Рішення
від 08.12.2020 по справі 724/1677/20
ХОТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 724/1677/20 Провадження № 2/724/500/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 грудня 2020 року Хотинський районний суд Чернівецької області в складі:

головуючого судді: Єфтеньєва О.Г.

при секретарі: Бабій Ю.В.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в м. Хотин цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Територіальної громади с. Зарожани в особі Зарожанської сільської ради Хотинського району про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за заповітом,-

В С Т А Н О В И В:

12.11.2020 року позивач ОСОБА_1 звернувся до Хотинського районного суду Чернівецької області з позовом до Територіальної громади с. Зарожани в особі Зарожанської сільської ради Хотинського району про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за заповітом. В якому просить визнати за ним право власності в порядку спадкування за заповітом на будинок садибного типу з належними до нього господарськими будівлями та спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , до якого відноситься: житловий будинок літ. Б-1, загальною площею 83,0 кв.м., житловою площею 53,9 кв.м., літ. б - ганок, літ. В - літня кухня, літ. Г - літня кухня, літ. Д - сарай, літ. Ж - сарай, літ. З - сарай, літ. і - вбиральня, літ. К - гараж, літ. Л - навіс, літ. Пд - підвал, літ. ВхПд - вхід в підвал, літ. ф-т - фундамент, літ. М - альтанка, літ. № 1 - ворота, літ. № 2 - огорожа, літ. І - замощення, літ. ІІ - вигрібна яма, що належали померлій ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування позовних вимог посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_2 , яка постійно проживала в АДРЕСА_1 . Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина, яка складається з житлового будинку з належними до нього господарськими будівлями та спорудами, що розташовані в АДРЕСА_1 .

Вказує, що він являється спадкоємцем за заповітом і після смерті ОСОБА_2 в установлений законодавством строк прийняв спадщину, так як звернувся до органів нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини, на підставі якої була заведена спадкова справа, проте у видачі свідоцтва про право на спадщину йому було відмовлено.

Підтримуючи вищевикладене, просив задовольнити позовні вимоги в повному обсязі.

Позивач ОСОБА_1 в підготовче судове засідання не з`явився, але від його представника ОСОБА_3 на адресу суду надійшло клопотання, в якому він просив розгляд справи проводити у його та позивача відсутності, позовні вимоги підтримує в повному обсязі, просить їх задовольнити.

Представник відповідача ОСОБА_4 в судове засідання не з`явилася, надала до суду заяву, в якій вказала, що виконком Недобоївської сільської ради позовну заяву ОСОБА_1 визнає та просить справу слухати у відсутності їхнього представника.

Відповідно до ч. 1 ст. 206 ЦПК України позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

Частиною 3 ст. 200 ЦПК України визначено, що за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову (ч.4 ст.206 ЦПК України).

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Вивчивши та дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню, виходячи з наступних підстав.

Відповідно до ч.1 ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

В силу п. 11 ч.1 ст. 346 ЦК України право власності припиняється у разі смерті власника.

Виходячи зі змісту ст. 392 ЦК України право власності встановлюється в судовому порядку, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою.

Згідно зі ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ст. 1268 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Відповідно до статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , факт смерті якої підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 13 січня 2020 року (а.с.6).

Відповідно до копії заповіту від 22.11.2016 року, реєстраційний номер 142, посвідченого секретарем Зарожанської сільської ради Хотинського району Чернівецької області ОСОБА_4 , підтверджується той факт, що покійна ОСОБА_2 заповіла усе своє майно, де б воно не було та з чого б воно не складалося і взагалі все те, що на день її смерті буде їй належати, та на що вона по закону матиме право ОСОБА_1 , 1959 року народження (а.с.7).

Згідно копії свідоцтва про народження позивача серії НОМЕР_2 від 13 січня 1960 року в графі мати зазначено ОСОБА_2 (а.с.5).

Також судом встановлено, що після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина на спадкове майно, що розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , до якого входить: житловий будинок літ. Б-1, загальною площею 83,0 кв.м., житловою площею 53,9 кв.м., літ. б - ганок, літ. В - літня кухня, літ. Г - літня кухня, літ. Д - сарай, літ. Ж - сарай, літ. З - сарай, літ. і - вбиральня, літ. К - гараж, літ. Л - навіс, літ. Пд - підвал, літ. ВхПд - вхід в підвал, літ. ф-т - фундамент, літ. М - альтанка, літ. № 1 - ворота, літ. № 2 - огорожа, літ. І - замощення, літ. ІІ - вигрібна яма, що підтверджується довідкою про технічний стан нерухомого майна № 366 від 29 жовтня 2020 року (а.с.18).

Також судом встановлено, що позивач не може оформити право власності на вищевказане спадкове майно, що підтверджується постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії № 583/02-14 від 16 жовтня 2020 року (а.с. 8).

Згідно довідки № 1049 від 16.10.2020 року виконкому Зарожанської сільської ради Хотинського району Чернівецької області, вбачається, що будинку який належав покійній ОСОБА_2 , присвоєно наступну поштову адресу: АДРЕСА_1 .

Відповідно до довідки № 1050 від 16.10.2020 року виданої виконкомом Зарожанської сільської ради Хотинського району Чернівецької області, про те, що згідно запису по господарської книги № 12 особового рахунку № НОМЕР_3 , покійна ОСОБА_2 , 1930 року народження, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 являлась власником господарства по АДРЕСА_1 .

Згідно довідки № 1054 від 16.10.2020 року виданої виконкомом цієї ж сільської ради про те, що земельна ділянка, що перебувала у користуванні покійної ОСОБА_2 , на якій розташований спадковий будинок за адресою: АДРЕСА_1 , не приватизована і буде передана у власність спадкоємцю після оформлення спадщини.

Відповідно до довідки № 1051 від 16.10.2020 року виданої виконкомом Зарожанської сільської ради Хотинського району Чернівецької області, в тому, що житловий будинок та господарські будівлі, що рахуються за померлою ОСОБА_2 по АДРЕСА_1 за даними Зарожанської сільської ради під забороною та арештом не перебувають.

Згідно довідки № 1048 від 16.10.2020 року виданої виконкомом Зарожанської сільської ради в тому, що покійна ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 була зареєстрована та постійно проживала по АДРЕСА_1 (особовий рахунок № НОМЕР_3 , по господарська книга № 12) по день своєї смерті. На день смерті в даному господарстві були зареєстровані та проживали: син ОСОБА_1 , 1959 року народження, онука ОСОБА_5 , 1988 року народження, зять ОСОБА_6 , 1987 року народження.

Висновком експертного будівельно-технічного дослідження № 495 від 28 жовтня 2020 року судового експерта ОСОБА_7 житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами по АДРЕСА_1 підтверджується той факт, що вищевказаний житловий будинок та належні до нього по господарські будівлі та споруди відповідають будівельним, протипожежним та санітарним нормам і подальша їх експлуатація за призначенням можлива (а.с. 19-20).

Таким чином, підсумовуючи вищевикладене, суд вважає, що позовні вимоги позивача доведені та знайшли своє підтвердження, а тому підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до ч. 1 ст. 142 ЦПК України у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті, суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Таким чином, суд вважає за необхідне повернути ОСОБА_1 з державного бюджету 50 відсотків сплаченого судового збору при поданні позову до суду в розмірі 633,87 гривень.

Крім цього, на підставі ст. 141 ЦПК України з відповідача на користь позивача слід стягнути суму сплаченого судового збору у розмірі 633,87 гривень.

Підсумовуючи вищевикладене, суд вважає, що позовні вимоги ОСОБА_1 слід

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 328, 346, 392, 1217, 1223, ч. 3 ст.1268, 1270 ЦК України, керуючись ст.ст. 12, 76-81, 141, 142, 200, 206, 247, 258, 259, 263- 265, 268 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , жителем с. Зарожани, Хотинського району Чернівецької області, реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_4 ) право власності в порядку спадкування за заповітом на будинок садибного типу з належними до нього господарськими будівлями та спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , до якого відноситься: житловий будинок літ. Б-1, загальною площею 83,0 кв.м., житловою площею 53,9 кв.м., літ. б - ганок, літ. В - літня кухня, літ. Г - літня кухня, літ. Д - сарай, літ. Ж - сарай, літ. З - сарай, літ. і - вбиральня, літ. К - гараж, літ. Л - навіс, літ. Пд - підвал, літ. ВхПд - вхід в підвал, літ. ф-т - фундамент, літ. М - альтанка, літ. № 1 - ворота, літ. № 2 - огорожа, літ. І - замощення, літ. ІІ - вигрібна яма, що належали померлій ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Повернути ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , жителю с. Зарожани, Хотинського району Чернівецької області, реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_4 ) з державного бюджету 50 відсотків сплаченого судового збору при поданні позову до суду в розмірі 633,87 гривень.

Стягнути з Зарожанської сільської ради Хотинського району Чернівецької області (с.Зарожани, вул. О.Кобилянської, 17, Хотинського району, Чернівецької області, код ЄДРПОУ 05399260) на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , жителя с. Зарожани, Хотинського району Чернівецької області, реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_4 ) судовий збір в розмірі 633,87 гривень.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Чернівецького апеляційного суду Чернівецької області шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне рішення складено 08.12.2020 року.

Суддя: О.Г. Єфтеньєв

Дата ухвалення рішення08.12.2020
Оприлюднено09.12.2020
Номер документу93384004
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —724/1677/20

Рішення від 08.12.2020

Цивільне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Єфтеньєв О. Г.

Рішення від 07.12.2020

Цивільне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Єфтеньєв О. Г.

Ухвала від 13.11.2020

Цивільне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Єфтеньєв О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні