Рішення
від 09.12.2020 по справі 627/769/20
КРАСНОКУТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 627/769/20

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 грудня 2020 року смт. Краснокутськ

Краснокутський районний суд Харківської області в складі:

головуючого - судді Каліберди В.А.,

при секретарі - Коломієць Н.Д.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт Краснокутськ Харківської області цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа - В`язівська сільська рада Краснокутського району Харківської області про визнання особи такою, що втратила право на користування жилим приміщенням,

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом про визнання особи такою, що втратила право на користування жилим приміщенням.

В обґрунтування своїх позовних вимог позивач зазначив, що він являється власником житлового будинку з господарськими будівлями, що розташований по АДРЕСА_1 , що підтверджується Витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності від 24.04.2017 року.

Однак, відповідно до довідки В`язівської сільської ради Краснокутського району Харківської області у вказаному житловому будинку зареєстрований відповідач ОСОБА_2 , який з 2013 року не проживає у вказаному будинку.

Позивачу належить право володіти, користуватися і розпоряджатися будинком, а наявність реєстрації відповідача порушує вказані права позивача.

Тому ОСОБА_1 звернувся до суду з позовною заявою про визнання особи такою, що втратила право на користування жилим приміщенням , оскільки іншим шляхом зняти ОСОБА_2 з реєстрації неможливо.

В судовому засіданні позивач підтримав заявлені вимоги та прохав їх задовольнити.

Відповідач ОСОБА_2 в відкрите судове засідання повторно не з`явився, причину неявки суду не повідомив, хоча був викликаний своєчасно та у встановлений законом порядок.

Представник третьої особи - В`язівської сільської ради Краснокутського району Харківської області в судове засідання не з`явився, однак надав суду заяву про розгляд справи у відсутність представника, при прийнятті рішення по справі покладався на розсуд суду.

Відповідно до ст. 280 ЦПК України суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів якщо відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання та не з`явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин.

Суд, заслухавши пояснення позивача та свідків, перевіривши та дослідивши письмові докази, повно та всебічно з`ясувавши обставини справи, прийшов до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Як вбачається з матеріалів справи, що згідно Витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності від 24.04.2017 року №85672031, житловий будинок з господарськими будівлями, що розташовані по АДРЕСА_1 на праві приватної власності належить позивачу ОСОБА_1 , що підтверджується копією вказаного витягу.

Як вбачається з довідки В`язівської сільської ради Краснокутського району Харківської області від 03.03.2020 року №46 за вищевказаною адресою зареєстровані: ОСОБА_3 , 1964 року народження та ОСОБА_2 , 1982 року народження.

Відповідно до акту обстеження домоволодіння від 03 березня 2020 року, складеного депутатом В`язівської сільської ради Краснокутського району Харківської області Пономаренко Г.І. в присутності сусідів: ОСОБА_4 та ОСОБА_5 вбачається, що гр. ОСОБА_2 дійсно зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , однак з жовтня 2013 року за вказаною адресою не проживає.

Окрім цього, допитані в судовому засіданні в якості ОСОБА_4 та ОСОБА_5 підтвердили факт не проживання гр. ОСОБА_2 з жовтня 2013 року за адресою: АДРЕСА_1 .

У відповідності до ч.1 ст.321 ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

На підставі ст.391 ЦК України власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном.

Згідно ст.317 ЦК України власникові належить право володіння, користування та розпорядження своїм майном.

У відповідності до ч.1 ст.319 ЦК України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону.

Згідно ст. 71 ЖК Української РСР при тимчасовій відсутності наймача або його членів сім`ї за ним зберігається жиле приміщення протягом шести місяців.

Відповідно до ст. 72 ЖК Української РСР визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням внаслідок відсутності цієї особи понад встановлені

строки, провадиться в судовому порядку.

Стаття 3 Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" визначає, що місце перебування - адміністративно-територіальна одиниця, на території якої особа проживає строком менше шести місяців на рік; місце проживання - житло, розташоване на території адміністративно-територіальної одиниці, в якому особа проживає, а також спеціалізовані соціальні установи, заклади соціального обслуговування та соціального захисту, військові частини; реєстрація - внесення інформації до реєстру територіальної громади, документів, до яких вносяться відомості про місце проживання/перебування особи, із зазначенням адреси житла/місця перебування із подальшим внесенням відповідної інформації до Єдиного державного демографічного реєстру в установленому Кабінетом Міністрів України порядку.

Враховуючи вищевикладене судом встановлено, що дійсно ОСОБА_2 за вищевказаною адресою не проживає на протязі 7 років; добровільно знятися з реєстраційного обліку не бажає, тому всебічно, повно, об`єктивно дослідивши наявні у справі докази, з`ясувавши обставини, на які посилався позивач, як на підставу своїх вимог, суд вважає, що позов ОСОБА_1 підлягає задоволенню в повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 4,5,13,76-83,141,265,280-283 ЦПК України, ст.ст.317, 319, 321, 391 ЦК України, суд,

В И Р І Ш И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа - В`язівська сільська рада Краснокутського району Харківської області про визнання особи такою, що втратила право на користування жилим приміщенням - задовольнити повністю.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 таким, що втратив право на користування жилим приміщенням в житловому будинку АДРЕСА_1 .

Зобов`язати В`язівську сільську раду Краснокутського району Харківської областізняти ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 з реєстрації за вказаною адресою, без пред`явлення паспорта громадянина України.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача поданою протягом тридцяти днів з дня отримання його копії.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер: НОМЕР_1 ) .

ОСОБА_2 (місце проживання: АДРЕСА_1 ) .

В`язівська сільська рада Краснокутського району Харківської області (місцезнаходження: провул. Погорєлова №2, с. В`язова, Краснокутський район, Харківська область, код ЄДРПОУ: 04397371).

СУДДЯ В.А. КАЛІБЕРДА

Дата ухвалення рішення09.12.2020
Оприлюднено11.12.2020
Номер документу93448543
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —627/769/20

Рішення від 09.12.2020

Цивільне

Краснокутський районний суд Харківської області

Каліберда В. А.

Ухвала від 09.12.2020

Цивільне

Краснокутський районний суд Харківської області

Каліберда В. А.

Ухвала від 10.11.2020

Цивільне

Краснокутський районний суд Харківської області

Каліберда В. А.

Ухвала від 25.09.2020

Цивільне

Краснокутський районний суд Харківської області

Каліберда В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні