Рішення
від 13.10.2020 по справі 495/5271/20
БІЛГОРОД-ДНІСТРОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

рішення

ІМЕНЕМ УКрАЇНи

Справа № 495/5271/20

Номер провадження 2-о/495/179/2020

13 жовтня 2020 рокум. Білгород-Дністровський

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області у складі:

головуючого судді Боярського О.О.,

при секретарі судового засідання Рачицькій І.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Білгород-Дністровський в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересована особа Білгород-Дністровська міська рада про встановлення факту родинних відносин, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 , ОСОБА_2 звернулись до суду із заявою, в якій просять суд встановити факт родинних відносин, а саме, що ОСОБА_1 та ОСОБА_2 є синами ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заяву обґрунтовують тим, що ОСОБА_1 , ОСОБА_2 є рідними братами, а ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого Білгород-Дністровським міськрайонним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції, є їхньою матір`ю.

Однак документи, що підтверджують родинні стосунки заявників, складені на російській мові, а під час оформлення паспортів у прізвищах заявників було зазначено ОСОБА_4 , а прізвище матері відповідно до паспорту значилось як ОСОБА_5 .

Мати ОСОБА_3 за життя розпорядилась своїм майном та склала заповіт, відповідно до якого заповідала все майно заявникам.

Через різну вказівку прізвищ заявників та їхньої матері, заявники не мають змоги оформити свої спадкові права.

З метою оформлення спадкових прав у заявників виникла необхідність встановити факт родинних відносин з матір`ю.

Представник заявників надав заяву, відповідно до якої він просив розглянути справу у його відсутність, вимоги заяви підтримує, просить задовольнити.

Представник заінтересованої особи Білгород-Дністровської міської ради у судове засідання не з`явився, надав пояснення, відповідно до яких просить прийняти законне, обґрунтоване рішення, відповідно до вимог Конституції України та законів України.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення заяви з наступних підстав.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідно до свідоцтв про народження заявників ОСОБА_1 , ОСОБА_2 серії НОМЕР_2 та серії НОМЕР_3 в графі мати зазначена на російській мові ОСОБА_6 .

Відповідно до паспортів громадян України серії НОМЕР_4 та серії НОМЕР_5 заявників, наявних в матеріалах справи, їхні прізвища ім`я по батькові були зазначені як ОСОБА_1 та ОСОБА_2 .

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати заявників ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_6 .

31.03.2015 року ОСОБА_3 був складений заповіт, який посвідчений

приватним нотаріусом Білгород-Дністровського районного нотаріального округу Одеської області Базан Т.П., відповідно до якого належне їй майно, а саме, Ѕ частку житлового будинку та земельну ділянку (кадастровий номер 5110300000:01:007:0267), розташована за адресою: АДРЕСА_1 , вона заповідала ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Відповідно до вищезазначеного заповіту ОСОБА_3 заповідала належний їй житловий будинок та земельну ділянку (кадастровий номер 5110300000:01:007:0272), розташовані за адресою: АДРЕСА_1 , вона заповідала ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Після смерті матері заявників відкрилася спадщина, яку вони не можуть прийняти, оскільки у свідоцтві про народження заявників та свідоцтві про смерть померлої ОСОБА_3 був здійснений різний переклад прізвищ з російської мови на українську.

Докази, що підтверджують факт родинних відносин заявників ОСОБА_1 , ОСОБА_2 з матір`ю ОСОБА_3 та є:

-свідоцтво про народження заявника ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , де в графі мати зазначена на російській мові ОСОБА_6 ;

-свідоцтво про народження заявника ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , де в графі мати зазначена на російській мові ОСОБА_6 ;

-заповітом від 31.03.2015 року, посвідченого приватним нотаріусом Білгород-Дністровського районного нотаріального округу Одеської області, відповідно до якого належне їй майно вона заповідала заявникам ОСОБА_1 , ОСОБА_2 .

За змістом ч.1 ст. 293 ЦПК України , окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Відповідно до п.1 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року № 5 , в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян.

Таким чином, оцінюючи у сукупності здобуті в судовому засіданні докази, суд знаходить достовірно встановленим факт того, що заявники ОСОБА_1 , ОСОБА_2 є синами ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Керуючись ст.ст. 258-259 , 263-265 , 293 , 294 , 315 , 352 , 354-355 ЦПК України ,-

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересована особа Білгород-Дністровська міська рада про встановлення факту родинних відносин - задовольнити.

Встановити факт родинних відносин, а саме, що ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП: НОМЕР_7 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 ) ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП: НОМЕР_8 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 ) є синами ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Одеського апеляційного суду шляхом подачі в 30денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги.

Суддя: О.О. Боярський

СудБілгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення13.10.2020
Оприлюднено17.12.2020
Номер документу93554872
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —495/5271/20

Рішення від 13.10.2020

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Боярський О. О.

Ухвала від 04.09.2020

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Боярський О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні