зазначені обставини та наведені норми процесуального закону Велика Палата Верховного Суду дійшла висновку, що у відкритті провадження у справі за заявою ОСОБА_1 на судове рішення у справі № 616/80/20 слід відмовити.

Ураховуючи викладене та керуючись статтями 22, 24, 248, 328, 331, 333, 346 і 347 Кодексу адміністративного судочинства України, Велика Палата Верховного Суду

УХВАЛИЛА:

1. Відмовити у відкритті провадження за заявою ОСОБА_1 про перегляд ухвали Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду від 15 жовтня 2020 року у справі за його позовом до Сектора державної реєстрації Близнюківської районної державної адміністрації Харківської області про визнання неправомірними дій та скасування рішення .

2. Надіслати заявнику копію цієї ухвали разом з матеріалами заяви.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідач О. Б. Прокопенко Судді:Н. О. АнтонюкО. С. Золотніков Т. О. АнцуповаО. Р. Кібенко С. В. БакулінаВ. С. Князєв В. В. БританчукЛ. М. Лобойко Ю. Л. ВласовО. М. Ситнік М. І. ГрицівВ. М. Сімоненко Д. А. ГудимаО. С. Ткачук В. І. ДанішевськаВ. Ю. Уркевич Ж. М. ЄленінаО. Г. Яновська

СудВелика палата Верховного Суду
Дата ухвалення рішення30.11.2020
Оприлюднено08.12.2020
Номер документу93336726
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —616/80/20

Ухвала від 30.11.2020

Адміністративне

Велика палата Верховного Суду

Прокопенко Олександр Борисович

Ухвала від 15.10.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Кравчук В.М.

Постанова від 08.09.2020

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Бартош Н.С.

Постанова від 08.09.2020

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Бартош Н.С.

Ухвала від 15.07.2020

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Бартош Н.С.

Ухвала від 15.07.2020

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Бартош Н.С.

Ухвала від 25.05.2020

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Бартош Н.С.

Ухвала від 13.05.2020

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Бартош Н.С.

Ухвала від 13.05.2020

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Бартош Н.С.

Ухвала від 29.04.2020

Адміністративне

Великобурлуцький районний суд Харківської області

Риков М. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні