Рішення
від 10.12.2020 по справі 349/1612/20
РОГАТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 349/1612/20

Провадження № 2-о/349/65/20

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

10 грудня 2020 року м. Рогатин

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

в складі головуючого судді Могили Р.Г.,

за участі секретаря судового засідання Іванило Т.Є.,

розглянув у відкритому судовому засіданні у порядку окремого провадження цивільну справу №349/1612/20 за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - Васючинська сільська рада Рогатинського району Івано-Франківської області про встановлення факту родинних відносин ,

ВСТАНОВИВ:

Стислий виклад позиції заявника та заінтеросованої особи.

У листопаді 2020 року ОСОБА_1 , інтереси якої представляє адвокат Микитчин П.С. звернулася до суду із заявою про встановлення факту, що ОСОБА_2 , який помер був її рідним братом .

Заява обґрунтована тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її рідний брат ОСОБА_2 . Після його смерті відкрилась спадщина на належне йому майно. Заявниця є спадкоємцем ОСОБА_2 та звернулася до нотаріуса із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом на земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва , які розташовані на території Васючинської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області. Проте їй було відмовлено, у зв`язку з неможливістю підтвердити факт родинних відносин з померлим ОСОБА_2 , а саме, що вона є його рідною сестрою. Відсутність документів, які підтверджують родинні відносини, унеможливлює оформлення права на спадщину.

Заяви, клопотання та інші процесуальні дії у справі.

Ухвалою судді від 09 листопада 2020 року призначено справу для розгляду по суті.

Заявник ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилася. Представник заявника адвокат Микитчин П.С. подав клопотання про розгляд справи за його відсутності, заяву підтримує повністю.

Васючинська сільська рада Рогатинського району Івано-Франківської області подала заяву про розгляд справи за відсутності її представника, в якій вказала, що не заперечує щодо задоволення заяви ОСОБА_1 .

Відповідно до ч. 3 ст. 211 ЦПК України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

У зв`язку з тим, що особи, які беруть участь у справі в підготовче засідання не з`явились, відповідно до вимог ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Фактичні обставини, встановлені судом та зміст спірних правовідносин, з посиланням на докази.

Дослідивши письмові докази, суд дійшов висновку, що заява підлягає задоволенню з огляду на таке.

ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серія НОМЕР_1 , виданим 18 серпня 2011 року Васючинською сільською радою Рогатинського району Івано-Франківської області.

Згідно копії свідоцтва про народження ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , серія НОМЕР_2 , виданого 24 січня 1973 року Рогатинським райбюро ЗАГС, в графі батько зазначено ОСОБА_3 , а в графі мати - ОСОБА_4 .

Відповідно до копії свідоцтва про народження ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , серія НОМЕР_3 , виданого 15 січня 1959 року Васючинською сільською радою в графі батько зазначено - ОСОБА_3 , а в графі мати - ОСОБА_7 . Отже, згідно свідоцтв про народження ОСОБА_2 та ОСОБА_1 імена їхніх батьків повністю збігаються, однак різні прізвища матері.

З копії свідоцтва про розірвання шлюбу серія НОМЕР_4 від 13 червня 2001 року вбачається, що ОСОБА_1 після одруження змінила прізвище на ОСОБА_1 .

Постановою державного нотаріуса Рогатинської районної державної нотаріальної контори від 21 жовтня 2020 року ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва , які розташовані на території Васючинської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області, оскільки відсутні документи, які б підтверджували родинний зв`язок померлого ОСОБА_4 із ОСОБА_1 .

Згідно довідки виконавчого комітету Васючинської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області №340 від 28 вересня 2020 року ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 є рідними братом і сестрою. Їхній батько ОСОБА_3 , який помер до народження дочки ОСОБА_1 , а тому їй у свідоцтві про народження помилково записали дівоче прізвище матері - ОСОБА_1 .

Норми права, які застосував суд та мотиви їх застосування.

Окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав ( ч.1 ст.293 ЦПК України).

Згідно п.5 ч.2 ст.293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами ( п.1 ч.1 ст.315 ЦПК України).

У п.7 постанови Пленуму Верховного Суду України "Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення" № 5 від 31 березня 1995 року зазначено, що суд вправі розглядати справи про встановлення факту родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину.

Встановлення факту, що ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 є її рідним братом, необхідне заявниці для одержання в нотаріуса свідоцтва про право на спадщину за законом на земельні ділянки.

Керуючись ст.ст.259, 263-265,319 ЦПК України,

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа - Васючинська сільська рада Рогатинського району Івано-Франківської області про встановлення факту родинних відносин, задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 був рідним братом ОСОБА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Івано-Франківського апеляційного суду або через Рогатинський районний суд Івано-Франківської області протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстроване місце проживання: с.Васючин, Рогатинський район, Івано-Франківська область, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_5 .

Заінтересована особа: Васючинська сільська рада Рогатинського району Івано-Франківської області, місцезнаходження: Івано-Франківська область, Рогатинський район, с. Васючин , код ЄДРПОУ 04354806.

Дата складення повного судового рішення - 10 грудня 2020 року.

Суддя Р.Г. Могила

СудРогатинський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення10.12.2020
Оприлюднено11.12.2020
Номер документу93443839
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —349/1612/20

Рішення від 10.12.2020

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Могила Р. Г.

Ухвала від 09.11.2020

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Могила Р. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні