Рішення
від 10.12.2020 по справі 766/20040/20
ХЕРСОНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа №766/20040/20

Пров. №2-о/766/1064/20

10 грудня 2020 року м. Херсон

Херсонський міський суд Херсонської області в складі: головуючого судді Ус О.В., секретар судового засідання Казеєва Ю.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Херсоні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Олешківський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) про встановлення факту народження,-

ВСТАНОВИВ:

Заявник звернулась до суду з заявою, в якій просила встановити факт народження ІНФОРМАЦІЯ_1 у неї дитини жіночої статі ОСОБА_2 та ІНФОРМАЦІЯ_2 дитини чоловічої статі ОСОБА_3 .

Заява мотивована тим, що вона ІНФОРМАЦІЯ_1 у м. Севастополь народила дитину жіночої статі ОСОБА_2 та ІНФОРМАЦІЯ_2 у м. Севастополь народила дитину чоловічої статі ОСОБА_3 . Оскільки пологи відбулись на тимчасово окупованій території України в м. Севастополь, Олешківський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) відмовив у реєстрації народження дітей. Вказані обставини змусили її звернутись до суду.

Ухвалою Херсонського міського суду Херсонської області від 10 грудня 2020 року провадження у справі відкрито в порядку окремого провадження та призначено судовий розгляд на 10.12.2020 р.

Заявник в судове засідання не з`явилась, подано суду заяву про розгляд справи за відсутності, вимоги заяви підтримала, просила їх задовольнити.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явився, подано заяву про розгляд справи за відсутності представника.

За приписами ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи в їх сукупності та перевіривши їх доказами, суд дійшов до висновку, про задоволення заяви з наступних підстав.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 у ОСОБА_1 народилась дитина жіночої статі, про що видано свідоцтво про народження Відділом записів актів громадянського стану Балаклавського району міста Севастополя Управління РАЦС міста Севастополя серії НОМЕР_1 від 14.11.2019 р.

Олешківським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) за вих. №169-37/1816 від 10.12.2020р. відмовлено у державній реєстрації народження дитини жіночої статі, яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 , оскільки свідоцтво про народження видане Відділом записів актів громадянського стану Балаклавського району міста Севастополя Управління РАЦС міста Севастополя серії НОМЕР_1 від 14.11.2019 р., є недійсним і не створює правових наслідків.

ІНФОРМАЦІЯ_2 у ОСОБА_1 народилась дитина чоловічої статі, про що видано свідоцтво про народження Відділом записів актів громадянського стану Балаклавського району міста Севастополя Управління РАЦС міста Севастополя серії НОМЕР_2 від 09.09.2020 р.

Олешківським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) за вих. №169-37/1817 від 10.12.2020р. відмовлено у державній реєстрації народження дитини чоловічої статі, який народився ІНФОРМАЦІЯ_2 , оскільки свідоцтво про народження видане Балаклавського району міста Севастополя Управління РАЦС міста Севастополя серії НОМЕР_2 від 09.09.2020 р., є недійсним і не створює правових наслідків.

Відповідно до ч.1 ст.317 ЦПК України, заява про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана батьками, родичами, їхніми представниками або іншими законними представниками дитини до будь-якого суду за межами такої території України незалежно від місця проживання заявника.

Згідно зі ст.1 Закону України Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України від 15.04.2014 року №1207-VII, тимчасово окупована територія України, якою є Автономна Республіка Крим, є невідємною частиною території України, на яку поширюється дія Конституції та законів України. Датою початку тимчасової окупації є 20 лютого 2014 року.

Відповідно до ст. 4 вказаного Закону на тимчасово окупованій території на строк дії цього Закону поширюється особливий правовий режим перетину меж тимчасово окупованої території, вчинення правочинів, проведення виборів та референдумів, реалізації інших прав і свобод людини і громадянина.

Згідно ч. 3ст. 9 Закону України Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України , будь-який акт (рішення, документ), виданий органами та/або особами, передбаченими частиною другою цієї статті, є недійсним і не створює правових наслідків.

Таким чином, свідоцтва про народження видані Відділом записів актів громадянського стану Балаклавського району міста Севастополя Управління РАЦС міста Севастополя серії НОМЕР_1 від 14.11.2019 р. та Балаклавського району міста Севастополя Управління РАЦС міста Севастополя серії НОМЕР_2 від 09.09.2020 р., є недійсними і не створюють правових наслідків.

Згідно з ч.ч.1, 2 ст.18 Закону України Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України , громадянам України гарантується дотримання у повному обсязі їхніх прав і свобод, передбачених Конституцією України, у тому числі соціальних, трудових, виборчих прав та права на освіту, після залишення ними тимчасово окупованої території. Гарантії прав, свобод та законних інтересів осіб, які переселилися з тимчасово окупованої території України та перебувають на території України на законних підставах, визначаються Законом України Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб .

Відповідно до ч. 1ст. 9 Закону України Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб від 20.10.2014 року № 1706-VII, внутрішньо переміщена особа має право, зокрема, на проведення державної реєстрації актів цивільного стану, внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання за місцем перебування.

Відповідно до п.1 Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України 18 жовтня 2000 року № 52/5, державна реєстрація актів цивільного стану проводиться з метою забезпечення реалізації прав фізичної особи та офіційного визнання і підтвердження державою фактів народження фізичної особи та її походження, шлюбу, розірвання шлюбу, зміни імені, смерті.

Згідно п 2 розділу ІІІ вищевказаних Правил, підставами для проведення державної реєстрації народження дитини є, зокрема, медичне свідоцтво про народження (форма № 103/о), форма якого затверджена наказом Міністерства охорони здоров`я України від 08.08.2006 № 545, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25.10.2006 за № 1150/13024, що видається закладами охорони здоров`я незалежно від підпорядкування та форми власності, де приймаються пологи. Ці документи подаються до органу державної реєстрації актів цивільного стану, де реєструється народження. При відсутності підстав для державної реєстрації народження, визначених у цьому пункті, державна реєстрація народження проводиться на підставі рішення суду про встановлення факту народження даною жінкою.

Оскільки реєстрація народження дітей в органах реєстрації актів цивільного стану не проводилась, то є підстави в судовому порядку встановити факт народження дитини чоловічої та жіночої статі у ОСОБА_1 , дані обставини підтверджуюься доказами зібраними у справі, паспортом заявника, карткою фізичної особи-платника податків. Свідоцтва про народження видані Відділом записів актів громадянського стану Балаклавського району міста Севастополя Управління РАЦС міста Севастополя серії НОМЕР_1 від 14.11.2019 р. та Балаклавського району міста Севастополя Управління РАЦС міста Севастополя серії НОМЕР_2 від 09.09.2020 р., є недійсними і не створюють правових наслідків, через тимчасову окупацію території України проте, сприймається судом як доказ в справі.

Разом з тим, питання щодо походження дитини від батьків та надання дітям прізвища, ім`я та по батькові при розгляді справ даної категорії до компетенції суду не входить, а є компетенцією органів реєстрації актів цивільного стану при виконанні судового рішення.

Заходи забезпечення позову (заяви) судом не застосовувалися.

Відповідно до ч. 7 ст. 294 ЦПК України, судові витрати не відшкодовуються.

Відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 430 ЦПК України, суд допускає негайне виконання рішень у справах про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України.

На підставі викладеного, керуючись ст. 122 СК України, грудня Закон України Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб , ст.ст. 12, 76-81, 89, 263-265, 273, 315-319, 354, 430 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , місце проживання: АДРЕСА_1 ), заінтересована особа: Олешківський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) (код ЄДРПОУ 04060192, місцезнаходження: Херсонська область, м. Олешки, вул. Пролетарська, буд. 20) про встановлення факту народження - задовольнити частково.

Встановити факт народження дитини жіночої статі ІНФОРМАЦІЯ_1 ; місце народження - м.Севастополь, у матері ОСОБА_1 , дата народження ІНФОРМАЦІЯ_3 , громадянка України.

Відомості про батька дитини записати відповідно до ч. 1 ст. 135 Сімейного кодексу України.

Встановити факт народження дитини чоловічої статі ІНФОРМАЦІЯ_2 ; місце народження - м.Севастополь, у матері ОСОБА_1 , дата народження ІНФОРМАЦІЯ_3 , громадянка України.

Відомості про батька дитини записати відповідно до ч. 1 ст. 135 Сімейного кодексу України.

В задоволенні решти вимог відмовити.

Судові витрати не відшкодовуються.

Рішення підлягає негайному виконанню. Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення або з дня складання повного судового рішення у разі оголошення вступної та резолютивної частини рішення або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи.

Апеляційні скарги подаються учасниками справи до Херсонського апеляційного суду або через Херсонський міський суд Херсонської області, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності ЦПК України в редакції від 15 грудня 2017 року.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

СуддяО. В. Ус

Дата ухвалення рішення10.12.2020
Оприлюднено11.12.2020
Номер документу93461378
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту народження

Судовий реєстр по справі —766/20040/20

Рішення від 10.12.2020

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Ус О. В.

Ухвала від 10.12.2020

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Ус О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні