Рішення
від 15.12.2020 по справі 298/1501/20
ВЕЛИКОБЕРЕЗНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 298/1501/20

Номер провадження 2/298/329/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 грудня 2020 року смт. Великий Березний

Великоберезнянський районний суд Закарпатської області в складі

головуючої - судді Лютянської М.С.,

при секретарі судового засідання Брітовії Е.А.,

за участі представника позивача ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в смт. Великий Березний цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Чорноголівської сільської ради Великоберезнянського району Закарпатської області про визнання права власності на житловий будинок в порядку спадкування за законом,

ВСТАНОВИВ:

В позові йдеться про те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер батько позивача - ОСОБА_3 , до моменту смерті проживав в будинку АДРЕСА_1 . Таким чином, після смерті батька ОСОБА_3 має місце спадкоємство за законом, згідно якого позивач є спадкоємцем першої черги на все майно спадкодавця, в тому числі й на житловий будинок АДРЕСА_1 . Позивач ОСОБА_2 , оскільки за час життя правовстановлюючих документів на вказаний будинок спадкодавцем виготовлено не було, просить визнати за нею, як спадкоємцем за законом, право власності на зазначене нерухоме майно (в порядку спадкування).

Позивач в підготовче судове засідання не з`явилася, однак подала в порядку ч.3 ст.211 ЦПК України заяву, в якій просила розглянути справу без її участі. Також зазначили, що позовні вимоги підтримує в повному обсязі та просила такі задовольнити, з підстав викладених у позові.

Представник позивача в підготовчому судовому засіданні, позовні вимоги також підтримав, просив позов задовольнити.

Представник відповідача в підготовче судове засідання не з`явився, однак подав заяву, в якій просив розглянути справу без їх участі. Проти позову не заперечив та прийняття рішення на стадії підготовчого судового засідання.

Заслухавши думку представника позивача та вивчивши матеріали справи та зважаючи на те, що відповідач проти позову не заперечив, суд визнає, що позов підлягає задоволенню, в тому числі й з підстав, передбачених ч.4 ст.200 ЦПК України, виходячи з наступного.

Відповідно до ст.4 ЦПК України, до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів має право звернутись кожна особа.

Відповідно до ст.12 ЦПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи не вчиненням нею процесуальних дій.

Відповідно до ст.13 ч.1 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Статтею 81 ЦПК України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами, доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

З виданого виконавчим комітетом Чорноголівської сільської ради Великоберезнянського району Закарпатської області свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 20.12.2019 року вбачається, що батько позивача ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , а отже з моменту смерті зазначеного спадкодавця відкрилася спадщина на усе належне померлому під час життя майно згідно ст.1220 ЦК України.

З виданого Чорноголівською сільською радою від 31.07.1998 року серії НОМЕР_2 свідоцтва про народження ОСОБА_2 вбачається, що померлий ОСОБА_3 зазначений в графі батько .

З виданих Чорноголівською сільською радою Великоберезнянського району Закарпатської області довідок від 25.11.2020 №№ 354,355 вбачається, що померлий ОСОБА_3 на день смерті, був власником будинку 105 в с. Чорноголова, і на момент смерті та після смерті батька, його дочка прийняла спадщину у встановленому порядку, подавши відповідну заяву. Вступила в управління спадковим майном, здійснювала догляд за вищевказаним дворогосподарством, проводила поточні ремонти та користувалась земельною ділянкою для його обслуговування, виготовила технічний паспорт на будинок.

З технічного паспорту на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, зведеного акту вартості будинків, господарських будівель та споруд в АДРЕСА_1 виданого КП Великоберезнянське РБТІ від 28.01.2020 р. № 6361 значиться власник ОСОБА_2 .

Разом з цим, як вбачається з повідомлення В.о. Зав. Великоберезнянської державної нотаріальної контори Південно-Західного Міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ) Бровді К.С. від 10.07.2020 № 42/02-14, позивачу ОСОБА_2 було відмовлено у оформленні спадщини, оскільки правовстановлюючий документ на житловий будинок, не був зареєстрований у встановленому законодавством порядку та відповідно право власності на вказаний житловий будинок ОСОБА_3 (померлого) не виникло.

Як роз`яснено в п. 23 постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 Про судову практику в справах про спадкування від 30 травня 2008 року, у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину, особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Відповідно до ч.1 ст.82 ЦПК України обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання. Обставини, які визнаються учасниками справи, зазначаються в заявах по суті справи, поясненнях учасників справи, їхніх представників.

Відповідно до ст.ст. 16,328 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способом захисту цивільних прав та інтересів може бути в тому числі і визнання права; право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

Відповідно до ст.392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо, крім іншого, це право не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним (власником) документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до ст.ст. 1216-1218 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців); спадкування здійснюється за заповітом або за законом; до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Зважаючи на викладені обставини, суд визнає, що за позивачем слід визнати право власності на вказане спадкове нерухоме майно в порядку спадкування.

Керуючись ст.ст. 2-8,13,19,76-82,200,263-265 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрованої АДРЕСА_2 (паспорт громадянина України НОМЕР_3 , РНОКПП НОМЕР_4 ) до Чорноголівської сільської ради Великоберезнянського району Закарпатської області (код ЄДРПОУ 04351044; місцезнаходження: 89042 Закарпатська область Великоберезнянський район с. Чорноголова, 296), про визнання права власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, в порядку спадкування за законом - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , право власності в порядку спадкування за законом, за померлим ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 , на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

Рішення може бути оскаржене до Закарпатського апеляційного суду шляхом подачі протягом тридцяти днів після його проголошення апеляційної скарги (сторонами, які не були при цьому присутні - в той же строк, з дня отримання ними копії цього рішення) і набере законної сили після закінчення вищезазначеного строку, якщо не буде оскаржене, а в разі оскарження - після апеляційного розгляду справи, якщо не буде скасоване.

Головуюча Лютянська М.С.

СудВеликоберезнянський районний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення15.12.2020
Оприлюднено17.12.2020
Номер документу93550711
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —298/1501/20

Рішення від 15.12.2020

Цивільне

Великоберезнянський районний суд Закарпатської області

Лютянська М. С.

Ухвала від 02.12.2020

Цивільне

Великоберезнянський районний суд Закарпатської області

Лютянська М. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні