Ухвала
від 14.12.2020 по справі 205/8266/20
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

14.12.2020 Єдиний унікальний номер 205/8266/20

Провадження № 1-кс/205/1452/20

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 грудня 2020 року м. Дніпро

Слідчий суддя Ленінського районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні скаргу Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Коксова 16» в особі голови правління ОСОБА_3 на бездіяльність слідчого Новокодацького відділення поліції Дніпровського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області про невнесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей про вчинення кримінального правопорушення,

В С Т А Н О В И В:

До Ленінського районного суду м. Дніпропетровська надійшла вищевказана скарга. В обґрунтування скарги зазначено, що 06.10.2020 року за фактом пошкодження кабелю електропостачання, що призвело до повного знеструмлення та відсутності електропостачання усього буд. АДРЕСА_1 в особі голови правління ОСОБА_3 звернулось до Новокодацького ВП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області із заявою про вчинення кримінальних правопорушень в якій просив притягнути до відповідальності винних осіб за ст. ст. 194,194-1 КК України.

09.10.2020 року за фактом повторного пошкодження цього ж кабелю електропостачання за цією ж адресою Об`єднання повторно звернулось до Новокодацького ВП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області із заявою про вчинення кримінальних правопорушень, в якій просив притягнути до відповідальності винних осіб за ст. ст. 194, 194-1 КК України.

22.10.2020року зафактом повного знищення (перерізання) кабелю електропостачання Об`єднання звернулось до Новокодацького ВП ДВС ГУНП в Дніпропетровській області із заявою про вчинення кримінальних правопорушень, в якій просив притягнути до відповідальності винних осіб за ст. ст. 194, 194-1 КК України.

Усі три заяви були прийняті співробітниками Національної поліції України, які прибували на місце вчинення кримінальних правопорушень за викликом поліції за номером «102».

У всіх письмових заявах зазначались конкретні відомості, про особу, яку підозрюють у вчиненні кримінальних правопорушень, що нею міг бути громадянин ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 (фактично проживає за адресою: АДРЕСА_3 ), працює директором ТОВ «Фокус Енерджи» (і.к.39565237). Його бачили безпосередньо на місці вчинення кримінальних правопорушень, напередодні подій він знеструмив свою оселю, пошкодив щитову і більше 1,5 роки принципово не сплачує за житлово-комунальні послуги (єдиний боржник ОСББ) причиною чого він зазначав «що не бачить надані послуги за які він мусить платити».

Розмір шкоди завданий знищенням кабелю попередньо визначено в розмірі 120 тис. грн. і складається із вартості кабелю і робіт щодо його монтажу і демонтажу.

Поліція не відреагувала на жодне із повідомлень ОСББ, що призвело до безкарності дій зловмисника, який цілеспрямовано знищував електрокабель.

23.10.2020 року Об`єднання звернулось до Новокодацького ВП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області з приводу отримання Витягу про внесення відомостей про вчиненні кримінальні правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань. В отриманні витягу було відмовлено через те, що відомості не внесено до такого реєстру і слідчі дії не проводяться. Відомості про подію від 22.10.2020 року також не було видано через невнесення відомостей до ЄРДР.

Таку бездіяльність заявник вважає протиправною і для захисту порушених прав вимушений звернутись зі скаргою до слідчого судді.

Враховуючи зазначене, просить зобов`язати уповноважену особу Новокодацького ВП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області внести до ЄРДР відомості про вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ст. ст. 194,194-1 КК України, викладені у заяві від 22.10.2020 року, розпочати досудове розслідування, у відповідності до ст. 214 КПК України та зобов`язати через 24 години, з моменту внесення відомостей до ЄРДР, надати заявнику витяг з ЄРДР.

ОСОБА_3 надав суду заяву про проведення судового розгляду без його участі, в якій скаргу підтримав повністю і просив задовольнити.

Прокурор письмово заперечував щодо задоволення скарги ОСОБА_3 та просив відмовити у її задоволені.

Відповідно до вимог ч. 4 ст.107КПК України фіксування судового процесу технічними засобами не здійснювалось.

Дослідивши матеріали скарги, слідчий суддя дійшов висновку, що скарга підлягає задоволенню з таких підстав.

Згідно із п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України на досудовому провадженні можуть бути оскаржені, зокрема, рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача чи прокурора, які полягають у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

З матеріалів провадження встановлено, що 06.10.2020 року, 09.10.2020 року та 22.10.2020 року ОСББ «Кокосова 16» в особі голови правління ОСОБА_3 зверталось до Новокодацького ВП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області із заявою про вчинення кримінального правопорушення, що підтверджується наданими до суду матеріалами, а саме: протоколами прийняття заяв про кримінальне правопорушення та іншу подію, в яких він просить прийняти міри щодо невстановленої особи, яка за адресою: АДРЕСА_4 пошкодила силовий кабель 06.10.2020 року, 09.10.2020 року та 22.10.2020 року.

Відповідно до висновків старшого ДОП Новокодацького ВП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області капітана поліції ОСОБА_5 від листопада 2020 року матеріали ЖЄО № 33886 від 06 жовтня 2020 року та № 34171, № 34173 від 09 жовтня 2020 року щодо заяв ОСОБА_3 розгляд його заяв був закінченим, оскільки не було надано довідок про завданий матеріальний збиток.

Також відповідно до висновку ДОП СП Новокодацького ВП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_6 від листопада 2020 року матеріали ЖЄО № 35699 35700 35702 35703 від 22 жовтня 2020 року щодо заяви ОСОБА_3 були розглянуті із зазначенням, що вказаний матеріал надійшов зі СВ Новокодацького ВП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області у зв`язку з відсутністю даних, які б вказували на наявність кримінального правопорушення та неможливістю внесення відповідної інформації до ЄРДР.

Отже, слідчим суддею встановлено, що Новокодацьким ВП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області надано ОСОБА_3 відповіді від 17 листопада 2020 року та 19 листопада 2020 року за № 45.3/3637ЄО, №45.3/3638ЄО та № 45.3/3729ЄО, про те, що заяви ОСОБА_3 зареєстровані до журналу єдиного обліку (ЖЄО) для розгляду відповідно до положень Закону України «Про звернення громадян».

Враховуючи зазначене, рішення про внесення відомостей до ЄРДР щодо кримінальних правопорушень за заявою ОСББ «Кокосова 16» в особі голови правління ОСОБА_3 не було прийняте, письмову відповідь він не отримував.

Частиною 1 статтею 214КПК України передбачено, що слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування.

Згідно положень ч. ч. 2, 4 ст.214КПК України досудове розслідування починається з моменту внесення відомостей про злочин до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Положення про Єдиний реєстр досудових розслідувань, порядок його формування та ведення затверджуються Офісом Генерального прокурора за погодженням з Міністерством внутрішніх справ України, Службою безпеки України, Національним антикорупційним бюро України, Державним бюро розслідувань, органом, що здійснює контроль за додержанням податкового законодавства.

Слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Отже, законодавство не містить винятків щодо наявності у слідчого, дізнавача, прокурора права відмовити у внесенні до ЄРДР заяви про вчинення кримінального правопорушення.

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ в узагальненні від 12 січня 2017 року № 9-49/0/4-17 «Про практику розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність органів досудового розслідування чи прокурора під час досудового розслідування» роз`яснив, що визначений ч.1 ст.214КПК України обов`язок слідчого або прокурора не вимагає оцінки цими суб`єктами такої заяви (повідомлення) на предмет наявності ознак складу злочину для того, щоб вчинити процесуальну дію, яка полягає у внесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР. У разі якщо зі звернення особи вбачається, що вона порушує перед органом досудового розслідування питання про вчинення кримінального правопорушення, ініціюючи здійснення ним дій, визначених КПК України, то навіть за умови, що результати аналізу наведених особою відомостей свідчать про відсутність ознак злочину, такі відомості мають бути внесені до ЄРДР з подальшим закриттям кримінального провадження відповідно до ст. 284 КПК України. Разом з тим, обґрунтованою є практика слідчих суддів, які визнають протиправною бездіяльність слідчих та прокурорів із невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР, якщо заява, яка, на думку особи, що її подала, містила відомості про кримінальне правопорушення, однак була розглянута в порядку Закону України «Про звернення громадян».

Також органи досудового розслідування не мають змоги посилатись на необхідність проведення перевірки як причину невнесення відомостей до ЄРДР по суті заяви громадянина. Перевірка такої заяви повинна проводитись вже в рамках відкритого кримінального провадження, внесеного до ЄРДР. Лише потім,у разі,якщо посадоваособа дійдевисновку, що у викладеній ситуації не має ознак складу кримінального правопорушення, вона може винести постанову про закриття кримінального провадження відповідно до ст. 284 КПК України.

Стаття 19 Конституції України, яка є нормою прямої дії, зобов`язує органи державної влади та їх посадових осіб діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

При таких обставинах слідчий, дізнавач, прокурор зобов`язаний відповідно до ч.1ст.214КПК України,внести відомості,вказані узаяві про кримінальне правопорушення до ЄРДР.

Враховуючи те, що останній раз 22 жовтня 2020 року ОСББ «Кокосова 16» в особі голови правління ОСОБА_3 звернулось до Новокодацького ВП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області із заявою про вчинення кримінальних правопорушень, проте даних щодо внесення відомостей про кримінальні правопорушення до ЄРДР за повідомленням про вчинення кримінальних правопорушень не встановлено, вважаю необхідним зобов`язати уповноважених службових осіб Новокодацького ВП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області внести відомості до ЄРДР в порядку ст. 214 КПК України за заявою ОСББ «Кокосова 16» в особі голови правління ОСОБА_3 від 22 жовтня 2020 року про вчинення кримінальних правопорушень.

Керуючись ст. ст. 107, 214, 303-307, 309 КПК України, слідчий суддя

П О С Т А Н О В И В:

Скаргу Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Коксова 16» в особі голови правління ОСОБА_3 на бездіяльність слідчого Новокодацького відділення поліції Дніпровського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області про невнесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей про вчинення кримінального правопорушення - задовольнити.

Зобов`язати уповноважену особу Новокодацького відділення поліції Дніпровського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області негайно виконати вимоги статті 214КПК України та внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості за заявою Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Коксова 16» в особі голови правління ОСОБА_3 від 22 жовтня 2020 року про вчинення кримінальних правопорушень.

Розпочати розслідування з дотриманням правил підслідності та надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

.

Дата ухвалення рішення14.12.2020
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу93543049
СудочинствоКримінальне
Сутьвчинення кримінального правопорушення

Судовий реєстр по справі —205/8266/20

Ухвала від 14.12.2020

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Терещенко Т. П.

Ухвала від 23.10.2020

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Терещенко Т. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні