Ухвала
від 08.12.2020 по справі 923/786/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРCОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Театральна,18, м. Херсон, 73000,

тел./0552/26-47-84, 49-31-78, факс 49-31-78, веб сторінка: ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


УХВАЛА

08 грудня 2020 року м. Херсон Справа № 923/786/20

Господарський суд Херсонської області у складі судді Литвинової В.В. , за участю секретаря судового засідання Горголь О.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за заявою Кредитора - ОСОБА_1 , м. Херсон

до Боржника - Товариства з обмеженою відповідальністю "Оздоровчий комплекс "Енергія", с. Генічеська Гірка Генічеського району Херсонської області

про банкрутство

за участю представників:

від кредиторів:

від ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 - адвокат Долгополов О.В.

від ГУ ДПС у Херсонській області, АРК та м. Севастополі - Ростецька В.А.

від боржника - не прибув

розпорядник майна Шалашний Л.О. - не прибув

в с т а н о в и в:

Кредитор - ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство Боржника - Товариства з обмеженою відповідальністю "Оздоровчий комплекс "Енергія".

Ухвалою суду від 29.09.2020 відкрито провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Оздоровчий комплекс "Енергія", визнано грошові вимоги ОСОБА_1 до боржника у розмірі 1000000 грн, введено мораторій на задоволенні вимог кредиторів, введено процедуру розпорядження майном боржника, призначено розпорядником майна Товариства арбітражного керуючого Шалашного Леоніда Олександровича, визначено дату проведення попереднього судового засідання на 08.12.2020.

29.09.2020 опубліковано оголошення про відкриття провадження у даній справі про банкрутство за номером 65294.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства, конкурсні кредитори за вимогами, що виникли до дня відкриття провадження у справі про банкрутство, зобов`язані подати до господарського суду письмові заяви з вимогами до боржника, а також документи, що їх підтверджують, протягом 30 днів з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство. Відлік строку на заявлення грошових вимог кредиторів до боржника починається з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство. Кредитор, за заявою якого відкрито провадження у справі, має право заявити додаткові грошові вимоги до боржника у межах строку, встановленого частиною першою цієї статті.

З огляду на викладене, останнім днем для подання заяв з вимогами до боржника відповідно до ч. 1 ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства був 29.10.2020.

26.10.2020 до суду надійшла заява ОСОБА_1 , в якій кредитор просить суд визнати грошові вимоги до боржника в розмірі 1 475 816,28 грн, з яких - 1 000 000 грн основного боргу, 356391,28 грн інфляційних та 119425 грн 3% річних. Однак, до заяви не додано доказів сплати 4204 грн судового збору.

З огляду на викладене, ухвалою від 28.10.2020 суд залишив зазначену заяву без руху та надав ОСОБА_1 строк для усунення недоліків не більше десяти днів з дня вручення ухвали.

ОСОБА_1 у встановлений строк усунув недоліки, у зв"язку з чим суд ухвалою від 03.11.2020 прийняв заяву до розгляду та призначив її до розгляду в попередньому засіданні.

Крім того, 26.10.2020 до суду надійшла заява ОСОБА_2 , в якій кредитор просить суд визнати грошові вимоги до боржника в розмірі 25 468 574,52 грн.

Також 26.10.2020 до суду надійшла заява ОСОБА_3 , в якій кредитор просить суд визнати грошові вимоги до боржника в розмірі 25 491 652,81 грн.

Заяви ОСОБА_3 та ОСОБА_2 прийняті до розгляду ухвалою від 28.10.2020.

30.10.2020 до суду надійшла заява Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі, в якій кредитор просить суд визнати грошові вимоги до боржника в розмірі 1529074,23 грн. Відповідно до поштового штемпелю на конверті, в якому надійшла заява, заяву подано до пошти 28.10.2020, тобто в 30-денний строк з дня оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство.

Ухвалою від 03.11.2020 заяву ГУ ДПС залишено без руху і встановлено строк не більше десяти днів з дня вручення ухвали про залишення заяви без руху усунути недоліки заяви.

У встановлений судом строк кредитор усунув недоліки, у зв"язку з чим суд ухвалою від 13.11.2020 прийняв заяву до розгляду та призначив її до розгляду в попередньому засіданні.

Відповідно до ч. 5 ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства, розпорядник майна не пізніше ніж на 10 день з дня закінчення встановленого частиною першою цієї статті строку з урахуванням результатів розгляду вимог кредиторів боржником повністю або частково визнає їх або відхиляє з обґрунтуванням підстав визнання чи відхилення, про що письмово повідомляє заявників і господарський суд, а також подає до суду письмовий звіт про надіслані всім кредиторам боржника повідомлення про результати розгляду грошових вимог та їх отримання кредиторами разом з копіями повідомлень про вручення поштового відправлення та описів вкладення у поштове відправлення або інших документів, що підтверджують надсилання повідомлення кредиторам.

З огляду на викладене, суд ухвалами від 28.10.2020, 03.11.2020, 13.11.2020 зобов"язав розпорядника майна ОСОБА_4 до дня засідання подати до суду повідомлення про результати розгляду заяв кредиторів та письмовий звіт про надіслані всім кредиторам боржника повідомлення про результати розгляду грошових вимог та їх отримання кредиторами разом з копіями повідомлень про вручення поштового відправлення та описів вкладення у поштове відправлення або інших документів, що підтверджують надсилання повідомлення кредиторам.

18.11.2020 розпорядник майна подав до суду реєстр вимог кредиторів разом з відзивами та звітом про надіслані повідомлення про результати розгляду грошових вимог, а також відомості про майно боржника, яке є предметом застави та докази звернення до посадових осіб боржника з метою проведення інвентаризації та аналізу фінансово-господарської діяльності.

В засідання 08.12.2020 розпорядник майна не прибув, направивши клопотання про розгляд справи без його участі.

Боржник в засідання суду 08.12.2020 не прибув з невідомих причин.

Відповідно до ст. 47 Кодексу України з процедур банкрутства у попередньому засіданні господарський суд розглядає всі вимоги кредиторів, що надійшли протягом строку, передбаченого частиною першою статті 45 цього Кодексу, у тому числі щодо яких були заперечення боржника або розпорядника майна.

За результатами попереднього засідання господарський суд постановляє ухвалу, в якій зазначаються:

розмір та перелік усіх визнаних судом вимог кредиторів, що вносяться розпорядником майна до реєстру вимог кредиторів;

розмір та перелік не визнаних судом вимог кредиторів;

дата проведення зборів кредиторів та комітету кредиторів;

дата підсумкового засідання суду, на якому буде постановлено ухвалу про санацію боржника чи постанову про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, чи ухвалу про закриття провадження у справі про банкрутство, чи ухвалу про продовження строку процедури розпорядження майном та відкладення підсумкового засідання суду, яке має відбутися у строки, встановлені частиною другою статті 44 цього Кодексу.

Розпорядник майна за результатами попереднього засідання вносить до реєстру вимог кредиторів відомості про кожного кредитора, розмір його вимог за грошовими зобов`язаннями, наявність права вирішального голосу в представницьких органах кредиторів, черговість задоволення кожної вимоги.

Неустойка (штраф, пеня) враховується в реєстрі вимог кредиторів окремо від основних зобов`язань у шосту чергу.

Погашення неустойки (штрафу, пені) у справі про банкрутство можливе лише в ліквідаційній процедурі.

Ухвала попереднього засідання є підставою для визначення кількості голосів, які належать кожному конкурсному кредитору під час прийняття рішення на зборах (комітеті) кредиторів. Для визначення кількості голосів для участі у представницьких органах кредиторів зі складу вимог конкурсних кредиторів виключається неустойка (штраф, пеня).

Ухвала господарського суду, постановлена за результатами попереднього засідання, може бути оскаржена стороною у справі про банкрутство лише в частині конкретних вимог кредиторів.

Згідно з ч. 4, 6 ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства кредитори, вимоги яких заявлені після завершення строку, визначеного частиною першою цієї статті, є конкурсними, однак не мають права вирішального голосу на зборах та комітеті кредиторів.

Вимоги кредиторів, заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, розглядаються господарським судом у порядку черговості їх отримання у судовому засіданні, яке проводиться після попереднього засідання господарського суду.

За результатами розгляду зазначених заяв господарський суд постановляє ухвалу про визнання чи відхилення (повністю або частково) вимог таких кредиторів.

Частиною 8 ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства розпорядник майна зобов`язаний окремо повідомити господарський суд про вимоги кредиторів, які забезпечені заставою майна боржника, згідно з їхніми заявами, а за відсутності таких заяв - згідно з даними обліку боржника, а також внести окремо до реєстру відомості про майно боржника, яке є предметом застави згідно з відповідним державним реєстром.

Розпорядник майна зобов`язаний окремо повідомити господарський суд про вимоги щодо виплати заробітної плати, авторської винагороди, аліментів, а також про вимоги щодо відшкодування шкоди, заподіяної життю та здоров`ю громадян, згідно із заявами таких кредиторів та/або даними обліку боржника.

Розглядаючи заяву ОСОБА_1 з додатковими вимогами до боржника, суд виходить з наступного.

Кредитор ОСОБА_1 просить суд визнати грошові вимоги до боржника в розмірі 1475 816,28 грн, з яких - 1 000 000 грн основного боргу, 356391,28 грн інфляційних та 119425 грн 3% річних.

Кредитор посилається на те, що рішенням Херсонського міського суду від 10.10.2016 у справі № 766/6003/16-ц стягнуто солідарно з Товариства з обмеженою відповідальністю "Оздоровчий комплекс "Енергія" та ТОВ "Консалтінгова група "Гектар-Херсон" на користь ОСОБА_1 1 000 000 грн збитків. Зазначене рішення набрало чинності 28.10.2016, що підтверджується і відомостями Єдиного державного реєстру судових рішень.

Постановою відділу примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Херсонській області від 14.03.2018 прийнято від Генічеського районного відділу ДВС виконавче провадження № 54338686 щодо виконання виконавчого листа № 766/6003/16-ц від 01.11.2016 про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Оздоровчий комплекс "Енергія" на користь ОСОБА_1 1 000 000 грн збитків.

Однак, як зазначає кредитор, рішення до цього часу не виконано і 1 000 000 грн збитків боржником не відшкодовано, у зв"язку з чим кредитором нараховано за прострочення виконання грошового зобов"язання відповідно до ст. 625 ЦК України 356391,28 грн інфляційних та 119425 грн 3% річних за період з 28.10.2016 по 20.10.2020.

Суд відхиляє вимоги кредитора про визнання грошових вимог до боржника в розмірі 1000 000 грн основного боргу, оскільки ці вимоги вже визнані судом ухвалою про відкриття провадження у справі від 29.09.2020 і повторного їх визнання не потрібно.

Крім того, суд зауважує, що ухвалою від 29.09.2020 у даній справі введено мораторій на задоволенні вимог кредиторів.

Відповідно до ч. 1-3 ст. 41 Кодексу України з процедур банкрутства мораторій на задоволення вимог кредиторів - це зупинення виконання боржником грошових зобов`язань і зобов`язань щодо сплати податків і зборів (обов`язкових платежів), строк виконання яких настав до дня введення мораторію , і припинення заходів, спрямованих на забезпечення виконання цих зобов`язань та зобов`язань щодо сплати податків і зборів (обов`язкових платежів), застосованих до дня введення мораторію.

Мораторій на задоволення вимог кредиторів вводиться одночасно з відкриттям провадження у справі про банкрутство , про що зазначається в ухвалі господарського суду. Ухвала є підставою для зупинення вчинення виконавчих дій. Про запровадження мораторію розпорядник майна повідомляє відповідному органу або особі, яка здійснює примусове виконання судових рішень, рішень інших органів, за місцезнаходженням (місцем проживання) боржника та місцезнаходженням його майна .

Протягом дії мораторію на задоволення вимог кредиторів:

забороняється стягнення на підставі виконавчих та інших документів, що містять майнові вимоги, у тому числі на предмет застави, за якими стягнення здійснюється в судовому або в позасудовому порядку відповідно до законодавства, крім випадків перебування виконавчого провадження на стадії розподілу стягнутих з боржника грошових сум (у тому числі одержаних від продажу майна боржника), перебування майна на стадії продажу з моменту оприлюднення інформації про продаж, а також у разі виконання рішень у немайнових спорах;

забороняється виконання вимог, на які поширюється мораторій;

не нараховується неустойка (штраф, пеня), не застосовуються інші фінансові санкції за невиконання чи неналежне виконання зобов`язань із задоволення всіх вимог, на які поширюється мораторій;

зупиняється перебіг позовної давності на період дії мораторію;

не застосовується індекс інфляції за весь час прострочення виконання грошового зобов`язання, три проценти річних від простроченої суми тощо.

З огляду на викладене, нарахування 3% річних та втрат від інфляції можливе лише до відкриття провадження у справі про банкрутство та введення мораторію, тобто до 29.09.2020.

При цьому суд враховує правову позицію Верховного Суду, викладену в постанові від 16.05.2018 у справі № 686/21962/15-ц, відповідно до якої відшкодування майнової (збитки) та моральної шкоди, стягнутої судовим рішенням, є грошовим зобов"язанням, тому наявні підстави для застосування приписів ч. 2 ст. 625 ЦК України.

Відповідно до ч. 2 ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Судом здійснено перевірку розрахунку 3% річних:

Дата початку нарахування:28.10.2016.

Дата закінчення нарахування:28.09.2020.

Відсоткова ставка:3% річних.

Розраховується за формулою:

[Відсотки] = [Сума боргу] [Процентна ставка] / 100% / 365 днів [Кількість днів]

Дата початкуДата закінченняКількість днівСума боргуВідсоткова ставкаВідсотки 28.10.2016 28.09.2020 1432 1 000 000.00 3 117 622.95 Всього: 1432 117 622.95

Всього: сума відсотків за користування грошовими коштами за період з 28.10.2016 року по 28.09.2020 року складає 117 622.95 грн.

З огляду на викладене, суд визнає вимоги ОСОБА_1 щодо 3% річних частково в сумі 117622,95 грн за період з 28.10.2016 до 29.09.2020

Також судом здійснено перевірку розрахунку втрат від інфляції:

Боргові періоди:

Сума заборгованостіВалютаДата початку розрахункуДата закінчення розрахунку 1000000грн. 28.10.2016 28.09.2020

Розраховується за формулою:

[Індекс інфляції] - добуток щомісячних індексів за відповідний період

[Збитки від інфляції] = [Сума боргу] [Індекс інфляції] / 100% - [Сума боргу]

Розрахунок інфляційних збитків.

Місяці простроченняІндекси інфляціїСукупний індекс інфляціїСума боргуСума боргу з урахуванням інфляціїЗбитки від інфляції Листопад 2016 - Вересень 2020 101.8 101.1 101 101.8 100.9 101.3 101.6 100.2 99.9 102 101.2 100.9 101.5 100.9 101.1 100.8 100 100 99.3 100 101.9 101.7 101.4 101 100.5 100.9 101 100.7 99.5 99.4 99.7 100.7 100.7 100.1 100.2 99.7 100.8 100.8 100.3 100.2 99.4 99.8 100.5 132.31 1 000 000.00 1 323 100.00 323 100.00 Всього: 323 100.00

Інфляційні збитки за вказані періоди складають 323 100.00 грн.

З огляду на викладене, суд визнає вимогу ОСОБА_1 про 356391,28 грн втрат від інфляції частково в сумі 323100 грн.

Розглядаючи заяву ОСОБА_2 з вимогами до боржника, суд виходить з наступного.

Кредитор просить суд визнати грошові вимоги до боржника в розмірі 25 468 574,52 грн, з яких - 22082930,06 грн заборгованості, яка стягнута рішеннями суду від 30.06.2017 у справі № 766/8633/17 та від 09.12.2017 у справі № 766/18768/17, та 1692822 3% річних та 1267834,46 грн втрат від інфляції за період з 01.11.2017 по 20.10.2020.

Однак, кредитор допустив арифметичну помилку, оскільки якщо додати суми вимог, які він просить визнати, 22082930,06 грн + 1692822 3% річних + 1267834,46 грн інфляційних, то отримуємо розмір вимог 25043586,52 грн , а не 25 468 574,52 грн як зазначає ОСОБА_2 в своїй заяві.

Рішенням Херсонського міського суду від 30.06.2017 у справі № 766/8633/17 (а.с. 156-157, т. 1) стягнуто солідарно з ОСОБА_5 та Товариства з обмеженою відповідальністю "Оздоровчий комплекс "Енергія" на користь ОСОБА_2 заборгованість за договором позики від 09.01.2017 в сумі 19 000 000 грн.

Також цим рішенням стягнуто з ОСОБА_5 та Товариства з обмеженою відповідальністю "Оздоровчий комплекс "Енергія" на користь ОСОБА_2 по 4000 грн судового збору з кожного.

Рішенням Херсонського міського суду від 06.12.2017 у справі № 766/18768/17 (т. 1 а. с. 158) стягнуто солідарно з ОСОБА_5 та Товариства з обмеженою відповідальністю "Оздоровчий комплекс "Енергія" на користь ОСОБА_2 1574657,53 грн 3% річних та 1508272,53 грн втрат від інфляції, всього - 3082930,06грн на підставі ч. 2 ст. 625 ЦК України .

Але ухвалою Херсонського міського суду від 16.01.2019 у справі № 766/8633/17 (т. 1 а.с. 177) відповідно до ст. 442 ЦПК України замінено сторону виконавчого провадження №55035776 по виконанню виконавчого листа № 766/8633/17, виданого 20.10.2017, про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Оздоровчий комплекс "Енергія" на користь ОСОБА_2 19 000 000 грн, з ОСОБА_2 на його правонаступника - ОСОБА_3 .

Зазначена ухвала суду мотивована тим, що 03.08.2018 між ОСОБА_6 та ОСОБА_3 був укладений договір відступлення права вимоги, за яким первісний кредитор передав належне йому право вимоги від ОСОБА_5 та ТОВ "Оздоровчий комплекс "Енергія" заборгованість в розмірі 22082930,06 грн, яка виникла на підставі договору позики від 09.01.2017 та підтверджується рішенням суду від 30.06.2017 у справі № 766/8633/17 та від 09.12.2017 у справі № 766/18768/17.

З огляду на викладене, суд відмовляє у визнанні вимог ОСОБА_2 до боржника в сумі 19 000 000 грн за рішенням у справі № 766/8633/17, оскільки ці вимоги він відступив ОСОБА_3 відповідно до ухвали Херсонського міського суду від 16.01.2019 у справі №766/8633/17. Також суд відмовляє і у визнанні 3% річних та втрат від інфляції, які нараховані кредитором на цю суму.

З огляду на викаледне, суд визнає вимоги ОСОБА_2 до боржника в сумі 3082930,06грн, які стягнуті рішенням Херсонського міського суду від 06.12.2017 у справі № 766/18768/17.

Розглядаючи заяву ОСОБА_3 з вимогами до боржника, суд виходить з наступного.

Кредитор просить суд визнати грошові вимоги до боржника в розмірі 25 491652,81 грн. Однак, кредитор допустив арифметичну помилку, оскільки якщо додати суми вимог, які він просить визнати, 22082930,06 грн + 1692822 3% річних + 1267834,46 грн інфляційних+23078,29 грн, то отримуємо розмір вимог 25066664,81 грн , а не 25 491652,81 грн як зазначає ОСОБА_3 в своїй заяві.

Кредитор в заяві посилається на те, що 22082930,06 грн з цих вимог - це заборгованість, яка стягнута рішеннями суду від 30.06.2017 у справі № 766/8633/17 та від 09.12.2017 у справі №766/18768/17.

Як зазначалось вище, рішенням Херсонського міського суду від 30.06.2017 у справі № 766/8633/17 (а.с. 156-157, т. 1) стягнуто солідарно з ОСОБА_5 та Товариства з обмеженою відповідальністю "Оздоровчий комплекс "Енергія" на користь ОСОБА_2 заборгованість за договором позики від 09.01.2017 в сумі 19 000 000 грн. Також цим рішенням стягнуто з ОСОБА_5 та Товариства з обмеженою відповідальністю "Оздоровчий комплекс "Енергія" на користь ОСОБА_2 по 4000 грн судового збору з кожного.

Рішенням Херсонського міського суду від 06.12.2017 у справі № 766/18768/17 (т. 1 а. с. 158) стягнуто солідарно з ОСОБА_5 та Товариства з обмеженою відповідальністю "Оздоровчий комплекс "Енергія" на користь ОСОБА_2 1574657,53 грн 3% річних та 1508272,53 грн втрат від інфляції, всього - 3082930,06грн на підставі ч. 2 ст. 625 ЦК України .

ОСОБА_3 посилається на те, що 03.08.2018 між ОСОБА_6 та ОСОБА_3 був укладений договір відступлення права вимоги (т. 1 а.с. 165), за яким первісний кредитор ОСОБА_6 передав ОСОБА_3 належне йому право вимоги від ОСОБА_5 та ТОВ "Оздоровчий комплекс "Енергія" заборгованість в розмірі 22082930,06 грн, яка виникла на підставі договору позики від 09.01.2017 та підтверджується рішенням суду від 30.06.2017 у справі № 766/8633/17 та від 09.12.2017 у справі № 766/18768/17.

Як зазначалось вище, ухвалою Херсонського міського суду від 16.01.2019 у справі №766/8633/17 (т. 1 а.с. 177) відповідно до ст. 442 ЦПК України замінено сторону виконавчого провадження №55035776 по виконанню виконавчого листа № 766/8633/17, виданого 20.10.2017, про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Оздоровчий комплекс "Енергія" на користь ОСОБА_2 19 000 000 грн, з ОСОБА_2 на його правонаступника - ОСОБА_3 .

З огляду на викладене, суд визнає вимоги кредитора ОСОБА_3 до боржника в сумі 19000000 грн стягнутих рішенням суду від 30.06.2017 у справі № 766/8633/17.

Кредитором нараховано 1692822 грн 3% річних за період з 01.11.2017 по 20.10.2020 у зв"язку з несплатою боржником 19000000 грн.

Щодо нарахованих кредитором 3% річних та втрат від інфляції, то суд зауважує, що нарахування 3% річних та втрат від інфляції на суму 19000000 грн з урахуванням ст. 41 Кодексу з процедур банкрутства України, можливе лише до відкриття провадження у справі про банкрутство та введення мораторію, тобто до 29.09.2020, що кредитором враховано не було.

Крім того, кредитором проведено нарахування 3% річних та інфляційних втрат, починаючи з 11.11.2017 , але не враховано, що з рішенням Херсонського міського суду від 06.12.2017 у справі № 766/18768/17 було вже стягнуто 1574657,53 грн 3% річних та 1508272,53 грн втрат від інфляції, стягнутих судом на підставі ч. 2 ст. 625 ЦК України у зв"язку з невиконанням боржником грошового зобов"язання - а саме несплатою 19 000 000грн. В тексті зазначеного рішення (т. 1, а.с. 175) не зазначено, за який період нараховано ці суми річних та втрат від інфляції. Будь-яких інших доказів на підтвердження того, за який період судом було стягнуто 1574657,53 грн 3% річних та 1508272,53 грн втрат від інфляції, суду не надано.

З огляду на викладене, суд вважає за можливе проводити нарахування 3% річних та втрат від інфляції у зв"язку з невиконанням боржником грошового зобов"язання щодо сплати 19 000 000 грн, вже після ухвалення зазначеного рішення, тобто з 07.12.2017.

Суд надає власний розрахунок 3% річних:

Боргові періоди:

Сума заборгованостіВалютаДата початку розрахункуДата закінчення розрахунку 19000000грн. 07.12.2017 28.09.2020

Дата початку нарахування:07.12.2017.

Дата закінчення нарахування:28.09.2020.

Відсоткова ставка:3% річних.

Розраховується за формулою:

[Відсотки] = [Сума боргу] [Процентна ставка] / 100% / 365 днів [Кількість днів]

Дата початкуДата закінченняКількість днівСума боргуВідсоткова ставкаВідсотки 07.12.2017 28.09.2020 1027 19 000 000.00 3 1 602 647.65 Всього: 1027 1 602 647.65

Всього: сума відсотків за користування грошовими коштами за період з 07.12.2017 року по 28.09.2020 року складає 1 602 647.65 грн.

З огляду на викладене, суд визнає вимоги ОСОБА_3 щодо 3% річних частково в сумі 1602647,65 грн.

Кредитор ОСОБА_3 нарахував 1267834,46 грн втрат від інфляції за період грудень 2018 - жовтень 2020.

Суд перевіривши розрахунок кредитора втрат від інфляції, враховуючи, що як зазначалось вище з 29.09.2020 введено мораторій у справі, встановив, що нарахування проведено кредитором вірно, тому суд визнає вимоги ОСОБА_3 щодо інфляційних в сумі 1267834,46 грн в повному обсязі.

Щодо суми 3082930,06грн, стягнутої рішенням Херсонського міського суду від 06.12.2017 у справі №766/18768/17, то суд не визнає вимоги ОСОБА_3 в цій частині, виходячи з наступного.

Згідно з ст. 52 ГПК України у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу.

Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив.

Про заміну або про відмову в заміні учасника справи його правонаступником суд постановляє ухвалу.

Суд враховує, що положеннями що Цивільного процесуального кодексу України (ст. 55, 442), що Господарського процесуального кодексу України (ст. 52, 334) передбачено, що у разі вибуття однієї із сторін суд замінює таку сторону її правонаступником, про що постановлюється ухвала.

Отже, підставою для заміни учасника справи є саме ухвала суду.

Однак, суду не надано ухвали суду, якою було б замінено ОСОБА_2 на його правонаступника - ОСОБА_3 в межах справи № 766/18768/17.

Більш того, відповідно до відомостей Єдиного державного реєстру судових рішень ухвалою Херсонського міського суду від 03.10.2018 у справі № 766/18768/17 відмовлено в заміні стягувача на правонаступника.

Крім того, ОСОБА_3 в своїй заяві зазначає, що рішенням Генічеського районного суду Херсонської області від 27.07.2015 у справі № 653/3148/14-ц стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю "Оздоровчий комплекс "Енергія" на користь ОСОБА_7 заборгованість із заробітної плати у розмірі 7174,39 грн, компенсацію за несвоєчасно виплачену заробітну плату в сумі 261 грн, середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні в сумі 17423,46 грн, 1000 грн моральної шкоди.

Ухвалою Генічеського районного суду від 20.12.2018 у справі № 653/3148/14-ц (а.с. 181, т. 1) замінено стягувача у зведеному виконавчому провадженні № 55988922 по виконанню виконавчого листа № 653/3148/14-ц виданого 28.09.2015 з ОСОБА_7 на правонаступника - ОСОБА_3 . Ухвала мотивована тим, що 06.04.2018 між ОСОБА_7 та ОСОБА_3 укладено договір відступлення права вимоги в розмірі 23078,29 грн.

З огляду на викладене, суд визнає зазначені вимоги ОСОБА_3 до боржника в сумі 23078,29 грн.

Розглядаючи заяву ГУ ДПС у Херсонській області, АРК та м. Севастополі з вимогами до боржника в сумі 1529074,23 грн, суд виходить з наступного.

За результатами фінансово-господарської діяльності за платником податків ТОВ "ОК "Енергія" обліковується заборгованість на загальну суму 1529074,23 грн, в т.ч: податковий борг по податкам (зборам) та обов"язковим платежам у розмірі 1515851,36 грн та заборгованість зі сплати єдиного внеску в розмірі 13222,87 грн:

1) податковий борг по рентній платі за спецвикористання води (крім рентної плати за спецвикористання води водних об`єктів місцевого значення) на суму 120,04 грн., який виник починаючи з 25.01.2018 року за рахунок несплати узгоджених грошових зобов`язань нарахованих згідно:

- податкового повідомлення-рішення від 12.12.2017 року №0078641203 на суму 157,06 грн., прийнятого на підставі акту перевірки від 16.11.2017 року №002044/21-22-12-03/24106269;

- п.п. 129.1.1 п. 129.1 ст. 129 Податкового кодексу України нарахована пеня на суму 13,42 грн.

У зв`язку з введенням мораторію відповідно до ухвали Господарського суду Херсонської області від 29.09.2020 року про порушення провадження у справі про банкрутство №923/786/20 нарахована пеня за період з 26.01.2018 по 29.09.2020 на загальну суму 36,20 грн.

Враховуючи наявну переплату в сумі 86,64 грн., залишок податкового боргу становить 120,04 грн.

2) податковий борг по земельному податку з юридичних осіб на суму 193923,66 грн, який виник починаючи з 30.11.2015 за рахунок несплати узгоджених грошових зобов`язань нарахованих згідно:

- уточнюючого податкового розрахунку земельного податку від 29.04.2015 року №9081927373 по термінам сплати:

30.11.2015 у сумі 2 719,48 грн.;

30.12.2015 у сумі 2 719,48 грн.;

30.01.2016 у сумі 2 719,45 грн.;

- податкового розрахунку земельного податку від 19.01.2015 року №9001264379 по термінам сплати:

30.12.2015 у сумі 1 122,91 грн.;

30.01.2016 у сумі 1 122,85 грн.;

- податкового розрахунку земельного податку від 21.01.2016 року №9002934512 на загальну 46763,43 грн по термінам сплати:

01.03.2016 у сумі 3896,95 грн

30.03.2016 у сумі 3896,95 грн

30.04.2016 у сумі 3896,95 грн

30.05.2016 у сумі 3896,95 грн

30.06.2016 у сумі 3896,95 грн

30.07.2016 у сумі 3896,95 грн

30.08.2016 у сумі 3896,95 грн

30.09.2016 у сумі 3896,95 грн

30.10.2016 у сумі 3896,95 грн

30.11.2016 у сумі 3896,95 грн

30.12.2016 у сумі 3896,95 грн

30.01.2017 у сумі 3896,98 грн.

- п.п. 129.1.1 п. 129.1 ст. 129 Податкового кодексу України нарахована пеня на суму 371,78 грн.

- податкового повідомлення-рішення від 01.06.2016 року №0001551200 на суму 9009,62 грн., прийнятого на підставі акту перевірки від 01.06.2016 року №118/21-10-12/24106269;

- податкового повідомлення-рішення від 01.06.2016 року №0001541200 на суму 517,44 грн., прийнятого на підставі акту перевірки від 01.06.2016 року №118/21-10-12/24106269;

- п.п. 129.1.1 п. 129.1 ст.129 Податкового кодексу України нарахована пеня на суму 22 985,30 грн.

- податкового повідомлення-рішення від 18.02.2019 року №0008895412 на загальну суму 43 875,91 грн. (основний платіж - 35 100,73 грн., штрафні санкції -8 775,18 грн.), прийнятого на підставі акту перевірки від 08.01.2019 року №51/21-22-54-12/24106269; - податкового повідомлення-рішення від 18.02.2019 року №0008915412 на суму 340,00 грн., прийнятого на підставі акту перевірки від 08.01.2019 року №51 /21 -22-54-12/24106269;

- п.п. 129.1.1 п. 129.1 ст.129 Податкового кодексу України нарахована пеня на суму 7501,47 грн.;

- податкового повідомлення-рішення від 11.04.2019 року №0031895412 на суму 1 905,43 грн., прийнятого на підставі акту перевірки від 19.03.2019 року №1306/21-22-54-12/24106269.

У зв`язку з введенням мораторію відповідно до ухвали Господарського суду Херсонської області від 29.09.2020 року про порушення провадження у справі про банкрутство №923/786/20 нарахована пеня за період з 29.02.2016 по 29.09.2020 на загальну суму 52 916,10 грн.

Враховуючи часткову сплату, залишок непогашеного податкового боргу становить 193 923,66 грн.

3) податковий борг по орендній платі з юридичних осіб на суму 37 344,13 грн., який виник починаючи з 30.09.2015 року за рахунок несплати узгоджених грошових зобов`язань нарахованих згідно:

- уточнюючого розрахунку земельного податку від 29.04.2015 року №9081930096 по термінам сплати:

30.09.2015 у сумі 2 850,85 грн.;

30.10.2015 у сумі 2 850,85 грн.;

30.11.2015 у сумі 2 850,85 грн.;

30.12.2015 у сумі 2 850,85 грн.;

30.01.2016 у сумі 2 850,84 грн.;

- податкового повідомлення-рішення від 01.06.2016 року №0001511200 на суму 4035,64 грн., прийнятого на підставі акту перевірки від 01.06.2016 року №118/21-10-12/24106269;

- податкового повідомлення-рішення від 01.06.2016 року №0001521200 на суму 464,04 грн., прийнятого на підставі акту перевірки від 01.06.2016 року №118/21-10-12/24106269;

- п.п. 129.1.1 п. 129.1 ст. 129 Податкового кодексу України нарахована пеня на суму 7 662,93 грн.

- податкового повідомлення-рішення від 11.04.2019 року №0031885412 на суму 899,94 грн., прийнятого на підставі акту перевірки від 19.03.2019 року №1306/21-22-54-12/24106269.

У зв`язку з введенням мораторію відповідно до ухвали Господарського суду Херсонської області від 29.09.2020 року про порушення провадження у справі про банкрутство №923/786/20 нарахована пеня за період з 30.12.2015 по 29.09.2020 на загальну суму 12 095,13 грн.

Враховуючи наявну переплату в сумі 2 067,79 грн., залишок непогашеного податкового боргу становить 37 344,13 грн.

4) податковий борг по податку на нерухоме майно, відмінного від земельної ділянки, що сплачується юридичними особами, які є власниками об`єктів нежитлової нерухомості на суму 1 284 463,53 грн., який виник починаючи з 11.03.2019 за рахунок несплати узгоджених грошових зобов`язань, нарахованих згідно:

- податкового повідомлення-рішення від 18.02.2019 року №0000295412 на загальну суму 802 500,68 грн. (основний платіж - 642 000,54 грн., штрафні санкції - 160 500,14 грн.), прийнятого на підставі акту перевірки від 08.01.2019 року №51/21-22-54-12/24106269;

- податкового повідомлення-рішення від 18.02.2019 року №0000305412 на суму 340,00 грн., прийнятого на підставі акту перевірки від 08.01.2019 року №51/21-22-54-12/24106269;

- п.п. 129.1.1 п. 129.1 ст. 129 Податкового кодексу України нарахована пеня

на суму 212 117,19 грн.

У зв`язку з введенням мораторію відповідно до ухвали Господарського суду Херсонської області від 29.09.2020 року про порушення провадження у справі про банкрутство №923/786/20 нарахована пеня за період з 12.03.2019 по 29.09.2020 на загальну суму 269 505,66 грн.

Залишок непогашеного податкового боргу становить 1 284 463,53 грн.

5) заборгованість по єдиному внеску, нарахованого роботодавцями на суми: заробітної плати, винагороди за договорами ЦПХ, допомоги по тимчасовій непрацездатності на суму 13 222,87 грн., яка виникла починаючи з 19.05.2016 року за рахунок несплати узгоджених грошових зобов`язань, нарахованих згідно:

звіту про нарахування єдиного внеску за березень 2016 від 19.05.2016 року №1611239790 на суму 1 331,14 грн.;

звіту про нарахування єдиного внеску за квітень 2016 від 19.05.2016 року №1611280426 на суму 1 151,45 грн.;

звіту про нарахування єдиного внеску за травень 2016 від 13.06.2016 року №1612229564 на суму 1 208,60 грн.;

звіту про нарахування єдиного внеску за червень 2016 від 23.07.2016 року №9128315884 на суму 1 080,77 грн.;

звіту про нарахування єдиного внеску за липень 2016 від 12.08.2016 року №9144354152 на суму 1 078,01 грн.;

звіту про нарахування єдиного внеску за серпень 2016 від 16.09.2016 року №9170155884 на суму 1 078,00 грн.;

рішення про застосування штрафних санкцій та нарахування пені за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску від 12.04.2019 року №0033395413 на загальну суму 6 875,70 грн. (штрафні санкції - 1 269,43 грн., пеня - 5 606,27 грн.).

Враховуючи наявну переплату в сумі 580,80 грн., залишок заборгованості з єдиного внеску становить 13 222,87 грн.

Таким чином, суд визнає вимоги ГУ ДПС у Херсонській області, АРК та м. Севастополі до боржника в повному обсязі.

З огляду на викладене, за результатами розгляду заяв кредиторів з вимогами до боржника, суд затверджує реєстр вимог кредиторів з урахуванням того, що ухвалою від 29.09.2020 було вже визнано вимоги ОСОБА_1 до боржника в сумі 1000000 грн. Відповідно до ч. 4 ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства суд зазначає, що кредитори, вимоги яких заявлені після завершення строку, визначеного частиною першою цієї статті, є конкурсними, однак не мають права вирішального голосу на зборах та комітеті кредиторів.

Керуючись ст. 45, 47 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. 234 ГПК України, суд, -

постановив:

1. Затвердити реєстр вимог до Боржника - Товариства з обмеженою відповідальністю "Оздоровчий комплекс "Енергія" (с. Генічеська Гірка Генічеського району Херсонської області вул. Набережна 44, код 24106269) наступних кредиторів:

- Головне управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі (м. Херсон пр. Ушакова 75, код 43143201) в сумі 4204 грн. судового збору - перша черга, 6347,17 грн - друга черга, 66757,48 грн. - четверта черга, 1455969,58 грн. - шоста черга;

- ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , код НОМЕР_1 ) в сумі 25224 грн. судового збору - перша черга, 1440722,95 грн - четверта черга,

- ОСОБА_2 ( АДРЕСА_2 , код НОМЕР_2 ) в сумі 4204 грн. судового збору - перша черга, 3082930,06 грн - четверта черга,

- ОСОБА_3 ( АДРЕСА_3 , код НОМЕР_3 ) в сумі 4204 грн. судового збору - перша черга, 21893560,40 грн - четверта черга.

2. Розпоряднику майна ОСОБА_4 :

- за результатами попереднього засідання внести до реєстру вимог кредиторів відомості про кожного кредитора, розмір його вимог за грошовими зобов`язаннями, наявність права вирішального голосу в представницьких органах кредиторів, черговість задоволення кожної вимоги (ст. 47 Кодексу України з процедур банкрутства),

- протягом 10 днів з дня постановлення ухвали за результатами попереднього засідання господарського суду письмово повідомити кредиторів згідно з реєстром вимог кредиторів, уповноважену особу працівників боржника та уповноважену особу засновників (учасників, акціонерів) боржника про місце і час проведення зборів кредиторів та організувати їх проведення (ст. 48 Кодексу України з процедур банкрутства).

- провести перші загальні збори кредиторів, якими утворити комітет кредиторів, надавши до суду відповідний протокол,

- за результатами зборів вирішити питання відносно подальшого розгляду справи та відповідні протоколи надати суду.

3. Відмовити ОСОБА_1 у включенні до реєстру вимог кредиторів 1000000 грн основного боргу (як такого, що вже визнаний ухвалою від 29.09.2020) та 33291,28 грн інфляційних та 1802,05 грн 3% річних.

4. Відмовити ОСОБА_2 у включенні до реєстру вимог кредиторів 19000000 грн основного боргу, 1692822 грн 3% річних та 1267834,46 грн інфляційних.

5. Відмовити ОСОБА_3 у включенні до реєстру вимог кредиторів 3082930,06 грн та 90174,35 грн. 3% річних.

6. Призначити дату підсумкового засідання суду на 23 лютого 2021 року о 10:00 зал судових засідань № 326, яке відбудеться за адресою м. Херсон, вул. Театральна, 18.

7. Копію ухвали надіслати боржнику, кредиторам та розпоряднику майна Шалашному Л.О.

Повний текст ухвали підписано 08.12.2020.

Ухвала набрала законної сили з моменту її прийняття (ч. 4 ст. 9 Кодексу України з процедур банкрутства) та може бути оскаржена протягом 10 днів до Південно-західного апеляційного господарського суду стороною у справі про банкрутство лише в частині конкретних вимог кредитора.

Суддя В.В.Литвинова

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення08.12.2020
Оприлюднено09.12.2020
Номер документу93372943
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/786/20

Ухвала від 10.09.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 28.05.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 12.03.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 12.12.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 14.11.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 19.09.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 22.06.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

Ухвала від 16.02.2022

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Литвинова В.В.

Ухвала від 28.01.2022

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Литвинова В.В.

Ухвала від 22.12.2021

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Литвинова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні