Ухвала
від 02.12.2020 по справі 761/39002/20
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/39002/20

Провадження № 2-з/761/1302/2020

У Х В А Л А

02 грудня 2020 року Шевченківський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді: Саадулаєва А.І.,

за участі секретаря: Валової Д.С.,

розглянувши у судовому засіданні заяву ОСОБА_1 , про забезпечення позову по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 , особи, які можуть набути статус учасника справи: Товариство з обмеженою відповідальністю Юридична фірма АРІЕС , Національний Банк України, Товариство з обмеженою відповідальністю Юридична компанія Амстердам , Державне підприємство Прозорро.Продажі ,

встановив:

01 грудня 2020 року ОСОБА_1 звернулася до Шевченківського районного суду м. Києва із заявою, про забезпечення позову до подання позову по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 , особи, які можуть набути статус учасника справи: Товариство з обмеженою відповідальністю Юридична фірма АРІЕС , Національний Банк України, Товариство з обмеженою відповідальністю Юридична компанія Амстердам , Державне підприємство Прозорро.Продажі .

Заявник просить суд забезпечити позов, шляхом заборони адміністратору електронної торгової системи ProZorro.Продажі , Державному підприємству ПРОЗОРРО.ПРОДАЖІ (Україна, 01601, місто Київ, ВУЛИЦЯ БУЛЬВАРНО-КУДРЯВСЬКА, будинок 22; код ЄДРПОУ 42068925), організаторам (оператором, електронним майданчикам) відкритих електронних торгів (електронних аукціонів), Товариству з обмеженою відповідальністю ЮРИДИЧНА ФІРМА АРІЕС (Україна, 01032, м. Київ, вул. Саксаганського, буд. 106/11, кв. 3; код ЄДРПОУ 19240103), а також будь-яким іншим юридичним чи фізичним особам вчиняти будь-які дії, направлені на організацію/проведення відкритих електронних торгів (електронних аукціонів), а також оформлення їх результатів щодо лоту № 12В70/07-К або іншого лоту, відносно продажу права вимоги за кредитним договором № 70/07-К від 17.08.2007 та договорами забезпечення (іпотеки, поруки), в тому числі: укладати і підписувати будь-які протоколи відкритих торгів (електронних аукціонів), договори, (в тому числі: договори купівлі-продажу, договори відступлення права вимоги, тощо), проводити розрахунки (сплачувати платежі, приймати платежі) на підставі протоколів відкритих торгів (електронних аукціонів), приймати, оформлювати та передавати будь-які документи пов`язані з предметом торгів (електронних аукціонів).

Заява обґрунтована такими обставинами.

1.Наміром звернення до суду протягом десяти днів із позовом про припинення договору № 42-Л про передавання в управління непроданих активів, укладеного 09 лютого 2015 року між Національним Банком України, TOB ЮРИДИЧНА КОМПАНІЯ АМСТЕРДАМ та TOB ЮРИДИЧНА ФІРМА АРІЕС , визнання протиправним рішення Комітету з питань нагляду та регулювання діяльності банків, нагляду (оверсайту) платіжних систем Національного банку України від 03 листопада 2020 року № 481.

2. Незаконним зверненням стягнення на заставлене майно та його відчуження, що в подальшому може ускладнити ефективний захист та поновлення прав заявника, у зв`язку з чим, на думку заявника, позов необхідно забезпечити шляхом заборони вчиняти дії, спрямовані на продаж прав вимоги за кредитним договором № 70/07-К від 17.08.2007.

Відповідно до ч.1 ст.153 ЦПК України заява про забезпечення позову розглядається судом не пізніше двох днів з дня її надходження без повідомлення учасників справи (учасників третейського (арбітражного) розгляду).

З врахуванням наведеного, сторони в судове засідання не викликались, оскільки суд дійшов висновку про розгляд вказаної заяви за їх відсутності у відповідності до положень ч. 1 ст. 153 ЦПК України.

При цьому, фіксування судового засідання за допомогою технічних засобів не здійснювалось відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Так, дослідивши матеріали цивільної справи, вивчивши заяву про забезпечення позову, суд дійшов висновку, що заява про забезпечення позову не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно із ч.ч. 1 та 2 статті 149 ЦПК України, суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 150 цього Кодексу заходів забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Види забезпечення позову визначені положеннями статті 150 ЦПК України та до них належать: накладенням арешту на майно та (або) грошові кошти, що належать або підлягають передачі або сплаті відповідачеві і знаходяться у нього чи в інших осіб; забороною вчиняти певні дії; встановленням обов`язку вчинити певні дії; забороною іншим особам вчиняти дії щодо предмета спору або здійснювати платежі, або передавати майно відповідачеві чи виконувати щодо нього інші зобов`язання; зупиненням продажу арештованого майна, якщо подано позов про визнання права власності на це майно і про зняття з нього арешту; зупиненням стягнення на підставі виконавчого документа, який оскаржується боржником у судовому порядку; передачею речі, яка є предметом спору, на зберігання іншим особам, які не мають інтересу в результаті вирішення спору; зупиненням митного оформлення товарів чи предметів; арештом морського судна, що здійснюється для забезпечення морської вимоги; іншими заходами, необхідними для забезпечення ефективного захисту або поновлення порушених чи оспорюваних прав та інтересів, якщо такий захист або поновлення не забезпечуються заходами, зазначеними у пунктах 1 - 9 цієї частини.

Заходи забезпечення позову, крім арешту морського судна, що здійснюється для забезпечення морської вимоги, мають бути співмірними із заявленими позивачем вимогами (ч. 3 ст. 150 ЦПК України). Вказана норма є імперативною.

При цьому, метою забезпечення позову є вжиття судом, у провадженні якого знаходиться справа, заходів щодо охорони матеріально-правових інтересів позивача від можливих недобросовісних дій із боку відповідача з тим, щоб забезпечити позивачу реальне та ефективне виконання судового рішення, якщо воно буде прийняте на користь позивача, в тому числі задля попередження потенційних труднощів у подальшому виконанні такого рішення.

Забезпечення позову по суті - це обмеження суб`єктивних прав, свобод та інтересів відповідача або пов`язаних із ним інших осіб в інтересах забезпечення реалізації в майбутньому актів правосуддя і задоволених вимог позивача (заявника).

Достатньо обґрунтованим для забезпечення позову є підтверджена доказами наявність фактичних обставин, з якими пов`язується застосування певного виду забезпечення позову. Про такі обставини може свідчити вчинення відповідачем дій, спрямованих на ухилення від виконання зобов`язання після пред`явлення вимоги чи подання позову до суду, наприклад, реалізація майна чи підготовчі дії до його реалізації. Саме лише посилання в заяві на потенційну можливість ухилення відповідача від виконання судового рішення без наведення відповідного обґрунтування не є достатньою підставою для задоволення відповідної заяви. Аналогічна позиція викладена у постанові Верховного Суду від 17 жовтня 2018 року у справі № 183/5864/17-ц (провадження № 61-38692св18).

Розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд (суддя) має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з`ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам (п.3-4 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову від 22 грудня 2006 року N 9).

Відповідно до ч.1 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Відповідно до частин 5, 6 вказаної статті докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Згідно із ч.1 ст. 83 ЦПК України сторони та інші учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду. У разі неможливості самостійно надати докази, учасник справи, відповідно до ч.1 ст. 84 ЦПК України, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Вказані норми спрямовані на реалізацію статтей 12, 13 ЦПК України, відповідно до яких цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій. А суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Враховуючи зазначені норми, суд бере до уваги те, що заявник звернувся із вказаною заявою до подання позовної заяви. Однак, приймаючи до уваги предмет позову та розмір позовних вимог, а також наявність рішення Московського районного суду м. Харкова від 08.11.2013 року у справі № 643/287/13-ц, яким позов Публічного акціонерного товариства Земельний банк до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором задоволено частково. Стягнуто з ОСОБА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , на користь Публічного акціонерного товариства Земельний банк заборгованість за кредитним договором в розмірі 234222,90 грн. (двісті тридцять чотири тисячі двісті двадцять дві гривні дев`яносто копійок), суд дійшов висновку про неспівмірність заходу забезпечення позову, про який просить заявник, а тому на думку суду відсутні підстави для задоволення заяви про забезпечення позову, поданої до подання позовної заяви.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. 12, 13, 81-84, 149-151, 153, 353-354 ЦПК України, суд,

ухвалив:

В задоволенні заяви ОСОБА_1 , про забезпечення позову по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 , особи, які можуть набути статус учасника справи: Товариство з обмеженою відповідальністю Юридична фірма АРІЕС , Національний Банк України, Товариство з обмеженою відповідальністю Юридична компанія Амстердам , Державне підприємство Прозорро.Продажі - відмовити.

Ухвала суду може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення шляхом подання апеляційної скарги до Київського апеляційного суду через Шевченківський районний суд м. Києва.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Ухвала суду набирає законної сили в порядку ст. 261 ЦПК України.

Суддя:

СудШевченківський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення02.12.2020
Оприлюднено10.12.2020
Номер документу93424690
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —761/39002/20

Ухвала від 02.12.2020

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Саадулаєв А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні