Ухвала
від 10.12.2020 по справі 369/2923/20
КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 369/2923/20

Провадження №1-кп/369/1076/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10.12.2020 м. Київ

Києво-Святошинський районний суд Київської області в складі:

головуючого судді: ОСОБА_1

при секретарці: ОСОБА_2

за участі прокурорки ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в м. Києві клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку з дійовим каяттям у кримінальному провадженні за обвинуваченням:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Боярка Києво-Святошинського району Київської області, українки, громадянки України, зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимої,

-у скоєнні злочину, передбаченого ч.1 ст. 366-1 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

На підставі наказу директора комунального підприємства «Інформаційне агентство «Боярка-Інформ» №90 від 24.11.2015 (на цей час - комунальне підприємство «Боярський інформаційний центр»), ОСОБА_4 прийнято на посаду головного бухгалтера комунального підприємства «Інформаційне агентство «Боярка-Інформ» (ЄДРПОУ 33143962, далі - комунальне підприємство), юридична адреса: Київська область, Києво-Святошинський район, м. Боярка, вул. Білогородська, 13.

Відповідно до посадової інструкції головного бухгалтера, затвердженої директором комунального підприємства, та підписаної 24.11.2015 ОСОБА_4 головний бухгалтер підпорядковується безпосередньо директору підприємства та здійснює організацію бухгалтерського обліку господарсько-фінансової діяльності та контроль за ощадливим використанням матеріальних, трудових і фінансових ресурсів, має право підпису організаційно-розпорядчих документів з питань, що входять у його функціональні обов`язки, а також платіжних та інших фінансових документів тощо.

Відповідно до п. 1.1. Статуту комунального підприємства засновником комунального підприємства «Інформаційне агентство «Боярка-Інформ» є Боярська міська рада Києво-Святошинського району Київської області.

У відповідності до ст. 81 Цивільного кодексу України вказане комунальне підприємство є юридичною особою публічного права.

Відповідно до ч.3 ст. 65 Господарського кодексу України, керівник підприємства, головний бухгалтер, члени наглядової ради (у разі її утворення), виконавчого органу та інших органів управління підприємства відповідно до статуту є посадовими особами цього підприємства. Статутом підприємства посадовими особами можуть бути визнані й інші особи.

Відповідно до підпункту «а» пункту 2 частини першої статті 3 Закону України Про запобігання корупції» суб`єктами, на яких поширюється дія цього Закону, є особи, які для цілей цього закону прирівнюються до осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, у тому числі посадові особи юридичних осіб публічного права.

Згідно з Роз`ясненням щодо застосування окремих положень Закону України «Про запобігання корупції» стосовно заходів фінансового контролю», яке затверджено рішенням Національного агентства з питань запобігання корупції № 3 від 11.08.2016 під посадовими особами юридичних осіб публічного права, слід розуміти працівників юридичних осіб публічного права, які наділені посадовими повноваженнями здійснювати організаційно-розпорядчі чи адміністративно-господарські функції.

Таким чином, ОСОБА_4 , займаючи посаду головного бухгалтера комунального підприємства «Інформаційне агентство «Боярка-Інформ», тобто являючись суб`єктом відповідальності за правопорушення, пов`язані з корупцією, згідно з пп. «а» п. 2 ч. 1 ст. З Закону України «Про запобігання корупції», будучи звільненою з займаної посади наказом директора комунального підприємства №2 від 11.05.2018, тобто припинивши свою діяльність, пов`язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, маючи всі необхідні умови та технічні можливості, в порушення вимог абз. 2 ч. 2 ст. 45 Закону України «Про запобігання корупції», умисно у період з 01.01.2019 по 01.04.2019 не подала наступного року після припинення діяльності декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за минулий рік, шляхом заповнення такої на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції.

Прокурорка просила закрити провадження в зв`язку з дійовим каяттям ОСОБА_4 .

ОСОБА_4 підтримала думку прокурорки.

Суд кваліфікує дії ОСОБА_4 за ч. 1 ст. 366-1 КК України, як умисне неподання суб`єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, передбаченої Законом України «Про запобігання корупції».

Згідно ст. 45 КК України особа, яка вперше вчинила кримінальний проступок або необережний нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона після вчинення кримінального правопорушення щиро покаялася, активно сприяла розкриттю кримінального правопорушення і повністю відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.

В той же час рішенням Конституційного суду України від 27.10.2020 р. №13-р/2020, ст.. 366-1 КК України визнано такою, що не відповідає вимогам Конституції України, таким чином фактично відбулась декриміналізація діяння, передбаченого ст.. 366-1 КК України.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 284 КПК України, кримінальне провадження закривається у разі набрання чинності законом, яким скасована кримінальна відповідальність за діяння вчинене особою. Таким чином кримінальне провадження підлягає закриттю саме на цій підставі.

Враховуючи вищенаведене та керуючись ст.ст. 284 , 286, 372 КПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

В задоволенніклопотання прозвільнення ОСОБА_4 в зв`язку із дійовим каяттям відмовити.

ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за скоєння злочину, передбаченого ч 1 ст. 366-1 КК України звільнити, у зв`язку з скасуванням кримінальної відповідальності за діяння, передбачене ч. 1 ст. 366-1 КК України вчинене особою, а кримінальне провадження відносно неї закрити.

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга протягом семи днів з дня її проголошення до Київського апеляційного суду через Києво-Святошинський районний суд Київської області.

СУДДЯ ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення10.12.2020
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу93440277
СудочинствоКримінальне
Суть: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Боярка Києво-Святошинського району Київської області, українки, громадянки України, зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимої, -у скоєнні злочину, передбаченого ч.1 ст. 366-1 КК України

Судовий реєстр по справі —369/2923/20

Ухвала від 10.12.2020

Кримінальне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Лисенко В. В.

Ухвала від 02.03.2020

Кримінальне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Лисенко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні