Ухвала
від 02.12.2020 по справі 755/16179/20
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №:755/16179/20

1кп/755/1524/20

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"02" грудня 2020 р. Дніпровський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності у кримінальному провадженню № 32020100000000528 відносно

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Києва, українки, громадянки України, непрацюючої, зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимої,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.205-1 КК України,

за участю сторін кримінального провадження:

прокурора ОСОБА_4 ,

підозрюваної ОСОБА_3

в с т а н о в и в:

02 листопада 2020 року до Дніпровського районного суду м. Києва надійшло клопотання Прокурор відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Київської міської прокуратури про звільнення ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.205-1 КК України, у зв`язку з закінченням строків давності.

Заслухавши думку учасників судового розгляду, суд приходить до висновку про наявність підстав для закриття кримінального провадження № 32020100000000528 та звільнення підозрюваної від кримінальної відповідальності за ч.2 ст.205-1 КК України у зв`язку із закінченням строків давності, виходячи із наступного.

23 жовтня 2020 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32020100000000528 внесено дані про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.205-1 КК України.

Органом досудового слідства ОСОБА_3 підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення за наступних обставин.

ОСОБА_3 , перебуваючи на початку червня 2016 року у денний час доби у районі Дарницької площі у м. Києві, отримала від невстановленої особи пропозицію внести за грошову винагороду у документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдиві відомості та подати їх державному реєстратору.

Усвідомлюючи протиправний характер запропонованих їй дій, діючи у порушення вимог нормативних актів, ОСОБА_3 з корисливих мотивів погодилась на таку пропозицію, вступивши таким чином у попередню змову із зазначеною особою і до початку кримінального проступку домовилась про спільне його вчинення.

Реалізуючи спільний протиправний умисел, направлений на внесення у документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей та подання їх державному реєстратору, ОСОБА_3 , перебуваючи у районі Дарницької площі у м. Києві, у той же день надала зазначеній невстановленій особі свій паспорт громадянки України серії НОМЕР_1 , виданий Дніпровським РВ ГУ ДМС України в м. Києві, та ідентифікаційний код платника податків № НОМЕР_2 , необхідні для складання документів, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи товариства з обмеженою відповідальністю (далі ТОВ) «Сенат-Груп» (код ЄДРПОУ 39919193).

З метою подальшої реалізації заздалегідь обумовленого з указаною невстановленою особою спільного протиправного умислу, ОСОБА_3 22.06.2016 зустрілась з нею у Святошинському районі м. Києва та отримала від невстановленої особи попередньо складені за невстановлених обставин у встановленій законом формі проекти установчих та реєстраційних документів про проведення державної реєстрації юридичної особи ТОВ «Сенат-Груп», які містили завідомо неправдиві відомості про мету і предмет діяльності підприємства, його місцезнаходження, розмір майнового внеску та статутного капіталу товариства, а саме:

- протокол загальних зборів учасників ТОВ «Сенат-Груп» №5 від 22.06.2016 року, який містив неправдиві відомості про ОСОБА_3 , як одноособового засновника товариства, призначення її на посаду директора ТОВ «Сенат-Груп», уповноваження її на вчинення дій, пов`язаних зі зміною складу учасників та керівника товариства з правом передоручення третім особам;

- статут ТОВ «Сенат-Груп», затверджений 22.06.2016 року загальними зборами учасників ТОВ «Сенат-Груп», який містив неправдиві відомості про мету і предмет діяльності підприємства, зокрема отримання прибутку, його місцезнаходження за адресою: м. Київ, вул. Червоноткацька, 27/2, офіс 4, майновий внесок ОСОБА_3 до статутного капіталу товариства у розмірі 1 000 грн., що становить 100%, види економічної діяльності товариства згідно КВЕД: «46.19 Діяльність посередників у торгівлі товарами широкого асортименту, 18.13 Виготовлення друкарських форм і надання інших поліграфічних послуг»;

- заяву від 29.06.2016 року про реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, яка містила завідомо неправдиві відомості про ОСОБА_3 як керівника ТОВ «Сенат-Груп» та його одноособового засновника з розміром частки у статутному (складеному) капіталі у 1 000 грн., обраний вид установчого документу модельного статуту, види економічної діяльності підприємства.

Усвідомлюючи відсутність навиків і досвіду для виконання обов`язків службової особи та засновника підприємства, а також підприємницької діяльності у цілому, не маючи наміру здійснювати таку діяльність від імені ТОВ «Сенат-Груп», достовірно розуміючи, що надані їй на підпис проекти установчих та реєстраційних документів ТОВ «Сенат-Груп» містять завідомо неправдиві відомості, ОСОБА_3 , продовжуючи спільні протиправні наміри, діючи з корисливих мотивів, перебуваючи на території Святошинського району м. Києва, засвідчила їх своїми підписами, виконавши їх кульковою ручкою у графі «Голова загальних зборів учасників» протоколу загальних зборів учасників ТОВ «Сенат-Груп» №5 від 22.06.2016 року, у графі «Підпис учасника» статуту ТОВ «Сенат-Груп», затвердженого 22.06.2016 року загальними зборами учасників товариства, та у графах «Зміна керівника юридичної особи» та «Зміна засновника юридичної особи» заяви від 29.06.2016 року про реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, наділивши їх таким чином необхідними реквізитами офіційних документів, тобто вчинила їх підроблення.

Завершуючи реалізацію спільного з невстановленою особою протиправного умислу, ОСОБА_3 передала останній зазначені документи, яка 29.06.2016 року забезпечила їх подання до відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців у Дніпровському районі м. Києва за адресою: м. Київ, бульвар Праці, 1/1, для проведення відповідних реєстраційних дій.

Одразу ж після підписання та передачі невстановленій особі даних документів, ОСОБА_3 отримала від неї раніше обумовлену грошову винагороду у розмірі 500 грн.

Незважаючи на те, що ТОВ «Сенат-Груп» зареєстроване у державних органах влади як суб`єкт підприємницької діяльності юридична особа, ОСОБА_3 взяла участь у державній реєстрації змін до відомостей про неї не з метою здійснення підприємницької діяльності, як передбачено статутом, а з метою отримання грошової винагороди за вказані незаконні дії.

Згідно ч. 3 ст. 314 КПК України, у підготовчому судовому засіданні, суд, зокрема, має право прийняти рішення про закриття провадження у зв`язку із звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Відповідно до ст. 49 КК особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минули такі строки:

1) два роки - у разі вчинення злочину невеликої тяжкості, за який передбачене покарання менш суворе, ніж обмеження волі;

2) три роки - у разі вчинення злочину невеликої тяжкості, за який передбачене покарання у виді обмеження або позбавлення волі;

3) п`ять років - у разі вчинення злочину середньої тяжкості;

4) десять років - у разі вчинення тяжкого злочину;

5) п`ятнадцять років - у разі вчинення особливо тяжкого злочину.

Санкцією ст. 205-1 ч.2 КК України (у редакції Закону України №361-IX від 06.12.2019), чинною у даний час, передбачено покарання у вигляді штрафу від восьми тисяч до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк від трьох до п`яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Санкцією ст. 205-1 ч.2 КК України (у редакції Закону України №642-VII від 10.10.2013), чинною на час вчинення кримінального проступку, було передбачено покарання у вигляді штрафу від тисячі до двох тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від трьох до п`яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Згідно ст. 5 ч.1 КПК України закон про кримінальну відповідальність, що скасовує злочинність діяння, пом`якшує кримінальну відповідальність або іншим чином поліпшує становище особи, має зворотну дію у часі, тобто поширюється на осіб, які вчинили відповідні діяння до набрання таким законом чинності, у тому числі на осіб, які відбувають покарання або відбули покарання, але мають судимість.

Відповідно, для кваліфікації дій ОСОБА_3 необхідно застосовувати санкцію ст. 205-1 ч.2 КК України (у редакції Закону України №642-VII від 10.10.2013), чинною на час вчинення кримінального проступку, якою було передбачено покарання у вигляді штрафу від тисячі до двох тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк від трьох до п`яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Згідно ст. 12 ч.2 КК України (у редакції Закону України № 2617-VIII від 22.11.2018) кримінальним проступком є передбачене цим Кодексом діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або інше покарання, не пов`язане з позбавленням волі.

ОСОБА_3 вчинила кримінальне правопорушення, яке відповідно ст. 12 КК України відноситься до проступку, з дня вчинення останньою проступку минуло понад три роки, перебіг давності не зупинявся, нових злочинів не вчиняла.

В судовому засіданні ОСОБА_3 вину у вчиненні кримінального правопорушення визнала та просила закрити кримінальне провадження відносно неї у зв`язку із закінченням строків давності.

Крім того, ОСОБА_3 дала письмову згоду на закриття кримінального провадження не з реабілітуючи обставин.

Таким чином, ОСОБА_3 підлягає звільненню від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням встановлених ст. 49 КК України строків притягнення до кримінальної відповідальності, а кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 32020100000000528 від 23 жовтня 2020 року, відносно неї підлягає закриттю.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 5 44, 49 КК України, ст.100, ч. 2 ст.284, п. 2 ч. 3 ст. 314 КПК України, суд, -

у х в а л и в:

Клопотання прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Київської міської прокуратури ОСОБА_4 - задовольнити.

Кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудового розслідування від 23.10.2020 року № 32020100000000528, відносно ОСОБА_3 , підозрюваної у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.205-1 КК України, закрити, звільнивши її від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом семи днів з моменту її проголошення.

Суддя:

Дата ухвалення рішення02.12.2020
Оприлюднено13.02.2023
Номер документу93385331
СудочинствоКримінальне
Сутьзвільнення від кримінальної відповідальності у кримінальному провадженню № 32020100000000528 відносно ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Києва, українки, громадянки України, непрацюючої, зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимої, у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.205-1 КК України,

Судовий реєстр по справі —755/16179/20

Ухвала від 02.12.2020

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Старовойтова С. М.

Ухвала від 03.11.2020

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Старовойтова С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні