Рішення
від 14.12.2020 по справі 380/8161/20
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

справа№380/8161/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 грудня 2020 року

Львівський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Грень Н.М., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження справу за позовом Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області до приватного акціонерного товариства фірма «Галбуд» про стягнення заборгованості,-

встановив:

Головне управління Пенсійного фонду України у Львівській області звернулося до суду з позовом до приватного акціонерного товариства фірма «Галбуд» про стягнення заборгованості в розмірі 37654,91 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає, що у відповідача наявна заборгованість з відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій відповідно до п. п, б - з ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" в загальній сумі 37654,91 грн за період листопад 2018 року - вересень 2020 включно року. Добровільно відповідач заборгованість не сплатив, що і стало підставою для звернення до суду із цим позовом.

Відповідач позов не визнав, 22.10.2020 подав до суду відзив на позовну заяву в якому зазначив, що приватного акціонерного товариства фірма «Галбуд» не є правонаступником підприємства, в якому працював ОСОБА_1 , тому вимоги позивача є безпідставними.

Представник позивача 06.11.2020 подав до суду відповідь на відзив у якій зазначено, що довідкою №774/10 від 08.05.2018, виданою саме ПрАТ фірма Галбуд (ЄДРПОУ 01272203), за підписом генерального директора Кирика Ю. В. підтверджено пільговий стаж ОСОБА_1 у "Львівському управлінні механізації будівництва № 2 тресту Львівжитлобуд , однак здійснювати відшкодування пільгової пенсії відмовляється, хоча згідно із ч. 2 ст. 101 Закону України Про пенсійне забезпечення 1788-12 від 05.11.91р. підприємства та організації несуть матеріальну відповідальність за шкоду, заподіяну громадянам або державі внаслідок несвоєчасного оформлення або подання пенсійних документів, а також за видачу недостовірних документів, і відшкодовують її.

16.11.2020 до суду надійшли заперечення на відповідь на відзив у яких зазначено, що ОСОБА_1 не був працівником ПрАТ фірма "Галбуд", окрім того, вказано, що довідка №774/10 від 08.05.2018 засвідчує лише періоди роботи ОСОБА_1 у Львівському управлінні механізації будівництва №2 тресту "Львівжитлобуд", а не у ПрАТ фірмі "Галбуд". Ці відомості повністю відповідають інформації з трудової книжки ОСОБА_1 та не тягнуть за собою обов`язку ПрАТ фірма "Галбуд" по відшкодуванню витрат на виплату йому пенсій.

Ухвалою від 05.10.2020 відкрито провадження у справі в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами.

Ухвалою від 14.12.2020 відмовлено у задоволенні клопотання представника відповідача про розгляд справи у судовому засіданні з викликом сторін.

Вивчивши та дослідивши всі матеріали справи та надані докази, а також проаналізувавши зміст норм матеріального та процесуального права, що регулюють спірні правовідносини, з`ясувавши всі обставини справи, оцінивши докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об`єктивному дослідженні, судом встановлено наступне.

Приватне акціонерного товариства фірма «Галбуд» перебуває на обліку в органах Пенсійного фонду України і є платником внесків на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, а також платником відшкодування витрат на виплату і доставку пенсій, призначених за віком на пільгових умовах.

На виконання частини 2 Прикінцевих положень Закону України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування та розділу 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, відповідачу були направлені повідомлення про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій.

На підставі повідомлень про Розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, надісланих Пенсійним фондом відповідачу, підприємства, відповідно до п. 6.7. Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду, щомісяця до 25 числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Загальна сума заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій за Списком № 2 до Пенсійного фонду становить 37654,01 грн.

Станом на день звернення до суду відповідач не здійснив відшкодування заборгованості в добровільному порядку.

При вирішенні спору по суті суд керувався наступним.

Згідно зі статтею 5 Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" цей Закон регулює відносини, що виникають між суб`єктами системи загальнообов`язкового державного пенсійного страхування. Дія інших нормативно-правових актів може поширюватися на ці відносини лише у випадках, передбачених цим Законом, або в частині, що не суперечить цьому Закону.

Відповідно до частини 2 Прикінцевих положень вказаного Закону пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах, які відповідно до цього Закону мають право на пенсію на пільгових умовах, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди особам, зазначеним в абз. 1 цього пункту, пенсії призначаються за нормами цього Закону.

Покриття витрат Пенсійного фонду на виплату і доставку пенсій за віком, призначених на пільгових умовах відповідно до статей 13 і 14 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до набрання чинності Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій" та призначених відповідно до частин 2 і 3 статті 114 цього Закону до досягнення пенсійного віку, визначеного статтею 26 цього Закону, здійснюється у такому порядку:

- підприємства та організації (крім сільськогосподарських товаровиробників, віднесених до четвертої групи платників єдиного податку, що визначені п.п. 4 п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу України) вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, крім тих, які були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України; на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, а також на інших роботах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах відповідно до ч. 2 ст. 114 цього Закону, - до набуття права на пенсію за віком відповідно до цього Закону за раніше діючим порядком;

- за рахунок коштів Державного бюджету України пенсії, призначені особам відповідно до п. "б" - "з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" (стосовно осіб, які на дату відшкодування віднесені до четвертої групи платників єдиного податку, що визначені п.п 4 п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу України) та відповідно до ст. 14 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до набрання чинності Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій" та після цієї дати відповідно до п. 2-8 ч. 2 ст. 114 цього Закону (стосовно осіб, які працювали у сільськогосподарських товаровиробників, які на дату відшкодування віднесені до четвертої групи платників єдиного податку, що визначені п.п. 4 п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу України) та ч. 3 ст. 114 цього Закону.

У разі недостатності зазначених коштів фінансування суми, якої не вистачає для повного покриття витрат на виплату та доставку таких пенсій, здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України.

Порядок відшкодування підприємствами витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, визначається Інструкцією про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженою постановою Правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року № 21-1.

Так, підпунктом 6.1 пункту 6 даної Інструкції передбачено, що для платників, зазначених у п.п. 2.1.1 п. 2.1 розділу 2 цієї Інструкції (крім платників, віднесених до четвертої групи платників єдиного податку, що визначені у п.п. 4 п. 291.4 ст. 291 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України), відшкодуванню підлягають фактичні витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до набрання чинності Законом України від 03.10.2017 року "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій" та призначених відповідно до ч. 2 ст. 114 Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування":

- особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за Списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, крім тих, які були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за Списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України;

- особам, які були зайняті на інших роботах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах відповідно до п. "б"-"з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" та п. 2-8 ч. 2 ст. 114 Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування".

Згідно з підпунктом 6.7 пункту 6 Інструкції підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в розрахунку місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

У разі зміни розміру пенсії або настання обставин, які впливають на суму відшкодування (смерть пенсіонера, зміна місця проживання тощо), органи Пенсійного фонду повідомляють про це підприємства у розрахунку, який направляється підприємству в місячний строк з дня прийняття рішення про зміну розміру пенсії або про припинення виплати пенсії.

Суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з дати призначення пенсії до дати складання розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 "Прикінцевих положень" Закону, сплачуються одночасно із оплатою фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за перший поточний місяць.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 працював у Дочірньому підприємстві ''Управління механізації будівництва №2 Відкритого акціонерного товариства фірма "Галбуд"/ ЄДРПОУ 0272195// Це колишнє Львівське управління механізації будівництва №2 тресту "Львівжитлобуд", як вбачається з його трудової книжки, а саме :

Працював повний робочий день у Львівському управлінні механізації будівництва №2 тресту "Львівжитлобуд" з 01.07.1983 по 07.02.1984;

з 24.02.1984 по 01.03.1987 ;01.02.1988 по 01.08.1989 виконував обов`язки майстра дорожньої дільниці на будівництві нових житлових будинків та споруд за провесією майстра дільниці.

З 02.03.1987 по 31.01.1988 року ; з 02.08.1989 по 31.12.1991 року працював у Львівському управлінні механізації будівництва №2 тресту "Львівжитлобуд на посаді виконроба дорожньої дільниці.

З 02.03.1987 по 31.01.1988; з 02.08.1989 по 31.12.91 року працював на посаді виконроба.

Львівське управління механізації будівництва №2 тресту "Львівжитлобуд було дочірнім підприємством ПрАТ Галбуд , яке було ліквідовано 19.04.2011 у спосіб, що виключає правонаступництво.

Львівське управління механізації будівництва №-2 (ЛУМб- 2) тресту "Львівжитлобуд" реорганізовано в Львівське управління механізації будівництва №-2 державно будівельно-монтажну фірму "Галбуд" 30.03.1992 року,

Надалі 29.07.1994 року Львівське управління механізації будівництва №-2 державно будівельно-монтажну фірму "Галбуд" перетворено на Львівське управління механізації будівництва №-2 відкритого акціонерного товариства "Галбуд".

02.08.1995 року Львівське управління механізації будівництва №-2 відкритого акціонерного товариства "Галбуд" перетворено на Львівське управління механізації будівництва №-2 акціонерного товариства фірми "Галбуд",

01.09.1997 року Львівське управління механізації будівництва №-2 акціонерного товариства фірми "Галбуд" перетворене в дочірнє підприємство управління механізації будівництва №2 акціонерного товариства фірми "Галбуд",

03.10.2005 року дочірнє підприємство управління механізації будівництва №2 акціонерного товариства фірми "Галбуд" перетворене в дочірнє підприємство управління механізації будівництва № 2 ВАТ фірми "Галбуд".

Згідно з наказом №32 від 05.08.2011 ВАТ фірма Галбуд перетворена в публічне акціонерне товариство фірма Галбуд .

Публічне акціонерне товариство Галбуд перейменовано у Приватне акціонерне товариство фірма Галбуд відповідно до наказу №27 від 25.11.2016.

Як встановлено ухвалою Господарського суду Львівської області від 08.07.2013 у справі №5015/2084/11, за даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, Дочірнє підприємство Управління механізації будівництва № 2 Відкритого акціонерного товариства Фірма Галбуд припинено 19.04.2011 шляхом ліквідації (яка не пов`язана з реорганізацією).

Відповідно до норм ч.7 ст.59 ГКУ та ч.2 ст.104 ЦКУ, з дня внесення (09.04.2011) до ЄДР ЮО та ФОП запису про припинення Дочірнього підприємства Управління механізації будівництва № 2 Відкритого акціонерного товариства Фірма Галбуд (шляхом ліквідації), дане Підприємство є припиненим.

При цьому, згідно з нормою ч.1 ст.104 ЦКУ, факт ліквідації Підприємства виключає наявність правонаступництва його прав та обов`язків у засновника (ПАТ Фірма Галбуд ).

Частиною 4 ст. 78 КАС України визначено, що обставини, встановлені рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, стосовно якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

З урахуванням наведеного, суд дійшов висновку, що приватне акціонерне товариство Фірма Галбуд не є правонаступником Дочірнього підприємства Управління механізації будівництва № 2 Відкритого акціонерного товариства Фірма Галбуд на якому працював ОСОБА_1 , а тому відсутні підстави для стягнення з приватного акціонерного товариства Фірма Галбуд заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за Списком № 2 в сумі 37654,91 грн за період листопад 2018 - вересень 2020 року.

Відповідно до положень статті 9 КАС України розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів та у доведенні перед судом їх переконливості.

Згідно частини 1 статті 77 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених ст. 78 цього Кодексу.

Суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об`єктивному дослідженні (стаття 90 КАС України).

За сукупністю наведених обставин, у задоволенні позовних вимог належить відмовити.

Відповідно до статті 139 КАС України судові витрати відшкодуванню не підлягають.

Керуючись ст.ст. 90, 243-246, 255, 293, 295 КАС України, суд, -

в и р і ш и в:

у задоволенні позову відмовити повністю.

Судові витрати відшкодуванню не підлягають.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Восьмого апеляційного адміністративного суду через Львівський окружний адміністративний суд протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення складено 14.12.2020.

Суддя Грень Н.М.

Дата ухвалення рішення14.12.2020
Оприлюднено17.12.2020

Судовий реєстр по справі —380/8161/20

Ухвала від 11.01.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Єзеров А.А.

Ухвала від 23.06.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Єзеров А.А.

Постанова від 06.05.2021

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Большакова Олена Олегівна

Ухвала від 24.03.2021

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Большакова Олена Олегівна

Ухвала від 17.02.2021

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Большакова Олена Олегівна

Ухвала від 02.02.2021

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Большакова Олена Олегівна

Рішення від 14.12.2020

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Грень Наталія Михайлівна

Ухвала від 14.12.2020

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Грень Наталія Михайлівна

Ухвала від 05.10.2020

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Грень Наталія Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні