Постанова
від 17.02.2009 по справі 4-572009
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 4- 57 2009 рік.

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 лютого 2009 року Суддя Святошинського районного суду м. Києва Бандура І.С., при секретарі Ковальчук В.В., з участю прокурора Синюка Д.О., розглянув у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві скаргу ОСОБА_1 на постанову слідчого слідчого відділення податкової міліції ДПІ у Святошинському районі м. Києва Чистюхіна В.П. про порушення кримінальної справи по факту умисного ухилення від сплати податків службовими особами ТОВ «Автоспецкомплект» за ознаками злочину передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду із скаргою на постанову слідчого слідчого відділення податкової міліції ДПІ у Святошинському районі м. Києва Чистюхіна В.П. про порушення кримінальної справи по факту умисного ухилення від сплати податків службовими особами ТОВ «Автоспецкомплект» за ознаками злочину передбаченого ч.3 ст. 212 КК України.

В своїй скарзі скаржник ОСОБА_1 зазначає, що при порушенні кримінальної справи по факту умисного ухилення від сплати податків службовими особами ТОВ «Автоспецкомплект» за ознаками злочину передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України не було наявних приводів і підстав для винесення зазначеної постанови, які стали підставою для порушення кримінальної справи.

В судовому засіданні скаржник ОСОБА_1 підтримав викладені в скарзі обставини і просить скасувати зазначену постанову, оскільки вона не відповідає вимогам ст..ст. 94, 98 КПК України.

Суд розглянувши матеріали даної скарги, вислухавши скаржника, думку прокурора вважає, що дану скаргу слід задовольнити, з наступних підстав.

Відповідно до ст. 2368 КПК України, суд, розглядаючи скаргу на постанову про порушення кримінальної справи, перевіряє наявність приводів і підстав для винесення такої постанови, законність джерел отримання даних, які стали підставою для винесення постанови про порушення кримінальної справи і не вправі розглядати й заздалегідь вирішувати ті питання, які вирішуються судом при розгляді справи по суті.

Розглядаючи скаргу на постанову про порушення кримінальної справи суддя вправі зясовувати лише такі питання: чи були наявними на час порушення справи передбачені ч. 1 ст. 94 КПК України приводи:

чи мала особа, яка порушила справу, достатньо даних, що вказували на наявність ознак злочину ( ч.2 ст. 94 КПК України), чи компетентна особа прийняла рішення про порушення кримінальної справи і чи було додержано нею встановлений для цього порядок ( ст. 98 КПК України).

Згідно ст. 94 КПК України, приводами до порушення кримінальної справи є:

- заяви або повідомлення підприємств, установ організацій, посадових осіб, представників влади, громадськості або окремих громадян.

- повідомлення представників влади, громадськості або окремих громадян, які затримали підозрювану особу на місці вчинення злочину або з речовим доказом.

- явка з повинною.

- повідомлення опубліковані в пресі.

- безпосереднє виявлення органом дізнання, слідчим, прокурором або судом ознак злочину.

Справа може бути порушена тільки в тих випадках, коли є достатні дані, які вказують на наявність ознак злочину.

Скаржник ОСОБА_1 працює директором ТОВ « Автоспецкомплект».

19 червня 2008 року слідчим слідчого відділення податкової міліції ДПІ у Святошинському районі м. Києва винесено постанову про порушення кримінальної справи по факту умисного ухилення від сплати податків службовими особами ТОВ « Автоспецкомплект» за ознаками злочину передбаченому ч.3 ст. 212 КК України.

Підставою для порушення кримінальної справи послужила аналітична довідка від 23 квітня 2008 року « Про результати аналізу фінансово-господарської діяльності ТОВ « Автоспецкомплект» щодо сплати податку на додану вартість за період з 1 лютого 2006 року по 31 квітня 2006 року».

За результатами даної проведеної перевірки спеціалістами встановлено, що в період з 1 лютого 2006 року по 31 квітня 2006 року ТОВ «Автоспецкомплект» безпідставно включило до податкового кредиту з податку на додану вартість вартість товару ( труб) придбаних у підприємства ТОВ « Афініті Ту Бі» на загальну суму 6 859812 грн., яке використовувалось для отримання фіктивних господарських угод, в порушення п.п. 7.4.1., 7.4.5., п.7.4. п.7. Закону України « Про податок на додану вартість № 168-97 ВР від 3.04.97 року, із змінами та доповненнями, що призвело до формування ТОВ « Автоспецкомплект» податкового кредиту в сумі 114302 грн.

Однак, жодних посилань в даній аналітичній довідці на фінансово-господарські відносини з підприємствами ПП « 26-Елемент» та ПП «Інтер Лис» немає, але дані посилання слідчим є в постанові про порушення кримінальної справи від 19 червня 2008 року, де зазначено, що директор ТОВ «Автоспецкомплект» ( код 33234742, зареєстрованого за адресою: м. Київ, вул. Бастіонна, буд. 10, кв. 18), в порушення п.7.4.5., п. 7.4., ст. 7 Закону України « Про податок на додану вартість» від 3.04.1997 року № 168/97-ВР, в період часу з 1 лютого 2006 року по 1 травня 2006 року, на підставі податкових накладних, виписаних від імені ПП « 26- Елемент» та ПП « Інтер -Лис», щодо продажу труб бувших у вжитку безпідставно відніс до складу податкового кредиту податок на додану вартість на загальну суму 1143302 грн., що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів в особливо великих розмірах..

Крім того, відсутні будь-які дані щодо фінансово - господарських відносин з 01.02.2006 року по 31.04.2006 року з ТОВ «Афініті Ту Бі».

Відсутність податкового повідомлення - рішення прийнятого податковими органами по висновкам довідки, як на час порушення кримінальної справи, так і до цього часу говорить про те, що ТОВ «Автоспецкомплект» не має зобовязань по сплаті ПДВ в період з 01.02.2006 р. по 31.04.2006 р. в сумі 1143302, 00 грн.

ТОВ «Автоспецкомплекс» зареєстровано Печерською РДА у місті Києві за адресою: м. Київ, вулиця Первомайського, 6, де фактично і знаходиться, тому незрозуміло з яких підстав слідчим слідчого відділення податкової міліції ДПІ у Святошинському районі м. Києва Чистюхіним В.П. порушено дану кримінальну справу.

При таких обставинах суд вважає, що постанову слідчого слідчого відділення податкової міліції ДПІ у Святошинському районі м. Києва Чистюхіна В.П. про порушення кримінальної справи по факту умисного ухилення від сплати податків службовими особами ТОВ «Автоспецкомплект» за ознаками злочину передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України оскільки зазначена постанова прийнята слідчим без повної та належної перевірки, а також отримання усіх доказів та їх оцінки.

Крім того суд вважає, що в порушенні кримінальної справи по факту умисного ухилення від сплати податків службовими особами ТОВ «Автоспецкомплект» за ознаками злочину передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України слід відмовити.

На підставі наведеного та керуючись ст. ст. 2367, 2368 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Скаргу ОСОБА_1 задовольнити.

Скасувати постанову слідчого слідчого відділення податкової міліції ДПІ у Святошинському районі м. Києва Чистюхіна В.П. про порушення кримінальної справи по факту умисного ухилення від сплати податків службовими особами ТОВ «Автоспецкомплект» за ознаками злочину передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

В порушенні кримінальної справи по факту умисного ухилення від сплати податків службовими особами ТОВ «Автоспецкомплект» за ознаками злочину передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України відмовити.

На постанову судді протягом семи діб з дня її винесення може бути подана апеляція до апеляційного суду м. Києва.

Дата ухвалення рішення17.02.2009
Оприлюднено20.12.2022
Номер документу9337923
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —4-572009

Постанова від 17.02.2009

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Бандура І.С.

Постанова від 17.02.2009

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Бандура І.С.

Постанова від 06.05.2009

Кримінальне

Жашківський районний суд Черкаської області

Шимчик Р.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні