Ухвала
від 14.12.2020 по справі 923/98/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРCОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Театральна,18, м. Херсон, 73000,

тел./0552/26-47-84, 49-31-78, факс 49-31-78, веб сторінка: ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


У Х В А Л А

14 грудня 2020 року Справа № 923/98/14

Господарський суд Херсонської області у складі судді Пригузи П.Д. розглянувши клопотання ліквідатора Акопяна Г.Г. про скасування арештів, накладених на майно боржника та інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника, у справі

за заявою : Державної податкової інспекції у м. Херсоні Головного управління Міндоходів у Херсонській області, ідентифікаційний код 38697233, вул. І.Кулика, 143-а, м. Херсон,

до: Товариства з обмеженою відповідальністю "Автомобільний завод "Віпос", ідентифікаційний код 34074667, вул. Патона, 4-д, м. Херсон,

про банкрутство,

в с т а н о в и в:

Справа про банкрутство порушена ухвалою господарського суду Херсонської області від 01.04.2014 року, про що зроблено відповідне оголошення на сайті Вищого господарського суду України від 04.04.2014 р. за № 2180.

Ухвалою від 20.08.2014 р. господарський суд затвердив реєстр вимог кредиторів.

Постановою господарського суду від 30.08.2016 Товариство з обмеженою відповідальністю "Автомобільний завод "Віпос" визнано банкрутом, призначено ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Акопяна Г.Г.

До суду 11.12.2020 ліквідатором подано клопотання про скасування арештів, накладених на майно боржника та інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника.

В обґрунтування своїх вимог ліквідатор зазначає, що постанова господарського суду від 30.08.2016 не містить висновку про скасування арештів, накладених на майно Банкрута та інших обмежень щодо розпорядження його майном, у зв`язку з чим ліквідатор заявляє дане клопотання.

Ліквідатор вказує, що положеннями ч. 2 ст. 13 Закону України "Про виконавче провадження" встановлено, що арешт на майно (кошти) боржника накладається не пізніше наступного робочого дня після його виявлення, крім випадку, передбаченого частиною сьомою статті 26 цього Закону.

Окрім того, як вказує ліквідатор, ч. 3 ст. 9 Закону України "Про виконавче провадження" передбачено, що державні органи, органи місцевого самоврядування, нотаріуси, інші суб`єкти при здійсненні ними владних управлінських функцій відповідно до законодавства, у тому числі на виконання делегованих повноважень, у разі звернення особи за вчиненням певної дії щодо майна, що належить боржнику, який внесений до Єдиного реєстру боржників, зобов`язані не пізніше наступного робочого дня повідомити про це зазначений у Єдиному реєстрі боржників орган державної виконавчої служби або приватного виконавця із зазначенням відомостей про майно, щодо якого звернулася така особа.

Банки у разі відкриття рахунку на ім`я фізичної особи, внесеної до Єдиного реєстру боржників, у тому числі через відокремлені підрозділи банку, або закриття рахунку такою особою зобов`язані у день відкриття або закриття рахунку повідомити про це зазначений у Єдиному реєстрі боржників орган державної виконавчої служби або приватного виконавця.

Виконавець не пізніше наступного робочого дня з дня отримання повідомлення зобов`язаний прийняти рішення про накладення арешту на майно та (або) на кошти на рахунках боржника в банках у порядку, визначеному статтею 56 цього Закону, крім випадку, коли на таке майно арешт уже накладено з тих самих підстав.

Відомості з Автоматизованої системи виконавчого провадження від 11.12.2020 підтверджують, що всі виконавчі провадження, боржником в яких був Банкрут, завершено (додаток 1), у зв`язку з чим підлягають застосуванню наслідки закінчення виконавчого провадження та зняття арештів, накладених на майно (кошти) боржника на вимогу припису частини першої статті 40 Закону про виконавче провадження.

Втім, Акціонерне товариство Райффайзен Банк Аваль (надалі - Банк ) , який обслуговує ліквідаційний рахунок боржника IBAN: НОМЕР_1 , надав ліквідатору Банкрута арбітражному керуючому Акопян Г.Г. документи, які отримано Банком 18.03.2013 від відділу Державної виконавчої служби Комсомольського районного управління юстиції у м. Херсоні та на підставі них накладено арешти на рахунки Банкрута, які не скасовано до поточного дня.

Так, супровідним листом від 05.03.2013 № 5291 відділу Державної виконавчої служби Комсомольського районного управління юстиції у м. Херсоні (Ідентифікаційний код юридичної особи: 34906677; Місцезнаходження юридичної особи: Україна, 73000, Херсонська обл., місто Херсон, вулиця Рози Люксембург, будинок 7) - сьогодні Корабельний районний відділ Державної виконавчої служби у місті Херсоні Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) направлено Банку постанову про арешт коштів боржника від 04.03.2013 у виконавчому провадженні № 36447391 (додаток 2).

У зв`язку з тим, що всі виконавчі провадження щодо боржника ТОВ Автомобільний завод Віпос завершено (додаток 1), в тому числі вищевказане № 36447391, тому арешти на рахунки Банкрута підлягають скасуванню.

На поточну дату вказаний арешт з рахунків (коштів) боржника не знято. Таким чином майно боржника ТОВ Автомобільний завод Віпос є обтяженим, що перешкоджає ліквідатору здійснити відповідні заходи закриття рахунків боржника, розпорядження коштами, що знаходяться на рахунках боржника, оцінки і продажу майна, зокрема.

Викладені вище обставини дають підстави вважати клопотання ліквідатора обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

Відповідно до ч. 13 ст. 8 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає справу за наявними у справі матеріалами.

Дослідивши матеріали справи, суд встановив такі обставини.

Постановою господарського суду від 30.08.2016 визнано банкрутом ТОВ Автомобільний завод Віпос (код ЄДРПОУ 34074667).

Резолютивна частина вказаної постанови господарського суду не містить висновку про скасування арештів, накладених на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інших обмежень щодо розпорядження майном такого боржника, як це передбачено ст. 38 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (в редакції від 19.01.2013 року).

Окрім того, відповідно до наданих ліквідатором відомостей з рахунку боржника IBAN: НОМЕР_1 , відкритого в Акціонерне товариство Райффайзен Банк Аваль не скасовано арешт накладений постановою ВДВС Комсомольського РУЮ від 04.03.2013.

Отже, як вбачається з наявних матеріалів справи, майно боржника є обтяженим, що перешкоджає ліквідатору здійснити відповідні заходи закриття рахунків боржника, розпорядження коштами, що знаходяться на рахунках боржника, оцінки і продажу майна, зокрема.

За таких обставин, факт обмеження боржника щодо розпорядження його майном підтверджується належними і допустимими доказами.

Відповідно до ч. 1 ст. 59 Кодексу України з процедур банкрутства, з дня ухвалення господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури скасовуються арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, та інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається.

Отже, з моменту відкриття щодо боржника ліквідаційної процедури всі без винятку обтяження його активів підлягають скасуванню. Це пов`язано з тим, що у процедурі ліквідації задоволення вимог кредиторів відбувається за рахунок коштів, отриманих від здійсненої у встановленому порядку реалізації майна банкрута.

Згідно із ч. 6 ст. 44 Кодексу України з процедур банкрутства, господарський суд за заявою розпорядника майна скасовує арешти майна боржника чи інші обмеження щодо розпорядження його майном у разі, якщо такі арешти чи обмеження перешкоджають господарській діяльності боржника та відновленню його платоспроможності

За таких обставин і правових підстав, суд вважає за необхідне клопотання ліквідатора Акопяна Г.Г. - задовольнити.

Керуючись ст.ст. 44, 59 Кодексу України з процедур банкрутства, ст.ст. 11, 13, 234 ГПК України, суд

п о с т а н о в и в:

1. Клопотання ліквідатора Акопяна Г.Г. задовольнити повністю.

2. Скасувати арешти, накладені на будь-яке рухоме та/або нерухоме майно, грошові кошти, банківські рахунки Товариства з обмеженою відповідальністю Автомобільний завод Віпос (Ідентифікаційний код юридичної особи: 34074667; Місцезнаходження юридичної особи: 73000, Херсонська обл., місто Херсон, вулиця Патона, будинок 4Д), визнаного банкрутом, у тому числі з ліквідаційного рахунку боржника IBAN: НОМЕР_1 , відкритого в Акціонерне товариство Райффайзен Банк Аваль та інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника, у тому числі накладені в межах виконавчого провадження № 36447391 відділом Державної виконавчої служби Комсомольського районного управління юстиції у м. Херсоні - сьогодні Корабельний районний відділ Державної виконавчої служби у місті Херсоні Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) (Ідентифікаційний код юридичної особи: 34906677; Місцезнаходження юридичної особи: 73000, Херсонська обл., місто Херсон, вулиця Рози Люксембург, будинок 7).

3. Ухвалу надіслати заявнику (ліквідатору Акопяну Г.Г.) та Корабельний районний відділ Державної виконавчої служби у місті Херсоні Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) (Ідентифікаційний код юридичної особи: 34906677; Місцезнаходження юридичної особи: 73000, Херсонська обл., місто Херсон, вулиця Рози Люксембург, будинок 7).

Відповідно до ч. 2 ст. 235, ст. 255 ГПК України ухвала набрала законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена . Згідно з ч. 1 ст. 256 ГПК України апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом десяти днів з дня складення її повного тексту.

До початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається до Південно-західного апеляційного господарського суду через Господарський суд Херсонської області (п. 8, 17.5 Перехідних положень Господарського процесуального кодексу України).

Суддя П.Д. Пригуза

Дата ухвалення рішення14.12.2020
Оприлюднено14.12.2020
Номер документу93498541
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство

Судовий реєстр по справі —923/98/14

Ухвала від 11.04.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 12.03.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 08.02.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 22.01.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 28.09.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Лепеха Г.А.

Ухвала від 06.07.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Лепеха Г.А.

Ухвала від 21.06.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Лепеха Г.А.

Ухвала від 29.06.2021

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Литвинова В.В.

Ухвала від 14.12.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пригуза П.Д.

Ухвала від 08.09.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пригуза П.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні