Рішення
від 12.11.2020 по справі 574/192/20
БУРИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 574/192/20

Провадження №2/574/163/2020

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 листопада 2020 року Буринський районний суд Сумської області

в складі: головуючого судді Куцан В.М.

з участю секретаря судового засідання Кошелєвої Н.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Буринського районного суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Сніжківської сільської ради Буринського району Сумської області, третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог, щодо предмета спору Буринська районна державна адміністрація, про встановлення факту, що має юридичне значення та визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування,

в с т а н о в и в:

Позивач звернувся до суду з даним позовом мотивуючи тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер його батько ОСОБА_2 , у зв`язку з чим відкрилася спадщина, до складу якої ввійшло, в тому числі, право на земельну частку пай, яке було посвідчено сертифікатом серії СМ №0086342, яку він прийняв шляхом фактичного вступу в управління та володіння спадковим майном після смерті своєї матері ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , але юридично за життя не оформив. Він прийняв спадщину шляхом подання відповідної заяви до органів нотаріату, будучи спадкоємцем за заповітом та отримав свідоцтва про право на спадщину на частину спадкового майна. Однак нотаріус відмовив йому у видачі свідоцтва про право на спадщину на вищевказану земельну частку (пай), оскільки в сертифікаті, що посвідчує право ОСОБА_3 на земельну частку (пай) маються виправлення (підчистки) щодо написання імені останньої. Крім того, не підтверджуються родинні відносини між ОСОБА_3 та ОСОБА_2 , у зв`язку з відсутністю актового запису про народження останнього в реєстраційних органах. При вказаних обставинах він не може отримати свідоцтво про право на спадщину в нотаріальній конторі, у зв`язку з чим просив встановити факт належності ОСОБА_3 зазначеного вище сертифікату, встановити факт родинних відносин між ОСОБА_3 та ОСОБА_2 та визнати за ним право на цю земельну частку (пай) в порядку спадкування за заповітом.

Позивач ОСОБА_1 позовні вимоги підтримав, просив справу розглянути без його участі, про що повідомив суд письмовою заявою.

Представник відповідача Сніжківської сільської ради в задоволенні позовної заяви не заперечував, просив справу розглянути без його участі, про що повідомив суд письмово листом.

Представник третьої особи Буринської РДА в задоволенні позовної заяви не заперечував, просив справу розглянути без його участі, про що повідомив суд письмово листом.

Приймаючи до уваги, що сторони в судове засідання не з`явилися, подавши заяви про розгляд справи у їх відсутності, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось, відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України.

Дослідивши обставини справи, надані докази та давши їм оцінку, суд приходить до висновку про задоволення позову з наступних підстав.

Відповідно до ч.4 ст.206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_3 помер батько позивача ОСОБА_2 , що вбачається з копії свідоцтва про смерть, копії паспорта позивача та копії свідоцтва про народження позивача (а.с.6-7,12,15).

Після смерті останнього відкрилася спадщина, до складу якої ввійшло, в тому числі, право на земельну частку (пай) розміром 4,61 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості) на території Сніжківської сільської ради Буринського району Сумської області, що було посвідчено сертифікатом на право на земельну частку (пай) серії СМ №0086342, яку він прийняв після смерті ІНФОРМАЦІЯ_4 своєї матері ОСОБА_3 фактично вступивши в управління та володіння спадковим майном згідно вимог ст.529, п.1 ч.1 ст.549 ЦК Української РСР, які діяли на час відкриття спадщини, являючись при цьому спадкоємцем першої черги за законом, але за життя юридично не оформив, що підтверджується копією свідоцтва про смерть ОСОБА_3 , копією сертифікату на право на земельну частку (пай), інформаційною довідкою про вартість земельної частки (паю), довідкою Сніжківської сільської ради, довідками відділу у Буринському районі головного управління Держгеокадастру у Сумській області, інформаційними довідками зі Спадкового реєстру (заповіти/спадкові договори) та Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) (а.с.8-11,13,17,19,95-96).

Спадщину після смерті ОСОБА_2 прийняв його син ОСОБА_1 - позивач по справі, подавши згідно ст.1269 ЦК України до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини, будучи спадкоємцем за заповітом та на частину спадкового майна отримав свідоцтва про право на спадщину за заповітом, що вбачається з копії спадкової справи (а.с.53-93).

Однак отримати свідоцтво про право на спадщину в нотаріуса на вищевказану земельну частку (пай) позивач не може, оскільки у вище зазначеному сертифікаті є виправлення у написанні імені спадкодавця ОСОБА_3 , а саме ОСОБА_4 виправлено на ОСОБА_5 , що вбачається з копії сертифікату на право на земельну частку (пай) та роз`яснення приватного нотаріуса Головенської Л.В. (а.с.9,28).

Разом з тим право ОСОБА_3 на вказану земельну частку (пай) у суду сумнівів не викликає, так як фактично, паювання сільськогосподарських земель в Україні розпочалося після прийняття Указу Президента України «Про невідкладні заходи щодо прискорення земельної реформи у сфері сільськогосподарського виробництва» №666/94 від 10.11.1994 року та Указу від 08.08.1995 року «Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам та організаціям» №720/95.

Зокрема, згідно п.2 Указу Президента України «Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам та організаціям» , право на земельну частку (пай) мають члени колективного сільськогосподарського підприємства, в тому числі пенсіонери, які раніше працювали в ньому і залишаються членами зазначеного підприємства кооперативу, товариства, відповідно до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю.

Згідно із законодавством, членами КСП були, зокрема, такі особи: постійні працівники - члени КСП, пенсіонери, які раніше працювали в КСП і залишилися його членами. Крім того, право на земельний пай мають спадкоємці тих членів КСП, які мали таке право, але померли до моменту видачі документа про це право, а саме - земельного сертифіката (Указ Президента України від 10 листопада 1994 року № 666/94 Про невідкладні заходи щодо прискорення земельної реформи у сфері сільськогосподарського виробництва ).

Тобто відповідно до змісту статей 22,23 Земельного кодексу України ( 1990 р. N 561-XII) та Указу Президента України від 08.08.1995 року право на земельний пай у таких випадках особа набуває за наявності усіх трьох умов - перебування в членах КСП, включення до списку осіб, доданого до державного акта на право колективної власності на землю, одержання КСП Державного акта.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 , будучи колишнім членом КСП - пенсіонеркою, була включена до відповідного списку громадян - членів САПТЗТ Сніжки , який додавався до Державного акту на право колективної власності на землю серії СМ №000018 і їй вищевказаний сертифікат на право на земельну частку (пай) був виданий відповідно до рішення Буринської районної державної адміністрації від 29.07.1996 №282, що підтверджується Державним актом на право колективної власності на землю, доданим до нього списком громадян - членів САПТЗТ, копією сертифіката на право на земельну частку (пай) (а.с.9,20-22).

Відповідно до ч.2 ст.548 ЦК Української РСР, положення якого діяли на час відкриття спадщини, прийнята спадщина визнається належною спадкоємцеві з моменту відкриття спадщини.

Крім того, позивач також не спроможний належними чином оформити свої спадкові права через неможливість підтвердження родинних відносин між його бабою ОСОБА_3 та батьком ОСОБА_2 , оскільки відсутній актовий запис про народження останнього, що вбачається з листа Буринського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану та листа приватного нотаріуса Головенської Л.В. (а.с.27-28).

Між тим, родинні відносини між ОСОБА_3 та ОСОБА_2 , щодо їх кровної спорідненості, повністю підтверджені матеріалами справи.

Зокрема, як вбачається з довідки Сніжківської сільської ради Буринського району Сумської області ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 була зареєстрована та проживала в АДРЕСА_1 разом з сином ОСОБА_2 (а.с.11).

Згідно довідки Державного архіву Сумської області у наповністю збереженій книзі реєстрації актів громадянського стану про народження по с.Сніжки Буринського району Сумської області за 1941 рік відомості про народження ОСОБА_2 відсутні (а.с.25).

Відповідно до п.1 ч.1 ст.315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Таким чином, даючи оцінку наведеним вище доказам, суд вважає, що ОСОБА_3 є матір`ю ОСОБА_2 ..

З огляду на зміст зазначених норм матеріального права та їх аналізу, враховуючи, що визнання позову відповідачем не суперечить закону й не порушує права чи інтереси інших осіб, а позивач прийняв спадщину після смерті свого батька, суд приходить до висновку про обґрунтованість його вимог та необхідності задоволення позову в повному обсязі.

Керуючись ст. ст. 2-7, 10-13, 23, 206, 258, 259, 265, 268, 354 ЦПК України, ст.ст.529,549 ЦК Української РСР, ст.ст. 392, 1218, 1233, 1269, 1297 ЦК України, ст. ст.22,23 ЗК України (1990 р. N 561-XII), ст.ст.81,126, 131 ЗК України, Указами Президента України Про невідкладні заходи щодо прискорення земельної реформи у сфері сільськогосподарського виробництва №66/94 від 10.11.1994 року, Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам та організаціям №720/95, ст.5 Закону України "Про колективне сільськогосподарське підприємство", суд -

ухвалив:

Позов ОСОБА_1 до Сніжківської сільської ради Буринського району Сумської області, третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог, щодо предмета спору Буринська районна державна адміністрація, про встановлення факту, що має юридичне значення та визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування задовольнити повністю.

Встановити факт про те, що ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 у віці 78 років в селі Сніжки Буринського району Сумської області є матір`ю ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у віці 76 років в м.Конотоп Сумської області.

Встановити факт про те, що сертифікат серії СМ №0086342 на право на земельну частку (пай) у землі, яка перебувала у колективній власності САПТЗТ Сніжки розміром 4,61 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), виданий Буринською районною державною адміністрацією 01.08.1996 року і зареєстрований у Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за № НОМЕР_1 , належить ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 у віці 78 років в селі Сніжки Буринського району Сумської області.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 (місце проживання: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 ), в порядку спадкування за заповітом після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , право на земельну частку (пай) у землі, що перебувала у колективній власності САПТЗТ Сніжки розміром 4,61 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), що належало померлій ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 на підставі сертифікату серії СМ №0086342, зареєстрованого у Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за №342 і було успадковане ОСОБА_2 .

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Сумського апеляційного суду через Буринський районний суд (а з початком функціонування Єдиної інформаційно-телекомунікаційної системи безпосередньо до Сумського апеляційного суду) шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Головуючий:

СудБуринський районний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення12.11.2020
Оприлюднено11.12.2020
Номер документу93459516
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —574/192/20

Рішення від 12.11.2020

Цивільне

Буринський районний суд Сумської області

Куцан В. М.

Ухвала від 07.09.2020

Цивільне

Буринський районний суд Сумської області

Куцан В. М.

Ухвала від 06.03.2020

Цивільне

Буринський районний суд Сумської області

Куцан В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні