Рішення
від 10.12.2020 по справі 470/773/20
БЕРЕЗНЕГУВАТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2-о/470/19/20

Справа № 470/773/20

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 грудня 2020 року смт. Березнегувате

Березнегуватський районний суд Миколаївської області у складі головуючого судді Лященка В.Л., за участю секретаря судового засідання Дячук А.А.,розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 до заінтересованої особи Білоусівської сільської ради Великоолександрівського району Херсонської області про встановлення факту належності правовстановлюючого документу ,

ВСТАНОВИВ:

20 листопада 2020 року заявник ОСОБА_1 звернулася до Березнегуватського районного суду Миколаївської області з заявою до заінтересованої особи Білоусівської сільської ради Великоолександрівського району Херсонської області про встановлення факту належності правовстановлюючого документу .

Заява мотивована тим, що згідно державного акта на право приватної власності на землю серії ІІІ-ХС № 006113, виданого 30.12.2001 року на підставі рішення ХІХ сесії 23 скликання Білоусівської сільської ради від 27.12.2001 року № 140, заявнику належить на праві власності земельна ділянка площею 13,11 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. У державному акті по батькові заявниці вказано « ОСОБА_2 » , однак за всіма документами вона - « ОСОБА_3 » . Через вказану помилку в написанні по-батькові заявниці вона не має можливості укласти договір оренди земельної ділянки, посвідчити заповіт на неї та вчинити інші дії, пов`язані з земельною ділянкою.

Враховуючи вищевикладене, заявник просить суд встановити факт належності їй державного акта на право приватної власності на землю.

У судове засідання представник заявника ОСОБА_4 не з`явилась, надала заяву в якій просила розглянути справу за її відсутності та заявника, вимоги викладені в заяві підтримала.

Представник заінтересованої особи Білоусівської сільської ради Великоолександрівського району Херсонської області в судове засідання не з`явився, про час та місце був повідомлений належним чином та завчасно.

За таких обставин, суд вважає можливим провести розгляд справи за наявними матеріалами.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Суд, дослідивши матеріали справи, в межах заявлених вимог та наданих доказів, приходить до переконання, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно ст.316 ЦПК України, заява фізичної особи про встановлення факту, що має юридичне значення, подається до суду за місцем її проживання.

Так, судом встановлено, що на підставі рішення ХІХ сесії 23 скликання Білоусівської сільської ради від 27.12.2001 року № 140, заявнику було надано право власності на земельну ділянку площею 13,11 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та видано 30.12.2001 року державний акт на право приватної власності на землю серії ІІІ-ХС № 006113 (а.с.7).

Під час підготовки державного акту до видачі в графі прізвище, ім`я та по батькові власника вказано - ОСОБА_5 замість вірного ОСОБА_1 .

Факт належності заявнику державного акта на право приватної власності на землю серії ІІІ-ХС № 006113 підтверджується дослідженими судом доказами: копією паспорта громадянина України серії НОМЕР_1 , виданого ОСОБА_1 , (а.с.3), довідкою про присвоєння ідентифікаційного номера заявнику ОСОБА_1 (зв.а.с.3), посвідкою про народження заявника № НОМЕР_2 (а.с.5), свідоцтвом про одруження серії НОМЕР_3 (а.с.4), пенсійним посвідченням заявника № НОМЕР_4 (а.с.6).

У вищезазначених документах зазначено по батькові заявника - « ОСОБА_3 » .

Крім того, заявником на підтвердження своїх вимог надано довідку Білоусівської сільської ради Великоолександрівського району Херсонської області від 20.05.2011 року № 75, згідно якої ОСОБА_1 належить земельна ділянка розміром 13,11 га, згідно державного акта на право приватної власності на землю серії ІІІ-ХС № 006113 від 30.12.2001 року (а.с.9).

Частиною 2 п.12 Постанови Пленуму Верховного Суду України №5 від 31.03.1995 року Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення зазначено, що суд може встановлювати факти належності особі документів, які не відносяться до таких, що посвідчують особу.

Згідно вимоги п.6.ч.1ст.315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

В порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

За змістом п.12 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 року № 5 Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення , при розгляді справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, вказаними у свідоцтві про народження або в паспорті, у тому числі, факту належності правовстановлюючого документа, в якому допущені помилки у прізвищі, імені, по батькові або замість імені чи по батькові зазначені ініціали, суд повинен запропонувати заявникові подати докази про те, що правовстановлюючий документ належить йому і що організація, яка видала документ, не має можливості внести до нього відповідні виправлення. Разом з тим, цей порядок не застосовується, якщо виправлення в таких документах належним чином не застережені або ж їх реквізити нечітко виражені внаслідок тривалого використання, неналежного зберігання, тощо. Це є підставою для вирішення питання про встановлення факту, про який йдеться в документі, відповідно до чинного законодавства.

Предметом розгляду заяви є встановлення факту належності правовстановлюючого документа який, необхідний заявнику для оформлення особистих, майнових прав, що випливають із цього факту.

У даному конкретному випадку, виключним способом захисту права заявника є звернення до суду із заявою в порядку окремого провадження про встановлення факту, що має юридичне значення, а саме факту належності правовстановлюючого документу особі.

Заяву про встановлення факту належності правовстановлюючого документа можуть подавати: особа - власник правовстановлюючого документа, якій необхідно довести належність цього документа їй; спадкоємці померлої особи - власника цього документа для оформлення спадкових прав; утриманці померлого для одержання пенсії; прокурор у порядку статей 45 , 46 ЦПК ; інші особи, які заінтересовані у встановленні факту.

Оцінюючи належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, суд вважає доведеним факт належності заявнику ОСОБА_1 наведеного Державного акта на право приватної власності на землю серії ІІІ-ХС № 006113, виданого 30.12.2001 року на підставі рішення ХІХ сесії 23 скликання Білоусівської сільської ради від 27.12.2001 року № 140, виданого на ім`я ОСОБА_5 , а тому заявлені вимоги підлягають задоволенню.

Частиною 7 ст. 294 ЦПК України визначено, що при ухваленні судом рішення судові витрати не відшкодовуються, якщо інше не встановлено законом.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.42, 293, 294, 319 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 до заінтересованої особи Білоусівської сільської ради Великоолександрівського району Херсонської області про встановлення факту належності правовстановлюючого документу - задовольнити.

Встанови факт належності державного акта на право приватної власності на землю серії ІІІ-ХС № 006113, виданого 30.12.2001 року на підставі рішення ХІХ сесії 23 скликання Білоусівської сільської ради Великоолександрівського району Херсонської області від 27.12.2001 року № 140 ОСОБА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або про прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відомості про учасників справи:

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце проживання та реєстрації: АДРЕСА_1 , паспорт серії НОМЕР_1 , виданий 19.06.1997 року Великоолександрівським РВ УМВС України в Херсонській області , ідентифікаційний номер - НОМЕР_5 .

Заінтересована особа: Білоусівська сільська рада Великоолександрівського району Херсонської області, місцезнаходження: 74114, пров. Радянський, 4, с. Білоусове, Великоолександрівський район, Херсонська область,код ЄДРПОУ 26348611.

Повний текст рішення складено 10.12.2020 року.

Суддя В. Л. Лященко

Дата ухвалення рішення10.12.2020
Оприлюднено11.12.2020
Номер документу93458209
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту належності правовстановлюючого документу

Судовий реєстр по справі —470/773/20

Рішення від 10.12.2020

Цивільне

Березнегуватський районний суд Миколаївської області

Лященко В. Л.

Ухвала від 24.11.2020

Цивільне

Березнегуватський районний суд Миколаївської області

Лященко В. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні