Рішення
від 11.12.2020 по справі 912/2469/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

вул.В`ячеслава Чорновола, 29/32, м.Кропивницький, Україна, 25022,

тел/факс: 32-05-11/24-09-91 E-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 грудня 2020 рокуСправа № 912/2469/20 Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Тимошевської В.В. за участі секретаря судового засідання Солдатової К.І. розглянув у відкритому судовому засіданні справу №912/2469/20

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Колос", 28030, Кіровоградська обл., Олександрійський р-н, с. Косівка, вул. Нова, 3

до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Колос 2019", 28030, Кіровоградська обл., Олександрійський р-н, с. Косівка, вул. Нова, 5

про зобов`язання припинити неправомірне використання найменування

Представники:

від позивача - участі не брали;

від відповідача - участі не брали.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Колос" (далі - ТОВ "Колос", позивач) звернулось до господарського суду з позовною заявою з вимогами до Товариства з обмеженою відповідальністю "Колос 2019" (далі - ТОВ "Колос 2019", відповідач) про зобов`язання припинити неправомірне використання в господарський діяльності, в тому числі в найменуванні товариства, словосполучення "Колос 2019", внести зміни до установчих документів щодо зміни найменування та провести державну реєстрацію таких змін, з покладанням на відповідача судового збору.

В обґрунтування позову зазначено, що ТОВ "Колос 2019" має схоже з позивачем комерційне найменування, що порушує майнові права інтелектуальної власності позивача на його комерційне найменування, так як обидва товариства функціонують на одному ринку товарів і послуг та мають схожу адресу, що вводить в оману споживачів та може завадити відрізнити позивача від відповідача і призвести до можливого змішування споживачами послуг, які надаються позивачем і відповідачем.

Ухвалою господарського суду від 26.08.2020 за поданим позовом відкрито провадження у справі № 912/2469/20 за правилами загального позовного провадження, у справі призначено підготовче засідання, сторонам встановлено строк для подання заяв по суті справи.

25.09.2020 розпочато підготовче засідання, яке відкладено до 20.10.2020.

В підготовчому засіданні 20.10.2020 постановлено ухвалу про закриття підготовчого провадження та призначено справу до розгляду по суті в засіданні суду на 23.11.2020.

23.11.2020 відкрито судове засідання з розгляду справи по суті, в якому взяв участь представник позивача.

В судовому засіданні 23.11.2020 представником позивача позовні вимоги підтримано повністю.

В судовому засіданні оголошено перерву до 11.12.2020.

11.12.2020 продовжено судове засідання з розгляду справи по суті.

В судовому засіданні 11.12.2020 представники сторін участі не брали.

Позивачем подано клопотання про розгляд справи за відсутності представника позивача.

Відповідач про причини відсутності суд не повідомив, відзив на позов не подано.

Відповідач у відповідності до положень пунктів 3, 4 часини 6 ст. 242 Господарського процесуального кодексу України є таким, що належним чином повідомлений про дату, час і місце проведення засідання суду. Так, ухвали суду у справі надсилались як на адресу ТОВ "Колос 2019", зазначену в позові і за якою відповідач зареєстрований в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, так і на електронну пошту останнього, яка міститься в реєстрі.

За правилами п.п. 1, 2 ч. 3 ст. 202 Господарського процесуального кодексу України якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі: 1) неявки в судове засідання учасника справи (його представника) без поважних причин або без повідомлення причин неявки; 2) повторної неявки в судове засідання учасника справи (його представника) незалежно від причин неявки.

Частиною 9 ст. 165 та частиною 2 ст. 178 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

З підстав викладеного, суд розглядає справу за наявними матеріалами та за відсутності представника відповідача.

Розглянувши матеріали справи та врахувавши пояснення представника позивача, які наведено в обґрунтування підстав позову, дослідивши в судовому засіданні докази, судом встановлено наступні обставини.

ТОВ "Колос" є юридичною особою - суб`єктом господарювання, державна реєстрація якої проведена 30.03.2001 за № 14371200000000102.

Згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, основними видами діяльності ТОВ "Колос" є: 01.11 Вирощування зернових культур (крім рису), бобових культур і насіння олійних культур (основний); 01.13 Вирощування овочів і баштанних культур, коренеплодів і бульбоплодів; 01.19 Вирощування інших однорічних і дворічних культур; 01.41 Розведення великої рогатої худоби молочних порід; 01.42 Розведення іншої великої рогатої худоби та буйволів; 01.46 Розведення свиней; 01.61 Допоміжна діяльність у рослинництві; 01.63 Післяурожайна діяльність; 01.64 Оброблення насіння для відтворення; 03.22 Прісноводне рибництво (аквакультура); 10.41 Виробництво олії та тваринних жирів; 10.61 Виробництво продуктів борошномельно-круп`яної промисловості; 10.81 Виробництво цукру; 52.10 Складське господарство; 46.75 Оптова торгівля хімічними продуктами (а.с. 8-12).

Місцезнаходження ТОВ "Колос" - Кіровоградська область, Олександрійський район, с. Косівка, вул. Нова, 3.

05.06.2019 за № 14451020000003290 зареєстровано ТОВ "Колос 2019", основними видами діяльності якого є: 01.11 Вирощування зернових культур (крім рису), бобових культур і насіння олійних культур (основний); 52.10 Складське господарство; 10.81 Виробництво цукру; 10.61 Виробництво продуктів борошномельно-круп`яної промисловості; 10.41 Виробництво олії та тваринних жирів; 01.64 Оброблення насіння для відтворення; 01.63 Післяурожайна діяльність; 01.61 Допоміжна діяльність у рослинництві; 01.19 Вирощування інших однорічних і дворічних культур; 01.13 Вирощування овочів і баштанних культур, коренеплодів і бульбоплодів (а.с. 13-15).

Місцезнаходження ТОВ "Колос 2019" - Кіровоградська область, Олександрійський район, с. Косівка, вул. Нова, 5.

Як зазначає позивач, використання відповідачем у власній господарській діяльності комерційного найменування, схожого з комерційним (фірмовим) найменуванням позивача при наявності обставин діяльності на одному ринку та схожості адрес місцезнаходження юридичних осіб, потребує захисту права інтелектуальної власності позивача на використання власного комерційного (фірмового) найменування.

Норми права, застосовані судом при розгляді справи.

До відносин, пов`язаних з використанням у господарській діяльності прав інтелектуальної власності, застосовуються положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом та іншими законами (ч. 2 ст. 154 Господарського кодексу України).

Об`єктами прав інтелектуальної власності у сфері господарювання визнаються, у тому числі, комерційне (фірмове) найменування, інші об`єкти, передбачені законом (ч. 1 ст. 155 Господарського кодексу України).

Статтею 159 Господарського кодексу України передбачено, зокрема, що суб`єкт господарювання, в тому числі юридична особа, може мати комерційне найменування, і правовій охороні підлягає як повне, так і скорочене комерційне найменування суб`єкта господарювання, якщо воно фактично використовується ним у господарському обігу; при цьому особа, яка використовує чуже комерційне найменування, на вимогу його власника зобов`язана припинити таке використання.

Відповідно до положень Цивільного кодексу України, правова охорона надається комерційному найменуванню, якщо воно дає можливість вирізнити одну особу з-поміж інших та не вводить в оману споживачів щодо справжньої її діяльності; право інтелектуальної власності на комерційне найменування є чинним з моменту першого використання цього найменування та охороняється без обов`язкового подання заявки на нього чи його реєстрації і незалежно від того, є чи не є комерційне найменування частиною торговельної марки; особи можуть мати однакові комерційні найменування, якщо це не вводить в оману споживачів щодо товарів, які вони виробляють та (або) реалізовують, та послуг, які ними надаються (ч.ч. 1, 2, 4 ст. 489).

Майновими правами інтелектуальної власності на комерційне найменування, зокрема, є: 1) право на використання комерційного найменування; 2) право перешкоджати іншим особам неправомірно використовувати комерційне найменування, в тому числі забороняти таке використання (ч. 1 ст. 490).

З аналізу наведених норм законодавства можна дійти висновку, що правовідносини, пов`язані із використанням комерційного (фірмового) найменування, випливають безпосередньо з підприємницької (комерційної) діяльності. Право інтелектуальної власності на комерційне (фірмове) найменування є чинним з моменту першого використання цього найменування та охороняється без обов`язкового подання заявки на нього чи реєстрації і незалежно від того чи є комерційне (фірмове) найменування частиною торговельної марки. Правова охорона комерційного (фірмового) найменування залежить від рівня набутої репутації, тобто пов`язується в першу чергу з використанням позначення, що ідентифікує особу в цивільному обороті (фактичним використанням) та може бути обмежена певним районом, містом, територією, сферою діяльності.

Тотожність окремих елементів комерційних (фірмових) найменувань не свідчить про тотожність таких найменувань у цілому. Для визначення обсягу прав, які випливають із комерційного (фірмового) найменування необхідно враховувати, що обсяг правової охорони поставлено в залежність від того, чи може використання спірного комерційного (фірмового) найменування вводити в оману споживача, тобто можливість співвідношення (ототожнення) потенційним споживачем діяльності товариства, яке використовує знайоме споживачу комерційне (фірмове) найменування, із діяльністю підприємця, який використовує знайоме споживачу комерційне (фірмове) найменування.

Таким чином, з огляду на предмет та підстави позову при вирішенні даної категорії спорів, з`ясуванню та встановленню підлягають такі обставини: 1) чи має позивач комерційне (фірмове) найменування, яке саме та з якого моменту він його використовує; 2) що саме є комерційним (фірмовим) найменуванням, - слово чи словосполучення, повна чи скорочена назва підприємства; 3) яким видом діяльності займаються позивач і відповідач у справі; 4) чи функціонують вони на одному ринку товарів і послуг; 5) чи є комерційні (фірмові) найменування сторін однаковими або схожими; 6) чи можуть споживачі змішувати послуги, які ними надаються; 7) чи використовується позивачем комерційне (фірмове) найменування при провадженні господарської діяльності на території України.

Мотивована оцінка аргументів позивача та поданих доказів.

Як встановлено матеріалами справи, позивачем реалізовано право на використання в своїй назві комерційного (фірмового) найменування "Колос" з 30.03.2001, коли відбулась державна реєстрація юридичної особи позивача.

На підтвердження використання комерційного (фірмового) найменування до матеріалів справи надано, зокрема, копії договорів, з яких вбачається, що позивач використовує своє комерційне (фірмове) найменування "Колос" при провадженні господарської діяльності (а.с. 26-32).

Отже, позивачу належать майнові права інтелектуальної власності на комерційне (фірмове) найменування "Колос" та виключне право перешкоджати неправомірному використанню такого комерційного (фірмового) найменування, у тому числі, забороняти таке використання.

В свою чергу, ТОВ "Колос 2019" створено 30.03.2001, основним видом діяльності якого є: 01.11 Вирощування зернових культур (крім рису), бобових культур і насіння олійних культур (основний), з чого слідує, що позивач і відповідач функціонують на одному ринку товарів/послуг, а саме: вирощування зернових культур (крім рису), бобових культур і насіння олійних культур.

Крім того, відповідач має схожу юридичну адресу з позивачем, а саме: вул. Нова, б. 5, село Косівка, Олександрійський район, Кіровоградська область, відмінність лише у номері будинку (у позивача - вул. Нова, б. 3).

З підстав викладеного суд вважає обґрунтованими доводи позивача стосовно того, що комерційне (фірмове) найменування відповідача "Колос 2019" є таким, що може ввести в оману щодо товарів/послуг, які надає позивач під комерційним (фірмовим) найменуванням "Колос", оскільки останні діють на одному ринку товарів та послуг.

Використовуючи фірмове найменування "Колос 2019" у власній назві, відповідач може використовувати популярність (відомість) позивача у споживачів та його репутацію, що може заважати споживачам вирізнити і відрізнити позивача від відповідача, а також призвести до можливого змішування споживачами послуг, які надаються позивачем та відповідачем.

З підстав викладеного суд вважає доведеними обставини порушення відповідачем прав позивача на використання комерційного (фірмового) найменування позивача "Колос".

За змістом ст. ст. 16, 432 Цивільного кодексу України, способами захисту прав інтелектуальної власності є, зокрема, припинення дії, яка порушує право.

Оскільки діючим законодавством України не передбачено який саме спосіб захисту має бути застосований в справі про порушення прав інтелектуальної власності, застосовується принцип найбільш справедливого та ефективного способу захисту.

Виходячи з встановлених обставин, суд дійшов висновку, що обраний ТОВ "Колос" спосіб захисту, а саме зобов`язання відповідача припинити неправомірне використання в господарській діяльності, в тому числі в найменуванні товариства, словосполучення "Колос 2019", шляхом внесення змін до установчих документів щодо зміни найменування Товариства з обмеженою відповідальністю "Колос 2019" та проведення державної реєстрації таких змін, є справедливими та ефективними.

У відповідності до вищенаведеного, позовні вимоги підлягають задоволенню повністю.

За правилами ст. 129 Господарського процесуального кодексу України судовий збір покладається на відповідача. Інших судових витрат позивач не заявив.

Керуючись ст. ст. 74, 76, 77, 129, 233, 236-241, 326, 327 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольнити повністю.

Зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю "Колос 2019" (28030, Кіровоградська область, Олександрійський район, с. Косівка, вул. Нова, 5, ідентифікаційний код 43041368) припинити неправомірне використання в господарський діяльності, в тому числі в найменуванні товариства, словосполучення "Колос 2019" шляхом внесення змін до установчих документів щодо зміни найменування та шляхом проведення державної реєстрації таких змін.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Колос 2019" (28030, Кіровоградська область, Олександрійський район, с. Косівка, вул. Нова, 5, ідентифікаційний код 43041368) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Колос" (28030, Кіровоградська область, Олександрійський район, с. Косівка, вул. Нова, 3, ідентифікаційний 30702701) судовий збір в розмірі 2 102,00 грн.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення в порядку передбаченому Господарським процесуальним кодексом України. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Примірники рішення направити Товариству з обмеженою відповідальністю "Колос" на електронну адресу: ІНФОРМАЦІЯ_1 та Товариству з обмеженою відповідальністю "Колос 2019" на адресу: 28030, Кіровоградська обл., Олександрійський р-н, с.Косівка, вул. Нова, 5.

Повне рішення підписано 11.12.2020.

Суддя В.В.Тимошевська

Дата ухвалення рішення11.12.2020
Оприлюднено15.12.2020
Номер документу93465760
СудочинствоГосподарське
Сутьзобов`язання припинити неправомірне використання найменування

Судовий реєстр по справі —912/2469/20

Рішення від 11.12.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 23.11.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 20.10.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 25.09.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 26.08.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 10.08.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні