Рішення
від 11.12.2020 по справі 167/1256/20
РОЖИЩЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 167/1256/20

Номер провадження 2/167/422/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 грудня 2020 року м. Рожище

Рожищенський районний суд Волинської області у складі:

головуючого судді Требика В.Б.,

з участю:

секретаря судового засідання Наумчука І.П.,

позивача ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі Рожищенського районного суду Волинської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Переспівської сільської ради про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

в с т а н о в и в :

До суду звернувся ОСОБА_1 із позовом до Переспівської сільської ради про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Позовні вимоги обґрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , після смерті якого відкрилася спадщина, спадкоємцем є позивач. Маючи намір оформити спадщину, ОСОБА_1 звернулася з цього приводу до приватного нотаріуса, однак останнім було відмовлено у прийнятті заяви у зв`язку з пропуском встановленого законодавством строку для прийняття спадщини. Зазначає, що є інвалідом ІІІ групи інвалідності, у зв`язку із чим проходила лікування і не мала можливості звернутися у встановлений законом строк із заявою про прийняття спадщини. У зв`язку із цим позивач просить суд визначити їй тримісячний додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після померлого ОСОБА_2 .

Позивач ОСОБА_1 у підготовчому судовому засіданні підтримала позовні вимоги, просила суд їх задовольнити. Клопотала про залишення судового збору за нею.

Представник відповідача Переспівської сільської ради, будучи належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду справи, у підготовче засідання за викликом суду не з`явився. Від імені голови Переспівської сільської ради до суду надійшла заява про розгляд справи у відсутності їх представника. У цій же заяві йдеться про відсутність заперечень щодо позовних вимог ОСОБА_1 .

Частиною 3 ст. 200 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК) визначено, що за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Відповідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Суд, заслухавши пояснення позивача, дослідивши докази, які наявні в матеріалах справи, дійшов висновку, що позовні вимоги ОСОБА_1 підлягають задоволенню виходячи з такого.

Право на спадщину виникає в день відкриття спадщини, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (ч.1 ст.1220, ч.1 ст.1270 ЦК).

Копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 стверджено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 .

З довідки Переспівської сільської ради від 10 листопада 2020 року № 898 вбачається, що ОСОБА_2 до дня своєї смерті проживав один у будинку АДРЕСА_1 . Заповіт від його імені у виконавчим комітетом Переспівської сільської ради не посвідчувався. До складу спадкового майна входить житловий будинок за вказаною адресою та земельна ділянка.

За змістом копії свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_2 слідує, що ОСОБА_2 уклав шлюб з ОСОБА_3 . Після одруження остання змінила прізвище на ОСОБА_4 .

Приписами ст. 1268 ЦК передбачено, що спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини. Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 1269 ЦК, спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

Позивач ОСОБА_1 пропустила строк для подачі заяви про прийняття спадщини, що стверджується роз`ясненям приватного нотаріуса Рожищенського районного нотаріального округу Павлюк Р.С. від 10 листопада 2020 року № 155/01-16.

З інформаційної довідки зі Спадкового реєстру № 62407898 від 10 листопада 2020 року вбачається, що інформація про спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину щодо ОСОБА_2 відсутня.

Нормою ч. 3 ст. 1272 ЦК встановлено, що за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Враховуючи, що відповідач не заперечує проти позову, суд вважає, що пропущення ОСОБА_1 строку для прийняття спадщини не має стати причиною усунення її від права спадкування, а тому позивачу слід визначити додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини - два місяці.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог, однак згідно з клопотанням ОСОБА_1 судовий збір слід залишити за позивачем.

Керуючись статтями 200, 259, 265 ЦПК, суд, -

в и р і ш и в :

Позов ОСОБА_1 до Переспівської сільської ради задовольнити частково.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , - два місяці з дня набрання рішенням суду законної сили.

Сплачений судовий збір залишити за позивачем ОСОБА_1 .

Рішення суду може бути оскаржене до Волинського апеляційного суду. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня проголошення судового рішення, шляхом подачі апеляційної скарги через Рожищенський районний суд Волинської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1 (зареєстроване місце проживання за адресою: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 );

Відповідач: Переспівська сільська рада Рожищенського району Волинської області (місцезнаходження за адресою: Волинська область, Рожищенський район, с. Переспа, пл. Миру, буд. 3, ідентифікаційний код юридичної особи04332845).

Суддя: В.Б. Требик

Дата ухвалення рішення11.12.2020
Оприлюднено13.12.2020
Номер документу93472672
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —167/1256/20

Рішення від 11.12.2020

Цивільне

Рожищенський районний суд Волинської області

Требик В. Б.

Ухвала від 27.11.2020

Цивільне

Рожищенський районний суд Волинської області

Требик В. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні