Ухвала
від 14.12.2020 по справі 916/3318/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про повернення позовної заяви

"14" грудня 2020 р. м. Одеса № 916/3318/20

Господарський суд Одеської області у складі судді - Петрова В.С., розглянувши матеріали позовної заяви № 3433/20 ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Гобушка» та Компанії «Мітас Гмбх» MITAS GmbH (Відень, Австрія) про визнання недійсним договору купівлі-продажу (відступлення) частки у статутному капіталі товариства, застосування наслідків недійсності правочину та зобов`язання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_2 звернувся до господарського суду Одеської області з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю «Гобушка» та Компанії «Мітас Гмбх» MITAS GmbH (Відень, Австрія) про:

- визнання недійсним договору купівлі-продажу (відступлення) частки у статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю «Горбушка» від 24.01.2020 року, укладеного між ОСОБА_3 (громадянин Республіки Німеччина, РНОКПП в Україні НОМЕР_1 , паспорт тип Р, код D, номер НОМЕР_2 ) та компанією «Мітас Гмбх» MITAS GmbH (Юридична особа заснована згідно законодавства Республіки Австрії, реєстраційний номер НОМЕР_3 , адреса реєстрації 1070, Республіка Австрія, м. Відень, Шоттенфельдгассе, 15/2);

- застосування наслідків недійсності правочину та зобов`язати компанію «Мітас Гмбх» MITAS GmbH (Юридична особа заснована згідно законодавства Республіки Австрії, реєстраційний номер НОМЕР_3 , адреса реєстрації 1070, Республіка Австрія, м. Відень, Шоттенфельдгассе, 15/2) повернути ОСОБА_4 (громадянин Республіки Німеччина, РНОКПП в Україні НОМЕР_1 , паспорт тип Р, код D, номер НОМЕР_2 ) частку у статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю «Горбушка» в розмірі 100%;

- зобов`язання ТОВ «Горбушка» (код ЄДРПОУ 32431215, адреса реєстрації: 65031, Одеська область, м. Одеса, вул. Миколи Боровського, будинок 30) подати документи до державного реєстратора про внесення змін до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань про зміну складу засновників та кінцевих бенефіціарів Товариства з обмеженою відповідальністю «Горбушка» .

Як встановлено судом, в порушення ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України позивачем невірне вказано найменування відповідача, оскільки в позовній заяві відповідачем вказано Товариство з обмеженою відповідальністю «Гобушка» , тоді як заявлені вимоги стосуються Товариства з обмеженою відповідальністю «Горбушка» . Водночас судом встановлено, що на підтвердження повноважень адвоката як особи, що підписала позовну заяву, в порушення ст. 60 ГПК України до матеріалів позову не додано ані довіреність, ані ордер, а також договір про надання правової допомоги. Поряд з цим позивачем на підтвердження правового статусу Компанії «Мітас Гмбх» MITAS GmbH як юридичної особи за законодавством країни, де її створено, зокрема Австрії, подано копію виписки з торгового реєстру Республіки Австрії та копію декларації про заснування компанії «Мітас Гмбх» MITAS GmbH, проте вказані документи не засвідчено належним чином, оскільки не містять нотаріально засвідченого перекладу на українську мову, з огляду на що унеможливлюється встановлення судом статусу відповідача - Компанії «Мітас Гмбх» MITAS GmbH як юридичної особи. При цьому в порушення ч. 1 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України матеріали позовної заяви не містять доказів виконання позивачем встановленого законом обов`язку щодо надсилання на адресу відповідача - Компанії «Мітас Гмбх» MITAS GmbH (Відень, Австрія) копії позову з додатками, а також доказів сплати заявником судового збору за поданий позов у встановленому законом розмірі.

З огляду на вказане, ухвалою господарського суду Одеської області від 24.11.2020 р. № 916/3318/20 позовну заяву ОСОБА_1 залишено без руху, при цьому встановлено 10-денний строк для усунення заявником виявлених судом недоліків при поданні позовної заяви з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Так, копія ухвали суду про залишення позовної заяви без руху була вручена представнику позивача - Сону К.Е. 26.11.2020 р. нарочно, про що свідчить розписка представника на останньому аркуші вказаної ухвали господарського суду Одеської області від 24.11.2020 р.

Відповідно до положень п. 1 ч. 6 ст. 242 ГПК України днем вручення судового рішення є : день вручення судового рішення під розписку.

Враховуючи вищенаведене, копія ухвали суду про залишення позовної заяви без руху від 24.11.2020 р. вважається врученою 26.11.2020 р., відповідно встановлений ОСОБА_4 десятиденний строк для усунення недоліків позовної заяви від 19.11.2020 р. (вх. № 3433/20) сплинув саме 07.12.2020 р., з урахуванням того, що останній день - 06.12.2020 р. припадав на вихідний день.

Проте, у встановлений судом строк ОСОБА_2 не усунув виявлені недоліки позову, зокрема, заявником не надано доказів на підтвердження правового статусу відповідача - Компанії «Мітас Гмбх» MITAS GmbH як юридичної особи, доказів направлення останньому копії позову з додатками та доказів сплати судового збору у встановленому законом порядку.

Відповідно до ч.ч. 4, 6, 7 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою. Суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи не пізніше п`яти днів з дня її надходження або з дня закінчення строку на усунення недоліків. Про повернення позовної заяви суд постановляє ухвалу, яку може бути оскаржено.

Враховуючи те, що у встановлений судом строк ОСОБА_2 не усунув недоліки позову, і цей строк сплинув, суд вважає, що позовна заява ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Гобушка» та Компанії «Мітас Гмбх» MITAS GmbH (Відень, Австрія) про визнання недійсним договору купівлі-продажу (відступлення) частки у статутному капіталі товариства, застосування наслідків недійсності правочину та зобов`язання вчинити певні дії підлягає поверненню заявнику.

Керуючись ст.ст. 174, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд -

У Х В А Л И В :

1. Повернути позовну заяву ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Гобушка» та Компанії «Мітас Гмбх» MITAS GmbH (Відень, Австрія) про визнання недійсним договору купівлі-продажу (відступлення) частки у статутному капіталі товариства, застосування наслідків недійсності правочину та зобов`язання вчинити певні дії.

2. Направити позивачу додаток: позовна заява від 19.11.2020 р. за вх.№ 3433/20 з додатками на 16 арк.

Ухвала набирає законної сили в порядку ст.235 ГПК України та може бути оскаржена шляхом подачі апеляційної скарги протягом 10 днів з дня її постановлення.

Суддя В.С. Петров

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення14.12.2020
Оприлюднено15.12.2020
Номер документу93533720
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/3318/20

Ухвала від 14.12.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петров В.С.

Ухвала від 24.11.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петров В.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні