Рішення
від 09.10.2020 по справі 574/1401/19
БУРИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 574/1401/19 Провадження №2/574/69/2020

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 жовтня 2020 року м. Буринь

Буринський районний суд Сумської області

в складі: головуючого судді Куцана В.М.

з участю секретаря судового засідання Кошелєвої Н.В.

в присутності

позивача ОСОБА_1

представника позивача Міненко С.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Буринського районного суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Приватного сільськогосподарського підприємства Духанівське про визнання недійсними договору оренди землі та додаткової угоди про внесення змін до договору оренди землі,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернувся до суду з цим позовом мотивуючи тим, що він є власником земельної ділянки кадастровий номер 5920982400:02:001:0173 площею 1,9658 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Гвинтівської сільської ради Буринського району Сумської області. У вересні 2019 року він отримав у витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку, з якого вбачається, що зазначена земельна ділянка обтяжена договором оренди до 24.12.2035 року. Орендарем земельної ділянки є ПСП Духанівське . На його звернення орендар надав договір оренди та інші документи, щодо передачі земельної ділянки. Між тим, ці документи, у тому числі і договір оренди, він не підписував. Просив визнати недійсними договір оренди землі та додаткову угоду про внесення змін до цього договору.

В судовому засіданні ОСОБА_1 заявлені вимоги підтримав і в своїх поясненнях підтвердив обставини викладені у позові. Також наголошував, що договору на оренду земельної ділянки з відповідачем не укладав. Якийсь період отримував зерно, вважав, що його земельна ділянка кимось обробляється, а тому погоджувався на його отримання.

Представник позивача ОСОБА_2 просив позов задовольнити, оскільки відповідач незаконно користується земельною ділянкою позивача.

Представник відповідача ПСП Духанівське про дату, час і місце судового засідання повідомлений належним чином, в судове засідання не явився по невідомій причині. Суд визнав можливим розгляд справи провести без його участі за наявними доказами.

Вислухавши доводи позивача та його представника, дослідивши обставини справи, представлені докази та давши їм оцінку, суд дійшов наступних висновків.

Встановлено , що ОСОБА_1 є власником земельної ділянки площею 1,9658 га, кадастровий номер 5920982400:02:001:0173, з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташованої на території Гвинтівської сільської ради Буринського району Сумської області, що вбачається із державного акта на право власності на земельну ділянку, витягів з Державного земельного кадастру про земельну ділянку (а.с.7-20).

01 січня 2010 року від імені ОСОБА_1 та приватним сільськогосподарським підприємством Духанівське , в особі виконавчого директора Лісунова В.М., укладено договір оренди землі, за умовами якого орендодавець ( ОСОБА_1 ) надає, а орендар (ПСП Духанівське) приймає в строкове платне користування земельну ділянку сільськогосподарського призначення площею 1,9658 га, що знаходиться на території Гвинтівської сільської ради Буринського району Сумської області, що також вбачається з акту приймання-передачі земельної ділянки та акту визначення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) (а.с.70-73).

Відповідно до п.43 Договору, він набирає чинності після підписання сторонами. Строк дії договору десять років (п.8).

24.12.2010 року вказаний договір був зареєстрований в Буринському районному відділі Сумської регіональної філії ДП Центр ДЗК при Державному Комітеті України по земельних ресурсах за №041062704721.

11.05.2016 року між вказаними особами укладено додаткову угоду про внесення змін до зазначеного договору оренди землі, за умовами якої сторони домовилися, що в оренду передається земельна ділянка площею 1,9658 га, кадастровий номер 5920982400:02:001:0173. Після закінчення строку раніше укладеного між ними договору оренди землі його термін продовжується на 15 років до 24 грудня 2035 року. Ця додаткова угода є невід`ємною частиною договору оренди землі і набирає чинності з моменту її підписання сторонами та реєстрації (а.с.74).

Дана додаткова угода була зареєстрована 08.09.2016 року реєстратором Буйвалівської сільської ради Кролевецького району Сумської області, що вбачається з витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку (а.с.8-10).

Відповідно до ст. 27 Закону України Про оренду землі орендареві забезпечується захист його права на орендовану земельну ділянку нарівні із захистом права власності на земельну ділянку відповідно до закону.

Захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється згідно із частиною 3 статті 152 Земельного кодексу України , зокрема, шляхом визнання угоди недійсною.

Відповідно до ст. 13 Закону України Про оренду землі , договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Статтею 14 цього Закону, в редакція чинної на момент виникнення спірних правовідносин, встановлено, що договір оренди землі укладається у письмовій формі і за бажанням однієї із сторін може бути посвідчений нотаріально, типова форма договору оренди землі затверджується Кабінетом Міністрів України.

В силу частини 2 ст.207 ЦК України правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо він підписаний його стороною (сторонами).

Згідно з частинами три та чотири статті 203 цього Кодексу волевиявлення учасника правочину має бути вільним і відповідати його внутрішній волі. Правочин має вчинятися у формі, встановленій законом.

Як встановлено ч.1 ст.215 ЦК України, підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами першою - третьою, п`ятою та шостою статті 203 цього Кодексу.

Відповідно до ч.3 ст.215 ЦК України, якщо недійсність правочину прямо не встановлена законом, але одна із сторін або інша заінтересована особа заперечує його дійсність на підставах, встановлених законом, такий правочин може бути визнаний судом недійсним (оспорюваний правочин).

Власник земельної ділянки ОСОБА_1 заперечив факт підписання і укладення договору оренди землі з ПСП Духанівське 01.01.2010 року та додаткової угоди до нього від 11.05.2016 року.

Ці доводи підтверджуються висновком судової почеркознавчої експертизи №19/119/6/7/1-22е від 05.06.2020 року, за змістом якого підпис від імені ОСОБА_1 у графі Орендодавець у договорі оренди землі від 01.01.2010 року, який зареєстрований у Буринському районному відділі Сумської регіональної філії ДП Центр ДЗК при Державному Комітеті України по земельних ресурсах за №041062704721 виконаний не ОСОБА_1 , а іншою особою . Підпис від імені ОСОБА_1 у графі Орендодавець у додатковій угоді про внесення змін до договору оренди землі (державна реєстрація 24.12.2010 р. за №041062704721 ) від 11.05.2016 року виконаний не ОСОБА_1 , а іншою особою (а.с.84-98).

Оцінюючи висновок судової почеркознавчої експертизи за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому його дослідженні в сукупності з іншими наявними у справі доказами, суд вважає, його належним і допустим доказом.

Зважаючи на викладене, суд прийшов до висновку, що ОСОБА_1 не підписував договору оренди землі від 01.01.2010 року та додаткову угоду про внесення змін до договору оренди землі від 11.05.2016 року на належну йому земельну ділянку площею 1,9658 га з кадастровим номером 5920982400:02:001:0173 та не уповноважував на вчинення таких дій іншу особу, що свідчить про порушення форми договору та відсутності волевиявлення з боку власника цієї земельної ділянки, тобто ОСОБА_1 , що є безумовною підставою для визнання їх недійсними.

Разом з тим, абз. 3 ч. 3 ст. 26 Закону України Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень встановлено, що ухвалення судом рішення про скасування рішення державного реєстратора про державну реєстрацію прав, визнання недійсними чи скасування документів, на підставі яких проведено державну реєстрацію прав, а також скасування державної реєстрації прав допускається виключно з одночасним визнанням, зміною чи припиненням цим рішенням речових прав, обтяжень речових прав, зареєстрованих відповідно до законодавства (за наявності таких прав).

За змістом статей 15,16 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом чи судом у визначених законом випадках.

Системний аналіз вказаний положень дозволяє прийти до виноску, що застосування конкретного способу захисту цивільного права залежить як від змісту права чи інтересу, за захистом якого звернулася особа, так і від характеру його порушення, невизнання або оспорення. Такі право чи інтерес мають бути захищені судом у спосіб, який є ефективним, тобто таким, що відповідає змісту відповідного права чи інтересу, характеру його порушення, невизнання або оспорення та спричиненим цими діяннями наслідкам.

Таким чином, дійшовши висновку про наявність підстав визнання вищевказаних договору оренди землі та додаткової угоди до нього недійсними, суд вважає, що з метою належного захисту прав позивача, слід також припинити інше речове право відповідача, тобто право оренди земельної ділянки.

За таких обставин, позов необхідно визнати обґрунтованим і таким, що підлягає задоволенню.

Відповідно до ст.141 ЦПК України, з врахуванням таких висновків суду, з відповідача на користь позивача підлягають стягненню понесені судові витрати з оплати судового збору в сумі 768 грн. 40 коп. та за проведення судової почеркознавчої експертизи в сумі 2250 грн. 24 коп. .

Керуючись ст. ст.2,3,5,7,10,12,13,23,76-83,109,258,259,265,268,354 ЦПК України, суд -

у х в а л и в:

Позов ОСОБА_1 до Приватного сільськогосподарського підприємства Духанівське про визнання недійсними договору оренди землі та додаткової угоди про внесення змін до договору оренди землі задовольнити повністю.

Визнати недійсними: договір оренди землі, від 01.01.2010 року щодо оренди земельної ділянки площею 1,9658 га з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, який зареєстрований у Буринському районному відділі Сумської регіональної філії ДП Центр ДЗК при Державному Комітеті України по земельних ресурсах 24.12.2010 року за № 041062704721, а також додаткову угоду про внесення змін до договору оренди землі (державна реєстрація 24.12.2010 р. №041062704721) від 11.05.2016 року, укладені від імені ОСОБА_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , зареєстрована адреса місця проживання: АДРЕСА_1 ) з Приватним сільськогосподарським підприємством Духанівське (ідентифікаційний код в ЄДРПОУ 32413966, юридична адреса: Сумська область, Кролевецький район, с. Литвиновичі, вул.Центральна,59А), припинивши інше речове право - право оренди земельної ділянки Приватним сільськогосподарським підприємством Духанівське , державна реєстрація якого проведена 08.09.2016 року.

Стягнути з Приватного сільськогосподарського підприємства Духанівське (ідентифікаційний код в ЄДРПОУ 32413966, юридична адреса: Сумська область, Кролевецький район, с. Литвиновичі, вул.Центральна,59А), на користь ОСОБА_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , зареєстрована адреса місця проживання: АДРЕСА_1 ) 3018 грн.64 коп. в рахунок компенсації понесених судових витрат.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Сумського апеляційного суду через Буринський районний суд (а з початком функціонування Єдиної інформаційно-телекомунікаційної системи безпосередньо до Сумського апеляційного суду) шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Головуючий:

Повний текст рішення виготовлений 19.10.2020 року.

Дата ухвалення рішення09.10.2020
Оприлюднено14.12.2020

Судовий реєстр по справі —574/1401/19

Ухвала від 15.03.2021

Цивільне

Буринський районний суд Сумської області

Куцан В. М.

Постанова від 23.02.2021

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Собина О. І.

Постанова від 23.02.2021

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Собина О. І.

Ухвала від 19.01.2021

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Собина О. І.

Ухвала від 19.01.2021

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Собина О. І.

Ухвала від 13.01.2021

Цивільне

Сумський апеляційний суд

Собина О. І.

Рішення від 09.10.2020

Цивільне

Буринський районний суд Сумської області

Куцан В. М.

Ухвала від 21.02.2020

Цивільне

Буринський районний суд Сумської області

Куцан В. М.

Ухвала від 21.02.2020

Цивільне

Буринський районний суд Сумської області

Куцан В. М.

Ухвала від 11.11.2019

Цивільне

Буринський районний суд Сумської області

Куцан В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні