Ухвала
від 14.12.2020 по справі 922/3946/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"14" грудня 2020 р. м ХарківСправа № 922/3946/20

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Рильової В.В.

розглянувши матеріали

позовної заяви Селянського (фермерського) господарства "Стимул" (62103, Харківська область, Богодухівський район, м. Богодухів, вул. Покровська, 110/2, ідентифікаційний код 21227587) до 1. Головного управління Держгеокадастру у Харківській області (61145, м. Харків, вул. Космічна, 21, 2-й під`їзд, 8,9 поверх, ідентифікаційний код 39792822) , 2. Фізичної особи ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , ідентифікаційний НОМЕР_1 ) , 3. Фізичної особи ОСОБА_2 ( АДРЕСА_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_2 ) , 4. Фізичної особи ОСОБА_3 ( АДРЕСА_3 , ідентифікаційний номер НОМЕР_3 ) , 5.Фізичної особи ОСОБА_4 ( АДРЕСА_4 , ідентифікаційний номер НОМЕР_4 ) , 6. Фізичної особи ОСОБА_5 ( АДРЕСА_4 , ідентифікаційний номер НОМЕР_5 ) , 7. Фізичної особи ОСОБА_6 ( АДРЕСА_3 , ідентифікаційний код НОМЕР_6 ) , 8. Фізичної особи ОСОБА_7 ( АДРЕСА_4 , ідентифікаційний номер НОМЕР_7 ) про визнання права постійного користання земельними ділянками

ВСТАНОВИВ:

Селянське (фермерське) господарство "Стимул" (позивач) звернулось до господарського суду Харківської області з позов до відповідачів - 1. Головного управління Держгеокадастру у Харківській області; 2. Фізичної особи ОСОБА_1 ; 3. Фізичної особи ОСОБА_2 ; 4. Фізичної особи ОСОБА_3 ; 5.Фізичної особи ОСОБА_4 ; 6. Фізичної особи ОСОБА_5 ; 7. Фізичної особи ОСОБА_6 ; 8. Фізичної особи ОСОБА_7 , в якому просить суд визнати за Селянським (фермерським) господарством "Стимул" право на постійне користування земельними ділянками площею 27,19 га та 22,8 га в натурі, які розташовані за межами населених пунктів на території Богодухівського району Харківської області та посвідчені державними актами на право постійного користування землею серій III-ХР №003255 від 8 листопада 2001 року та ІІІ-ХР №003349 від 3 вересня 2001 року. Також позивач просить суд покласти на відповідачів понесені судові витрати.

Дослідивши позовну заяву та додані до неї документи, суд дійшов висновку про залишення позовної заяви без руху, виходячи з наступного.

Згідно з пунктом 4 частини третьої статті 162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява повинна містити зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них.

Звертаючись до суду із даним позовом Селянське (фермерське) господарство "Стимул" визначило відповідачами Головне управління Держгеокадастру у Харківській області, Фізичних осіб ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 . Разом з тим, позовна заява не містить обґрунтування пред`явлення позову до вищезазначених фізичних осіб; в прохальній частині позовної заяви позивачем не визначено зміст вимог щодо кожного з відповідачів.

Також відповідно до статті 123 ГПК України, судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Статтею 1 Закону України "Про судовий збір" визначено: судовий збір - збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень, передбачених цим Законом. Судовий збір включається до складу судових витрат.

Відповідно до статті 4 Закону України "Про судовий збір" судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі. Зокрема за подання до господарського суду позовної заяви немайнового характеру справляється судовий збір у розмірі 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно з абзацом 4 статті 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" з 1 січня 2020 року встановлено прожитковий мінімум на одну працездатну особу в розрахунку на місяць у розмірі 2102 гривень.

Отже, за подання даного позову до суду має бути сплачено судовий збір в розмірі 2102,00 грн.

Відповідно до п. 2 ч.1 статті 164 ГПК України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Позивачем до позовної заяви в якості доказу сплати судового збору надано ксерокопію квитанції № 1-8/4К від 04.12.2020.

В пункті 2.21. Постанови Пленуму Вищого господарського суду України "Про деякі питання практики застосування розділу VI Господарського процесуального кодексу України" від 21 лютого 2013 року № 7 надано роз`яснення, що платіжне доручення на безготівкове перерахування судового збору, квитанція установи банку про прийняття платежу готівкою додаються до позовної заяви (заяви, скарги) і мають містити відомості про те, яка саме позовна заява (заява, скарга, дія) оплачується судовим збором.

Відповідні документи подаються до господарського суду тільки в оригіналі; копії, у тому числі виготовлені із застосуванням технічних засобів (фотокопії тощо), цих документів не можуть бути належним доказом сплати судового збору.

Отже, позивачем не надано до позовної заяви доказів сплати судового збору, що має бути усунуто позивачем шляхом надання до суду оригіналу квитанції № 1-8/4К від 04.12.2020.

Відповідно до пункту 1 частини першої статті 164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Частиною першою статті 172 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Водночас суд звертає увагу позивача на те, що відповідно до статті 91 Господарського процесуального кодексу України письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством.

Порядок засвідчення копій документів визначений і пунктом 5.27 Національного стандарту України Державної уніфікованої системи документації, Уніфікованої системи організаційно - розпорядчої документації Вимоги до оформлювання документів (ДСТУ 4163-2003), відповідно до умов якого, відмітку про засвідчення копії документа складають зі слів "Згідно з оригіналом", назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії.

Разом з тим, поштові накладні та описи вкладення у цінному листі (штемпель Укрпошти від 04.12.2020), надані позивачем у копії та жодним чином не засвідчені. Такі обставини унеможливлюють визнання відповідного бланку опису вкладення у лист належним доказом відправлення на адресу відповідачів позовної заяви, що подана до суду.

Відповідно приписів пункту 8 частини третьої статті 162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява повинна містити, перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви;

У даному випадку, всупереч вимог статті 162 Господарського процесуального кодексу України, позивачем не зазначено в позовній заяві інформації щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових доказів, копії яких додано до заяви.

Згідно приписів частини першої статті 174 Господарського процесуального кодексу України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху (частина друга статті 174 Господарського процесуального кодексу України).

Враховуючи наведене, суд вважає за необхідне залишити позовну заяву Селянського (фермерського) господарства "Стимул" без руху та надати позивачу строк на усунення відповідних недоліків.

На підставі викладеного, керуючись статтями 162, 174, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

Залишити позовну заяву Селянського (фермерського) господарства "Стимул" без руху.

Встановити позивачу для усунення недоліків позовної заяви 10-денний строк з дня вручення даної ухвали.

Позивачу у встановлений строк подати до господарського суду Харківської області:

- уточнення змісту позовних вимог щодо кожного з відповідачів;

- оригінал квитанції № 1-8/4К від 04.12.2020 на суму 2102,00 грн. на підтвердження сплати судового збору за подання даного позову до суду;

- належних доказів на підтвердження відправлення копії позовної заяви і доданих до неї документів на адресу відповідачів: оригінали поштових накладних та оригінали опису вкладення до листа;

- надати інформацію щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових доказів, копії яких додано до заяви.

Звернути увагу сторін на те, що усі заяви, клопотання, пояснення, докази тощо, які подаються до суду, мають бути одночасно направлені іншим учасникам справи.

Роз`яснити, що якщо заявник усунув недоліки заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Якщо заявник не усунув недоліки заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із заявою.

Ухвала набирає законної сили 14.12.2020.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Ухвалу складено (підписано) 14.12.2020 .

Суддя В.В. Рильова

Дата ухвалення рішення14.12.2020
Оприлюднено14.12.2020
Номер документу93498386
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання права постійного користання земельними ділянками

Судовий реєстр по справі —922/3946/20

Ухвала від 24.12.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Рильова В.В.

Ухвала від 14.12.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Рильова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні