Ухвала
від 20.11.2020 по справі 761/37498/20
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/37498/20

Провадження № 1-кс/761/22773/2020

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 листопада 2020 року слідчий суддя Шевченківського районногосуду м.Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 та прокурора ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні клопотання прокурора прокурора відділу процесуального керівництва та підтримання публічного обвинувачення управління організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням органів Державної фіскальної служби України Департаменту нагляду за органами безпеки, фіскальною та прикордонною службами Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 , про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні № 42020000000001682 від 14.09.2020 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

Прокурор прокурор відділу процесуального керівництва та підтримання публічного обвинувачення управління організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням органів Державної фіскальної служби України Департаменту нагляду за органами безпеки, фіскальною та прикордонною службами Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 по кримінальному провадженню № 42020000000001682 від 14.09.2020 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, звернувся до слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва із клопотанням про проведення обшуку.

Клопотання мотивовано тим, що у провадженні слідчого відділу розслідування особливо важливих кримінальних проваджень слідчого управління ГУ ДФС у м.Києві перебувають матеріали кримінального провадження № 42020000000001682 від 14.09.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи низки експрес-перевізників, зокрема: ТОВ Фірма «ЕЛІН ЛТД» (код ЄДРПОУ 19364905), Державне підприємство спеціального зв`язку (код ЄДРПОУ 24366929), ТОВ «ЕЙР ЕКСПРЕС» (код ЄДРПОУ 30435146), ТОВ «Уорлд Кур`єр України» (код ЄДРПОУ 35430827), ТОВ «ТММ ЕКСПРЕС» (код ЄДРПОУ 35712122), ТОВ «ТНТ Україна» (код ЄДРПОУ 39500321), ДП «Форінтос» (код ЄДРПОУ 31626281), ДП МЕП «Юкрейнієн Парсел Сервіс» (код ЄДРПОУ 20044695), ТОВ «ПОСТІНТЕРНЕЙШНЛ» (код ЄДРПОУ 25401674) задіяні у злочинній схемі по ухиленню від сплати податків при ввезенні, митному оформленні та безпосередньо під час передачі посилок замовнику, що призводить до фактичного ненадходження до бюджетів чи Державних цільових фондів податку на додану вартість та мита в особливо великих розмірах.

Київською митницею Держмитслужби проведено планову перевірки стосовно додержання вимог діючого законодавства, яке регламентує здійснення митного контролю та митного оформлення товарів, що переміщуються через митний кордон України у МЕВ (міжнародних експрес відправлень) та МПВ (міжнародних поштових відправлень), за результатами якої складено акт про проведення планової перевірки від 31.07.2020. Встановлено, що ряд підприємств, зокрема ТОВ Фірма «ЕЛІН ЛТД» (код ЄДРПОУ 19364905), Державне підприємство спеціального зв`язку (код ЄДРПОУ 24366929), ТОВ «ЕЙР ЕКСПРЕС» (код ЄДРПОУ 30435146), ТОВ «ТММ ЕКСПРЕС» (код ЄДРПОУ 35712122), ТОВ «ТНТ Україна» (код ЄДРПОУ 39500321), ДП «Форінтос» (код ЄДРПОУ 31626281), ДП МЕП «Юкрейнієн Парсел Сервіс» (код ЄДРПОУ 20044695), ТОВ«ПОСТІНТЕРНЕЙШНЛ» (код ЄДРПОУ 25401674), у період грудня 2019 по липень 2020 років здійснили ряд операцій пов`язаних з оформлення міжнародних експрес-відправлень за сумою до 100 Євро.

За версією слідства злочинна схема кримінального правопорушення полягає в тому, що вартість товарів, яка переміщується в міжнародних поштових відправленнях занижується та оформлюється до 150 (100) Євро, оскільки відповідно до п. 1 ст. 234 МК України, товари (за винятком підакцизних), що переміщуються (пересилаються) на адресу одного одержувача (юридичної або фізичної особи) в одній депеші від одного відправника у міжнародних поштових відправленнях на адресу одного одержувача (юридичної або фізичної особи) в одному вантажі експрес-перевізника від одного відправника у міжнародних експрес-відправленнях, якщо їх сумарна фактурна вартість не перевищує еквівалент 150 (100) євро, не є об`єктом оподаткування митними платежами.

Зазначені дії службових осіб ТОВ Фірма «ЕЛІН ЛТД», Державне підприємство спеціального зв`язку, ТОВ «ЕЙР ЕКСПРЕС», ТОВ «ТММ ЕКСПРЕС», ТОВ «ТНТ Україна», ДП «Форінтос», ДП МЕП «Юкрейнієн Парсел Сервіс», ТОВ«ПОСТІНТЕРНЕЙШНЛ» призводять до фактичного ненадходження до бюджетів чи Державних цільових фондів податку на додану вартість та мита в особливо великих розмірах.

За наслідками такої діяльності на адресу ГУ ДФС у м. Києві направлено реєстри випущених міжнародних експрес відправлень для проведення в межах компетенції перевірки, спрямованої на встановлення можливого комерційного призначення товарів та здійснення їх одержувачами підприємницької діяльності без реєстрації.

Для встановленняусіх обставинздійснення діяльностів управлінніпротидії митнимправопорушенням таконтрабанді Київськоїмитниці Держмитслужбиз метоювиявлення тафіксації відомостейпро обставинивчинення кримінальногоправопорушення виникланеобхідність упроведенні обшуку в приміщенні Київської митниці Держмитслужби за адресою: м. Київ, бульвар Вацлава Гавела, 8-А, що на праві власності належить Державі Україна в особі Державної фіскальної служби України (Державної митної служби України).

Вивчивши клопотання та додані до нього матеріали, заслухавши пояснення прокурора, який підтримав клопотання, слідчий суддя не знаходить підстав для задоволення клопотання з огляду на наступне.

Згідно з ч. 2 ст. 30 Конституції України не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

За ч.1 та ч.2 ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якої метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді. При цьому під житлом особи розуміється будь-яке приміщення, яке знаходиться у постійному чи тимчасовому володінні особи, незалежно від його призначення і правового статусу, та пристосоване для постійного або тимчасового проживання в ньому фізичних осіб, а також всі складові частини такого приміщення. Не є житлом приміщення, спеціально призначені для утримання осіб, права яких обмежені за законом. Під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

Відповідно до ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

При цьому, клопотання прокурора має відповідати вимогам ч.3 ст.234 КПК України, зокрема в ньому мають бути зазначені відомості про особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться, про речі, документи або осіб, яких планується відшукати, та до клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Необхідність долучення до клопотання прокурора оригіналів чи копій документів, якими він обґрунтовує своє клопотання, є необхідним з метою перевірки слідчим суддею обставин, визначених у ч.5 ст.234 КПК України.

Згідно з ч.5 ст.234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: 1)було вчинено кримінальне правопорушення; 2)відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3)відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4)відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Отже, сторона обвинувачення, ініціюючи проведення такої слідчої дії, як зокрема обшук житла чи іншого приміщення має довести наявність достатніх підстав вважати, що відшукані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні приміщенні чи іншому володінні особи і можуть бути доказами саме у вказаному кримінальному провадженні.

На даний час до клопотання на підтвердження викладених в ньому обставин фактично не долучено жодних належних та допустимих доказів на підтвердження того, що відшукувані речі та документи знаходяться у зазначеному в клопотанні приміщенні саме у розслідуваному кримінальному провадженні із вказаною правовою кваліфікацією, як і не доведені підстави для проведення обшуку саме у вказаному приміщенні, зважаючи на недоведеність обставин наявності речей та документів в приміщенні за адресою: м. Київ, бульвар Вацлава Гавела, 8-А. Вказані обставини унеможливлюють повно, всебічно, і об`єктивно з`ясувати всі обставини на які посилається прокурор, обґрунтовуючи підстави для проведення обшуку.

28 квітня 2016 року Європейським судом з прав людини було ухвалено рішення у справі «Багієва проти України» (заява №41085/05), яке набуло статусу остаточного 28 липня 2016 року. У цьому рішенні Європейський суд констатував порушення статті 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод у зв`язку з тим, що проведений у квартирі заявниці обшук становив втручання у її право на повагу до свого житла, яке не було пропорційним відповідній меті, а також порушення статті 13 Конвенції з огляду на те що у заявниці не було ефективного засобу юридичного захисту у зв`язку з її скаргою за ст. 8 Конвенції.

Отже, невиконання вимог про законність, обґрунтованість та вмотивованість рішення слідчого судді тягне за собою визнання обшуку незаконним, та розглядається Європейським Судом з Прав Людини як порушенняст.8Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Таким чином на даний час клопотання прокурора Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 не відповідає вимогам ч.3 ст.234 КПК України і за таких обставин прокурором не доведено обставин зазначених у ч.5 ст.234 КПК України, а тому клопотання про проведення обшуку на даний час задоволенню не підлягає.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 233-236, 309 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В:

У задоволенні клопотання прокурора прокурора відділу процесуального керівництва та підтримання публічного обвинувачення управління організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням органів Державної фіскальної служби України Департаменту нагляду за органами безпеки, фіскальною та прикордонною службами Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 , про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні № 42020000000001682 від 14.09.2020 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудШевченківський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення20.11.2020
Оприлюднено13.02.2023
Номер документу93395425
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —761/37498/20

Ухвала від 20.11.2020

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Осаулов А. А.

Ухвала від 20.11.2020

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Осаулов А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні