Рішення
від 11.12.2020 по справі 138/2841/20
МОГИЛІВ-ПОДІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 138/2841/20

Провадження №:2/138/835/20

РІШЕННЯ

Іменем України

11 грудня 2020 року м. Могилів-Подільський

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області в складі:

головуючого судді Холодової Т.Ю.,

за участю секретаря судового засідання Паламарчук І.В.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні Могилів-Подільського міськрайонного суду Вінницької області в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Сказинецької сільської ради Могилів-Подільського району Вінницької області про визнання відповідного права в порядку спадкування, -

ВСТАНОВИВ:

06.11.2020 ОСОБА_1 звернувся до Могилів-Подільського міськрайонного суду Вінницької області з вказаним позовом. Позовні вимоги обґрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його матір ОСОБА_2 . Після її смерті залишилась спадкова маса, яка складається зокрема з житлового будинку АДРЕСА_1 та права на завершення процедури приватизації та реєстрації земельної ділянки (паю) площею 3,0 га, яка розташована на території Сказинецької сільської ради Могилів-Подільського району Вінницької області. На день смерті матері разом з нею проживав батько позивача ОСОБА_3 , який прийняв спадщину фактичним шляхом. ІНФОРМАЦІЯ_2 помер батько позивача ОСОБА_3 . Позивач є єдиним спадкоємцем за законом після смерті ОСОБА_3 та звернувся з заявою до органу нотаріату про прийняття спадщини. 22.04.2004 Могилів-Подільською державною нотаріальною конторою позивачу видано Свідоцтво про право на спадщину за законом на житловий будинок АДРЕСА_1 , проте відмовлено у видачі Свідоцтва про право на спадщину на земельний пай у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів, що підтверджують право власності померлого на дану земельну ділянку. Оскільки матір позивача за життя не встигла отримати індивідуальний державний акт на право власності на земельну ділянку (пай) площею 3,0 га в землях Сказинецької сільської ради, позивач просить визнати за ним право на завершення процедури приватизації та реєстрації на його ім`я права власності на вказану земельну ділянку, що належала померлій ОСОБА_2 .

Ухвалою суду від 06.11.2020 відкрито провадження у справі, вирішено розгляд справи здійснювати в порядку загального позовного провадження, надано відповідачу строк для подання відзиву, призначено підготовче засідання та витребувано додаткові докази.

Позивач та його представник ОСОБА_4 у підготовче засідання не з`явились, 04.12.2020 представник позивача подала до суду заяву, в якій позов підтримала повністю, просила його задовольнити та розглядати справу у їх відсутність.

Представник відповідача в підготовче засідання не з`явився, 13.11.2020 до суду надійшла заява, в якій позов визнав повністю, не заперечував проти його задоволення та просив справу розглянути без його участі.

Згідно із ч. 3, 4 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем. Ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі визнання позову проводиться в порядку, встановленому ст. 206 цього Кодексу.

Частина 4 ст. 206 ЦПК України визначає, що у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Дослідивши матеріали цивільної справи та матеріали спадкової справи, суд приходить до таких висновків.

Згідно копії Свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 батьками позивача ОСОБА_1 є ОСОБА_3 та ОСОБА_2 (а.с. 8).

ІНФОРМАЦІЯ_3 померла мати позивача ОСОБА_2 , що підтверджується копією Свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 (а.с. 6).

Як вбачається з матеріалів справи рішенням Сказинецької сільської ради Могилів-Подільського району Вінницької області VI сесії 23 скликання від 04.10.1999 року затверджено схему поділу та проект організації території земельних часток (паїв) членам колективного сільськогосподарського підприємства ім. Шевченка с. Сказинці. Передано у приватну власність земельні частки (паї) громадянам України у розмірах згідно додатку. Дозволено Вінницькому філіалу інституту землеустрою виготовити державні акти на право приватної власності на землю (а.с. 11).

Згідно копії рішення ІІ сесії 23 скликання від 20.08.1998 Сказинецької сільської ради Могилів-Подільського району Вінницької області внесено в списки громадян-членів КСП ім. Шевченка с. Сказинці (Додаток І до Державного акту на право колективної власності на землю), які були помилково пропущені при їх складанні. Згідно Додатку до вказаного рішення за № 2 записано ОСОБА_2 (а.с.10).

Також Сказинецькою сільською радою було відведено земельну ділянку загальною площею 15,1213 га, кадастровий номер 0522682100:03:000:0700 для передачі у власність земельних ділянок особам - членам КСП ім. Шевченка с. Сказинці, які були пропущені у списках осіб, які мають право на земельний пай. Вказане підтверджуються довідкою відділу у Могилів-Подільському районі Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області № 0-2-0.24-154/110-20 (а.с. 12), план-схемою з чергового кадастрового плану Сказинецької сільської ради Могилів-Подільського району Вінницької області (а.с. 22, 23).

Разом з тим, за життя ОСОБА_2 хоча і розпочала процедуру приватизації вказаної земельної ділянки, проте у визначеному чинним на той час законодавством порядку право власності на неї не оформила.

Отже, оскільки спадкодавець ОСОБА_2 не набула права власності на земельну ділянку згідно зі ст. 125 ЗК України, проте розпочала процедуру її приватизації, то до складу спадщини ввійшло право на завершення процедури приватизації земельної ділянки відповідно до чинного законодавства України та реєстрації права власності на неї.

Відповідно до копії довідки виконавчого комітету Сказинецької сільської ради Могилів-Подільського району Вінницької області № 483 від 19.10.2020 останнім місцем реєстрації та проживання померлої ОСОБА_2 було АДРЕСА_1 , разом з останньою на день її смерті проживав та була зареєстрований чоловік - ОСОБА_3 (а.с. 28).

Пункт 1 постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30.05.2008 Про судову практику у справах про спадкування встановлює, що відносини спадкування регулюються правилами ЦК , якщо спадщина відкрилася не раніше 1 січня 2004 року.

У разі відкриття спадщини до зазначеної дати застосовується чинне на той час законодавство, зокрема, відповідні правила Цивільного кодексу Української РСР , у тому числі щодо прийняття спадщини, кола спадкоємців за законом.

Згідно з ч. 1 ст. 529 ЦК УРСР при спадкоємстві за законом спадкоємцями першої черги є, в рівних частках, діти, дружина і батьки померлого. Відповідно до даної норми закону спадкоємцями за законом після смерті ОСОБА_2 були її чоловік ОСОБА_3 та позивач, що також підтверджується довідкою виконавчого комітету Сказинецької сільської ради Могилів-Подільського району № 484 від 19.10.2020, відповідно до якої спадкоємцями за законом після смерті ОСОБА_2 є чоловік ОСОБА_3 та син ОСОБА_1 (а.с. 27).

Як вбачається з Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру № 62405246 від 10.11.2020 наданої Могилів-Подільською державною нотаріальною конторою в Спадковому реєстрі реєстрація спадкової справи до майна померлої ОСОБА_2 відсутня (а.с. 40).

Згідно довідки Сказинецької сільської ради № 483 від 19.10.2020 на день смерті ОСОБА_2 , яка була зареєстрована і проживала по АДРЕСА_1 , був зареєстрований її чоловік ОСОБА_3 (а.с. 28).

За таких обставин суд приходить до висновку, що ОСОБА_3 після смерті своєї дружини ОСОБА_2 прийняв спадщину в порядку п. 1 ч. 1 ст. 549 ЦК УРСР шляхом фактичного вступу в управління та володіння спадковим майном і така спадщина належала йому з моменту відкриття спадщини згідно ч. 2 ст. 548 ЦК УРСР.

ІНФОРМАЦІЯ_4 батько позивача ОСОБА_3 помер, що підтверджується копією Свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 (а.с. 7).

Згідно з ч. 1 ст. 529 ЦК УРСР позивач є спадкоємцем за законом після смерті ОСОБА_3 .

З метою оформлення спадщини позивач звернувся до органу нотаріату із заявою про видачу Свідоцтва про право на спадщину за законом. 22.04.2004 на ім`я позивача державним нотаріусом Могилів-Подільської районної державної нотаріальної контори Дячук Л.М. видано Свідоцтво про право на спадщину за законом на житловий будинок АДРЕСА_1 та грошові вклади, що зберігаються в філії 263/07 Ощадного банку в с. Воєводчинці Могилів-Подільського району Вінницької області, зареєстрованого в реєстрі за № 568 (а.с. 9). У видачі свідоцтва про право на спадщину на земельний пай позивачу відмовлено через відсутність правовстановлюючих документів.

Відповідно до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять всі права та обов`язки, що належали спадкодавцю на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Аналізуючи вказані норми, суд приходить до висновку, що, оскільки спадкодавець ОСОБА_2 не набула права власності на земельну ділянку згідно зі ст. 125 ЗК України, проте розпочала процедуру її приватизації, то до складу спадщини ввійшло право на завершення процедури приватизації земельної ділянки відповідно до чинного законодавства України та реєстрації права власності на неї, а відтак таке право увійшло і до складу спадщини після смерті ОСОБА_3 . За таких підстав, з урахуванням визнання відповідачем позову, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Крім того, зважаючи на те, що при зверненні з даним позовом до суду позивач додав копію свого паспорта громадянина Російської Федерації, суд звертає увагу позивача, що відповідно до ч. 4 ст. 81 Земельного кодексу України землі сільськогосподарського призначення, прийняті у спадщину іноземцями, а також особами без громадянства, протягом року підлягають відчуженню. За нормами земельного законодавства невідчуження земельної ділянки іноземними особами та особами без громадянства у встановлений строк у випадках, визначених Земельним кодексом України, є підставою для припинення права власності на земельну ділянку (пункт е ст. 140 Земельного кодексу України).

На підставі викладеного вище та керуючись ст.ст. 1218 ЦК України, ст. 81 ч. 4, 125 ЗК України, ст. 529 ч. 1, 548 ч. 2, 549 ч. 1 п. 1 ЦК УРСР, ст.ст. 12, 76-81, 200 ч. 3, 4, 206 ч. 4, 247 ч. 2, 259 ч. 1, 2, 263-265, 273 ЦПК України суд, -

ВИРІШИВ :

Позов ОСОБА_1 до Сказинецької сільської ради Могилів-Подільського району Вінницької області про визнання відповідного права в порядку спадкування задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , в порядку спадкування за законом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_6 ОСОБА_3 право на завершення процедури приватизації та реєстрації на ім`я позивача права власності на земельну ділянку (пай) площею 3,0 га, що розташована в землях Сказинецької сільської ради Могилів-Подільського району Вінницької області в земельній ділянці площею 15,1213 га, кадастровий номер 0522682100:03:000:0700 та рахується за ОСОБА_2 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Вінницького апеляційного суду через Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивач: ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_2 .

Представник позивача: адвокат Середюк Олена Василівна, місце знаходження: вул. Стависька, 24/11, м. Могилів-Подільський, Вінницька область.

Відповідач: Сказинецька сільська рада Могилів-Подільського району Вінницької області, місцезнаходження: вул. Миру, 5, с. Сказинці, Могилів-Подільський район, Вінницька область, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 04326784.

Суддя: Т.Ю. Холодова

СудМогилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення11.12.2020
Оприлюднено14.12.2020
Номер документу93481613
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —138/2841/20

Рішення від 11.12.2020

Цивільне

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області

Холодова Т. Ю.

Ухвала від 20.11.2020

Цивільне

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області

Холодова Т. Ю.

Ухвала від 06.11.2020

Цивільне

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області

Холодова Т. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні