Рішення
від 08.12.2020 по справі 370/2652/20
МАКАРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

МАКАРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Д.Ростовського, 35, смт. Макарів, Київська область, 08001, тел/факс (04578)5-13-39, e-mail inbox@mk.ko.court.gov.ua

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"08" грудня 2020 р. Справа №370/2652/20

Макарівський районний суд Київської області у складі головуючого судді Тандира О.В., із секретарем судового засідання Прокопчук О.О., при розгляді у підготовчому судовому засіданні у порядку загального позовного провадження у залі суду в смт Макарів Макарівського району Київської області справи за позовом

ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Королівської сільської ради Макарівського району Київської області про встановлення факту, що має юридичне значення та визнання права на спадщину,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , (далі - позивачі), в особі представника адвоката Ганенка Р.А., звернулись до суду з позовом до Королівської сільської ради Макарівського району Київської області (далі - відповідач), в якому вказали, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер їх дід, ОСОБА_3 , який проживав та був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

За життя ОСОБА_3 , склав заповіт, згідно якого все своє майно, де б воно не було і з чого б не складалось, в тому числі все те, що належатиме йому на день смерті і на що він матиме право за законом, заповів позивачам.

Після його смерті відкрилася спадщина, до складу якої зокрема увійшло право на земельну частку (пай) розміром 4,45 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), яка перебувала у колективній власності КСП Росія , розташоване на території Королівської сільської ради Макарівського району Київської області. Зазначене право на земельну частку (пай) розміром 4,45 в умовних кадастрових спадкодавець ОСОБА_3 , успадкував від своєї померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 дружини - бабусі позивачок, ОСОБА_4 .

Позивачі є єдиними спадкоємцями за заповітом. Інших спадкоємців щодо спадкового майна за законом/заповітом немає.

В установлений законом шестимісячний строк позивачі звернулись до нотаріуса з відповідною заявою про прийняття спадщини, а потім з заявами про видачу свідоцтва про право на спадщину, проте їм було відмовлено у видачі свідоцтв про право на спадщину за заповітом на право на земельну частку (пай) розміром 4,45 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), яка перебувала у колективній власності КСП Росія , розташовану на території Королівської сільської ради Макарівського району Київської області, яке належало дружині спадкодавця - ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , спадкоємцем якої був її чоловік - ОСОБА_3 , який прийняв спадщину, але не оформив своїх спадкових прав.

Враховуючи викладене, позивачі, посилаючись на ст.ст. 1216-1218, 1223, 1268, 1297 ЦК України просили суд визнати за ними у рівних частках (по 1/2 за кожною) в порядку спадкування за заповітом після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 право на земельну частку (пай) розміром 4,45 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), яка перебувала у колективній власності КСП Росія , розташовану на території Королівської сільської ради Макарівського району Київської області, яке належало дружині спадкодавця - ОСОБА_4 .

Ухвалою Макарівського районного суду Київської області від 17.11.2020 року позов ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі. Розгляд цивільної справи вирішено здійснювати в порядку загального позовного провадження та призначено підготовче засідання на 08.12.2020 року, встановлено відповідачу 15-тиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву відповідно до ст. 178 ЦПК України.

Також даною ухвалою суду у порядку вимог ст. 84 ЦПК України витребувано від Макарівської районної державної нотаріальної контори Київської області належним чином засвідчену копію спадкової справи №521/2007 до майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 , яка надійшла до суду 02.12.2020 року, та приєднана до матеріалів справи.

У підготовче судове засідання позивачі та їх представник не прибули. Представник письмово повідомив суд про розгляд справи за їх відсутності, позовні вимоги підтримав, просив їх задовольнити із викладених у позовній заяві підстав.

Відповідач в установлений судом строк подав відзив на позовну заяву, в якому проти задоволення позову не заперечив, та просив слухати справу у відсутності його представника.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Дослідивши письмові матеріали справи, суд встановив наступне.

ІНФОРМАЦІЯ_2 померла бабуся позивачів ОСОБА_4 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданим 20.09.2006 р., Королівською сільською радою Макарівського району Київської області, актовий запис №28.

Відповідно до довідки від 30.07.2020 р., вих. №471, виданої Королівською сільською радою Макарівського району Київської області, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , в період з 01.01.1969 року і до дня смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 дійсно проживала та була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 . За вказаною адресою особи, що проживали та були зареєстровані разом з ОСОБА_4 : ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 - чоловік. Підстава: погосподарська книга №3 за 2006-2010 роки Королівської сільської ради Макарівського району Київської області, номер особового рахунку 210.

ОСОБА_4 належало право на земельну частку (пай) розміром 4,45 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), розташована на території Королівської сільської ради Макарівського району Київської області, що підтверджується сертифікатом на право на земельну частку (пай) серії КВ №90073346, виданим 03.03.1997 року та зареєстрованим 05.03.1997 року в Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за №0133.

ІНФОРМАЦІЯ_1 , у віці 68 років помер дід позивачів ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 , виданим 11.06.2007 р., Королівською сільською радою Макарівського району Київської області, актовий запис №17.

Відповідно до довідки від 30.07.2020 р., вих. №470, виданої Королівською сільською радою Макарівського району Київської області, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , в період з 01.01.1969 року і до дня смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 дійсно проживав та був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 . За вказаною адресою особи, що проживали та були зареєстровані разом з ОСОБА_3 - відсутні. Підстава: погосподарська книга №3 за 2006-2010 роки Королівської сільської ради Макарівського району Київської області, номер особового рахунку НОМЕР_3 .

За життя ОСОБА_3 , 31.10.2006 р., склав заповіт, посвідчений секретарем виконкому Королівської сільської ради Макарівського району Київської області та зареєстрований в реєстрі за №59, згідно якого усе своє майно, де б воно не було і з чого б не складалось, в тому числі все те, що належатиме йому на день смерті і на що він матиме право за законом, заповів своїм онукам ОСОБА_2 та ОСОБА_1 в рівних долях кожному.

Позивачі у справі, ОСОБА_1 та ОСОБА_2 є онуками померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 , що вбачається з документів позивачок: свідоцтва про народження ОСОБА_1 , серії НОМЕР_4 , свідоцтва про шлюб ОСОБА_1 , серії НОМЕР_5 , свідоцтва про народження ОСОБА_2 , серії НОМЕР_6 , свідоцтва про шлюб ОСОБА_2 , серії НОМЕР_7 та документів матері позивачок: свідоцтва про народження ОСОБА_5 , серії НОМЕР_8 , свідоцтва про укладення шлюбу ОСОБА_5 , серії НОМЕР_9 .

Після смерті ОСОБА_3 , відкрилася спадщина за заповітом, зокрема, на право на земельну частку (пай) розміром 4,45 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), яка перебувала у колективній власності КСП Росія , розташовану на території Королівської сільської ради Макарівського району Київської області, яку він успадкував від своєї померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 дружини - ОСОБА_4 .

ОСОБА_3 був єдиним спадкоємцем першої черги за законом до майна померлої дружини ОСОБА_4 , оскільки на день її смерті проживав та був зареєстрованим з останньою (довідка від 30.07.2020 №471, видана Королівською сільською радою Макарівського району Київської області).

Позивачки ОСОБА_1 , та ОСОБА_2 , є єдиними спадкоємцями за заповітом до майна померлого ОСОБА_3 .

Звернувшись до нотаріуса з метою отримання свідоцтв про право на спадщину за заповітом на земельну частку (пай) розміром 4,45 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), яка перебувала у колективній власності КСП Росія , розташовану на території Королівської сільської ради Макарівського району Київської області після смерті ОСОБА_3 , позивачам було відмовлено у їх видачі.

Згідно постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 10.10.2020 р., №1161/02-31, наданої Макарівською районною державною нотаріальною конторою Київської області, 07.07.2007 року, позивачки по справі звернулись до Макарівської районної ДНК Київської області з метою отримання свідоцтв про право на спадщину за заповітом на право на земельну частку (пай) розміром 4,45 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), яка перебувала у колективній власності КСП Росія , розташовану на території Королівської сільської ради Макарівського району Київської області, яке належало дружині спадкодавця - ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , спадкоємцем якої був її чоловік - ОСОБА_3 , який прийняв спадщину, але не оформив своїх спадкових прав. Макарівською районною ДНК Київської області заведена спадкова справа №521/2007 до майн померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 . Проте видати свідоцтва про право на спадщину позивачкам на зазначене право нотаріус не може. Встановлено, що документально родинні відносини між спадкодавцем і його дружиною не підтверджуються, оскільки згідно свідоцтва про одруження спадкодавця, шлюб було укладено між ним та ОСОБА_6 , у той час як згідно свідоцтва про смерть померла ОСОБА_4 , що унеможливлює видачу свідоцтв на заявлену спадщину.

Також наявні розбіжності у зазначені імені бабусі позивачок у свідоцтві про народження матері позивачок ОСОБА_7 серії НОМЕР_8 , виданому 03.03.1964 року Королівською сільською радою Макарівського району Київської області: у свідоцтві про народження у графі мати зазначено ОСОБА_6 , в той час як згідно свідоцтва про смерть померла ОСОБА_4 .

Відповідно до експертного висновку від 02.09.2020 року №056/1631-т, наданого українським бюро лінгвістичних експертиз (висновок додається), з практики лінгвістичних експертиз відомі випадки зближення в усному мовленні (із наступним перенесенням в офіційні документи) етимологічно віддалених імен ОСОБА_6 та ОСОБА_4 . Таке зближення (до ступеня змішування) відбувається здебільшого за посередництвом розмовних варіантів зазначених імен, а саме ряду гіпокористиків та демінутивів або внаслідок фіксації в офіційних документах розмовного варіанта особового імені ОСОБА_6 - ОСОБА_4 . З урахуванням зазначеного особові імена ОСОБА_4 та ОСОБА_6 попри розбіжності в документах, наданих для експертизи, а також інших документах зазначеної особи є ідентичними.

Відповідно до рішення Макарівського районного суду Київської області від 05.03.2012 року у справі №2-1045/11 за позивачами ОСОБА_2 та ОСОБА_1 визнано право власності на спадкове майно за законом в рівних частках (по 1/2 за кожною), що складається з домоволодіння по АДРЕСА_1 , що належало ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Між сторонами виникли правовідносини, які регулюються вимогами Цивільного кодексу України (далі - ЦК України).

Статтею 1216 ЦК України передбачено, що спадкуванням є перехід прав та обов`язків фізичної особи, яка померла (спадкодавець) до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст. 1217 та 1223 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом. Право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 1233 та ч. 1 ст. 1235 ЦК України заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті. Заповідач може призначити своїми спадкоємцями одну або кілька фізичних осіб, незалежно від наявності у нього з цими особами сімейних, родинних відносин, а також інших учасників цивільних відносин.

Згідно ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно з ч. 1, ч. 2, ч. 3 та ч. 5 ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Не допускається прийняття спадщини з умовою чи із застереженням. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 1297 ЦК України, спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину за законом/заповітом.

Відповідно до листа Верховного Суду України від 17.07.2012 р., Судова практика розгляду справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення дружина чи чоловік також мають право на спадкування у разі смерті одного з подружжя, однак такі члени сім і не перебувають у кровному спорідненні. Встановлення факту родинних відносин між такими особами чинним законодавством не передбачено, для них може мати правове значення встановлення факту реєстрації шлюбу чи факту проживання однією сім`єю без реєстрації шлюбу у відповідних випадках.

Таким чином вимога про встановлення факту реєстрації шлюбу не може бути розглянута в порядку окремого провадження, оскільки від цього залежить виникнення права на спадкування у позивачів ОСОБА_1 , та ОСОБА_2 , за заповітом ОСОБА_3 , який в свою чергу успадкував право на земельну частку (пай) розміром 4,45 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), яка перебувала у колективній власності КСП Росія , розташовану на території Королівської сільської ради Макарівського району Київської області після ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Приймаючи визнання відповідачем позову, що не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, оцінюючи належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, суд визнає їх належними, допустимими, достовірними, а позов таким, що підлягає задоволенню, оскільки достовірно встановлено, що позивачі є спадкоємцями за заповітом усього майна померлого ОСОБА_3 , які спадщину у встановленому законом порядку прийняли, інших спадкоємців ні за законом, ні за заповітом немає, нотаріус відмовив у видачі свідоцтва про право на спадщину на земельну частку (пай) розміром 4,45 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), яка перебувала у колективній власності КСП Росія , розташовану на території Королівської сільської ради Макарівського району Київської області, яку померлий ОСОБА_3 , успадкував після смерті дружини ОСОБА_6 .

За клопотанням позивачів судові витрати з відповідача не стягуються та покладаються на позивача, оскільки відповідач не вчиняв дій щодо порушень прав позивачів, які стали підставою цього позову.

Згідно ч. 5 ст. 268 ЦПК України датою ухвалення рішення, ухваленого за відсутності учасників справи, є дата складення повного судового рішення.

Керуючись ст. ст. 5, 76-81, 83, 95, ч.3 ст.200, ч.4 ст.206, 247, 265, 141, 354-355 ЦПК України суд,

у х в а л и в :

Позовні вимоги ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Королівської сільської ради Макарівського району Київської області про встановлення факту, що має юридичне значення та визнання права на спадщину - задовольнити.

Встановити факт реєстрації 10.01.1962 року шлюбу між ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , НОМЕР_10 , в рівних частинах по 1/2 за кожною в порядку спадкування за заповітом після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 право на земельну частку (пай) розміром 4,45 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), яка перебувала у колективній власності КСП Росія , розташована на території Королівської сільської ради Макарівського району Київської області, згідно сертифікату на право на земельну частку (пай) серії КВ №90073346, виданим 03.03.1997 року та зареєстрованим 05.03.1997 року в Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за №0133.

Рішення може бути оскаржене до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а якщо воно не проголошувалося - з дати складання повного його тексту, через Макарівський районний суд.

Рішення суду набирає законної сили відповідно до вимог ст. 273 ЦПК України.

Повний текст рішення складено та підписано 08.12.2020 року.

Реквізити учасників справи:

ОСОБА_1 - адреса: АДРЕСА_2 ; КРНКПП НОМЕР_11 .

ОСОБА_2 - адреса: АДРЕСА_1 ; РНОКПП НОМЕР_10 .

Королівська сільська рада - адреса: 08012, с. Королівка, Макарівського району Київської області, вул.Олександра Кравченка, 93. Код ЄДРПОУ 04362326.

Суддя О.В. Тандир

СудМакарівський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення08.12.2020
Оприлюднено10.12.2020
Номер документу93407181
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —370/2652/20

Ухвала від 16.03.2021

Цивільне

Макарівський районний суд Київської області

Тандир О. В.

Рішення від 08.12.2020

Цивільне

Макарівський районний суд Київської області

Тандир О. В.

Ухвала від 17.11.2020

Цивільне

Макарівський районний суд Київської області

Тандир О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні