Ухвала
від 16.12.2020 по справі 910/16359/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

16.12.2020Справа № 910/16359/20

Суддя Господарського суду міста Києва Демидов В.О., розглянувши клопотання позивача Релігійної громади УПЦ парафії Святого апостола Іона Богослова у Дарницькому районі м. Києва про призначення перевірки,

Без виклику сторін

В С Т А Н О В И В:

26.10.2020 до Господарського суду міста Києва надійшла позовна заява Релігійної громади Української православної церкви парафії Святого апостола Іоана Богослова у Дарницькому районі м. Києва до Товариства з обмеженою відповідальністю Укрбуд-Дизайн , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог: Головне управління Держгеокадастру у Київській області про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою та передана судді Демидову В.О. відповідно до автоматизованого розподілу судової справи між суддями.

Як вбачається із заявлених позовних вимог позивач просить суд зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю Укрбуд-Дизайн усунути перешкоди у користуванні земельною ділянкою, постійним користувачем якої є Релігійна громада УПЦ парафії Святого Апостола Іоана Богослова у Дарницькому районі м. Києва на підставі витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права постійного користування на земельну ділянку, загальною площею у розмірі 0,3169 га, що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. М. Гришка б. 1, кадастровий номер - 8000000000:90:011:0031, шляхом звільнення частини незаконно зайнятої земельної ділянки, призначеної для будівництва, експлуатації та обслуговування храму Святого Апостола Іоана Богослова з перенесенням самочинно збудованих парканів і приведення їх до відповідності рішення встановлених і закріплених межових знаків.

Ухвалою суду від 16.11.2020 позовну заяву Релігійної громади Української православної церкви парафії Святого апостола Іоана Богослова у Дарницькому районі м. Києва залишено без руху та надано позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви протягом десяти днів з дня вручення даної ухвали.

23.11.2020 до Господарського суду міста Києва надійшла заява позивача про усунення недоліків позовної заяви, з доданими до неї документами.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 26.11.2020 позовна заява прийнята до розгляду, у справі відкрито провадження за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання призначено на 17.12.2020.

10.12.2020 до суду від позивача надійшло клопотання про призначення перевірки.

Суд, вивчивши доводи поданого клопотання, матеріали справи, доходить до такого обґрунтованого висновку.

Згідно із п. 3 ч. 1 ст. 42 Господарського процесуального кодексу України учасники справи мають право, зокрема, подавати заяви та клопотання, надавати пояснення суду, наводити свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти заяв, клопотань, доводів і міркувань інших осіб.

Відповідно до вимог поданого клопотання позивач просить :

1. призначити перевірку дотримання суб`єктом господарювання ТОВ Укрбуд-Дизайн вимог законодавства у сфері використання та охорони земель при користуванні ним земельною ділянкою за адресою: м. Київ, вул. М. Гришка, буд. 1, з наступних питань:

- державна реєстрація прав на земельну ділянку у розмірі 0,3169 га (кадастровий номер 8000000000:90:011:0031) за адресою: м. Київ, вул. М. Гришка, 1;

- дотримання землекористувачем ТОВ Укрбуд-Дизайн меж земельної ділянки;

- використання земельної ділянки за її цільовим призначенням;

- чи має місце самовільне зайняття земельної ділянки;

- дотримання стандартів, нормативів з охорони землі при її використані ТОВ Укрбуд-Дизайн ;

2. Проведення перевірки доручити Головному управлінню Держгеокадастру у Київській області.

В обґрунтування поданого клопотання позивач зазначає про необхідність проведення Головним управлінням Держгеокадастру у Київській області перевірки з метою з`ясування обставин, що мають значення по справі, а саме встановлення дотримання суб`єктом господарювання (відповідачем) вимог законодавства у сфері використання та охорони земель. При цьому позивач неодноразово звертався до Головного управління Держгеокадастру у Київській області, на що отримував відповіді про те, що встановити факт самовільного зайняття можливо лише за умови винесення меж земельних ділянок у натурі на підставі проведення земельно-кадастрових робіт та на основі технічної документації їх землеустрою, якою визначається місцеположення поворотних точок меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), а також рекомендовано звернутися до суду відповідно до ч.ч. 2, 3 ст. 158 Земельного кодексу України.

Відповідно до п.п. 30 п. 4 Положення про Головне управління Держгеокадастру у м. Києві, затвердженого Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України 29.09.2016 № 333, Головне управління відповідно до покладених на нього завдань здійснює державний нагляд (контроль) у частині дотримання земельного законодавства, використання та охорони земель усіх категорій та форм власності.

При цьому правові, економічні та соціальні основи організації здійснення державного контролю за використанням та охороною земель визначені Законом України Про державний контроль за використанням та охороною земель (далі - Закон).

Частиною 1 статті 5 Закону визначено, що державний контроль за використанням та охороною земель усіх категорій та форм власності здійснює центральний орган виконавчої влади, який забезпечує реалізацію державної політики у сфері нагляду (контролю) в агропромисловому комплексі.

Статтею 9 Закону визначено, що державний контроль за використанням та охороною земель, дотриманням вимог законодавства України про охорону земель і моніторинг ґрунтів здійснюються шляхом, зокрема, розгляду звернень юридичних і фізичних осіб.

В той же час суд, здійснюючи правосуддя, не наділений повноваженнями призначення будь-яких перевірок діяльності суб`єктів господарювання, при цьому нагляд та перевірка за дотриманням такими суб`єктами законодавства покладений на спеціально створені державні органи. Позивач не позбавлений права звернення до відповідних державних органів із відповідним запитом. Щодо твердження позивача на рекомендації звернення останнього до суду, то суд зазначає, що положення ст. 158 Земельного кодексу України стосуються розгляду земельних спорів, а не призначення та проведення перевірок діяльності юридичної особи.

З огляду на вищевикладені доводи суд доходить висновку про відмову у задоволенні клопотання позивача Релігійної громади УПЦ парафії Святого апостола Іона Богослова у Дарницькому районі м. Києва про призначення перевірки.

Керуючись ст. ст. 46, 234 Господарського процесуального кодексу України , суд

У Х В А Л И В:

1. У задоволенні клопотання позивача Релігійної громади УПЦ парафії Святого апостола Іона Богослова у Дарницькому районі м. Києва про призначення перевірки відмовити.

2. Копію ухвали направити сторонам.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання суддею та оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Учасники справи можуть отримати інформацію по справі на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за адресою: http://court.gov.ua/fair/sud5011/ .

Дата складення та підписання ухвали 16.12.2020.

Суддя В.О.Демидов

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення16.12.2020
Оприлюднено17.12.2020
Номер документу93558203
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/16359/20

Постанова від 20.10.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Куксов В.В.

Ухвала від 31.08.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Куксов В.В.

Ухвала від 17.05.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Куксов В.В.

Ухвала від 21.04.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Куксов В.В.

Рішення від 18.03.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Демидов В.О.

Ухвала від 05.03.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Демидов В.О.

Ухвала від 11.02.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Демидов В.О.

Ухвала від 01.02.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Демидов В.О.

Ухвала від 21.01.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Демидов В.О.

Ухвала від 18.12.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Демидов В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні