Рішення
від 02.12.2020 по справі 439/1503/20
БРОДІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Справа №439/1503/20

Провадження № 2/439/629/20

02 грудня 2020 року м. Броди

Бродівський районний суд Львівської області

у складі:

головуючого-судді Петейчука Б.М.

з участю секретаря

судового засідання Ковальчук Н.І.,

позивачка ОСОБА_1 ,

відповідач Вербівчицька сільська рада Бродівського району Львівської області,

розглянувши у підготовчому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Вербівчицької сільської ради Бродівського району Львівської області про визнання права на середню земельну частку (пай), як на спадкове майно за законом, ухвалив таке рішення.

Позивачка ОСОБА_1 звернулася в суд із позовною заявою до відповідача Вербівчицької сільської ради Бродівського району Львівської області, у якій просить, суд визнати право на середню земельну частку (пай) розміром 1,25 умовних кадастрових гектарів із земель пайового фонду на території Вербівчицької сільської ради Бродівського району Львівської області за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , як на спадкове майно за законом.

Стислий виклад позиції позивачка.

Позивачка зазначає, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла баба позивачки - ОСОБА_2 . Після баби позивачки залишилося спадкове майно, однак при житті ОСОБА_2 жодних заповітів в інтересах інших осіб не складала.

У відповідності до рішення виконкому Вербівчицької сільської ради народник депутатів Бродівського району Львівської області від 21 лютого1994 року № 7 баба позивачки була включена у списки осіб - пенсіонерів, що працювали в сільському господарстві, як така, що має право на середню земельну частку ( пай).

Однак при своєму житті вона не отримала правовстановлюючих документів на середню земельну частку пай і померла ІНФОРМАЦІЯ_2 та згідно рішення № 29 від 2 березня 1998 року сесії Вербівчицької сільської ради Бродівського району Львівської області вона була виключена із списків осіб , що мають право на середню земельну частку (пай) у зв`язку із смертю.

0.

Заяви та клопотання сторін, процесуальні дії у справі.

03.11.2020 - відкрито провадження у справі.

Відповідачу було запропоновано протягом п`ятнадцяти днів подати відзив на позовну заяву.

Позивачка ОСОБА_1 у підготовче засідання не з`явилася, представник позивачки, адвокат Микитюк С.М., подав заяву, в якій просить суд проводити розгляд справи без його участі та участі позивачки, позовні вимоги підтримує в повному обсязі, просить суд їх задовольнити.

Представник відповідача, сільський голова В.Саква, у підготовче засідання не з`явився та подав заяву про розгляд справи без його участі, позовні вимоги визнає та просить суд їх задовольнити.

Відповідно до ч. 3 ст. 211 ЦПК України підготовче засідання проведено у відсутності сторін на підставі наявних у суду матеріалів та без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, що відповідає положенням ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Відповідно до ч. 3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Згідно з ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Встановлені судом фактичні обставини та зміст спірних правовідносин, з посиланнями на докази, на підставі яких встановлені відповідні обставини.

Доказами по справі встановлено, що ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 від 24.01.1997 року (а.с. 10).

ОСОБА_2 починаючи з 21.02.1994 року перебувала у списках осіб, які мають право на середню земельну частку як пенсіонер, що працювала у сільському господарстві. ОСОБА_2 була виключена із списків осіб на середню земельну частку (пай) 02 березня 1998 року, що підтверджується Архівним витягом №103/01-30 від 28.10.2020 року, Рішенням виконавчого комітету Вербівчицької сільської Ради народних депутатів № 7 від 21.02.1994 року та Рішенням Вербівчицької сільської Ради народних депутатів VIII сесія II демократичного скликання № 29 від 02.03.1998 року (а.с. 11-14).

ОСОБА_2 середньої земельної частки (паю) розміром 1,25 умовних кадастрових гектарів на території Вербівчицької сільської ради не отримувала, що підтверджується довідкою № 826 від 21.10.2020 року, яка видана виконавчим комітетом Вербівчицької сільської ради Бродівського району Львівської області (а.с. 17).

Середня земельна частка (пай) на території Вербівчицької сільської ради Бродівського району Львівської області становить 1,25 га, що підтверджується довідкою № 829 від 21.10.2020 року, яка видана виконавчим комітетом Вербівчицької сільської ради Бродівського району Львівської області (а.с. 15).

На території Вербівчицької сільської ради наявний резервний пайовий фонд загальною площею десять гектарів, що підтверджується довідкою № 828 від 21.10.2020 року, яка видана виконавчим комітетом Вербівчицької сільської ради Бродівського району Львівської області (а.с. 15).

Дочкою ОСОБА_2 є ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 від 11.12.1979 року (а.с. 8).

ОСОБА_4 після реєстрацію шлюбу змінила прізвище на ОСОБА_5 , що підтверджується свідоцтвом про укладення шлюбу № НОМЕР_3 від 09.02.1980 року (а.с. 8).

Дочкою ОСОБА_6 є ОСОБА_7 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_4 від 02.10.1959 року (а.с. 7)

ОСОБА_7 після реєстрації шлюбу змінила прізвище на ОСОБА_8 , що підтверджується свідоцтвом про укладення шлюбу серії НОМЕР_5 від 21.05.1978 року (а.с. 7).

ОСОБА_6 померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_6 від 12.02.1987 року (а.с. 9).

ОСОБА_2 до дня смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 проживала і була зареєстрований в АДРЕСА_1 . На день смерті разом з нею проживали онука - ОСОБА_1 , що підтверджується довідкою № 830 від 21.10.2020 року, яка видана виконавчим комітетом Вербівчицької сільської ради Бродівського району Львівської області (а.с. 16).

ОСОБА_2 до дня смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 заповіт не складала, заборгованості по податках, заборони і арешту не було, що підтверджується довідкою № 821 від 22.10.2020 року (а.с. 16).

ОСОБА_2 була членом колгоспу Україна та вийшла на пенсію. Колгосп Україна перейменовано на Спілку власників селянських господарств Україна 12.03.1992 року, згідно рішення правління протокол № 3 від 12.03.1992 року. А Спілка власників селянських господарств Україна перейменовано на сільськогосподарсько-виробничий кооператив Україна 23.02.2000 року, згідно рішення кооперативу протокол № 2 від 23.02.2000 року, що підтверджується довідкою № 835 від 21.10.2020 року, яка видана виконавчим комітетом Вербівчицької сільської ради Бродівського району Львівської області (а.с. 18).

За змістом статей 1, 9 Закону України від 14 лютого 1992 року Про колективне сільськогосподарське підприємство , колективне сільськогосподарське підприємство є добровільним об`єднанням громадян у самостійне підприємство для спільного виробництва сільськогосподарської продукції та товарів і діє на засадах підприємництва та самоврядування.

Право членів підприємства на пайовий фонд майна залежить від їх трудового внеску.

Пай є власністю члена підприємства. Право розпоряджатися своїм паєм за власним розсудом член підприємства набуває після припинення членства в підприємстві. Пай може успадковуватися відповідно до цивільного законодавства України та статуту підприємства.

Відповідно до п. 2 Указу Президента України Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям , право на земельний пай одержали, зокрема, громадяни, які на момент паювання землі були членами сільськогосподарського акціонерного товариства і яких було включено до списку осіб, що додається до державного акта на право колективної власності на землю. При паюванні вартість і розміри в умовних кадастрових гектарах земельних часток (паїв) всіх членів підприємства, кооперативу, товариства є рівними.

Згідно пунктів 5-6 вищезазначеного Указу, видача громадянам сертифікатів на право на земельну частку (пай) єдиного в Україні зразка та їх реєстрація провадяться відповідною районною державною адміністрацією. Після видачі громадянинові державного акта на право приватної власності на земельну ділянку сертифікат на право на земельну частку (пай) повертається до районної державної адміністрації.

Відповідно до п. 17 розділу Х Перехідних положень Земельного кодексу України, сертифікати на право на земельну частку (пай) є дійсними до виділення земельної ділянки в натурі (на місцевості) та видачі державного акта про право власності на землю.

Член колективного сільськогосподарського підприємства (далі - КСП), включений до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю, набуває права на земельну частку (пай) з дня видачі цього акта, і в разі його смерті успадкування права на земельний пай здійснюється за нормами Цивільного Кодексу, у тому числі й у випадку, коли з різних причин ця особа не отримала сертифікат на право на земельну частку (пай).

Отже, смерть особи, яка мала право на земельну частку (пай), і була включена у списки осіб на отримання земельного паю, але не отримала сертифікату на право на земельну частку (пай), не припиняє такого права особи. Таке право може бути об`єктом спадкування.

Згідно із ст. 529 ЦК Української РСР при спадкоємстві за законом спадкоємцями першої черги є, в рівних частках, діти (у тому числі усиновлені), дружина і батьки (усиновителі) померлого.

Суд не бере до уваги рішення сесії Вербівчицької сільської Ради народних депутатів ХVІІІ сесія ІІ демократичного скликання № 29 від 02 березня 1998 року Про внесення змін і доповнень до списків осіб на отримання земельного паю до роздробленого проекту роздержавлення 1 приватизації в частині виключення ОСОБА_9 із списків осіб на отримання земельного паю у зв`язку із смертю, оскільки таке не відповідає засадам цивільного права, суперечить основоположним правам громадянина та безпосередньо порушує право громадянина на власність. Майнове право особи, яке набуте нею за життя не може припинятися у зв`язку із смертю.

Вирішуючи питання визнання права на частку в середній земельній частці (пай), як на спадкове майно за законом, суд виходить з того, що позивачка є спадкоємцем першої черги за законом та фактично прийняла спадщину після смерті своєї баби, інші спадкоємці відсутні.

ОСОБА_2 на момент виділення частки (паю) була пенсіонером. Проте раніше працювала у колективному сільськогосподарському підприємстві та на підставі рішення Вербівчицької сільської Ради народних депутатів отримала право на частку в середній земельній частці.

За вказаних вище обставин, беручи до уваги: те, що спадкодавець з підстав, що не заборонені законом, а отже правомірно набув право на спадкове майно; те, що визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту, що має застосовуватися, якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку; те, що сторони не заперечують проти ухвалення рішення на користь позивачки; те, що ухвалення рішення на користь позивачки не суперечить закону, не порушує прав, свобод та інтересів третіх осіб, враховуючи правомірні очікування позивачки, суд прийшов до висновку, що позовні вимоги заявлені позивачкою підставні та підлягають задоволенню.

На підставі п. 2 Указу Президента України Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям , ст. 529 ЦК Української РСР, керуючись статтями 10, 81, 89, 206, 258-259, 263-265 ЦПК України, суд,-

вирішив:

Позовні вимоги ОСОБА_1 - задовольнити повністю.

Визнати право на середню земельну частку (пай) розміром 1,25 умовних кадастрових гектарів із земель пайового фонду на території Вербівчицької сільської ради Бродівського району Львівської області за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , як на спадкове майно за законом.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадженні, або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Відповідно до п. 15.5 ч. 1 Розділу XIII ЦПК України, до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подасться

учасниками справи до або через відповідні суди.

Позивачка: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_7 .

Відповідач: Вербівчицька сільська рада Бродівського району Львівської області, ЄДРПОУ 20851651, знаходиться за адресою: Львівська область, Бродівський район, с. Вербівчик.

Повне рішення складено 02.12.2020 року.

Суддя Б.М. Петейчук

Дата ухвалення рішення02.12.2020
Оприлюднено08.12.2020
Номер документу93349308
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права на середню земельну частку (пай), як на спадкове майно за законом

Судовий реєстр по справі —439/1503/20

Рішення від 02.12.2020

Цивільне

Бродівський районний суд Львівської області

Петейчук Б. М.

Ухвала від 03.11.2020

Цивільне

Бродівський районний суд Львівської області

Петейчук Б. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні