Рішення
від 09.09.2020 по справі 202/8536/19
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/8536/19

Провадження № 2/202/831/2020

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

9 вересня 2020 року Індустріальний районний суд міста Дніпропетровська у складі головуючого судді Марченко Н.Ю., за участю секретаря судового засідання Хвостенко К.Ю., позивача ОСОБА_1 , відповідача Тиранської С.Ю. , розглянувши у відкритому судовому засіданні за правилами спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Квіткове, 27, 27А в особі голови правління Тиранської Світлани Юріївни про визнання дій неправомірними, зобов`язання надати інформацію та витребування документів, -

В С Т А Н О В И В:

У грудні 2019 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Квіткове, 27, 27А в особі голови правління Тиранської Світлани Юріївни про визнання дій неправомірними, зобов`язання надати інформацію та витребування документів.

У своєму позові позивач просить визнати неправомірними дії відповідача щодо відмови надати запитувану документацію щодо діяльності ОСББ Квіткове, 27, 27А , зобов`язати відповідача надати їй усю запитувану інформацію щодо діяльності ОСББ Квіткове, 27, 27А для ознайомлення з можливістю копіювання, витребувати у відповідача документацію обліку фактичних витрат ОСББ Квіткове, 27, 27А на управління (утримання) багатоквартирного будинку та прибудинкових територій, протоколи засідань та актів ревізійної комісії, протоколи установчих зборів, інформацію щодо ознайомлення співвласників про проведення установчих зборів, протоколи загальних зборів членів ОСББ (співвласників квартир), засідань правління, реєстри власників квартир, договори та акти виконаних робіт по обслуговуванню будинку та прибудинкової території, щомісячні реєстри по субсидіям, штатні розклади ОСББ Квіткове, 27, 27А , статут ОССБ Квіткове, 27, 27А зі змінами.

Позовні вимоги ОСОБА_1 обґрунтовані тим, що вона є власником житлового приміщення, розташованого в багатоквартирному будинку за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до рішення загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку від 16.09.2016 року будинки в„– 27 та АДРЕСА_1 входять до складу Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Квіткове, 27, 27А , головою правління якого є Тиранська С.Ю. , що діє на підставі статуту.

Позивач зазначає, що 1 листопада 2019 року вона та інші співвласники багатоквартирного будинку Квіткове, 27, 27А звернулися до голови правління Тиранської С.Ю. з заявою про надання для ознайомлення з можливістю копіювання документів об`єднання, а саме: документації обліку фактичних витрат ОСББ Квіткове, 27, 27А на управління (утримання) багатоквартирного будинку та прибудинкових територій, протоколів засідань та актів ревізійної комісії, протоколів установчих зборів, інформації щодо ознайомлення співвласників про проведення установчих зборів, протоколів загальних зборів членів ОСББ (співвласників квартир), засідань правління, реєстрів власників квартир, договорів та актів виконаних робіт по обслуговуванню будинку та прибудинкової території, щомісячних реєстрів по субсидіям, штатних розкладів ОСББ Квіткове, 27, 27А , статуту ОССБ Квіткове, 27, 27А зі змінами.

Дана заява була направлена поштовим зв`язком рекомендованим листом із повідомленням про вручення.

У відповіді на зазначену заяву відповідач запитувану інформацію не надала.

Тим самим, на думку позивача, відповідачем порушено положення Статусу ОССБ Квіткове, 27, 27А , Закону України Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку , Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , Закону України Про доступ до публічної інформації , Закону України Про інформацію , Закону України Про звернення громадян .

Ухвалою Індустріального районного суду м. Дніпропетровська від 21 грудня 2019 року у справі було відкрите спрощене позовне провадження з повідомленням (викликом) сторін.

У судовому засіданні позивач ОСОБА_1 свій позов підтримала та наполягала на його задоволенні.

Відповідач - голова правління Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Квіткове, 27, 27А Тиранська С.Ю. в судовому засіданні позов не визнала з підстав, викладених у відзиві на позов.

Так, відповідач відзначила, що 05.11.2019 року до ОСББ засобами поштового зв`язку надійшла заява з проханням визначити місце для ознайомлення з можливістю виготовлення копій документів та інформації за 2015-2019 роки, а саме: документації обліку фактичних витрат ОСББ Квіткове 27, 27А на управління (утримання) багатоквартирного будинку та прибудинкової територій, протоколів засідань та актів ревізійної комісії, протоколів установчих зборів, інформації щодо ознайомлення співвласників про проведення установчих зборів, протоколів загальних зборів ОСББ (співвласників квартир), засідань правління, реєстрів власників квартир, договорів та актів виконаних робіт по обслуговуванню будинку та прибудинкової території, щомісячних реєстрів по субсидіям, штатних розкладів ОСББ Квіткове, 27, 27А , статуту ОССБ Квіткове, 27, 27А зі змінами.

У відповідь на зазначену заяву було складено лист щодо оформлення звернення відповідно до статті 5 Закону України Про звернення громадян .

Вважає, що права позивача порушені не були, оскільки відповідь на звернення нею надана.

Крім того, звертає увагу, що у заяві від 01.11.2019 року містилося прохання визначити місце для ознайомлення та виготовлення копій документів та інформації.

Вимога про надання документів у заяві від 01.11.2019 року викладена не була, тому похідна вимога про зобов`язання ОСББ надати усю запитувану інформацію щодо його діяльності є необґрунтованою.

Нормативними актами не передбачено обов`язок ОСББ надавати мешканцю будинку документи щодо діяльності ОСББ для ознайомлення із можливістю копіювання, окрім фінансових звітів.

Копії фінансових звітів надані ОСОБА_1 у відповідь на звернення від 26.03.2019 року.

Відповідно до статті 5 Закону України Про інформацію позивач має право на отримання інформації щодо діяльності об`єднання, однак законодавство не містить обов`язку надання позивачу саме первинних документів, в яких міститься зазначена інформація, у тому числі для копіювання.

Відповідач наполягала на тому, що заява від 01.11.2019 року не відповідає вимог статті 5 Закону України Про звернення громадян , оскільки не містить прізвища, ім`я та по батькові, місця проживання громадянина, відсутні підписи із зазначенням дати.

Відповідно до частини 8 статі 5 вказаного Закону звернення, оформлене без дотримання зазначених вимог, повертається заявнику з відповідними роз`ясненнями не пізніше як через десять днів від дня його надходження.

Отже, на думку відповідача, заява від 01.11.2019 року не підлягала розгляду, права позивача не порушені, у зв`язку з чим відповідач просила в задоволенні позову відмовити.

Суд, з`ясувавши всі обставини справи та перевіривши їх доказами, приходить до висновку, що позовні вимоги задоволенню не підлягають з огляду на наступне:

Судом встановлено, що власниками квартир багатоквартирних будинків в„– 27 і в„– 27А по пр. Петра Калнишевського у місті Дніпрі відповідно до Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку та Типового Статуту ОСББ у 2015 році було створено Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Квіткове, 27, 27А (скорочена назва - ОСББ Квіткове, 27, 27А ).

З матеріалів справи вбачається, що позивач ОСОБА_1 є співвласником квартири АДРЕСА_1 .

Крім того, згідно з протоколом установчих зборів ОСББ Квіткове, 27, 27А від 27.07.2015 року ОСОБА_1 було обрано членом правління зазначеного об`єднання.

5 листопада 2019 року головою правління ОСББ Квіткове, 27, 27А Тиранською С.Ю. була отримана заява, в якій з посиланням на положення Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , Закону України Про звернення громадян , статут ОСББ Квіткове, 27, 27А , вимагалося визначити дату та місце для ознайомлення з можливістю виготовлення копій за власний рахунок та інформацію за 2015, 2016, 2017 , 2018 , 2019 роки: документацію обліку фактичних витрат ОСББ Квіткове, 27, 27А на управління (утримання) багатоквартирного будинку та прибудинкових територій, протоколи засідань та актів ревізійної комісії, протоколи установчих зборів, інформацію про ознайомлення співвласників про проведення установчих зборів, протоколи загальних зборів членів ОСББ (співвласників квартир), засідань правління, реєстри власників квартир, договори та акти виконаних робіт по обслуговуванню будинку та прибудинкової території, щомісячні реєстри по субсидіям, штатні розклади ОСББ Квіткове, 27, 27А , статут ОССБ Квіткове, 27, 27А зі змінами. В заяві було зазначено про надання відповіді за адресою: АДРЕСА_1 .

Поряд із цим, зазначена заява не містила дати, прізвища та підпису особи, яка її подала.

На вказану заяву головою правління ОСББ Квіткове, 27, 27А Тиранською С.Ю. була надана відповідь, в якій запропоновано оформити звернення відповідно до вимог Закону України Про звернення громадян , зокрема звернуто увагу, що у зверненні має бути зазначено прізвище, ім`я, по батькові, місце проживання громадянина, письмове звернення повинно бути підписано заявником (заявниками) із зазначенням дати.

Зазначене зумовило позивача звернутися до суду з даним позовом.

Заявляючи позов до ОСББ Квіткове, 27, 27А в особі голови правління Тиранської С.Ю., позивач просить визнати неправомірними дії відповідача щодо відмови надати запитувану документацію щодо діяльності ОСББ Квіткове, 27, 27А , зобов`язати відповідача надати їй для ознайомлення з можливістю копіювання усю запитувану інформацію щодо діяльності ОСББ Квіткове, 27, 27А , а також витребувати у відповідача документацію, перелічену в її заяві.

Вирішуючи спір між сторонами в межах заявлених позовних вимог, суд враховує, що відповідно до статті 1 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку об`єднання співвласників багатоквартирного будинку - юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна; співвласники багатоквартирного будинку - власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку.

Статтею 14 зазначеного Закону визначено, що співвласник має право: брати участь в управлінні об`єднанням у порядку, визначеному цим Законом і статутом об`єднання; обирати та бути обраним до складу статутних органів об`єднання; знайомитися з протоколами загальних зборів, робити з них виписки; одержувати в установленому порядку інформацію про діяльність об`єднання; вимагати від статутних органів захисту своїх прав та дотримання співвласниками правил добросусідства; одержувати в установленому статутом порядку інформацію про діяльність асоціації. Об`єднання на вимогу співвласника зобов`язане надати йому для ознайомлення всі свої фінансові звіти. Порядок здійснення прав співвласників визначається законом. Здійснення співвласником своїх прав не може порушувати права інших співвласників. Спори щодо здійснення прав співвласників вирішуються за згодою сторін або в судовому порядку.

Пунктом 6.1 Статуту ОСББ Квіткове, 27, 27А також визначено, що співвласник має право брати участь в управління Об`єднанням у порядку, визначеному Законом України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку і цим статутом, знайомитися з протоколами загальних зборів, робити з них виписки, одержувати в установленому порядку інформацію про діяльність об`єднання тощо. Об`єднання на вимогу співвласника зобов`язане надати йому для ознайомлення всі свої фінансові звіти.

Отже, співвласники багатоквартирного будинку, якими створено відповідне об`єднання, мають право знайомитися з протоколами загальних зборів, робити з них виписки, одержувати в установленому порядку інформацію про діяльність об`єднання; отримувати для ознайомлення всі фінансові звіти об`єднання.

В той же час, суд враховує, що відповідно до статті 1 Закону України Про звернення громадян громадяни України мають право звернутися до органів державної влади, місцевого самоврядування, об`єднань громадян, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, засобів масової інформації, посадових осіб відповідно до їх функціональних обов`язків із зауваженнями, скаргами та пропозиціями, що стосуються їх статутної діяльності, заявою або клопотанням щодо реалізації своїх соціально-економічних, політичних та особистих прав і законних інтересів та скаргою про їх порушення.

За змістом статті 3 вказаного Закону під зверненнями громадян слід розуміти викладені в письмовій або усній формі пропозиції (зауваження), заяви (клопотання) і скарги.

Зокрема заява (клопотання) - звернення громадян із проханням про сприяння реалізації закріплених Конституцією та чинним законодавством їх прав та інтересів тощо.

Відповідно до статті 5 Закону України Про звернення громадян звернення адресуються органам державної влади і органам місцевого самоврядування, підприємствам, установам, організаціям незалежно від форми власності, об`єднанням громадян або посадовим особам, до повноважень яких належить вирішення порушених у зверненнях питань.

Звернення може бути подано окремою особою (індивідуальне) або групою осіб (колективне).

Звернення може бути усним чи письмовим.

Письмове звернення надсилається поштою або передається громадянином до відповідного органу, установи особисто чи через уповноважену ним особу, повноваження якої оформлені відповідно до законодавства. Письмове звернення також може бути надіслане з використанням мережі Інтернет, засобів електронного зв`язку (електронне звернення).

У зверненні має бути зазначено прізвище, ім`я, по батькові, місце проживання громадянина, викладено суть порушеного питання, зауваження, пропозиції, заяви чи скарги, прохання чи вимоги. Письмове звернення повинно бути підписано заявником (заявниками) із зазначенням дати. В електронному зверненні також має бути зазначено електронну поштову адресу, на яку заявнику може бути надіслано відповідь, або відомості про інші засоби зв`язку з ним.

Звернення, оформлене без дотримання зазначених вимог, повертається заявнику з відповідними роз`ясненнями не пізніш як через десять днів від дня його надходження, крім випадків, передбачених частиною першою статті 7 цього Закону.

Відповідно до частини 1 статті 7 зазначеного Закону з вернення, оформлені належним чином і подані у встановленому порядку, підлягають обов`язковому прийняттю та розгляду.

В свою чергу статтею 8 цього ж Закону визначено, що письмове звернення без зазначення місця проживання, не підписане автором (авторами), а також таке, з якого неможливо встановити авторство, визнається анонімним і розгляду не підлягає.

Як вбачається зі змісту наявної в матеріалах справи копії заяви про визначення дати та місця для ознайомлення з документами та інформацією за 2015-2019 роки щодо діяльності ОСББ Квіткове, 27, 27А , яка була одержана головою правління Тиранською С.Ю. в листопаді 2019 року, зазначена заява не містить прізвища, ім`я, по батькові, місця проживання, підпису громадянина (громадян), яким вона подана.

Отже, відповідачем правомірно була надана відповідь про необхідність оформлення зазначеного звернення відповідно до вимог статті 5 Закону України Про звернення громадян .

Враховуючи наведене, з огляду на те, що звернення на ім`я голови правління ОСББ Квіткове, 27, 27А не містило прізвища, ім`я, по батькові, підпису особи, яка його подала, суд вважає, що підстави для визнання неправомірними дій відповідача щодо відмови у наданні запитуваної документації, пов`язаної з діяльністю ОСББ Квіткове, 27, 27А , відсутні.

Суд враховує, що відповідно до статті 81 ЦК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, установлених цим Кодексом; д окази подаються сторонами та іншими учасниками справи; доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Разом із тим, позивачем не доведено, що вона як співвласник багатоквартирного будинку в установленому порядку зверталася до відповідача з приводу надання їй документів та інформації, пов`язаної із діяльністю об`єднання.

Суд бере до уваги, що відповідачем не було відмовлено позивачу в наданні документів та інформації, пов`язаної з діяльністю об`єднання, право на ознайомлення з якими має позивач відповідно до закону.

В даному випадку підставою нерозгляду відповідачем заяви про визначення дати та місця для ознайомлення з документами та інформацією за 2015-2019 роки щодо діяльності ОСББ Квіткове, 27, 27А стало її неналежне оформлення, а саме відсутність даних про особу, яка звернулася з такою заявою, та її не підписання.

За таких обставин суд вважає, що вимоги позивача про зобов`язання відповідача надати позивачу усю запитувану в такій заяві інформацію щодо діяльності ОСББ Квіткове, 27, 27А задоволенню не підлягають.

Також суд вважає такими, що не підлягають задоволенню позовні вимоги ОСОБА_1 щодо витребування у відповідача документації обліку фактичних витрат ОСББ Квіткове, 27, 27А на управління (утримання) багатоквартирного будинку та прибудинкових територій, протоколів засідань та актів ревізійної комісії, протоколів установчих зборів, інформації про ознайомлення співвласників про проведення установчих зборів, протоколів загальних зборів членів ОСББ (співвласників квартир), засідань правління, реєстрів власників квартир, договорів та актів виконаних робіт по обслуговуванню будинку та прибудинкової території, щомісячних реєстрів по субсидіям, штатних розкладів ОСББ Квіткове, 27, 27А , статуту ОССБ Квіткове, 27, 27А , оскільки володільцем цих документів та інформації в силу статті 10 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку є органи управління об`єднанням: загальні збори співвласників, правління, ревізійна комісія об`єднання. В свою чергу, позивач як співвласник багатоквартирного будинку, в тому числі як член правління, має право знайомитися з протоколами загальних зборів, фінансовими звітами об`єднання, одержувати в установленому порядку інформацію про діяльність об`єднання. При цьому порядок здійснення прав співвласників визначається законом і не може порушувати права інших співвласників.

Отже, підстав для витребування у відповідача за рішенням суду вищевказаної документації немає.

Суд наголошує, що позивачу не було відмовлено в наданні запитуваних документів та інформації щодо діяльності об`єднання, оскільки в установленому законом порядку вона до відповідача не зверталася, надіслана нею в листопаді 2019 року заява на ім`я голови правління не відповідала приписам статті 5 Закону України Про звернення громадян , а тому в силу статті 8 цього Закону розгляду не підлягає.

Доводи позивача в судовому засіданні про те, що оригінал заяви на ім`я голови правління містив підписи співвласників будинків суд не може взяти до уваги, оскільки належних та допустимих доказів на підтвердження належного оформлення заяви позивач протягом всього часу розгляду справи суду не подала.

Також об`єктивно не підтвердженні доводи позивача, що на її неодноразові звернення відповідач на надавала запитувану інформацію.

Відповідно до статей 77-78 ЦПК України докази повинні відповідати критеріям належності на допустимості.

Зокрема, належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування - обставин, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення. Обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Тож факт неодноразового звернення позивача до правління ОССБ, належного оформлення такого звернення та відмова у наданні їй документів та інформації, пов`язаної з діяльністю об`єднання, не може підтверджуватися показаннями свідків, а тому судом було відмовлено позивачу в їх допиті. Тим більше, що таке клопотання позивач заявила вже під час розгляду справи по суті.

Позивач не надала суду належних доказів, що вона зверталася до відповідача з іншими вимогами з приводу надання їй для ознайомлення документів та інформації щодо діяльності ОСББ Квіткове, 27, 27А , які б не були розглянуті та виконані відповідачем.

Між тим, із долучених відповідачем до відзиву на позов копій документів вбачається, що на звернення позивача разом із іншими співвласниками будинку від 26.03.20219 року була надана фінансова звітність за 2016-2018 роки, повідомлено про надання звіту за 2015 рік після його отримання з податкового органу, а також, що звіти ревізійної комісії знаходяться у останньої.

Крім того, суд звертає увагу, що позивач як на підставу свого позову по даній справі послалася саме на те, що відповідач не надала їй запитувану інформацію у заяві від 01.11.2019 року, з інших підстав позов ОСОБА_1 не заявлявся.

З урахуванням наведеного, суд вважає, що заявлені позовнівимоги ОСОБА_1 є необґрунтованими, а тому в їх задоволенні необхідно відмовити повністю.

У зв`язку з відмовою в позові відповідно до статті 141 ЦПК України понесені позивачем судові витрати не відшкодовуються.

Керуючись ст. ст. 258-259, 263-265 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

У задоволенні позову ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_3 ) до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Квіткове, 27, 27А в особі голови правління Тиранської Світлани Юріївни (м. Дніпро, пр. П. Калнишевського, 27 кв. 53, код ЄДРПОУ 40024472) про визнання дій неправомірними, зобов`язання надати інформацію та витребування документів відмовити.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Н.Ю. Марченко

Дата ухвалення рішення09.09.2020
Оприлюднено11.12.2020
Номер документу93464115
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —202/8536/19

Рішення від 09.09.2020

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Рішення від 09.09.2020

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

Ухвала від 21.12.2019

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Марченко Н. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні