Рішення
від 07.12.2020 по справі 289/1682/20
РАДОМИШЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 289/1682/20

Номер провадження 2-о/289/134/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07.12.2020 м. Радомишль

Радомишльський районний суд Житомирської області в складі:

головуючого судді Сіренко Н.С.,

за участю: секретаря судового засідання Галькевич Ю.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - Чайківська сільська рада Радомишльського району Житомирської області про встановлення факту родинних відносин, -

ВСТАНОВИВ:

Заявник звернувся до суду із заявою про встановлення факту родинних відносин, в обґрунтування якої посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його матір ОСОБА_2 , спадщину після смерті якої фактично прийняв лише заявник. При оформленні спадкових прав після смерті матері ОСОБА_1 виявив, що у свідоцтві про народження його матір`ю вказано ОСОБА_3 , у свідоцтві про смерть матері прізвище, ім`я та по батькові останньої зазначені як ОСОБА_2 . Зазначені неточності стають перешкодою в оформленні спадкових прав заявника після смерті матері, що і стало причиною звернення заявника до суду.

Заявник у судове засідання, будучи належним чином повідомленим про дату, час та місце розгляду справи, не з`явився, у поданій до суду заяві клопотав про розгляд справи за його відсутності.

Від представника заінтересованої особи надійшла заява в якій останній просить розглянути справу без його участі, заявлені вимоги просить задовольнити.

Суд, вивчивши та дослідивши матеріали справи, з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються заявлені вимоги, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи, приходить до наступних висновків.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 у с. Чайківка Радомишльського району Житомирської області, про що виконавчим комітетом Чайківської сільської ради Житомирської області 06.10.1955 складено відповідний актовий запис під № 26 у якому батьками заявника вказані: батько - ОСОБА_4 , мати - ОСОБА_3 , що підтверджується копією Свідоцтва про народження від 27.12.2017 серії НОМЕР_1 (а.с.4,6).

14.04.1976 ОСОБА_4 та ОСОБА_5 уклали шлюб, після чого дружина отримала прізвище чоловіка ОСОБА_6 , що підтверджується копією Свідоцтва про укладення шлюбу від 14.04.1976 серії НОМЕР_2 (а.с.7).

Дату укладення шлюбу заявник пояснює тим, що його батьки перебували у шлюбі ще з 1942 року, однак, враховуючи період війни та те, що їх шлюб був укладений за часів окупації, радянською владою така реєстрація шлюбу не визнавалась, тому вони були змушені офіційно одружитись у 1976 році.

ІНФОРМАЦІЯ_3 у віці ІНФОРМАЦІЯ_4 у с. Чайківка Радомишльського району Житомирської області помер ОСОБА_4 , що підтверджується копією Свідоцтва про смерть від 26.06.1991 серії НОМЕР_3 (а.с.8).

ІНФОРМАЦІЯ_1 у віці 77 років у с. Чайківка Радомишльського району Житомирської області померла ОСОБА_2 , що підтверджується копією Свідоцтва про смерть від 15.10.1998 серії НОМЕР_4 (а.с.9).

Після смерті ОСОБА_2 відкрилась спадщина до складу якої серед іншого входить земельна частка (пай) у КСП Полісся с. Чайківка Радомишльського району Житомирської області, що підтверджується копією Сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ЖТ № 0045045 (а.с.10).

Відповідно до Довідок від 02.01.2018 № 4 та від 04.11.2020 № 260, виданих Чайківською сільською радою Радомишльського району Житомирської області, спадщину після смерті ОСОБА_2 фактично прийняв її син - ОСОБА_1 , шляхом догляду за будинком, його ремонтом, обробітком земельної ділянки, сплатою належних платежів та податків (а.с.11,46).

З наданої завідувачем державної нотаріальної контори інформації від 05.11.2020 за вих. № 736/01-16 встановлено, що спадкова справа до майна ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , не заведена (а.с.38).

05.01.2018 приватним нотаріусом Радомишльського районного нотаріального округу Житомирської області Камінською Л.В. посвідчено заяву сестри заявника - ОСОБА_7 , відповідно до якої остання, усвідомлюючи значення своїх дій та маючи можливість керувати ними, розуміючи обставини, які мають для неї істотне юридичне значення, без застосування до неї фізичного чи психічного тиску з боку інших осіб, за своєю справжньою волею, повідомила, що в шестимісячний строк спадщину не прийняла та не подала заяви про прийняття спадщини за законом та/або за заповітом до нотаріальної контори після смерті її матері - ОСОБА_2 (а.с.12,13-14,17).

ІНФОРМАЦІЯ_5 у віці 75 років у м. Київ померла ОСОБА_7 , що підтверджується копією Свідоцтва про смерть від 26.01.2019 серії НОМЕР_5 (а.с.18).

Як вбачається з письмових пояснень свідка ОСОБА_8 , якого попереджено про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве показання чи відмову від давання показань на вимогу суду відповідно до ч. 4 ст. 91 ЦПК України, він народився та виріс у с. Чайківка Радомишльського району Житомирської області, постійно приїжджає у вказаний населений пункт, оскільки має там родичів, яких відвідує. По сусідству з ним проживала ОСОБА_2 зі своєю сім`єю. Приблизно у 1998 році ОСОБА_2 померла. ОСОБА_8 підтверджує, що сином ОСОБА_2 є ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який також народився та виріс у с. Чайківка Радомишльського району Житомирської області, постійно опікувався матір`ю та займався її похованням (а.с.39-41).

Як вбачається з письмових пояснень свідка ОСОБА_9 , яку попереджено про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве показання чи відмову від давання показань на вимогу суду відповідно до ч. 4 ст. 91 ЦПК України, вона народилась, виросла та проживає у с. Чайківка Радомишльського району Житомирської області. По сусідству з нею проживала ОСОБА_2 зі своєю сім`єю. Приблизно у 1998 році ОСОБА_2 померла. ОСОБА_9 підтверджує, що сином ОСОБА_2 є ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який також народився та виріс у с. Чайківка Радомишльського району Житомирської області, постійно опікувався матір`ю та займався її похованням (а.с.42-44).

Положеннями п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України регламентовано, що суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно п. 1 ч. 1 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту: родинних відносин між фізичними особами. Частиною 2 передбачено, що у судовому порядку можуть бути встановлені факти від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

У відповідності до п. 1 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 № 5 Про судову практику про справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян.

За приписами п. 7 постанови Пленуму Верховного Суду України "Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення" № 5 від 31.03.1995, суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину. Суд не може відмовити в розгляді заяви про встановлення факту родинних відносин з мотивів, що заявник може вирішити це питання шляхом встановлення неправильності запису в актах громадянського стану.

Встановлення факту родинних відносин між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 має для заявника юридичне значення, оскільки необхідне для оформлення спадкових прав після смерті ОСОБА_2 .

Враховуючи, що не встановлення вищевказаного факту може призвести до порушення майнових прав заявника, а інший порядок встановлення даного факту законом не визначено, суд задовольняє заяву.

На підставі викладеного, керуючись Постановою Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 № 5 Про судову практику про справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення , ст. 4, 12, 293, 315 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_1 ; РНОКПП НОМЕР_6 ), заінтересована особа - Чайківська сільська рада Радомишльського району Житомирської області (місцезнаходження: вул. Радомишльська, 5, с. Чайківка, Радомишльський р-н, Житомирська обл., 12250; код ЄДРПОУ 04347054) про встановлення факту родинних відносин - задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженець с. Чайківка Радомишльського району Житомирської області, РНОКПП НОМЕР_6 , являється сином ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 у віці 77 років у с. Чайківка Радомишльського району Житомирської області, а остання, відповідно, являється його матір`ю.

Рішення суду може бути оскаржене безпосередньо до Житомирського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом 30 днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Відповідно до п.п. 15.5 п. 15 Розділу ХІІІ Перехідних положень ЦПК України до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Н. С. Сіренко

СудРадомишльський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення07.12.2020
Оприлюднено09.12.2020
Номер документу93369206
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —289/1682/20

Рішення від 07.12.2020

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Сіренко Н. С.

Ухвала від 29.10.2020

Цивільне

Радомишльський районний суд Житомирської області

Сіренко Н. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні