Ухвала
від 07.12.2020 по справі 317/3536/19
ЗАПОРІЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

№ 317/3536/19

№/п 2/317/201/2020

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 грудня 2020 р.

Запорізький районний суд Запорізької області у складі:

головуючого судді - Ачкасова О.М.,

при секретарі - Чудопал К.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Запоріжжя у загальному позовному провадженні справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: Миколай - Пільська сільська рада Запорізького району Запорізької області, приватний нотаріус Запорізького районного нотаріального округу Карташова Тамара Михайлівна, про визнання заповіту недійсним,

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Запорізького районного суду Запорізької області перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: Миколай - Пільська сільська рада Запорізького району Запорізької області, приватний нотаріус Запорізького районного нотаріального округу Карташова Тамара Михайлівна, про визнання заповіту недійсним,

Від представника позивачки - адвоката Курдася С.О. надійшло клопотання про призначення по справі посмертної судово-психіатричної експертизи відносно спадкодавця ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , щодо встановлення діагнозу, способу лікування, можливих наслідків, прогнозу розвитку хвороби, в період часу з січня 2009 р. по січень 2011 р.

Суд, розглянувши клопотання, вивчивши матеріали справи, вважає за необхідне призначити по справі судово-психіатричну експертизу, у зв`язку з тим, що для правильного та всебічного розгляду справи необхідно встановити чи було у спадкодавця ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , психічне захворювання на момент складання заповіту, у зв`язку з чим він не міг розуміти значення своїх дій та керувати ними.

Відповідно до ч. 1 ст. 298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Згідно ст. 21 Закону України Про психіатричну допомогу , судово-психіатрична експертиза з цивільних справ призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом.

Враховуючи, що у позовній заяві та клопотанні містяться дані про психічний розлад здоров`я ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , є достатніми, а вирішення питання про те, чи міг він розуміти значення своїх дій та керувати ними під час підписання заповіту потребує спеціальних знань в області психіатрії, суд вважає за необхідне призначити посмертну судово-психіатрічну експертизу.

Згідно ст. 7 Закону України Про судову експертизу , виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням судово-психіатричних експертиз.

Відповідно до ст. 21 Закону України Про психіатричну допомогу судово-психіатрична експертиза з цивільних справ призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

На підставі п. 9 ч. 1 ст. 253 ЦПК України, провадження у справі зупиняється на час проведення експертизи.

Оскільки для проведення зазначеної експертизи потрібний значний проміжок часу, то провадження у справі слід зупинити на час проведення експертизи.

Керуючись ст.ст. 76-81, 95, 252, 253, 259, 260, 298 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Призначити по справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: Миколай - Пільська сільська рада Запорізького району Запорізької області, приватний нотаріус Запорізького районного нотаріального округу Карташова Тамара Михайлівна, про визнання заповіту недійсним, посмертну судово-психіатричну експертизу, на розгляд якої поставити питання:

1.Чи страждав ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , якими -небудь психічними захворюваннями в момент складання заповіту 26.10.2010 року на ім`я ОСОБА_2 , посвідченого секретарем Миколай-Пільської сільської ради О.Д.Бакум 26.10.2010року, зареєстрований в реєстрі за №147, та чи міг ОСОБА_3 в повній мірі усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними в момент укладання заповіту?

2.Чи страждав ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , якими -небудь іншими захворюваннями крім психічних? Якщо так, то чи вплинули захворювання на здатність ОСОБА_3 , в повній мірі усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними в момент укладання заповіту?

Проведення експертизи доручити експертам Комунального некомерційного підприємства Обласний клінічний заклад з надання психіатричної допомоги Запорізької обласної ради ( м. Запоріжжя, вул. Оріхівське шоссе, 10-а).

Направити експерту на дослідження медичну документацію відносно ОСОБА_3 .

Витрати, пов`язані з проведенням посмертної судово-психіатричної експертизи покласти на позивачку ОСОБА_1 .

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала в частині зупинення провадження може бути оскаржена до Запорізького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя: О.М. Ачкасов

Дата ухвалення рішення07.12.2020
Оприлюднено09.12.2020
Номер документу93385652
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання заповіту недійсним

Судовий реєстр по справі —317/3536/19

Ухвала від 30.09.2021

Цивільне

Запорізький районний суд Запорізької області

Ачкасов О. М.

Ухвала від 01.03.2021

Цивільне

Запорізький районний суд Запорізької області

Ачкасов О. М.

Ухвала від 07.12.2020

Цивільне

Запорізький районний суд Запорізької області

Ачкасов О. М.

Ухвала від 05.10.2020

Цивільне

Запорізький районний суд Запорізької області

Ачкасов О. М.

Ухвала від 05.05.2020

Цивільне

Запорізький районний суд Запорізької області

Ачкасов О. М.

Ухвала від 23.04.2020

Цивільне

Запорізький районний суд Запорізької області

Ачкасов О. М.

Ухвала від 26.11.2019

Цивільне

Запорізький районний суд Запорізької області

Ачкасов О. М.

Ухвала від 26.11.2019

Цивільне

Запорізький районний суд Запорізької області

Ачкасов О. М.

Ухвала від 11.11.2019

Цивільне

Запорізький районний суд Запорізької області

Ачкасов О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні