Ухвала
від 07.12.2020 по справі 296/10333/20
КОРОЛЬОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа № 296/10333/20

1-кс/296/4174/20

УХВАЛА

Іменем України

07 грудня 2020 року м.Житомир

Слідчий суддя Корольовського районного суду міс та Житомира ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора відділу Житомирської обласної прокуратури ОСОБА_3 ,

розглянувши у судовому засіданні клопотання прокурора відділу Житомирської обласної прокуратури ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні №12020060000000161 від 21.02.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.191 Кримінального кодексу України,

В С Т А Н О В И В:

І. СУТЬ КЛОПОТАННЯ

1.1. 07.12.2020 прокурор звернувся до Корольовського районного суду міста Житомира з клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку за місцем розташування цілісного майнового комплексу виробничих потужностей та ін. споруд за адресою: Хмельницька область, смт. Нова Ушиця, вул. Гагаріна, 68, з метою відшукання і вилучення речей та документів щодо злочинної діяльності, зразків молочної продукції (фальсифікату) під виглядом масла вершкового, фінансово-господарських документів за 2019-2020 роки щодо придбання, виготовлення, руху, зберігання, транспортування фальсифікованої та іншої молочної продукції, документів щодо проведення розрахунків (накладні, договори купівлі-продажу, чорнові записи, документацію щодо лабораторних досліджень та інші фінансово-господарські документи, штампи, тощо), зразків тари та пакування, інших документів, що вказують на виробника продукції, комп`ютерної техніки, де може міститися інформація про злочинну діяльність, мережу виробників, постачальників та контрагентів з реалізації, сформовані бухгалтерські документи в електронному вигляді та облік «чорнової» бухгалтерії, магнітних носіїв інформації (флеш-носіїв інформації), печаток вищевказаних та інших підконтрольних СПД, зокрема, ТОВ «Вівальді Д» код ЄДРПОУ 41035134, ПП «Продцентр-Плюс» код ЄДРПОУ 37677991, ТОВ «Віді» код ЄДРПОУ 40575332, ТОВ «Авідаль» код ЄДРПОУ 42668821, ПП «Дживальдіс» код ЄДРПОУ 37971230, ТОВ «Адаліс» код ЄДРПОУ 42934908, грошових коштів, одержаних в результаті вчинення злочину, та тих, які зберігаються без офіційних документів, що підтверджують законність їх отримання, та інших речей і документів, що окремо або в їх сукупності можуть мати значення для встановлення істини у даному кримінальному провадженні.

1.2. Обставинами, які розслідуються органом досудового розслідування є те, що в кінці 2019 службові особи ряду комунальних установ Житомирської області, діючи за попередньою змовою зі службовими особами ТОВ «Вівальді Д» код ЄДРПОУ 41035134, зловживаючи своїм службовим становищем, вчиняють дії, спрямовані на заволодіння державними коштами при здійсненні закупівель продовольчих товарів. Зокрема укладено договори постачання масла вершкового відповідно до ДСТУ 4399-2005 на період 2020 року на загальну суму 646.3 тис. гривень. Однак, службовими особами ТОВ «Вівальді Д», з метою отримання прибутки, у порушення вимог законодавства, що регулює відносини у сфері виготовлення та реалізації продовольчих товарів, використовуючи документи про якість та безпечність продукції, що містять достовірні відомості, продовжуються постачання до комунальних підприємств під виглядом масла вершкового фальсифікату на основі рослинних трансжирів.

1.3. Вказані обставини органом досудового розслідування попередньо кваліфіковані досудовим розслідуванням за ч. 3 ст. 191 КК України.

1.4. В клопотанні вказано, що ТОВ «Вівальді Д», виробничі потужності якого знаходяться в смт. Нова Ушиця Хмельницької області, вул. Гагаріна, буд. 68 спеціалізується на виробництві масла. Посадові особи вказаного підприємства, діючи умисно, з метою отримання прибутку від реалізації на ринку України небезпечної продовольчої продукції, у порушення вимог законодавства, що регулює відносини у сфері виготовлення та реалізації продовольчих товарів, використовуючи документи про якість та безпечність продукції, що містять недостовірні відомості, протягом 2019-2020 років здійснили виробництво та реалізували на внутрішньому ринку недоброякісне масло вершкове, що не відповідає заявленим вимогам ДСТУ.

Місцем виробництва та зберігання недоброякісної продукції є Хмельницька область, смт. Нова Ушиця, вул. Гагаріна, 68.

За вказаною адресою зберігаються знаряддя вчинення кримінального правопорушення, грошові кошти, одержані в результаті його вчинення, та ті, які зберігаються без офіційних документів, що підтверджують законність їх отримання, документи фінансово-господарської діяльності, які містять відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення, бухгалтерські документи, комп`ютерна техніка, що містить сформовані бухгалтерські документи в електронному вигляді та облік «чорнової» бухгалтерії, магнітні носії інформації (флеш-носії інформації), печатки вищевказаних та інших підконтрольних учасникам злочинної діяльності СПД, чорнові записи, розрахункові картки для зняття готівки в банкоматах банківських відділеннях) та інші речі і документи, що можуть мати значення для встановлення істини у даному кримінальному провадженні.

Крім того за вказаною адресою можуть знаходитись зразки недоброякісних товарів, які поставляються ТОВ «Вівальді Д» та ПП «Продцентр-Плюс» як «Масло селянське солодковершкове 73%, ДСТУ4399:2005».

1.5. Посилаючись на те, що без виявлення і вилучення зазначених предметів та документів неможливо всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження, оскільки вони містять інформацію, яка є предметом доказування, підлягає використанню під час проведення відповідних судових експертиз та має значення для встановлення фактза адрессою: Хмельницька область, смт. Нова Ушиця, вул. Гагаріна, 68.

ІІ. ПРОЦЕДУРА

2.1. Під час судового розгляду клопотання про надання дозволу на проведення обшуку здійснювалося повне фіксування судового засідання за допомогою технічних засобів.

2.2. Прокурор у судовому засіданні клопотання підтримав та просив його задовольнити.

ІІІ. КРИМІНАЛЬНО-ПРОЦЕСУАЛЬНЕ ЗАКОНОДАВСТВО

Стаття 13. Недоторканність житла чи іншого володіння особи

1. Не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим судовим рішенням, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Стаття 94. Оцінка доказів

1. Слідчий суддя за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин кримінального провадження, керуючись законом, оцінюють кожний доказ з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів - з точки зору достатності та взаємозв`язку для прийняття відповідного процесуального рішення.

Стаття 234.Обшук

1. Обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення […].

[…]5. Слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що:

1) було вчинено кримінальне правопорушення;

2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування;

3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду;

4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи;

5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, […] а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

ІV. ОЦІНКА СЛІДЧОГО СУДДІ

4.1. СУ ГУНП в Житомирській області проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні №12020060000000161 від 21.02.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.191 Кримінального кодексу України.

4.2. Слідчий суддя вважає, що прокурором доведено наявність достатніх підстав вважати, що має місце вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.191 КК України за фактом зловживання службовими особами ряду комунальних установ Житомирської області, та ТОВ «Вівальді Д» своїм службовим становищем.

4.3. Водночас, під час розгляду клопотання не доведено та матеріалами не підтверджено наявність достатніх підстав вважати, що до вчинення даного кримінального правопорушення причетні зазначені у клопотанні підконтрольні СПД.

4.4. В порушення вимог пунктів 3 та 4 частини 5 статті 234 КПК України, до клопотання не долучено та в судовому засіданні не надано достатніх доказів на підтвердження того, що відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду, а також, що відшукувані речі і документи перебувають у приміщеннях за місцем розташування цілісного майнового комплексу виробничих потужностей та ін. споруд за адресою: Хмельницька область, смт. Нова Ушиця, вул. Гагаріна, 68.

4.5. Крім того прохальна чаатина клопотання не містить даних про особу, якій належить приміщення та земельна ділянка на якій воно розташоване, до яких планується отримання дозволу на проведення обшуку, та осіб, у фактичному володінні яких вони знаходяться, що є порушенням вимог п.5 ч.2 ст.235 КПК України.

4.2. Таким чином, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання про надання дозволу на проведення обшуку задоволенню не підлягає.

Керуючись статтями 8, 13, 234, 369-372 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя,

П О С Т А Н О В И В :

1. У задоволенні клопотання прокурора відділу Житомирської обласної прокуратури ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні №12020060000000161 від 21.02.2020 відмовити.

2. Згідно із ч. 6 статті 234 КПК України у разі відмови у задоволенні клопотання про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи слідчий, прокурор не має права повторно звертатися до слідчого судді з клопотанням про дозвіл на обшук того самого житла чи іншого володіння особи, якщо у клопотанні не зазначені нові обставини, які не розглядалися слідчим суддею.

Ухвала слідчого судді апеляційному оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення07.12.2020
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу93439219
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні №12020060000000161 від 21.02.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.191 Кримінального кодексу України

Судовий реєстр по справі —296/10333/20

Ухвала від 07.12.2020

Кримінальне

Корольовський районний суд м. Житомира

Рожкова О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні