Ухвала
від 15.12.2020 по справі 910/18750/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

15.12.2020Справа № 910/18750/20

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Атлант Буд Схід" (61068, м. Харків, пр.-т Московський, 118)

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Тавес Плюс" (04074, м. Київ, вул. Вишгородська, 12, приміщення 407-А)

про стягнення 39 550, 68 грн.

суддя Пукшин Л.Г.

Без виклику представників сторін

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Атлант Буд Схід" звернулося до Господарського суду міста Києва з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "Тавес Плюс" про стягнення 39 550, 68 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем зобов`язань за договором купівлі-продажу № 5/10/20-1 від 05.10.2020, зокрема, в частині здійснення повної оплати за поставлений позивачем товар, що стало наслідком виникнення у відповідача заборгованості у розмірі 39 550,68 грн.

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 01.12.2020 суд прийняв позовну заяву до розгляду, відкрив провадження у справі №910/18750/20 та постановив здійснювати розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

10.12.2020 до канцелярії суду надійшло клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Тавес Плюс", у якому відповідач просить суд здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження з викликом сторін, оскільки під час виконання договору купівлі-продажу № 5/10/20-1 від 05.10.2020 виникли обставини, які можуть бути досліджені лише в судовому засіданні.

Дослідивши подане клопотання, суд приходить до висновку про залишення його без задоволення, з огляду на наступне.

Відповідно до ч.ч. 3, 5 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України, спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Для цілей цього Кодексу малозначними справами є: 1) справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; 2) справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно ч. 1-3 ст. 247 Господарського кодексу України у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи. У порядку спрощеного позовного провадження може бути розглянута будь-яка інша справа, віднесена до юрисдикції господарського суду, за винятком справ, зазначених у частині четвертій цієї статті.

При вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: 1) ціну позову; 2) значення справи для сторін; 3) обраний позивачем спосіб захисту; 4) категорію та складність справи; 5) обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо; 6) кількість сторін та інших учасників справи; 7) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; 8) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Відповідно до ч. 2 ст. 250 Господарського процесуального кодексу України якщо відповідач в установлений судом строк подасть заяву із запереченнями проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження, суд залежно від обгрунтованості заперечень відповідача постановляє ухвалу про: 1) залишення заяви відповідача без задоволення; 2) розгляд справи за правилами загального позовного провадження та заміну засідання для розгляду справи по суті підготовчим засіданням.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 Господарського процесуального кодексу України завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави.

Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом (ч. 3 ст. 13 Господарського процесуального кодексу України).

Таким чином, приймаючи до уваги наведені вище приписи Господарського процесуального кодексу України, враховуючи обраний позивачем спосіб захисту, категорію та складність даної справи, обсяг та характер доказів у справі та те, що справа не є складною з огляду на наявні в ній матеріали, при цьому ціна спору не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, суд приходить до висновку, що зазначені в клопотанні обставини не є підставою для його задоволення, а тому суд залишає вищевказане клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Тавес Плюс" без задоволення.

При цьому, суд звертає увагу відповідача, що розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження жодним чином не позбавляє відповідача права звертатися до суду із заявами та клопотаннями в порядку, передбаченому Господарським процесуальним кодексом України, а також надавати письмові пояснення по суті спору.

Керуючись ст. 234, 247, 250 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Залишити клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Тавес Плюс" про розгляд справи за правилами загального позовного провадження без задоволення.

Ухвала набирає чинності 15.12.2020 та оскарженню не підлягає.

Суддя Л. Г. Пукшин

Дата ухвалення рішення15.12.2020
Оприлюднено16.12.2020
Номер документу93533333
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 39 550, 68 грн.

Судовий реєстр по справі —910/18750/20

Рішення від 02.02.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пукшин Л.Г.

Ухвала від 15.12.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пукшин Л.Г.

Ухвала від 01.12.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пукшин Л.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні