Постанова
від 26.11.2020 по справі 663/1665/18
ХЕРСОНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 листопада 2020 року м.Херсон

Номер справи № 663/1665/18

Номер провадження 22-ц/819/1284/20

Херсонський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

Головуючого (суддя-доповідач) Ігнатенко П.Я.,

суддів: Воронцової Л.П.,

Полікарпової О.М.,

за участю секретаря Сікора О.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Херсоні цивільну справу за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю Агера ЛТД на рішення Скадовського районного суду Херсонської області у складі судді Клімченка М.І. від 13 липня 2018 року у справі за позовом ОСОБА_1 до Красненської сільської ради Скадовського району Херсонської області, Фермерського господарства Кравець про визнання в порядку спадкування прав засновника,-

В С Т А Н О В И В:

У червні 2018 року позивач звернувся до суду із вказаним позовом, посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер його батько - ОСОБА_2 , після смерті якого відкрилась спадщина, яка складається з: нерухомого майна у вигляді корівника і сарая, що розташовані за адресою: 0,5 км на південь від 98 км Краснознам`янського магістрального каналу; та частки у Фермерському господарстві Кравець , що розташовані в АДРЕСА_1 .

Позивач вказав, що ФГ Кравець створено на землях Красненської сільської ради Скадовського району Херсонської області та 05.10.1992 року зареєстроване як юридична особа (код ЄДРПОУ - 21293041). Членами цього фермерського господарства є він - ОСОБА_1 та його син - ОСОБА_3 як голова. Згідно п. 3.3 Статуту ФГ Кравець (в редакції станом на 1999 рік) майно господарства складається за рахунок майнового вкладу засновника, яким був на час створення підприємства лише ОСОБА_2 .

Після смерті його батька в статут підприємства були внесені зміни щодо членства ФГ Кравець , відповідно до яких членами стали позивач та його дружина - ОСОБА_4 . Згідно п. 5.7 Статуту Господарства (в редакції станом на 2004 рік), фермерське господарство створено відповідно до законодавства України на виділених голові фермерського господарства на праві постійного користування для ведення селянського господарства земельних ділянках. Після отримання у постійне користування вищевказану земельну ділянку, батько позивача вніс її як свою частку майнових прав та фермерське господарство постійно використовувало цю землю.

Так, 18.10.1993 року ОСОБА_2 видано державний акт серії ХС-XVI на право постійного користування землею площею 99,5 га на території Красненської сільської ради, на якій останній побудував корівник та сараї, які 23.12.1997 року прийнято до експлуатації.

Після відкриття спадщини після смерті ОСОБА_2 , позивач звернувся до нотаріальної контори із заявою про її прийняття, однак отримав відмову нотаріуса у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів на цілісний майновий комплекс ФГ Кравець .

На підставі викладеного, позивач просив: 1) визнати за ним в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , право власності на цілісний майновий комплекс Фермерського господарства Кравець , до складу якого входить корівник літ. А , сараї літ. Б , Ж , М , що розташовані за адресою: 0,5 км на південь від 98 км Краснознам`янського магістрального каналу, облаштування, матеріальні цінності, цінні папери, продукцію, вироблену господарством в результаті господарської діяльності, одержані доходи, інше майно, набуте на підставах, що не заборонені законом, право користування землею згідно державного акту на право постійного користування землею серії ХС-ХVІ від 18.10.1993 року площею 99, 5 га, а також інші майнові права (в тому числі на інтелектуальну власність), грошові кошти, які передаються членами фермерського господарства до його складеного капіталу, ідентифікаційний код юридичної особи 21293041, місцезнаходження фермерського господарства: Херсонська область, Скадовський район, с. Красне, вул. Комунарів, 7;

2) визнати за ним в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , право засновника Фермерського Господарства Кравець , ідентифікаційний код юридичної особи 21293041, місцезнаходження фермерського господарства: Херсонська область, Скадовський район, с. Красне, вул. Комунарів, 7, статутний капітал у розмірі 500,00 грн.

Рішенням Скадовського районного суду Херсонської області від 13 липня 2018 року позов ОСОБА_1 до Красненської сільської ради Скадовського району Херсонської області, Фермерського господарства Кравець про визнання в порядку спадкування прав засновника - задоволено.

Визнано за ОСОБА_1 , ідентифікаційний код НОМЕР_1 , право власності на цілісний майновий комплекс Фермерського господарства Кравець , до складу якого входить корівник літ. А , сараї літ. Б , Ж , М , що розташовані за адресою 0, 5 км на південь від 98 км Краснознам`янського магістрального каналу, облаштування, матеріальні цінності, цінні папери, продукцію, вироблену господарством в результаті господарської діяльності, одержані доходи, інше майно, набуте на підставах, що не заборонені законом, право користування землею згідно державного акту на право постійного користування землею серії ХС-ХVІ від 18.10.1993 року площею 99, 5 га, а також інші майнові права (в тому числі на інтелектуальну власність), грошові кошти, які передаються членами фермерського господарства до його складеного капіталу, ідентифікаційний код юридичної особи 21293041, місцезнаходження фермерського господарства: Херсонська область, Скадовський район, с. Красне, вул. Комунарів, 7 в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 в повному обсязі.

Визнано за ОСОБА_1 ідентифікаційний код НОМЕР_1 , право засновника Фермерського Господарства Кравець , ідентифікаційний код юридичної особи 21293041, місцезнаходження фермерського господарства: Херсонська область, Скадовський район, с. Красне, вул. Комунарів, 7, статутний капітал у розмірі 500,00 грн. в порядку спадкування за законом в повному обсязі.

В апеляційній скарзі Товариства з обмеженою відповідальністю Агера ЛТД , яке не брало участі у справі, однак вважає, що оскаржуваним рішенням вирішено питання про його права та інтереси, посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права, просить рішення суду скасувати та ухвалити нове, яким відмовити у задоволенні позову в повному обсязі.

Відзив на апеляційну скаргу до суду не надходив.

В ході апеляційного розгляду адвокат Ковальчук І.М. апеляційну скаргу підтримала, просить її задовольнити, оскільки права ТОВ Агера ЛТД порушуються тим, що на його земельній ділянці розташовано нерухоме майно, право власності на яке визнано за ОСОБА_1 оскарженим рішенням. Це рішення суду є незаконним та ухвалено з порушенням норм матеріального і процесуального права. ТОВ Агера ЛТД набуло право власності на цю земельну ділянку, на якій вже був зведений цілісний майновий комплекс ОСОБА_1 , чому нерухоме майно не відображено в технічній документації на землю - пояснити не може. Просить рішення суду скасувати та ухвалити нове, яким відмовити у задоволенні позовних вимог.

Адвокат Половинко А.В., яка діє в інтересах ОСОБА_1 , апеляційну скаргу не визнала, просить закрити провадження, доказів, що оскарженим рішенням суду вирішувались права скаржника - не надано. ТОВ Агера ЛТД набуло права власності на земельну ділянку пізніше, ніж ухвалено оскаржене рішення. Пояснила, що майновий комплекс фермерського господарства не розташований на земельній ділянці ТОВ Агера ЛТД , а межує із нею.

Представник ФГ Кравець Гонтарук М.М. в судовому засіданні апеляційну скаргу не визнав, просить закрити апеляційне провадження та пояснив, що цілісний майновий комплекс, до якого входить корівник та сараї збудовані фермерським господарством на земельній ділянці, яка виділялась для ведення фермерського господарства, здані в експлуатацію, однак правовстановлюючі документи не видавались. Фермерське господарство не припиняло своєї діяльності, здійснює посіви, на фермі утримується худоба. Смерть засновника ОСОБА_2 не є підставою для вилучення земельної ділянки, яка і після його смерті лишається у фермерському господарстві. Посилання на те, що земельна ділянка та основні фонди після смерті засновника не спадкуються, а лишаються у фермерському господарстві,- не стосуються прав скаржника, який набув право власності на землю після ухвалення оскарженого рішення. Окрім того, ТОВ Агера ЛТД набувало право на земельну ділянку, на якій згідно технічної документації не відображено наявність об`єктів нерухомого майна. Звертає увагу суду на те, що доводи ГУ Держгеокадастру у Херсонській області про вилучення земельної ділянки в зв`язку з нереалізацією ОСОБА_4 дій по оформлення технічної документації, - безпідставні, оскільки вирішення таких питань відноситься до компетенції загальних зборів, вирішувати це одноособово керівник фермерського господарства не мала повноважень. Рішення суду про спадкування об`єктів нерухомого майна, законно зведених і зданих в експлуатацію фермерським господарством, - не стосується прав скаржника ТОВ Агера ЛТД .

Представник Красненської сільської ради Скадовського району Херсонської області в судове засідання не з`явився, причини неявки суду не повідомили.

Відповідно до вимог ч.2 ст. 372 ЦПК України неявка до суду апеляційної інстанції не перешкоджає розгляду справи.

Ухвалою Херсонського апеляційного суду від 22 жовтня 2020 року Головне управління Держгеокадастру у Херсонській області залучено до участі у даній справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору.

Представник Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області Глібова О.Д. підтримала апеляційну скаргу, просить її задовольнити. Звертає увагу суду на те, що земельна ділянка, яка виділялась ОСОБА_2 , вилучена після його смерті. Рішення суду про визнання права власності за ОСОБА_1 незаконне.

Заслухавши доповідача, осіб, які беруть участь у справі, перевіривши законність та обґрунтованість рішення суду в межах доводів апеляційної скарги і заявлених позовних вимог, колегія суддів вважає, що апеляційне провадження підлягає закриттю з таких підстав.

Згідно зі ст. 129 Конституції України основними засадами судочинства є забезпечення права на апеляційний перегляд справи та у визначених законом випадках - на касаційне оскарження судового рішення.

Статтею 14 Закону України Про судоустрій і статус суддів передбачено, що учасники справи, яка є предметом судового розгляду, та інші особи мають право на апеляційний перегляд справи та у визначених законом випадках - на касаційне оскарження судового рішення.

Чинний ЦПК України містить декілька норм, що регулюють участь в апеляційному перегляді осіб, які не брали участі у справі.

Стаття 17 ЦПК України передбачає, що учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право на апеляційний перегляд справи та у визначених законом випадках - на касаційне оскарження судового рішення.

У статті 18 ЦПК України зазначено, що обов`язковість судового рішення не позбавляє осіб, які не брали участі у справі, можливості звернутися до суду, якщо ухваленим судовим рішенням вирішено питання про їхні права, свободи чи інтереси.

Відповідно до ч. 1 ст. 352 ЦПК України учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Згідно п. 3 ч. 1 ст. 362 ЦПК України суд апеляційної інстанції закриває апеляційне провадження, якщо, зокрема, після відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою, поданою особою з підстав вирішення судом питання про її права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, встановлено, що судовим рішенням питання про права, свободи, інтереси та (або) обов`язки такої особи не вирішувалося.

З матеріалів справи, що згідно копії свідоцтва про народження ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є сином ОСОБА_2 (а.с. 9).

Відповідно до копії державного акту на право довічного успадкованого володіння землею, виданого на підставі рішення Красненської сільської Ради народних депутатів Скадовського району Херсонської області від 08.07.1992 року № 20, ОСОБА_2 надано в довічне успадковане володіння 21,5 га землі для ведення селянського (фермерського) господарства (а.с. 30-31).

Згідно копії державного акту на право постійного користування землею серії ХС-XVI від 18.10.1993 року, ОСОБА_2 надано в постійне користування земельні ділянки площею: 21,5 га підставі рішення Красненської сільської Ради народних депутатів Скадовського району Херсонської області від 08.07.1992 року № 20; 40,1 га на підставі рішення Красненської сільської ради від 11.06.1993 року № 49 та площею 37,9 га на підставі рішення Скадовської районної ради від 16.09.1994 року № 29 (а.с. 32 та зв).

Згідно свідоцтва про державну реєстрацію Фермерське господарство Кравець засновано у 1992 році (а.с. 10).

Згідно статутних документів фермерське господарство створено головою цього ФГ - ОСОБА_2 . Зазначені вище земельні ділянки загальною площею 99,5 га передано Фермерському господарству Кравець . Зокрема, згідно п. 3.3. Статуту ФГ Кравець в редакції від 06.01.1995 року майно господарства складається за рахунок майнового вкладу засновника та зігдно п. 5.7 Статуту в редакції від 10.02.2004 року фермерське господарство створене відповідно до законодавства України на виділених Голові ФГ на праві постійного користування для ведення селянського (фермерського) господарства земельних ділянках (а.с. 11-21).

В матеріалах справи наявний акт від 23.12.1997 року про прийняття в експлуатацію збудованих ФГ Кравець об`єктів нерухомого майна (а.с. 28-29).

Рішенням виконавчого комітету Красненської сільської ради від 16.11.2005 року будівлям фермерського господарства Кравець , що розташовані на території Красненської сільради присвоєно адресу: 0,5 км на південь від 98 км Краснознам`янського магістрального каналу (а.с. 33).

Відповідно до Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань від 01.06.2017 року ОСОБА_3 та ОСОБА_1 є засновниками (учасниками) Фермерського господарства Кравець (а.с. 24-26).

Згідно копії технічного паспорту, складеного 29.03.2018 року КП ХБТІ ХОР, на земельній ділянці площею 21,5 га (державний акт на землю від 18.10.1993 року) за адресою: 0,5 км на південь від 98 км Краснознам`янського магістрального каналу знаходяться будівлі: корівник літ. А, сараї літ. Б,Ж,М (а.с. 35-37).

Відповідно до копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 від 13.01.2004 року, виданого Красненською сільською радою Скадовського району Херсонської області, ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 8).

Згідно листа державного нотаріуса Скадовської нотаріальної контори Сисак Д.П. № 241/2004/02-14 від 20.06.2018 року ОСОБА_1 звернувся із заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , документи знаходяться на стадії оформлення. Заведено спадкову справу № 241/2004 (а.с. 22).

Оскарженим рішенням Скадовського районного суду Херсонської області від 13.07.2018 року за позивачем визнано право власності в порядку спадкування після смерті ОСОБА_2 на цілісний майновий комплекс Фермерського господарства Кравець .

Згідно доданих до апеляційної скарги документів вбачається, що скаржник ТОВ Агера ЛТД набуло право власності на земельну ділянку після ухвалення оскарженого рішення суду.

Так, в ході апеляційного розгляду надано Витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку кадастровий номер: 6524781000:02:001:0388 площею 18 га, дата державної реєстрації земельної ділянки на праві власності ТОВ Агера ЛТД 04.06.2019 року, (а.с. 188-192).

На обґрунтування доводів апеляційної скарги, підтвердження наявності об`єктів ОСОБА_1 на земельній ділянці ТОВ Агера ЛТД , надано ситуаційну схему земельної ділянки за адресою: Херсонська області, Скадовський район, Красненська сільська рада (ідентифікатор - 0,5 км на південь від 98 км Краснознам`янського магістрального каналу), на якій зображено комплекс будівель і споруд № 1 та земельна ділянка площею 18 га. При цьому, в технічній документації на земельну ділянку ТОВ Агера ЛТД немає відомостей про наявність на цій земельній ділянці об`єктів нерухомого майна. Із ситуаційної схеми вбачається зображення об`єктів нерухомого майна, яке межує із земельною ділянкою ТОВ Агера ЛТД , однак на ній не знаходиться (а.с. 181).

Надані скаржником довідки Красненської сільської ради викликають сумніви. Так, надане повідомлення Красненської сільської ради від 23.09.2020 року № 02-25-371 на ім`я адвоката Ковальчук І.М. про те, що на земельній ділянці з кадастровим номером: 6524781000:02:001:0388 розташований об`єкт нерухомого майна, що належить ОСОБА_1 , спростовується повторним повідомленням цієї ж сільради на адресу адвоката Половинко А.В. від 13.10.2020 року № 02-25-401, згідно якого підставою для надання інформації адвокату ОСОБА_5 стала публічна кадастрова карта України (а.с. 129,168).

Повідомлення Новокаховського відділу поліції від 09.11.2020 року щодо розгляду заяви про самовільне зайняття земельної ділянки ТОВ Агера ЛТД не є належним доказом, оскільки встановлення меж земельної ділянки не відноситься до повноважень органів поліції та не зазначено, на якій підставі встановлено розташування чи відсутність об`єктів нерухомого майна ОСОБА_1 на земельній ділянці ТОВ Агера ЛТД (а.с. 229).

Таким чином, належних і допустимих доказів розташування об`єктів ФГ Кравець на земельній ділянці ТОВ Агера ЛТД суду не надано.

Звернувшись до суду із апеляційною скаргою, ТОВ Агера ЛТД зазначило, що є власником земельної ділянки, на якій знаходиться об`єкт нерухомого майна, який на підставі оскаржуваного рішення належить ОСОБА_1 . При цьому, з наданих скаржником документів вбачається, що право власності суміжної земельної ділянки ТОВ Агера ЛТД зареєстровано 04.06.2019 року, а оскаржене рішення у даній справі ухвалено 13 липня 2018 року, тобто раніше, ніж ТОВ Агера ЛТД став суміжним землекористувачем з ОСОБА_1 .

Отже, в межах наданих скаржником доказів немає підстав вважати, що оскарженим рішенням Скадовського районного суду Херсонської від 13 липня 2018 року вирішувалось питання про права, свободи, інтереси та (або) обов`язки скаржника ТОВ Агера ЛТД , тому вказана юридична особа не має права на оскарження рішення суду першої інстанції у даній справі.

Європейський суд з прав людини наголошує на тому, що право на доступ до суду має бути ефективним. Реалізовуючи пункт 1 статті 6 Конвенції, кожна держава-учасниця Конвенції вправі встановлювати правила судової процедури, в тому числі й процесуальні заборони і обмеження, зміст яких - не допустити судовий процес у безладний рух.

За таких обставин, в контексті принципу правової визначеності та враховуючи, що скаржник належно не довів, що оскарженим рішенням вирішувались його права, не обґрунтував необхідність перегляду рішення, не позбавлений можливості захисту своїх прав власника земельної ділянки іншим способом, апеляційне провадження у даній справі за апеляційною скаргою ТОВ Агера ЛТД на рішення Скадовського районного суду Херсонської області від 13 липня 2018 року підлягає закриттю.

Керуючись ст. 362 ЦПК України , суд, -

УХВАЛИВ:

Апеляційне провадження у справі за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю Агера ЛТД на рішення Скадовського районного суду Херсонської області у складі судді Клімченка М.І. від 13 липня 2018 року у справі за позовом ОСОБА_1 до Красненської сільської ради Скадовського району Херсонської області, Фермерського господарства Кравець про визнання в порядку спадкування прав засновника, - закрити.

Ухвала набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення (постанови) шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до суду касаційної інстанції у цивільних справах - Верховного Суду.

Дата складення повного судового рішення 08 грудня 2020 року.

(з 30.11.2020 по 04.12.2020 склад колегії суддів перебував на навчанні у НШСУ).

Головуючий П.Я.Ігнатенко

Судді: Л.П.Воронцова

О.М.Полікарпова

Дата ухвалення рішення26.11.2020
Оприлюднено09.12.2020
Номер документу93394992
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —663/1665/18

Постанова від 25.01.2022

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Кутурланова О. В.

Постанова від 25.01.2022

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Кутурланова О. В.

Ухвала від 23.12.2021

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Кутурланова О. В.

Ухвала від 13.12.2021

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Кутурланова О. В.

Ухвала від 03.11.2021

Цивільне

Скадовський районний суд Херсонської області

Клімченко М. І.

Ухвала від 08.07.2021

Цивільне

Скадовський районний суд Херсонської області

Клімченко М. І.

Ухвала від 06.05.2021

Цивільне

Скадовський районний суд Херсонської області

Клімченко М. І.

Постанова від 26.11.2020

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Ігнатенко П. Я.

Ухвала від 22.10.2020

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Ігнатенко П. Я.

Ухвала від 04.09.2020

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Ігнатенко П. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні