Ухвала
від 02.12.2020 по справі 296/10052/20
КОРОЛЬОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа № 296/10052/20

1-кс/296/4111/20

УХВАЛА

Іменем України

02 грудня 2020 року м.Житомир

Слідчий суддя Корольовського районного суду м. Житомира ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , за участі прокурора ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні клопотання прокурора відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю Житомирської обласної прокуратури ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку, -

ВСТАНОВИВ:

Прокурор звернувся до суду з клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку за місцем розташування цілісного майнового комплексу виробничих потужностей та ін. споруд за адресою: Хмельницька область, смт. Нова Ушиця, вул. Гагаріна, 86.

В обґрунтування клопотання зазначив, що у провадженні слідчого управління ГУНП в Житомирській області знаходиться кримінальне провадження, внесене 21 лютого 2020 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12020060000000161, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ТОВ «Вівальді Д», виробничі потужності якого знаходяться в смт. Нова Ушиця Хмельницької області, вул. Гагаріна, буд. 86, спеціалізується на виробництві масла. Посадові особи вказаного підприємства, діючи умисно, з метою отримання прибутку від реалізації на ринку України небезпечної продовольчої продукції, у порушення вимог законодавства, що регулює відносини у сфері виготовлення та реалізації продовольчих товарів, використовуючи документи про якість та безпечність продукції, що містять недостовірні відомості, протягом 2019-2020 років здійснили виробництво та реалізували на внутрішньому ринку недоброякісне масло вершкове, що не відповідає заявленим вимогам ДСТУ.

Так, встановлено, що службові особи ТОВ «Вівальді Д» приймали участь у проведенні тендерних закупівель за бюджетні кошти, оголошених комунальними підприємствами (закладами) Житомирської області, а саме: Комунальний заклад «Житомирський обласний спеціалізований будинок дитини для дітей-сиріт та дітей, які залишилися без піклування батьків» (код 05503562, юридична адреса: м. Житомир, вул. Корабельна, 8) та Комунальне некомерційне підприємство «Обласний протитуберкульозний диспансер» (код 01991441, юридична адреса: м. Житомир, вул. Велика Бердичівська, 62) та ін., і визнане переможцем закупівель продукції «масло вершкове» лише за критерієм відбору оцінки продукції, тобто, «ціною», яка була значно нижчою за запропоновані ціни конкурентів.

В ході досудового розслідування відповідно до ухвали слідчого судді Житомирського апеляційного суду проведено негласні слідчі (розшукові) дії «негласне отримання зразків, необхідних для порівняльного дослідження», а саме: зразків товарів, які поставлялися ТОВ «Вівальді Д» (код 41035134) як «Масло селянське солодковершкове 73 %, ДСТУ 4399:2005» до комунальних закладів Житомирської обласної ради, а саме: Комунального закладу «Житомирський обласний спеціалізований будинок дитини для дітей-сиріт та дітей, які залишилися без піклування батьків» та Комунального некомерційного підприємства «Обласний протитуберкульозний диспансер». Отримані зразки масла вершкового направлено до Державного підприємства «Житомирський науково - виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації» для проведення перевірки на відповідність вимогам ДСТУ 4399:2005 «Масло вершкове. ТУ». За результатами проведеного дослідження встановлено, що вказані зразки, з огляду на показники співвідношення масових часток метилових ефірів жирних кислот, не відповідають вимогам, які висуваються ДСТУ 4399:2005 до продуктів категорії «масло вершкове» та містять немолочний жир.

Подальшим досудовим розслідуванням виявлено, що службовими особами ТОВ «Вівальді Д», з метою отримання прибутку, у змові з іншими особами, у порушення вимог законодавства, що регулює відносини у сфері виготовлення та реалізації продовольчих товарів, використовуючи документи про якість та безпечність продукції, що містять недостовірні відомості, продовжується постачання до комунальних підприємств під виглядом масла вершкового фальсифікату на основі рослинних та трансжирів. Зокрема встановлено, що зареєстрованим на території Житомирської області основним контрагентом ТОВ «Вівальді Д» по закупівлі та збуту молочних продуктів, в тому числі масла вершкового, є ПП «Продцентр-Плюс» код ЄДРПОУ 37677991, адреса реєстрації: Житомирська область, м. Коростень, вул. Коротуна, 1, основний вид діяльності неспеціалізована оптова торгівля продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами, директор ОСОБА_4 .

Так, 12.05.2020 Комунальним некомерційним підприємством «Обласний протитуберкульозний диспансер» Житомирської обласної ради оголошено про проведення повторної тендерної закупівлі «Вершкового масла 72%» очікуваною вартістю 352,00 тис. гривень. В подальшому 03 червня 2020 року тендерним комітетом вказаного Комунального підприємства визначено переможцем ПП «Продцентр-Плюс». Критерієм визначення переможця стала ціна пропозиції, яка склала 295 944,00 грн., що на 56 056 грн. менше від очікуваної вартості. Разом з тим, службовими особами ПП «Продцентр-Плюс» при проведенні вказаного тендеру надано декларації та інформаційні листи виробника вершкового масла, яке планується до постачання від ТОВ «Вівальді-Д». В результаті між ПП «Продцентр-Плюс» та Комунальним некомерційним підприємством «Обласний протитуберкульозний диспансер» Житомирської обласної ради укладено договір купівлі-продажу №118 за державні кошти від 17.06.2020.

Аналогічним чином, службовими особами ПП «Продцентр-Плюс», за результатами участі в публічних закупівлях по постачанню молочних продуктів харчування, укладено також договори поставки (постачання) масла вершкового виробництва ТОВ «Вівальді-Д» до комунальних підприємств та установ області, у тому числі: до Комунального некомерційного підприємства «Обласний протитуберкульозний диспансер», Комунальної установи «Тетерівський дитячий будинок-інтернат», Комунальної установи «Коростенський геріатричний пансіонат для ветеранів війни та праці» та 18 дошкільних закладів Олевської міської ради.

За результати встановлених обставин, у кримінальному провадженні додатково згідно ухвали слідчого судді Житомирського апеляційного суду проведено негласні слідчі (розшукові) дії «негласне отримання зразків, необхідних для порівняльного дослідження», а саме: зразків товарів, які поставлялися ПП «Продцентр-Плюс» виробництва ТОВ «Вівальді Д» (код 41035134) як «Масло селянське солодковершкове 73 %, ДСТУ 4399:2005» до закладів Житомирської обласної ради, а саме: Комунального некомерційного підприємства «Обласний протитуберкульозний диспансер», Комунальної установи «Тетерівський дитячий будинок-інтернат», Комунальної установи «Коростенський геріатричний пансіонат для ветеранів війни та праці» та комунальних закладів Олевської міської ради: Олевський дошкільний заклад №2 «Малятко», Комунальної установи «Олевський центр розвитку дитини №1 Зірочка (ЦРД №1)», Комунальної установи «Зубковецький дошкільний заклад №23 «Малятко». Наразі за вказаними відібраними зразками призначена судова експертиза харчових продуктів, проведення якої триває.

Окрім того, службові особи ТОВ «Вівальді Д» додатково, з метою приховування вищевказаної злочинної діяльності, налагодили схему постачання фальсифікату масла вершкового до комунальних закладів області через посередників та пов`язаних осіб, а саме: ТОВ «Авідаль» (код ЄДРПОУ 42668821, адреса реєстрації: м. Київ, пров. Руслана Лужевського, буд. 14, корп. 1, офіс 3-Б, директор ОСОБА_5 , основний вид діяльності оптова торгівля молочними продуктами, яйцями, харчовими оліями та жирами, засновник - ОСОБА_5 ), ТОВ «Віді» (код ЄДРПОУ 40575332, адреса реєстрації: м. Київ, просп. Науки, 42/1, корп. 10, оф. 17, директор ОСОБА_6 , основний вид діяльності виробництво маргарину і подібних харчових продуктів, засновники ОСОБА_6 , ОСОБА_7 ), ПП «Дживальдіс» (код ЄДРПОУ 37971230, адреса реєстрації: Хмельницька область, м. Кам`янець-Подільський, вул. Заводська, 2, директор ОСОБА_8 , основний вид діяльності перероблення молока, виробництво масла та сиру, засновники - ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 ) та ТОВ «Адаліс» (код ЄДРПОУ 42934908, адреса реєстрації: м. Київ, вул. Казимира Малевича, 84, директор ОСОБА_11 , основний вид діяльності перероблення молока, виробництво масла та сиру, засновники ОСОБА_6 , ОСОБА_7 ).

Як наслідок, службовими особами ПП «Продцентр-плюс», за результатами участі в торгах по закупівлі масла вершкового укладено договори та здійснюється постачання даної продукції до установ та закладів Житомирської області: Комунальна установа «Коростенський геріатричний пансіонат для ветеранів війни та праці» Житомирської обласної ради, та згідно декларації виробниками масла вершкового вказані ПП «Дживальдіс» та ТОВ «Віді», Комунальна установа «Тетерівський дитячий будинок-інтернат» Житомирської обласної ради - виробник масла вершкового ТОВ «Вівальді Д». Водночас, службовими особами ТОВ «Авідаль» за результатами участі в торгах по закупівлі масла вершкового укладено договори та здійснюється постачання до установ та закладів Житомирської області: КНЗ «Житомирська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат» Житомирської обласної ради - виробник масла вершкового ТОВ «Вівальді Д».

Згідно аналізу укладених договорів, вказаних у них обсягів та вартості відповідної продукції, та декларацій виробників, встановлені відомості, які свідчать про постачання ПП «Продцентр-Плюс» масла вершкового, що не відповідає заявленим вимогам в тендерній документації та ДСТУ 4399:2005.

Водночас, постачання недоброякісної продукції під виглядом «масла вершкового» до вищевказаних комунальних закладів здійснюється на постійній основі, відповідно до замовлень установ. Доставка продукції здійснюється власним та орендованим транспортом ПП «Продцентр-плюс» в картонних ящиках з розфасованим вмістом в 200 грамові пачки, або в блоках по 5 кг.

Достовірно встановлено, що місце виробництва та зберігання недоброякісної продукції Хмельницька область, смт. Нова Ушиця, вул. Гагаріна, 86.

За вказаною адресою зберігаються знаряддя вчинення кримінального правопорушення, грошові кошти, одержані в результаті його вчинення, та ті, які зберігаються без офіційних документів, що підтверджують законність їх отримання, документи фінансово-господарської діяльності, які містять відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення, бухгалтерські документи, комп`ютерна техніка, що містить сформовані бухгалтерські документи в електронному вигляді та облік «чорнової» бухгалтерії, магнітні носії інформації (флеш-носії інформації), печатки вищевказаних та інших підконтрольних учасникам злочинної діяльності СПД, чорнові записи, розрахункові картки для зняття готівки в банкоматах (банківських відділеннях) та інші речі і документи, що можуть мати значення для встановлення істини у даному кримінальному провадженні.

Крім того за вказаною адресою можуть знаходитись зразки недоброякісних товарів, які поставляються ТОВ «Вівальді Д» код ЄДРПОУ 41035134 та ПП «Продцентр-Плюс» код ЄДРПОУ 37677991 як «Масло селянське солодковершкове 73%, ДСТУ4399:2005».

Без виявлення і вилучення зазначених предметів та документів не можливо всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження, оскільки вони містять інформацію, яка є предметом доказування, підлягає використанню під час проведення відповідних судових експертиз та має значення для встановлення фактичних обставин у кримінальному провадженні.

Враховуючи викладене, існує реальна загроза зміни або знищення таких документів і предметів, а тому отримати їх згідно вимог ст. ст. 159-162 КПК України не можливо.

З метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, прокурор просить клопотання задовольнити.

Дослідивши матеріали клопотання, заслухавши пояснення прокурора, який підтримав клопотання, слідчий суддя вважає клопотання таким, що підлягає задоволенню.

Відповідно до ч.4 ст.234 КПК України, слідчий суддя розглядає клопотання про обшук за участю слідчого або прокурора.

Відповідно до ч.1 ст.234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до інформаційної довідки з Реєстру прав власності на нерухоме майно № 234139387 від 25.11.2020 майновий комплекс виробництва маслозаводу за адресою: Хмельницька область, смт. Нова Ушиця, вул. Гагаріна, 86, належить на праві власності Товариство з обмеженою відповідальністю «Новоушицький маслозавод», код ЄДРПОУ 30895248.

Матеріалами клопотання та прокурором в судовому засіданні доведено наявність достатніх підстав вважати, що відшукуванні речі та документи можуть знаходитися за місцем розташування цілісного майнового комплексу виробничих потужностей та ін. споруд за адресою: Хмельницька область, смт. Нова Ушиця, вул. Гагаріна, 86, та необхідні для всебічного повного і неупередженого дослідження обставин кримінального провадження, являються доказами вчинення кримінального правопорушення, а тому наявна обґрунтована необхідність у проведенні обшуку.

Керуючись ст.ст.234, 235 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл на проведення обшуку за місцем розташування цілісного майнового комплексу виробничих потужностей та ін. споруд за адресою: Хмельницька область, смт. Нова Ушиця, вул. Гагаріна, 86, з метою відшукання і вилучення речей та документів щодо злочинної діяльності, зразків молочної продукції (фальсифікату) під виглядом масла вершкового, фінансово-господарських документів за 2019-2020 роки щодо придбання, виготовлення, руху, зберігання, транспортування фальсифікованої та іншої молочної продукції, документів щодо проведення розрахунків (накладні, договори купівлі-продажу, чорнові записи, документацію щодо лабораторних досліджень та інші фінансово-господарські документи, штампи, тощо), зразків тари та пакування, інших документів, що вказують на виробника продукції, комп`ютерної техніки, де може міститися інформація про злочинну діяльність, мережу виробників, постачальників та контрагентів з реалізації, сформовані бухгалтерські документи в електронному вигляді та облік «чорнової» бухгалтерії, магнітних носіїв інформації (флеш-носіїв інформації), печаток вищевказаних та інших підконтрольних СПД, зокрема, ТОВ «Вівальді Д» код ЄДРПОУ 41035134, ПП «Продцентр-Плюс» код ЄДРПОУ 37677991, ТОВ «Віді» код ЄДРПОУ 40575332, ТОВ «Авідаль» код ЄДРПОУ 42668821, ПП «Дживальдіс» код ЄДРПОУ 37971230, ТОВ «Адаліс» код ЄДРПОУ 42934908, грошових коштів, одержаних в результаті вчинення злочину, та тих, які зберігаються без офіційних документів, що підтверджують законність їх отримання.

Строк дії ухвали не перевищує одного місяця з дня постановлення - до 02.01.2021 року.

Ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення02.12.2020
Оприлюднено13.02.2023
Номер документу93368586
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —296/10052/20

Ухвала від 02.12.2020

Кримінальне

Корольовський районний суд м. Житомира

Маслак В. П.

Ухвала від 02.12.2020

Кримінальне

Корольовський районний суд м. Житомира

Маслак В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні